forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Co może być innowacyjnego w fotografii ?

matti86 - Sro 26 Lut, 2014
Temat postu: Co może być innowacyjnego w fotografii ?
Witam zwracam się do Was z pytaniem co może być innowacyjnego w fotografii a dokładniej w usługach fotograficznych/ Gdyż zamierzam się starać o dotacje na działalność fotograficzna i jest wymóg aby pomysł był innowacyjny i tak sobie myślę co można innowacyjnego zrobić w fotografii? Może macie jakieś pomysły ?
Intimate - Sro 26 Lut, 2014

Może sposób reklamy marketing, zarządzanie ?
kozidron - Sro 26 Lut, 2014

Intimate napisał/a:
Może sposób reklamy marketing, zarządzanie ?

koledze chodzi o usługę, która wyróżniałby się na tle konkurencji w danym regionie, niestety za takie głupoty "dostaje się więcej punktów" i ma się większą szanse na dotacje.

matti86, niestety na taki pomysł musisz wpaść sam. To niekoniecznie musi się wiązać z sama fotografią, możesz kombinować np. z dziedzin które w jakis sposób wiążą się z fotografią, i tu np. możesz świadczyć usługi fotograficzne z drona, czy mozesz zająć się budową scenografii, mogą to być także usługi foto z motolotni czy cokolwiek innego czego nie robi ktoś w twojej okolicy.

Na ten przykład potrzebowałem niedawno wynająć drona i okazało się, że w aglomeracji prawie milionowej są tylko 2 firmy które świadczą taką usługę profesjonalnie.

Usjwo - Czw 27 Lut, 2014
Temat postu: Re: Co może być innowacyjnego w fotografii ?
matti86 napisał/a:
Gdyż zamierzam się starać o dotacje na działalność fotograficzna i jest wymóg aby pomysł był innowacyjny i tak sobie myślę co można innowacyjnego zrobić w fotografii? Może macie jakieś pomysły ?

Powiedz ze bedziesz uczciwie rozliczal podatki :wink: :mrgreen:

matti86 - Czw 27 Lut, 2014

kozidron Z tymi dronami to ciekawy pomysł ale ceny tego sprzętu nie są małe a z dotacji to max 40 tys można dostać po za tym już raz startowałem o dotacje znalazłem nisze na moim terenie ale urzędnicy od dotacji uznali ze to nie jest innowacyjne chociaż żaden fotograf się nie specjalizuje w tej dziedzinie dla urzędasa fotografia to fotografia i tyle i weź takiemu coś wytłumacz, tak na dobrą spawe to mi sie wydaje ze jesli coś jest innowacyjne to często też kosztuje a 40 tyś w przypadku fotografii to nie są jakieś wielkie pieniądze chodź samo 40tys to kupa kasy np kiedyś obiektyw do canona 24-70 f2.8 nowy kosztował poniżej 5 tys po wprowadzeniu drugiej generacji ów obiektyw to juz 7-9 tyś wiec przy takich cenach 40 tyś nie daje ogromnego pola do popisu.

Usjwo Jesli dostane dotacje TAK bede sie uczciwie rozliczał :)

Andrzej.M. - Czw 27 Lut, 2014

matti86 napisał/a:
Jesli dostane dotacje TAK bede sie uczciwie rozlicza

A jak nie - to mniej uczciwie? :roll:

nienietaktak - Czw 27 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A jak nie - to mniej uczciwie?

A jak nie, to pójdzie do pracy i będzie się pracodawca za niego rozliczał.

[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 12:31 ]
matti86 napisał/a:
i tak sobie myślę co można innowacyjnego zrobić w fotografii? Może macie jakieś pomysły ?

1. Podwodna fotografia legitymacyjna
2. Dynamiczna fotografia sportowa w turniejach szachowych
3. Przygotowanie wystawy fotograficznej "krasnale ogrodowe a niż demograficzny"
4. Kolejny dowolny pomysł
Bo jeżeli do urzędasa nie trafia pomysł z dronem i podobne, to pozostają tylko takie rewelacje ;)

maziek - Czw 27 Lut, 2014

nienietaktak napisał/a:
Bo jeżeli do urzędasa nie trafia pomysł z dronem...
To może z drona trafic urzednika ;) ?
komor - Czw 27 Lut, 2014

maziek, NSA słucha. :)

(Przy czym nie mam na myśli Naczelnego Sądu Administracyjnego.)

maziek - Czw 27 Lut, 2014

Masz rację, trzeba uważać, oni mają najlepsze drony ;) ...
kozidron - Czw 27 Lut, 2014

matti86 napisał/a:
kozidron Z tymi dronami to ciekawy pomysł ale ceny tego sprzętu nie są małe a z dotacji to max 40 tys

nie prawda ;)

Jak chcesz dam ci namiar, na faceta który zrobi ci drona na 4 śmigłach(który dźwignie na 20minut do 900g) + sterowanie z okularów za 15K.

Powiem ci szczerze jak sie tym pobawiłem, to bardzo robi :wink:

matti86, to nie zmienia faktu, że powinieneś wymyślić coś swojego.

FotoTomek - Czw 27 Lut, 2014

matti86, a wolno wiedzieć, z jakiego źródła chcesz dostać tę dotację? To co przyznawał Urząd Pracy (19 tys. zł chyba) skończyło się z końcem 2013 r. Zostaje chyba tylko kasa z UE z programu Kapitał Ludzki - Działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Z tego źródełka chcesz kasę?
matti86 - Czw 27 Lut, 2014

Zamierzam złożyć wniosek z działania 6.2 a co do innowacyjności..U mnie w mieście i rejonie jak się okazało nikt nie specjalizuje się w fotografii kulinarnej, przyszedł kiedyś do mnie znajomy co ma restauracje z nowiną ze potrzebuje fotografa żeby mu sfotografował potrawy, obdzwonił kilku fotografów i się okazało ze nikt się nie zajmuje tą dziedziną, trochę nie dowierzałem wiec siadłem na neta i szukam i nikogo nie ma. A wiec nisza no ale po złożeniu wniosku o dotacje (ilość punktów mnie załamała 80,5pkt a osoby mające 81pkt weszły do projektu co za szczęście...;p)okazało się jak mi pani w fundacji od dotacji powiedziała "to ze u nas w regionie tego nie ma to nie znaczy ze jest to innowacyjne" po takim wyznaniu kopara mi opadła... wiec poszedłem do jej szefowej gdzie się dowiedziałem że "fotografia kulinarna w fotografii to tak jakby kucharz specjalizował się tylko w robieniu puddingów pomarańczowych"
dcs - Czw 27 Lut, 2014

matti86, może kamer termowizyjna -choć wykorzystanie ich to z foto nie ma wiele wspólnego (choć domyślam się kto na tym forumie może za niedługo tym się zająć :wink: )
żeby wyrwać kasę, a będziesz próbował zarabiać czymś innym.
ciekawe jak te sprzęty na smarkfony się sprawdzają https://www.google.pl/sea...lla:pl:official (nie chce mi się czytać)

[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 23:39 ]
http://www.flir.com/fliro...tech-specs.html

[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 23:50 ]
http://www.muoptics.com/

matys - Pią 28 Lut, 2014

matti86 napisał/a:
"to ze u nas w regionie tego nie ma to nie znaczy ze jest to innowacyjne"

I z tym się zgodzę. Trzeba czasami wyjść ze swojej "wioski" i poszerzyć horyzonty.

W Polsce kolej wymienia tabor na jeżdżący z ~220km/h i nazywa to innowacją, a w przysłowiowej "wiosce" obok pociągi pędzą z prędkością prawie 400km/h i tam pociąg jadący 200km/h nie wywołałby nawet wzruszenia ramionami.

Idąc śladem dronów możesz próbować próbować pisać cokolwiek z robotyką itp.
Czasami pisanie bzdur przynosi niespodziewane(dobre) rezultaty.

kozidron - Pią 28 Lut, 2014

matti86 napisał/a:
)okazało się jak mi pani w fundacji od dotacji powiedziała "to ze u nas w regionie tego nie ma to nie znaczy ze jest to innowacyjne" po takim wyznaniu kopara mi opadła... wiec poszedłem do jej szefowej gdzie się dowiedziałem że "fotografia kulinarna w fotografii to tak jakby kucharz specjalizował się tylko w robieniu puddingów pomarańczowych"

ale bzdura, pełna ignorancja, widać sami idioci tam siedzą, w takim razie pozostaje ci tylko kłamać, jeżeli ktoś jest tak tępy, to nawet się nie zorientuje, że nabijasz go w butelkę.

Fotografia kulinarna to akurat dość rozwinięta dziedzina w ciemnogrodzie, jest masa kucharzy którzy specjalizują się tylko w układaniu żywności pod zdjęcia, zresztą takiemu makłowiczowi przygotowują pod program dwie te same miłe Panie, z którymi kilka razy miałem przyjemność pracować.

Pamietam, że przy pisaniu uzasadnienia pod zakup maszyny w temacie innowacyjności w firmie zajmującej się reklamą, uzylismy równie absurdalnych argumentów, jak:
-połączenie naszych starych technologii produkcji z półproduktami, które będziemy mogli uzyskać dzieki nowej maszynie, czego nie robi nikt w regionie.
- pamietam, że był tam argument eco, że dzięki nowej innowacyjnej metodzie produkcji zastępujemy stare nowym a do uzyskania nowego, potrzeba zużycia mniejszej ilości energii, co jest wierutną bzdurą, bo po prostu produkt końcowy był inny i wcale nie konkurował ze "starym".

Żeby było mało 30km dalej znajdowała się i znajduje jedna z wiekszych firm w Polsce, która takich maszyn ma ponad 20ścia i jest gigantem na północną Polskę. Więc w ogóle nie można mówić o żadnej innowacyjności, przy kimś kto ma ponad 10 letnie doświadczenie w takim zakresie.

matys napisał/a:
Czasami pisanie bzdur przynosi niespodziewane(dobre) rezultaty.

jestem za.

matti86, tyle że sama fotografia kulinarna nie jest w niczym innowacyjna, no chyba że zaczniesz ją fotografować z drona :wink: tak na pewno nikt nie robi :wink:

komor - Sob 08 Mar, 2014

Ktoś szukaj innowacyjnego rodzaju fotografii? Prosz…

http://www.youtube.com/watch?v=b89_PDSMf3I

:)

matys - Pon 10 Mar, 2014

Czy robi Pan zdjęcia ślubne ??
- Tak oczywiście. Ale tylko lecąc 200km/h z 1000m urwiska ;)