forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Małych rozmiarów kompakt do 1500zł z RAW

Harvi - Sro 05 Mar, 2014
Temat postu: Małych rozmiarów kompakt do 1500zł z RAW
Hej!
Planuję zakup nowego aparatu. Zdjęcia robię tylko na auto, czasem nagrywam też filmy.
Od aparatu wymagam głównie:
- niewielkich rozmiarów. Obecnie mam canona sx130is, jego wymiary to: 73.2 x 113.3 x 45.8 i to MAX jeśli chodzi o wymiary nowego aparatu. Wolałbym nawet coś ciut mniejszego. Aparat mieści mi się w kieszeni bojówek/kurtki.
- zapisu zdjęć w formacie RAW
- nagrywania filmów w HD choć to nie jest najważniejsze. Ma być HD, ale nagrywam sporadycznie
- bardzo dobrej baterii. Aparat używam w podróży, obecnie mój canon starcza mi na jakieś 700 zdjęć (robię je w prawie najwyższej jakości na auto) i to dla mnie bardzo ważna cecha. Ewentualnie możliwość dokupienia akumulatora żebym miał na zapas.

Czy moglibyście polecić coś w kwocie 1000-1500zł? Mój canon sx130is to już starszy model, źle radzi sobie w nocy, porównywałem też jakość zdjęć na auto do nowszych modeli znajomych i widzę spora różnicę.

Po prostu chcę nowego aparatu z .raw , kompaktowego, do podróży :)

Z góry dzięki!

tomizary - Pią 07 Mar, 2014
Temat postu: aparat
to moze canon s120 nowy malutki
Harvi - Pon 10 Mar, 2014

Trochę za mały zoom optyczny. Myślę, że x10-x14 to by było dla mnie optimum.
Tutejszyn - Pon 10 Mar, 2014

Harvi napisał/a:
Po prostu chcę nowego aparatu z .raw , kompaktowego, do podróży
Każdy oczywiście pracuje, tak jak mu wygodnie. Piszę, bo przyznam, zaciekawiłeś mnie swoim postem. Piszesz, że aparat ma być mały, mieścić się w kieszeni bojówek, oraz że robisz zdjęcia w trybie "auto". Jednocześnie chcesz robić zdjęcia w formacie RAW. A więc z jednej strony nieskomplikowany sposób rejestracji obrazu, a z drugiej skomplikowany proces obróbki tego obrazu. Czy jesteś pewien, że potrafisz wykorzystać potencjał RAW? Rejestracja obrazu w formacie gotowym do oglądania - JPG, wydaje się w tym przypadku rozwiązaniem o wiele lepszym.
WojciechW - Pon 10 Mar, 2014

Harvi Sprecyzowane przez ciebie wymagania spełniają w szczególności Fujifilm F770EXR lub wcześniejszy F550EXR, a w podanej cenie z powodzeniem zmieścisz oryginalny zapasowy akumulator, nie mówiąc o tanich zamiennikach. A jak kupisz dużą kartę pamięci to będziesz mógł rejestrować równolegle JPG i RAW. Jak niejednokrotnie wspominałem, sam czasami używam F550EXR. Ale oczywiście polecam ci przejrzenie testów na optyczne.pl, a w szczególności obejrzenie zdjęć próbnych.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW