|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Prośba o pomoc w wyborze aparatu
Arecki21 - Sro 26 Lut, 2014 Temat postu: Prośba o pomoc w wyborze aparatu Cześć
Może z głupotami piszę, ale zależy mi na Waszej opinii.
Waham się między:
Pierwszy aparat
a
Drugi aparat
Niby Benq ma większą rozdzielczość, ale znowu Canon to Canon
Co wybrać?
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Wojmistrz - Sro 26 Lut, 2014
więcej pikseli = najczęściej gorsza jakość
Szkoda, że nie dałeś tego tematu w dziale pomocy w wyborze aparatu kompaktowego oraz że nie podałeś modeli zamiast linków poza forum i stronę optyczne.pl
Arecki21 - Sro 26 Lut, 2014
Nie wiedziałem co jeszcze moze być ważne, a kopiowac wszystko - potem czytać
Ale wracając do tematu - więcej pikseli to i plus i minus, ale - marka - Canon w końcu w tym się specjalizuje, może tym sie kierować? No i tańszy, mimo, że pikseli niewiele mniej
Wojmistrz - Czw 27 Lut, 2014
Wytłumacz mi po co masz cokolwiek kopiować i wklejać? Wystarczyło podać modele aparatów, a nie robić reklamę jakiemuś sklepowi internetowemu. Jeśli chciałeś je porównać i poddać pod ankietę, wystarczyło np dać wypełniony link do strony http://www.optyczne.pl/po...rat%C3%B3w.html czy wkleić je samodzielnie, a tak, to na przykład ja nadal nie wiem, o jakie modele chodzi.
Co do ilości pikseli, jest pewien poziom, powyżej którego zbyt duże zagęszczenie ilości pikseli: raz, nie ma absolutnie sensu, bo nawet wyświetlanie 4K to nadal problem (głównie cenowy), dwa, "fizyka szkodzi", np z powodu dyfrakcji/plamki Airy’ego.
Jeśli zwrócisz uwagę na najnowsze perełki fotograficzne jak np Nikon D4s, to łatwo zauważysz, że nie starano się tam załadować matrycy 100Mpx, a tylko spokojnie wystarczył przetwornik 16Mpx.
Andrzej.M. - Czw 27 Lut, 2014
Arecki21 napisał/a: | Canon w końcu w tym się specjalizuje, może tym sie kierować? No i tańszy, mimo, że pikseli niewiele mniej |
Jak tańszy i markowy - to trudno przypuszcać by był lepszy od droższego i "niemarkowego".
A poza tym - nie lepiej kupić coś z oferty Fujifilm , Panasonica czy Olympusa? To tez stare jeszcze "analogowe" marki.
Mogę ci podpowiedzieć jak wybierać - jak najmniej pikseli , jak największy rozmiar matrycy i jak najjaśniejszy obiektyw o "krotności" nie większej niż 6x.
Arecki21 napisał/a: | Benq ma większą rozdzielczość |
To akurat nie rozdzielczość a ilość pikseli - większe upakowanie jest często przyczyna słabszej rozdzielczości spowodowanej mniejszym pikselem na malutkiej matrycy i większą dyfrakcją. Na dużych matrycach również bywa przyczyną dysproporcji między wzrostem rozdzielczości optycznej a wzrostem ilości pikseli. Niestety nie rośnie ona proporcjonalnie do wzrostu liczby pikseli. Stąd właśnie nawet najnowsze lustrzanki pełnoklatkowe jak Nikon Df - potrafią zadowolić się 16Mpix.
Arecki21 - Czw 27 Lut, 2014
no właśnie - nie wiem czy bardzo zwracać uwagę na wielkość matrycy - zdjęcie jak bedzie trochę większe czy troche mniejsze, to mały szczegół. Ważne, żeby było dobrej jakosci, dlatego zapytałem który z tych dwóch lepszy.
Dzięki za sugestie
Andrzej.M. - Czw 27 Lut, 2014
Arecki21 napisał/a: | zwracać uwagę na wielkość matrycy - zdjęcie jak bedzie trochę większe czy troche mniejsze, |
To wcale nie o to chodzi - tylko o wielkość fizyczną - czyli tę w milimetrach !!!
A nie ile ma pikseli im mniej tym lepiej , ale ważne żeby na większej matrycy!
Zresztą - nie wiem po co ja to pisżę - przecież za 500 zł i tak obojętne jakie badziewie kupisz. Żadna nie będzie CMOS tylko CCD. I każda pewnie wielkości połowy małego paznokcia.
Arecki21 - Czw 27 Lut, 2014
o, to teraz wujek google z tymi symbolami się kłania ale dobrze, doedukuję się trochę
Lucas1981r - Pią 28 Lut, 2014
Arecki21, a moze spojrz jeszcze na Fuji F200EXR
Arecki21 - Pią 28 Lut, 2014
już patrzę
Tutejszyn - Pią 28 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To wcale nie o to chodzi - tylko o wielkość fizyczną - czyli tę w milimetrach !!!
A nie ile ma pikseli im mniej tym lepiej , ale ważne żeby na większej matrycy! | Im mniej tym lepiej. To fakt. Najlepiej, jeśli tych pikseli będą dwa, a jeszcze lepiej - jeden.
ta, a najlepiej 1x1. Jesli wiuększa matryca, to przecież wieksze i bardziej dokładne zdjęcia
Wojmistrz - Pią 28 Lut, 2014
Cóż, i takie aparaty się zdarzały (1px).
ta
Wojmistrz - Sob 01 Mar, 2014
Arecki21 napisał/a: | ta |
http://dsp.rice.edu/cscamera
Arecki21 - Sob 01 Mar, 2014
he, no zobacz
Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Najlepiej, jeśli tych pikseli będą dwa, a jeszcze lepiej - jeden. |
No to problem - jeden to nawet w Mpix nie robią.
TomPL2 - Pon 03 Mar, 2014
Arecki21 napisał/a: | ta, a najlepiej 1x1. Jesli wiuększa matryca, to przecież wieksze i bardziej dokładne zdjęcia |
Niech kolega lepiej tych żarcików nie czyta, dopóki się nie doedukuje
Na początek praca domowa: większa matryca nie oznacza więcej Mpx - dlaczego? Proszę przygotować odpowiedź na jutro
|
|