|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - WELTA COMPUR
vicious357 - Nie 02 Mar, 2014 Temat postu: WELTA COMPUR Witam jestem w posiadaniu aparatu WELTA COMPUR niestety jedyne co o nim wiem to, to, ze jest ponoć sprawny i dość stary. Bardzo prosiłbym o jakieś informacje na jego temat, ewentualną wycene (o ile jest cokolwiek wart), dziekuje i pozdrawiam
kojut - Nie 02 Mar, 2014
vicious357, ten pełnoklatkowy aparat to Welta Weltix. Najprostszy i co za tym idzie najtańszy z modeli tej firmy. Nazwa Compur, którą podałeś, to tak naprawdę informacja, który typ migawki został użyty (Compur czy Prontor).
Wycena? Modele w stanie "prawie nówka" chodzą po nie więcej jak $100.
ghost - Nie 02 Mar, 2014
Jeżeli dobrze widzę to jest to Welta Trio (Compur to nazwa migawki użytej w tym aparacie, nie modelu)
Sądząc po tym to warte jest to niewiele.
Aparat jest prawdopodobnie międzywojenny, na film 120, zdjęcia robi w formacie 6x9, obiektyw to 105mm f/4.5 bez powłok.
Migawka Compur do 1/250s (prawdopodobnie realne czasy są dłuższe).
Celownik ramkowy + lusterkowy. Nic dobrego.
kojut - Pon 03 Mar, 2014
ghost, faktycznie! Nawet na gripie ma napisane "Trio". Zmylił mnie kiepski wygląd. Kiedyś polowałem na ten aparat, jako tani 6x9 i pamiętałem, że 120-tki miały srebrną ramkę dookoła body. Po przyglądnięciu się zdjęciu faktycznie przebija się ta metalowa ramka Dodam jeszcze, że dobrze zachowane egzemplarze chodzą po ok. 40 funtów. Ten tutaj wygląda niestety kiepsko i pewnie wymaga dużo pracy (o ile można jeszcze go serwisować).
vicious357 - Pon 03 Mar, 2014
dzięki wielkie Panowie za informacje, jeśli chcecie mogę zrobic zdjęcia w lepszej jakości
Andrzej.M. - Pon 03 Mar, 2014
A do zdjęć przede wszystkim odkurzyć.
vicious357 - Pon 03 Mar, 2014
WojciechW - Pon 03 Mar, 2014
Jasność obiektywu jak widać, jest 1:3,8. Ten obiektyw - to znaczy cassar jest zresztą dość znany. To trójsoczewkowy anastygmat produkowany przez znaną firmę założoną przez fizyka niemieckiego Carla Augusta von Steinheila, działającą zarówno w Monachium jak i Kalifornii.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|