|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Genialny punkt widzenia....
maziek - Nie 02 Mar, 2014 Temat postu: Genialny punkt widzenia....
Tutejszyn - Nie 02 Mar, 2014
Ale to nie góry... To mi wygląda na równinę, którą ta szelma Bóg, nie wiedzieć czemu wzdłuż przeorał.
maziek - Nie 02 Mar, 2014
No mówię, genialny punkt widzenia .
kozidron - Nie 02 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | To mi wygląda na równinę, którą ta szelma Bóg |
to teraz Bóg jest odpowiedzialny za ukształtowanie terenu, o w mordę geodezja ciągle odkrywa przed nami swoje tajemnice, Tutejszyn proponuje mniej oglądać ten kanał to może zaszkodzić.
Geodezja i geologia brzmią do pewnego stopnia podobnie ale...
mozer - Nie 02 Mar, 2014
kozidron, Ty to już masz chyba jakąś fobię, wyluzuj
maziek,
mozer napisał/a: | kozidron, Ty to już masz chyba jakąś fobię, wyluzuj
|
już mi się nie chce słuchać, że ziemia jest płaska a Bóg przestawia płyty tektoniczne, a śnieg wedle biura burmistrza Tulejka zrzuca Bóg, dobija mnie ciemnogród
mozer - Nie 02 Mar, 2014
kozidron, Ty to wyciągnąłeś z wypowiedzi Tutejszyna? Jak... no... jak, kurde?
Nie pomyliłeś czasem geodezji z geologią?
kozidron, może tego nie zauważasz, ale dość często odsłaniasz swój pustostan...
Tutejszyn napisał/a: | Nie pomyliłeś czasem geodezji z geologią?
kozidron, może tego nie zauważasz, ale dość często odsłaniasz swój pustostan... |
geodezja - nauka zajmująca się ustalaniem wielkości i kształtu Ziem itd
geologia - jedna z nauk o Ziemi, zajmuje się budową, własnościami i historią Ziemi oraz procesami zachodzącymi w jej wnętrzu i na jej powierzchni, dzięki którym ulega ona przeobrażeniom. W szerszym znaczeniu geologia dotyczy również innych planet skalistych itd
Tutejszyn, nie pomyliłeś przypadkiem obu tych nauk z ręką Boga?
Cóż..
dcs - Nie 02 Mar, 2014
Z Najświętszą Erozją -zawsze Dziewicą.
dcs napisał/a: | Z Najświętszą Erozją -zawsze Dziewicą. |
i podpadłeś, wiesz że gotów rzucać urok.
mozer - Nie 02 Mar, 2014
kozidron, Bóg działa przez ludzi, zjawiska przyrody i maleńkie kuleczki w piasku.
mozer napisał/a: | kozidron, Bóg działa przez ludzi, zjawiska przyrody i maleńkie kuleczki w piasku. |
to przeczy temu co jest w księdze Hioba to o czym piszesz to jakiś new age
kozidron napisał/a: | już mi się nie chce słuchać, że ziemia jest płaska a Bóg przestawia płyty tektoniczne... | Matko Boska, ależ Ty jesteś napięty jak struna! Żebyś tylko nie zaszarżował ...
maziek napisał/a: | Matko Boska, ależ Ty jesteś napięty jak struna! |
takie rewelacje kulturowe raczej nie służą
Zakładając, że wyznajesz materializm Twoja żywiołowa reakcja jest o tyle dziwna, że podobna bardziej do neofickiego zaangażowania nowego członka sekty religijnej . Rozumiem, że banknoty w jedynej słusznej walucie drzesz od razu na strzępy ?
maziek napisał/a: | Zakładając, że wyznajesz materializm Twoja żywiołowa reakcja jest o tyle dziwna, że podobna bardziej do neofickiego zaangażowania nowego członka sekty religijnej . Rozumiem, że banknoty w jedynej słusznej walucie drzesz od razu na strzępy ? |
czemu zakładasz materializm ? Czy podważanie tego, że na kształt skorupy ziemskiej miał wpływ Bóg automatycznie robi z każdego "wyznawcę" materializmu? Czy materializm zakłada istnienie ciemnej energii czy neutrin, tak pytam z ciekawości, bo pewnie lepiej się na tym znasz?
mozer - Nie 02 Mar, 2014
kozidron, a dlaczego materializm miałby negować neutrina itp? Przecież to byty materialne a nie wymyślone...
Materializm to pogląd, że istnieje tylko materia (albo tylko fizyka jak wolisz) - to znaczy, że we Wszechświecie nie ma i nie było żadnych bytów nadprzyrodzonych, niczego poza materią podlegającą prawom fizyki, które to prawa nie są narzucone przez kogoś czy coś z góry tylko są po prostu cechą samej materii. Współczesna nauka jest materialistyczna, nie tłumaczy zdarzeń "siłami nadprzyrodzonymi".
Przypuszczalnie skojarzyło Ci się z materializmem dialektycznym, czyli z dziełem Marksa i Engelsa et. consortes.
Mówicie o materializmie, a chodzi o coś zupełnie innego.
kozidron napisał/a: | Czy podważanie tego, że na kształt skorupy ziemskiej miał wpływ Bóg ...? | kozidron podważa coś, co nie wymaga podważania i brnie w tym swoim zacietrzewieniu i dalej nie wie o co chodzi..
mozer napisał/a: | kozidron, a dlaczego materializm miałby negować neutrina itp? Przecież to byty materialne a nie wymyślone... |
a może dlatego, żebys zastanowił się nad sensem kolejnej ideologii stworzonej na siłę "na anty" do innej utopii powszechnie uprawianej. Jeszcze do niedawna neutrin nie było, więc pytam bo może w przyszłym roku będziemy mieli do czynienia z czymś co nie istnieje a jest i to wcale nie musi być paradoks.
maziek napisał/a: | niczego poza materią podlegającą prawom fizyki, które to prawa nie są narzucone przez kogoś czy coś z góry tylko są po prostu cechą samej materii. |
a jak ma się ta twoja teoria do antymaterii, bądź też do cząstek, których nie udowodniono "że są" ale są silne w tym kierunku domniemania?
Tutejszyn napisał/a: | kozidron podważa coś, co nie wymaga podważania i brnie w tym swoim zacietrzewieniu i dalej nie wie o co chodzi.. |
bo się spocisz twoim zdaniem Bóg przestawia płyty tektoniczne
dcs - Nie 02 Mar, 2014
Stworzyliśmy więc boga, żeby stworzył takie rzeczy?
-czyli żeby wytłumaczyć tych rzeczy istnienie.
kozidron, widzę, że potrafisz czytać. Tobie to najwyraźniej wystarcza. Powiem Ci na ucho, że są też tacy, którzy rozumieją, co czytają..
dcs napisał/a: | Stworzyliśmy więc boga, żeby stworzył takie rzeczy? |
chyba najciekawsze spostrzeżenie tego wątku, reszcie ewidentnie ktoś kto nie wierzy w Boga przestawiającego płyty tektoniczne kojarzyć się może wyłacznie z "wyznawcą" materializmu, co jest smutne a raczej jest dokładnym odebraniem tego co wpajano mu przez długi czas. Kwestie rozpatrywania innych aspektów złozoności są drugorzędne, szczególnie dla kogoś kto musi mieć jasno wytyczone cele i poglądy kontr rozmówcy, ot i cała dyskusja.
Tutejszyn, to cię przerasta taka samo jak zakorzenione używanie określenia "szelma Bóg", które potocznie może coś obrazuje, ale jest zabobonem.
kozidron napisał/a: | ot i cała dyskusja. | byłaby być może fajna dyskusja, gdybyś się nie odzywał.
[ Dodano: Nie 02 Mar, 2014 20:37 ]
Cytat: | które potocznie może coś obrazuje, ale jest zabobonem. | hę?
to jakby wszystko, cofnij się do swojego pierwszego postu.
Kozidron, nie bardzo rozumiem - co z tą antymaterią? Materia jak każda inna, znana sprzed DWŚ. Nauka stawia hipotezy bez odnoszenia się do bytów nadprzyrodzonych, czyli jest materialistyczna. W stosunku do zjawisk nowych (jak np. ciemna materia) nie zaczyna od tego, że pewnie to jest dowód na istnienie Boga, skoro nie wiemy co to jest, tylko zakłada, że jest to zjawisko naturalne a wyjaśnienie będzie racjonalne.
kozidron napisał/a: | twoim zdaniem Bóg przestawia płyty tektoniczne | tak dla ścisłości, czy na załączonym obrazku mamy do czynienia z przesuwaniem się płyt tektonicznych? kozidron napisał/a: | to jakby wszystko, cofnij się do swojego pierwszego postu. | zapraszam, może przestaniesz się w końcu ośmieszać, panie geodeto
maziek, materializm nie jest jedyną drogą, "nauka" może jeszcze zweryfikować swoje "poglądy" wielokrotnie, materializm opiera się także na teoriach a teorie definiują aksjomaty i pojęcia które przeważnie mają się składać w spójną i logiczną całość, jak wiemy z przeszłości i doświadczenia teorie zmieniały się wielokrotnie. Dlatego zapytałem cię co rozumiesz przez materializm.
Tutejszyn, tu jakby nie ma już pola z Tobą do dyskusji, ty obie te nauki mylisz z ręką Boga
Kozidron, mogę tylko westchnąć... Do Pana Boga chyba.
komor - Nie 02 Mar, 2014
Kozi, ja jestem niewierzący, ale po tym co wyprawiasz w tym wątku, to pozostaje tylko facepalma sobie strzelić.
I ten. No. Jak mu tam. Regulamin…
komor napisał/a: | Kozi, ja jestem niewierzący, ale po tym co wyprawiasz w tym wątku, to pozostaje tylko facepalma sobie strzelić.
|
a mimo rozsądku używasz tych idiotyzmów powtarzanych przez jedną słuszna linie ?
mozer - Nie 02 Mar, 2014
kozidron, ta linia nie jest już taka słuszna. Powiedziałbym nawet, że obecnie zrobiło się trendy krytykowanie jej
komor - Nie 02 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | a mimo rozsądku używasz tych idiotyzmów powtarzanych przez jedną słuszna linie ? |
Ale jakie idiotyzmy masz konkretnie na myśli? To o bogu-szelmie i oraniu doliny? Poluzuj galoty lepiej. To taka figura językowa, wiesz. A że akurat użył jej Tutejszyn to Ci się od razu odruch wyuczony włączył. Lepiej nie być oszołomem ani lewostronnym, ani prawostronnym.
mozer - Nie 02 Mar, 2014
komor, popieram.
komor napisał/a: | To taka figura językowa, wiesz. |
często używasz ? Zauważyłeś kto najczęściej uzywa takich "figur językowych" ?
kozidron napisał/a: | komor napisał/a:
To taka figura językowa, wiesz.
często używasz ? Zauważyłeś kto najczęściej uzywa takich "figur językowych" ? | Lepiej używać figur językowych, niż bez sensu kłapać dziobem tak, jak to opanowałeś do perfekcji.
[ Dodano: Nie 02 Mar, 2014 22:37 ]
Tak na marginesie, chyba w końcu załapałeś, że to co powiedziałem, nie wiązało się z wiarą, ani nie było deklaracją, czy sam wierzę, czy nie.
Załapałeś, prawda...?
komor - Nie 02 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | często używasz ? Zauważyłeś kto najczęściej uzywa takich "figur językowych" ? |
Czasem używam. Ja nie chciałbym, żeby mi zakazywano mówienia: boga nie ma. Dlatego muszę innym pozwolić mówić: bóg jest! Jak na razie w Polsce wolno mówić, że nie ma, więc spoko. Konstytucję łamie tylko nauka religii w szkołach, moim zdaniem.
To co, zamykamy?
nienietaktak - Nie 02 Mar, 2014
komor napisał/a: | To co, zamykamy? |
Biada!
mozer - Nie 02 Mar, 2014
No ale trzeba przyznać, że to był genialny punkt widzenia
nienietaktak - Nie 02 Mar, 2014
mozer napisał/a: | No ale trzeba przyznać, że to był genialny punkt widzenia |
Przypomina troche obrazki z broszur Świadków Jehowy, ale co tam. Kaniony muszą być
maziek - Pon 03 Mar, 2014
Jeśli dobrze liczę to powyżej mamy drugą i trzecią wypowiedź na temat wstawionego przeze mnie 3 strony temu zdjęcia - a nie wyznania wiary ateistów i komentarze do nich . Proszę, jedno zdjęcie, a tyle żarliwych uczuć religijnych.
Nienietaktak - zacznij oglądać coś przyzwoitego, rozumiem, że Strażnicę dają za darmo ale bez przesady ...
mozer - Pon 03 Mar, 2014
maziek, w zasadzie mój post dotyczył innego punktu widzenia
maziek - Pon 03 Mar, 2014
Mogłeś pozwolić mi się połudzić trochę ...
Andrzej.M. - Pon 03 Mar, 2014
Fajna fota, nie widuje się często zamgleń z tego terenu...
Widać ktoś wstał dość rano, albo nawet zanocował...
A forum zrobiło się jakieś "teologiczne"? Czy aby na pewno regulamin pozwala?...
nienietaktak - Pon 03 Mar, 2014
maziek napisał/a: | Nienietaktak - zacznij oglądać coś przyzwoitego, rozumiem, że Strażnicę dają za darmo ale bez przesady |
Poznanie swojego wroga to najkrótsza droga do zwycięstwa
komor - Pon 03 Mar, 2014
A pamiętacie takie zdjęcie kanionu z inwersją termiczną, gdzie cały kanion wypełniony był chmurami? To dopiero musi być pech trafić na takie zjawisko, jak się z daleka (np. z innego kontynentu) przyjechało zrobić zdjęcie.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Czy aby na pewno regulamin pozwala?.. |
Nie pozwala.
kozidron - Pon 03 Mar, 2014
komor napisał/a: | To dopiero musi być pech trafić na takie zjawisko, jak się z daleka (np. z innego kontynentu) przyjechało zrobić zdjęcie.
|
albo szczęście bo wyglądało to niesamowicie.
komor - Pon 03 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | albo szczęście |
No tak, ale wiesz, przysłała Cię „Strażnica” trzasnąć przepastny kanion, a tu chmury.
nienietaktak - Pon 03 Mar, 2014
komor napisał/a: | No tak, ale wiesz, przysłała Cię „Strażnica” trzasnąć przepastny kanion, a tu chmury. |
to wtedy biegusiem na dno kanionu i czekasz na przerwę w chmurach, przez co masz genialne zdjęcie promieni słonecznych
|
|