|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - zaawansowany kompakt dla podróżnika
nakano - Sro 26 Lut, 2014 Temat postu: zaawansowany kompakt dla podróżnika W kwietniu stanę przed wyborem kupna nowego aparatu, bo mój wysłużony (choć nie taki najgorszy, jak na swoje czasy) sony h2 już mi nie wystarcza, no i z lekka już jest "zajechany".
Zastosowanie - głównie podróże (obiekty, krajobrazy).
Myślałem nad canonem G1X, FUJI HS50.... nie wiem czy za tę cenę bardziej nie opłaci się kupić lustrzanki (z podstawowym kitem - na początek) - chociaż targać taki sprzęt ze sobą może być czasem uciążliwe i niepraktyczne. Budżet jakim dysponuję to max 3000 zł (za cały komplet, włącznie z kartą pamięci, pokrowcem, dodatkowym akumulatorem).
siosio - Sro 26 Lut, 2014
Sony RX100 mark II
albo
Panasonic GM1 z 12-32
nakano - Sro 26 Lut, 2014
sony z lekka przekracza budżet (zwłaszcza w zestawie). Co do Panasonica, to wolałbym (jeśli kompakt) to bez wymiennej optyki. Zapomniałem dodać, że dobrze gdyby aparat miał możliwość zapisu fotografii w formacie (oprócz JPG) RAW.
komor - Sro 26 Lut, 2014
nakano napisał/a: | Co do Panasonica, to wolałbym (jeśli kompakt) to bez wymiennej optyki. |
Skoro będzie małe i poręczne to czemu chcesz rezygnować z jakości optyki i matrycy? Jak poczytać testy wcale nietanich kompaktów premium, to przeważnie ich piętą achillesową okazuje się właśnie obiektyw, który mały, delikatny i plastikowy nie trzyma parametrów. RAW-y z takiego Panasa na pewno będą bardziej użyteczne niż z kompaktu z matrycą 1-calową.
nakano - Sro 26 Lut, 2014
Dzięki za opinię, wezmę to pod uwagę. A Canon G1X ?? jak wypada z wspominanym Panasem ?
[ Dodano: Sro 26 Lut, 2014 17:06 ]
Przeglądając testy, porównania tych dwóch aparatów to bezapelacyjnie wygrywa Canon G1X...
|
|