forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Lekki mały kompakt z szerokim obiektywem w góry

Danin - Nie 23 Lut, 2014
Temat postu: Lekki mały kompakt z szerokim obiektywem w góry
Witam

Mam Canona 550d z krótkim kitem. okazyjnie zdarza mi się pożyczyć 80mm i krótsze portretówki.

Szukam alternatywy w góry dla tegoż sprzętu.

Wymagania są dość wygórowane jak na kompakta, a mianowicie:
-musi być mały, i lekki, wiem wiem duże szkło, większa martyca, więcej światła, ale i tak zdjęcia robię raczej w dzień na tle gór itp.
-konieczny jest tryb RAW!
-bardziej zależy mi na szerszym kącie niż nie wiadomo jak wielkiej ogniskowej, istotne też jest aby nie było zbyt widocznych zniekształceń typu dystrorsja
-dość dobra rozdzielczość obiektywu
-megapiksele nie grają roli, zadowoli mnie na poziomie 12MP i mniejszych
-fajny i wydajny tryb do kręcenia filmów mile widziałbym FULL HD

-bateria musi być w miarę wytrzymała i musi się szybko ładować, będę używał ładowania bardzo rzadko i to o krótkim czasie
- aparat musi się mieścić w pobliżu pasa biodrowego plecaka: tak jak tu w małym pokrowcu lowepro (dopuszczam trochę większy pokrowiec):

-na Karty SD - nie mam innych

kwestia szumów.... wiem, po przesiadce z c550 moge sie zdziwić, ale górna granica to ISO 1600 i rzadko będę ją przekraczał, no ew długie naświetlanie ze statywu.

Dopuszczam małe aparaty/bezlusterkowce ze zmienną optyką.

Ile kasy? Równowartość C550d

Powiem szczerze wycofałem się bardzo dawno z rynku i nie mam pojecia co teraz szukać. Kiedyś fociłem Sony H5, Pentaxem K10D, i teraz C.

Liczę na Waszą pomoc! :)

Wojmistrz - Nie 23 Lut, 2014
Temat postu: Re: Lekki mały kompakt z szerokim obiektywem w góry
Danin napisał/a:
Ile kasy? Równowartość C550d
Równowartość nowego czy liczysz, że dobrze sprzedasz tego co masz... oraz szkła do niego?
siosio - Sro 26 Lut, 2014

Nex 3N z 16-50. Jest teraz za około 1400 zł. Rawy ma, full HD ma i to 50kl/s, panoramy ma, HDR ma, zdjęcia w JPG bdb, Iso 3200 spokojnie można stosować.

Obiektyw niestety słabszy ale jak na tani bezlusterkowiec z szerokim kątem, to ciężko będzie znaleźć coś lepszego). W jpgach nie będziesz widział większości wad obiektywu. Do krajobrazów rozdzielczość tego obiektywu spokojnie starczy i raczej nie będzie dużo słabsza od kitowego canona 18-55. Ewentualnie możesz kupić nex 3n body i do tego 18-55 na bagnet E (w zestawie nie widziałem, żeby nex3n był z 18-55) - 18-55 jest trochę lepszy optycznie, ale jest większy i węższy kąt ma.

Z czasem możesz dokupić bardzo fajny E 50 f/1.8 do portretów. Jest też wiele innych obiektywów - również z Sigmy do Sonowskiego bagnetu E.

Mnożniki ogniskowej masz 1,5 (w Canonie 1,59 masz) - matryca w Nexach jest aps-c.

[ Dodano: Sro 26 Lut, 2014 11:23 ]
Możesz też pomyśleć nad kompaktami:

Panasonic LX7 - około 1500 zł - kąt ekwiwalent 24mm (w kompaktach nie znajdziesz szerszej)

Wydając jednak podobną kwotę, moim zdaniem lepiej kupić aparat z wymienną optyką o znacznie większej matrycy od tych stosowanych w kompaktach.