forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Dwa problemy z SONY HX300 :(

budziol1 - Pon 24 Lut, 2014
Temat postu: Dwa problemy z SONY HX300 :(
Witam
Na forum jestem "nowy" chodź optycznie.pl znam od roku :)
Od tygodnia jestem "szczęśliwym" posiadaczem HX300 lecz mam problem/y
1) Mianowicie aparat ma raptem tydzień a w środku w obiektywie "zoomie" mam drobinke brudu kurzu czy jakiegoś tam paskustwa. Czy to można tak zostawić - czy gwarancja obejmuje wyczyszczenie tego - w końcu obiektyw powinien być hermetycznie zamknięty to jak tam się znalazła drobina. Być może jest to normalne
2) Kurde aparat jest tak zachwalany ma 20 pix zrobiłem ok 400 zdjęć ale na każdym absolutnie na każdym jest "ziarnistość" to CANON A720 robi lepsze zdjęcia niż ten SONY no chyba że źle go obsługuję albo mam coś nieuruchomione.

Zdjęcia przedstawiają pierwszy problem.
Okurchy są w środku obiektywu NIE NA ZEWNATRZ

Z góry dzięki za pomoc

MC - Pon 24 Lut, 2014

Kompakty nie są jakoś specjalnie szczelne. Obiektywy wymienne w większości zresztą też nie.
Co do zdjęć, to wklej jakieś przykłady.

budziol1 - Sro 12 Mar, 2014

Przepraszam najmocniej za brak odpowiedzi w tej sprawie. Zmiana operatora internetu i cholernie to długo szło.
Co do wątku jeśli chodzi o ziarnistość zdjęć problem był po mojej stronie a właściwie ustawieniami ISSO jestem totalnym amatorem poznaję dopiero tajniki fotografi tak że przepraszam za zamęt a jeśli chodzi o paproch w obiektywie to mnie to razi kosmicznie. Absolutnie w niczym to nie przeszkadza ale to tak jak by kupić samochód który ma plamę na dachu od środka - nie przeszkadza to w użytkowaniu ale razi w oczy. SONY odpowiedziało, że należy to zgłosić do serwisu oni to w ramach gwarancji zabiorą i tam w przeciągu 21 dni roboczych stwierdzą czy to naprawią - wymienią na nowy czy może zostawią. W tym ostatnim przypadku jak mnie poinformowano poniosę koszty serwisowe oraz koszty przesyłki tak że kicha.