|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki telekonwerter 1.4 canon do obiektywu 100-400mm L
dark_wojtek - Czw 27 Lut, 2014 Temat postu: Jaki telekonwerter 1.4 canon do obiektywu 100-400mm L Witam
Chciałem się zapytać i prosić o radę jaki telekonwerter canon wybrać i który będzie działał.
Mam obiektyw 100-400mm L i puszkę 500D (puszkę będę zmieniał prawdopodobnie na 6D) i nie wiem jaki wybrać konwerter żeby działał mi prawidłowo obiektyw z tym boody.
Myślałem o Canon Extender EF 1.4x III albo Canon Extender EF 1.4x II tylko z tego co czytałem to Canon Extender EF 1.4x III jak go założę do mojego zestawu to AF nie będzie mi działał. Więc zostaje mi tylko Canon Extender EF 1.4x II. A może w innej firmy są lepsze niż Canon ?
komor - Czw 27 Lut, 2014
dark_wojtek, wydaje mi się, że dla obiektywu kończącego się światłem f/5.6 jakikolwiek telekonwerter spowoduje brak AF, ze względu na efektywne światło f/8, przy którym AF działa tylko z wybranymi puszkami 1D. Po zaklejeniu odpowiednich styków, kiedy aparat nie wie, że ma obiektyw f/8 coś tam podobno zaczyna się ruszać. Pewnie coś więcej napisze MM.
dark_wojtek - Czw 27 Lut, 2014
Ja właśnie słyszałem że max może być światło 5,6 i działa. Tylko nie wiem który działa. Może ktoś ma jakiś taki komplet podobny do mojego
Usjwo - Pią 28 Lut, 2014
dark_wojtek no to wlasnie komor Ci to napisal
Czulosc sensorow AF, czyli najwieksza przyslona przy ktorej sensor jeszcze dziala to f/5.6, powyzej tej przyslony AF juz sie wylacza. Tyle (5.6) masz na 400mm w twoim obiektywie. Jak podepniesz extender (obojetnie ktory) to najmniejsza przeslaona obiektywu wzrosnie do f/8, czyli AF juz nie bedzie dzialal. Jak zakleisz odpowiednie styki to aparat nie wie o extenderze i "widzi" f/5.6, wiec uruchamia AF. Nie bedzie szybki, ale cos tam bedzie dzialac.
dark_wojtek - Pią 28 Lut, 2014
Czyli nie polecacie kupowania konwertera bo się nie opłaca
Szkoda że nie pomyślałem o tym wcześniej może bym kupił inny tele
Andrzej.M. - Pią 28 Lut, 2014
dark_wojtek napisał/a: | Czyli nie polecacie kupowania konwertera bo się nie opłaca |
To nie kwestia opłacalności tylko ciemnego obiektywu - o czym już było pisane w wątku o aparacie.
Usjwo - Pią 28 Lut, 2014
Przy takim zestawie C100-400 + Tc1.4 nie wiem czy nie wzial bym nowego Tamrona 150-600
mozer - Pią 28 Lut, 2014
dark_wojtek, ale przecież to zależy do czego będziesz go używał...
MM - Pią 28 Lut, 2014
Można kupić TC Kenko, zakleić odpowiednie styki i AF będzie działał. Wolniej, mniej precyzyjnie, ale będzie.
dark_wojtek - Pią 28 Lut, 2014
MM napisał/a: | ... Wolniej, mniej precyzyjnie, ale będzie. |
Jeśli się fotografuje ptaki to wolniej i mniej precyzyjnie to nie opłaca się iść na zdjęcia.
Może kiedyś wygram w totolotka to sobie kupię jakiś lepszy sprzęt, bo na razie nie mam kasy żeby kupić 600/4 nawet używanego bo nie widziałem za 10tyś nigdzie
Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014
dark_wojtek napisał/a: | Jeśli się fotografuje ptaki to wolniej i mniej precyzyjnie to nie opłaca się iść na zdjęcia. |
No nie wiem , kiedyś obiektywy nie miały AF a taki Puchalski jednak całkiem dobre zdjęcia na analogu i slajdzie z 400 ISO robił.
komor - Sob 01 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | No nie wiem , kiedyś obiektywy nie miały AF a taki Puchalski jednak całkiem dobre zdjęcia na analogu i slajdzie z 400 ISO robił. |
Z całym szacunkiem dla starych mistrzów, ale trochę się od tego czasu zmieniły wymagania jakościowe i wzrosła trochę ilość udanych zdjęć, które produkują choćby hobbyści, za własną kasę, dla siebie i bez wspomagania różnych instytucji lub zamawiających. To, co kiedyś było trudne i zajmowało dużo czasu, dziś sto razy więcej osób chce zrobić szybko i lepiej. I robi.
MM - Sob 01 Mar, 2014
dark_wojtek napisał/a: | Jeśli się fotografuje ptaki to wolniej i mniej precyzyjnie to nie opłaca się iść na zdjęcia. |
Może ja ślepy jestem, ale gdzie napisałeś wcześniej, że chodzi o ptaki?
Podaję rozwiązanie problemu. Kupuj 400/5.6L. Szybkość i precyzja AF-u a także jakość optyczna jest dużo lepsza (AF) lub zauważalnie lepsza (optyka) niż w 100-400L.
dark_wojtek - Nie 02 Mar, 2014
Właśnie dzisiaj byłem na zdjęciach. Robiłem zdjęcia w lesie i powiem że AF się gubił i obraz nie był ostry jak żyleta
Może to też wina body ale wiem że też obiektywu. Będę musiał coś wymyślić i jakąś stałke kupić. Może się uda tak wyhaczyć coś za 10 tyś np 400/4 albo 500/4 było by super
No i to tych obiektywów można już podpiąć 1,4 bo dzisiaj mi mm brakowało
jpzielin - Nie 16 Mar, 2014
Mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by 70-200/2.8 i konwerter moze byc 2 na cropie to juz sporo ,a jak Ci malo to pomysl o lepszym podejsciu , ja mam 70-200/na 4 i konw. 1.4 to daje 5.6 i sobie radze ,chyba ze chcesz dorownac zawodowca ,no to juz inna bajka i inne pienadze
dark_wojtek - Nie 16 Mar, 2014
jpzielin, tak jak ty mówisz to mi się nie opłaca w ogóle ponieważ ja mam obiektyw 100-400mm i jak bym posłuchał Ciebie żeby 70-200/2,8 + 2x konwerter to i tak mi wychodzi 400 a ogniskową 400 to mam
mozer - Nie 16 Mar, 2014
jpzielin napisał/a: | 70-200/2.8 i konwerter moze byc 2 |
Tak - na pewno ten zestaw będzie mistrzem w dziedzinie prędkości autofokusu...
Jakbyś nie zauważył, to kolega chciał zwiększyć zestaw powyżej 400 mm, bo 400 to już miałby na 100-400, który da i lepszą jakość i skuteczność..
jpzielin napisał/a: | dorownac zawodowca |
...
|
|