forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 600D a fotografia aut

radzik - Czw 06 Mar, 2014
Temat postu: Canon 600D a fotografia aut
Witam!

Mam zamiar zmienić swój aparat kompaktowy na lustrzankę.
Czytałem, czytałem i czytałem i tak w sumie wywnioskowałem, że chyba na początek Canon 600D + obiektywa standard 18-55 - w ofercie w sklepie z obiektywem 1600 zł.
Nie mam pojęcie na temat tego typów aparatów (lustrzanki).
Co myślicie jako pierwszy może być??
Czy może dołożyć i coś innego??

Aparat ma mi słuzyć do fotografowania imprez rodzinnych, wspomnień z wakacji itd itd

Chciałbym również nauczyć się fotografować auta. Motoryzacja to moje zamiłowanie i hobby.
Przeglądając ogłoszenia samochodów wiele razy widzę zdjęcia samochodów które mają taką głębię, błyszczący lakier... są że tak powiem baaardzo wciągające do oglądania :)

Czy takim zestawem jak ww. canon nauczę się robić takich zdjęć czy potrzebny jakiś inny zestaw?

Z góry dziękuję za ewentualne sugestie :)

Tutejszyn - Czw 06 Mar, 2014

Oczywiście, że taki zestaw wystarczy. Jednak sam aparat to jeszcze nie wszystko. Błyszczący lakier uzyskasz dopiero w dalszej obróbce w komputerze. Dlatego nie spodziewaj się jakichś porywających efektów po zrobieniu pierwszych zdjęć, zaimportowanych bezpośrednio z aparatu. Podobnie "głębie", których szukasz, trudno będzie zrobić podstawowym obiektywem 18-55. Łatwiej o takie efekty przy użyciu "jasnych", niestety często droższych obiektywów.

A mógłbyś podać jakiś przykładowy obiektyw??

Jaki program by się nadał do takiego zabiegu?

komor - Czw 06 Mar, 2014

Program jest taki:
1. Zaczekać na odpowiednią pogodę, która uwydatni wygląd auta (południe i pełne słońce raczej odpada).
2. Umyć samochód. :)
3. Ustawić w otoczeniu, które uwydatni wygląd auta, zwrócić uwagę na śmieci w tle, inne auta, itd.
4. Podpatrzeć z jakich odległości i jaką ogniskową wychodzą jakie zdjęcia, np. w dziale Nasze zdjęcia w wątku FOTOGRAFIA POJAZDÓW 2014.
5. Robić zdjęcia w formacie RAW, a nie JPG i nauczyć się podstawowej obróbki w komputerze przy pomocy darmowego lub płatnego (ale niezbyt drogiego w sumie) oprogramowania, np. Adobe Lightroom lub Adobe Photoshop Elements.

pes - Czw 06 Mar, 2014

W tym celu warto zaopatrzyć się w jakieś 35 lub 50 mm ze światłem 1.8. Dla przykładu naturalnie. Potrzebny będzie Ci też filtr polaryzacyjny do niwelowania odbić w szybie, lakierze etc.

Podstawowe programy do post-procesu typu Lightroom w zupełności wystarczą. Jak z kolei uzyskać pożądany efekt to już zupełnie inna bajka.

komor napisał/a:
Program jest taki:
1. Zaczekać na odpowiednią pogodę, która uwydatni wygląd auta (południe i pełne słońce raczej odpada).
2. Umyć samochód. :)
3. Ustawić w otoczeniu, które uwydatni wygląd auta, zwrócić uwagę na śmieci w tle, inne auta, itd.
4. Podpatrzeć z jakich odległości i jaką ogniskową wychodzą jakie zdjęcia, np. w dziale Nasze zdjęcia w wątku FOTOGRAFIA POJAZDÓW 2014.
5. Robić zdjęcia w formacie RAW, a nie JPG i nauczyć się podstawowej obróbki w komputerze przy pomocy darmowego lub płatnego (ale niezbyt drogiego w sumie) oprogramowania, np. Adobe Lightroom lub Adobe Photoshop Elements.

1,2,3 mam w miarę opanowane :)
zostało 4 i 5 :)

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 10:34 ]
pes napisał/a:
W tym celu warto zaopatrzyć się w jakieś 35 lub 50 mm ze światłem 1.8. Dla przykładu naturalnie.

można jasniej??

pes napisał/a:

Potrzebny będzie Ci też filtr polaryzacyjny do niwelowania odbić w szybie, lakierze etc.

Podstawowe programy do post-procesu typu Lightroom w zupełności wystarczą. Jak z kolei uzyskać pożądany efekt to już zupełnie inna bajka.

mógłbyś dac jakis przykładowy link

mozer - Czw 06 Mar, 2014

radzik napisał/a:
można jasniej??

Można - np. 35/1.4 lub 50/1.4, ale to już drożej ;)

pes - Czw 06 Mar, 2014

radzik, ale do czego link? Filtry znajdziesz w sklepach foto, zainwestuj w coś od 200 zeta w górę, np. marumi. Testy są na stronach optyczne.pl. Poklikaj trochę ;) A Lightrooma znajdziesz na stronie Adobe ;)

pes napisał/a:
radzik, ale do czego link? Filtry znajdziesz w sklepach foto, zainwestuj w coś od 200 zeta w górę, np. marumi. Testy są na stronach optyczne.pl. Poklikaj trochę ;) A Lightrooma znajdziesz na stronie Adobe ;)

z programem sobie poradze znajde w necie jakies porady itd
chodzi mi o to czy canon eos 600d + obiektyw 18-55 co jest w zestawie i filtr polaryzacyjny to bedzie cos z czego mogę takie zdjęcia wydusić, że aż się nie chce oczu odrywac od zdjęć samochodów???

sorki za takie podstawowe dla Was pytania ale nie mam pojęcia o tym wszystkim bo dopiero w to wchodzę :wink:

mozer - Czw 06 Mar, 2014

radzik, wiesz co - to lepiej Ty nam pokaż link do jakiegoś zdjęcia, obrazującego to co chcesz uzyskać.

mozer napisał/a:
radzik, wiesz co - to lepiej Ty nam pokaż link do jakiegoś zdjęcia, obrazującego to co chcesz uzyskać.

np. takie jak tu

i tu

albo nawet tu

oczywiscie nie jest to szczyt tego co chciałbym osiągnąć ale to co wyżej to takie minimum

pes - Czw 06 Mar, 2014

no tak... alledrogo-style :mrgreen: wiesz z fotografią to te pstryki nie mają nic wspólnego, zestaw który masz spokojnie wystarczy, ba zrobisz nim o wiele lepsze zdjęcia niż te gnioty w linkach ;)

pes napisał/a:
no tak... alledrogo-style :mrgreen: wiesz z fotografią to te pstryki nie mają nic wspólnego, zestaw który masz spokojnie wystarczy, ba zrobisz nim o wiele lepsze zdjęcia niż te gnioty w linkach ;)

dość ma kompakta chciałem z czymś innym poexperymentować, na wakacjach lubię jakieś ciekawe fotki porobić i potem nawet na tapetę czy czasem w zime pooglądac.

czasem też jakieś auto mi się przewinie przez ręcę i zawsze mnie ciekawiło jak to się takie fotki robi.

Czyli do tego "alledrogo-style" canon eos 600d+ podstawowy obiektyw i filtr też??
czy narazie porobić bez filtra??

a może jakiś inny aparat?? :roll:

mozer - Czw 06 Mar, 2014

Obecnie lepszą jakość oferują matryce Nikona (np. D5100), ale trzeba to umieć wykorzystać.
pes - Czw 06 Mar, 2014

radzik, miałem na myśli wejście w tego eosa z kitem ;) Filtr jak najbardziej, w moto-foto bardzo pomaga, odbicia na lakierze zazwyczaj nie dodają uroku.

Inny? No spektrum masz bardzo bogate. Ja np. o innych systemach niż Nikon nie jestem w stanie nic doradzić.

komor - Czw 06 Mar, 2014

pes napisał/a:
ba zrobisz nim o wiele lepsze zdjęcia niż te gnioty w linkach

Z trzeciego linku zdjęcia zrobione czymś dłuższym niż 55 mm też? :)

radzik napisał/a:
a może jakiś inny aparat??

Aparat nie ma tak dużego znaczenia jak obiektyw i odpowiednie przygotowanie samochodu i miejsca. Filtr polaryzacyjny pomoże pozbyć się niechcianych odblasków, choć akurat na zalinkowanych wyżej zdjęciach odblaski chyba są wyeksponowane, a nie ukryte.

radzik napisał/a:
...i filtr polaryzacyjny to bedzie cos z czego mogę takie zdjęcia wydusić, że aż się nie chce oczu odrywac od zdjęć samochodów???
i tak i nie. Aparat to zrobi, ale czy będziesz wiedział, jak obchodzić się z tym aparatem, to już inna sprawa. Fotografia to sztuka, aparat jest jedynie narzędziem. Reszta jest już w Twoich rękach. Pytanie ode mnie... czy będziesz umiał robić takie fajne fotografie?
pes - Czw 06 Mar, 2014

Nie dotrwałem do 3 linku :mrgreen:

hehe sorki moze sam sie zamotałem

tego canna 600d mam pod nosem za 1600
z tego co patrzę to nikon podobna kasa

w sumie mogłem słowo "fajne" wziąć w cudzysłów. Jednak dla wielu to fajne fotografie, więc zostało jak jest.
komor - Czw 06 Mar, 2014

Cytat:
Jednak dla wielu to fajne fotografie, więc zostało jak jest.

Może nie przesadzajmy, jak na fotografie na portal aukcyjny to są OK. Przecież tam nie chodzi o sztukę, albo o upiększanie większe niż jest w rzeczywistości… O nie, chyba się zagalopowałem. :D

tak żeby nie wejść na boczbne tory tematu jakio pierwsza lustrzanka zostawić tego canona i nie szukac w d...e mózgu??

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 11:31 ]
i wyjdą mi foty o ktorych jest wyżej mowa???

komor - Czw 06 Mar, 2014

Możesz kupić Nikona D5100 z obiektywem 18-105 VR i będziesz miał większy zakres ogniskowych, czyli będzie Ci bliżej do zrobienia zdjęć podobnych do tych z trzeciego linku (czarna perła z Niemiec, hehe…). Poza tym do Nikona taniej kupisz przyzwoity a niedrogi obiektyw stałoogniskowy 35/1.8 lub 50/1.8. W systemie Canona akurat w tym segmencie jest gorzej.

35mm:
http://www.optyczne.pl/in...833&typ=0&moc=0

50mm:
http://www.optyczne.pl/in...982&typ=0&moc=0

radzik napisał/a:
jakio pierwsza lustrzanka zostawić tego canona...??
Wybór systemu to jak wybór żony. To dość ważny, jak nie dramatyczny moment. Canon, jak każdy inny system jest dobry. Ważne, czy dobry będzie dla Ciebie.

komor napisał/a:
Możesz kupić Nikona D5100 z obiektywem 18-105 VR i będziesz miał większy zakres ogniskowych, czyli będzie Ci bliżej do zrobienia zdjęć podobnych do tych z trzeciego linku (czarna perła z Niemiec, hehe…). Poza tym do Nikona taniej kupisz przyzwoity a niedrogi obiektyw stałoogniskowy 35/1.8 lub 50/1.8. W systemie Canona akurat w tym segmencie jest gorzej.

35mm:
http://www.optyczne.pl/in...833&typ=0&moc=0

50mm:
http://www.optyczne.pl/in...982&typ=0&moc=0

a taki zestaw "startowy" wystarczy czy dac na luz z tym podstawowym obiektywme??

aukcja

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2014 11:36 ]
Genralnie poruszam się między canonem a nikonem
Więcej naczytałem się o canonie dlatego zadecydoeałem o 600D co wydało mi się dobrym wyborem...

nie mniej jednak takie foty jak w tych 3 linkach chciałbym nauczyc się robić i teraz sprzęt pod nie - zaznaczam że jestem zielony i to moja pierwsza przygoda z taką "klasą" aparatów :cool:

mozer - Czw 06 Mar, 2014

radzik napisał/a:
a taki zestaw "startowy" wystarczy czy dac na luz z tym podstawowym obiektywme??

Dla mnie to zdanie jest niezrozumiałe.

Komor Ci pisał o obiektywie 18-105, a linkujesz 18-55.

radzik napisał/a:
Wystarczy.
Jeśli będziesz chciał się rozwijać fotograficznie, to i tak potem rozbudujesz system, a jeśli nie, to ten zestaw będzie aż nadto wystarczający.

nienietaktak - Czw 06 Mar, 2014

radzik napisał/a:
x

Czyli Pentax będzie w sam raz ;)

dobra pany dzięki za rozkminę chyba wiem o co chodzi albo mi się wydaje :mrgreen:

w razie czego pozwolę sobie jakiś delikatny priv napisać

pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc!!!

Andrzej.M. - Czw 06 Mar, 2014

radzik napisał/a:
a może jakiś inny aparat??

Pentax K-30 za ok . 2000 dostaniesz. Trochę wygodniejszy korpus i całkiem niezły "kitowy" - przepraszam (kit zarezerwowany dla canona :razz: ) - zestawowy obiektyw 18-55 najlepiej WR czyli jak korpus - uszczelniony. Jakość obrazka jak z Nikona, tyle że jak pisałem korpus oczko wyżej. Filtr - na razie niekoniecznie - jak uznasz że musi być - to polecam Marumi - dobry optycznie a tańszy od Hoya czy HD.

pes - Czw 06 Mar, 2014

no, i jest pentax
kufel - Pią 07 Mar, 2014

pes napisał/a:
no, i jest pentax
nie mogło przecież zabraknąć.

...aż boję sie otworzyć lodówkę.

radzik - Sro 12 Mar, 2014

Mam jeszcze pytanie a jak albo czym osiągnąć takie fotki jak na tych aukcjach?

http://allegro.pl/nissan-...4048478671.html

http://allegro.pl/nissan-...4039416109.html

Szczególnie ten pierwszy efekt mnie interesuje

moronica - Sro 12 Mar, 2014

te fotki to nie jest nic specjalnego. jedyne, co mi tu przychodzi do glowy jesli chodzi o efekt, to pewnie uzyto filtra polaryzacyjnego by zniwelowac odbicia na karoserii
pioroon - Sro 12 Mar, 2014

radzik, zestawem kitowym ze średniej półki + dobry polar + lepszy kadr i spokojnie zrobisz lepsze :)
Oczywiście najlepiej Pentaxem :mrgreen:

muzyk - Sro 12 Mar, 2014

Kufel, nie bój żaby, Pentax schłodzony - grzeczny pentax. :lol:
pes - Sro 12 Mar, 2014

Ja się boję otworzyć te linki

hmm bawiłem się ostanio nikonem d3100 z obiektywem 18-55 i to co mi wyszło do tego co w aukcjach wyżej to uuuuuuuuuuuuuuu :sad:

to w jakim kierunku iść żeby coś takiego osiągnąć??

jaad75 - Sro 12 Mar, 2014

radzik napisał/a:
Żeby "osiągnąć" to co w tych linkach, to w ogóle nie trzeba iść w żadnym kierunku... :razz:

radzik, zrobisz dużo lepsze, nie patrz tak na te quashqaie czy jak one tam się nazywają. 'Płytsza' go, polar zakręcony i będzie z ładnym bokehem. Tu to było siekane minimum na f5.6 jak nie lepiej...
komor - Sro 12 Mar, 2014

radzik napisał/a:

No niestety trzeba się trochę pouczyć i pomęczyć. Po pierwsze zobacz, że te zdjęcia nie są zrobione w pełnym słońcu, tylko w półcieniu. Jest w miarę przyzwoicie dobrane nieprzeszkadzające tło. Auto jest umyte. :) Po drugie trzeba zadbać o prawidłową ekspozycję. Jak zdjęcie będzie prześwietlone, to kolory będą wyblakłe i nawet w obróbce zdjęcia w komputerze będzie ciężko to usunąć. Jak zdjęcie będzie niedoświetlone, to detale wyjdą niewyraźnie i kolory też niezbyt. Po trzecie, takie zdjęcia są zwykle i tak jeszcze odpowiednio przygotowywane w komputerze. To tak najkrócej jak można.

komor, na pewno widzisz te same zdjęcia? :razz:

jaad75 napisał/a:
radzik napisał/a:
Żeby "osiągnąć" to co w tych linkach, to w ogóle nie trzeba iść w żadnym kierunku... :razz:

to i żeś wniósł do tematu... :roll:

[ Dodano: Sro 12 Mar, 2014 21:33 ]
pioroon napisał/a:
radzik, Tu to było siekane minimum na f5.6 jak nie lepiej...

a co to znaczy?

radzik, toż to zwykłe pstryki są, do tego nie trzeba żadnych umiejętności fotograficznych. :roll:

komor napisał/a:
radzik napisał/a:

No niestety trzeba się trochę pouczyć i pomęczyć. Po pierwsze zobacz, że te zdjęcia nie są zrobione w pełnym słońcu, tylko w półcieniu. Jest w miarę przyzwoicie dobrane nieprzeszkadzające tło. Auto jest umyte. :) Po drugie trzeba zadbać o prawidłową ekspozycję. Jak zdjęcie będzie prześwietlone, to kolory będą wyblakłe i nawet w obróbce zdjęcia w komputerze będzie ciężko to usunąć. Jak zdjęcie będzie niedoświetlone, to detale wyjdą niewyraźnie i kolory też niezbyt. Po trzecie, takie zdjęcia są zwykle i tak jeszcze odpowiednio przygotowywane w komputerze. To tak najkrócej jak można.

i takim zestawem kitowym z obiektywem 18-55 zrobi się coś takiego?

radzik napisał/a:
To można zrobić i kompaktem, albo lepszą komórką.

jaad75 napisał/a:
radzik, toż to zwykłe pstryki są, do tego nie trzeba żadnych umiejętności fotograficznych. :roll:

no ja się nie znam dopiero wchodzę w temat dlatego się pytam...

komor - Sro 12 Mar, 2014

jaad75, matko i córko, to są pstryki na poziomie odpowiednim do portalu aukcyjnego. Nic tym zdjęciom nie brakuje i żeby takie robić też trzeba się tego nauczyć. Co was wszystkich ten dzisiejszy flashmob tak odmóżdżył, czy jak…

radzik napisał/a:

Bez problemu.

A żeby zrobić dużo lepsze/ciekawsze (np detailing auta) to jednak przydałoby się jaśniejsze szkło, żeby wyeksponować detal a pozostałość kadru 'zbokehować' :)

komor napisał/a:
jaad75, matko i córko, to są pstryki na poziomie odpowiednim do portalu aukcyjnego.
Albo nawet i poniżej - w każdym razie nie trzeba do nich, ani sprzętu, ani specjalnych umiejętności. A już z pewnością nie trzeba podążać w jakimś szczególnym kierunku... :razz:
komor - Sro 12 Mar, 2014

jaad75, zapomniał wół jak cielęciem był. :) Niepodobne to do Ciebie. Ale jak rozumiem to wpływ dzisiejszej atmosfery forumowej.
muzyk - Sro 12 Mar, 2014

komor napisał/a:
zapomniał wół jak cielęciem był.

I za mlekiem ganiał.
komor napisał/a:
wpływ dzisiejszej atmosfery forumowej.

www.optyczne.SMC.pl :mrgreen:

radzik - Czw 13 Mar, 2014

komor napisał/a:
jaad75, zapomniał wół jak cielęciem był. :) Niepodobne to do Ciebie. Ale jak rozumiem to wpływ dzisiejszej atmosfery forumowej.

pisze któryś raz z kolei, ze dopiero wchodzę w temat a co drugi mi rzuca pojęciami które nic mi nie mówią zamiast napisać np. model i rozpisać to walą jakimiś skrótami...

wracając do fotografowania i efektów zdjęć jak z tych aukcji co wczoraj wstawiłem to od czego zacząć?
jakich ustawień?

pes - Czw 13 Mar, 2014

radzik, już tak zupełnie na serio. Te zdjęcia z aukcji, które załączyłeś nie wyróżniają się niczym specjalnym. Zadbaj o to żeby zrobić foty przy ładnej pogodzie, wybierz tryb auto na początek, obadaj co wychodzi. Zerknij do instrukcji i zacznij potem pstrykać w trybie przysłony. Jeśli satysfakcjonują Cię efekty takie jak na tych fotach z aukcji to w zupełności jpg z aparatu bez post-procesu wystarczy. Z czasem zobaczysz, że to co Ci się podoba dziś wcale z fotografią wiele nie ma wspólnego. Takie mam wrażenie, po tym co napisałeś itd.

pes napisał/a:
radzik, już tak zupełnie na serio. Te zdjęcia z aukcji, które załączyłeś nie wyróżniają się niczym specjalnym. Zadbaj o to żeby zrobić foty przy ładnej pogodzie, wybierz tryb auto na początek, obadaj co wychodzi. Zerknij do instrukcji i zacznij potem pstrykać w trybie przysłony. Jeśli satysfakcjonują Cię efekty takie jak na tych fotach z aukcji to w zupełności jpg z aparatu bez post-procesu wystarczy. Z czasem zobaczysz, że to co Ci się podoba dziś wcale z fotografią wiele nie ma wspólnego. Takie mam wrażenie, po tym co napisałeś itd.

no wreszcie jakaś konstruktywna odpowiedź... :wink:

pes - Czw 13 Mar, 2014

No ale komor już to napisał tak po prawdzie ;)

P.S. Ja domyślam się, że może Ci chodzić o płytką GO. Czyli "rozmazane tło" za fotografowanym obiektem. Do tego musisz kupić jakieś jasne szkło, np. ze światłem 1.8.

ale fotki z tym rudym qashqaiem nie są rozmazane jak chodzi o tło
pioroon - Czw 13 Mar, 2014

radzik napisał/a:

Nie są, a mogły by być i wtedy byłoby lepiej :)
Co do trybu na początek to wybrałbym jednak 'bez błysku' lub preselekcję przysłony.
Na auto robiąc przy dobrej pogodzie (a auto w cieniu) zaraz by ci się lampa niepotrzebnie 'dołączała'. Qashqai nie jest rozmyty bo w tym ujęciu była użyta przysłona f5.6 + (tak obstawiam). Jeżeli będziesz miał ciemny obiektyw i będziesz mógł ustawić max np: f4.0 to musisz zadbać o to, żeby auto stało jak najdalej od tła (budynek, las, cokolwiek) zacieśnić kadr i też pójdzie. Jak opanujesz statyczne ujęcia to namawiam do poćwiczenia (możesz stanąć przy ulicy i trzaskać) tego: http://www.swiatobrazu.pl...anie-30197.html

Z preselekcją przysłony ustawiasz np: f2.8 (lub najniższą wartość przysłony jaką masz w danym szkle przy danej ogniskowej), a aparat za ciebie dobierze czas naświetlania.
Poza tym filtr polaryzacyjny jest tu ważny, także koniecznie się zaopatrz w takowy. W dziale http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=8 masz mnóstwo tematów z tym związanych. Pamiętaj żeby dobrać rozmiar filtra do konkretnego obiektywu (średnica w mm). Do każdego obiektywu w specyfikacji masz to zaznaczone. Poczytaj testy: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2402

pes - Czw 13 Mar, 2014

Jest tam lekki bokeh, ale lekki. Miałem na myśli bardziej taki jak np. tutaj: http://www.flickr.com/pho...in/photostream/ Linkuję własne foto bo mam po prostu tony takich motoryzacyjnych z małą GO.

pioroon napisał/a:
radzik napisał/a:

Nie są, a mogły by być i wtedy byłoby lepiej :)
Co do trybu na początek to wybrałbym jednak 'bez błysku' lub preselekcję przysłony.
Na auto robiąc przy dobrej pogodzie (a auto w cieniu) zaraz by ci się lampa niepotrzebnie 'dołączała'. Qashqai nie jest rozmyty bo w tym ujęciu była użyta przysłona f5.6 + (tak obstawiam). Jeżeli będziesz miał ciemny obiektyw i będziesz mógł ustawić max np: f4.0 to musisz zadbać o to, żeby auto stało jak najdalej od tła (budynek, las, cokolwiek) zacieśnić kadr i też pójdzie. Jak opanujesz statyczne ujęcia to namawiam do poćwiczenia (możesz stanąć przy ulicy i trzaskać) tego: http://www.swiatobrazu.pl...anie-30197.html

Z preselekcją przysłony ustawiasz np: f2.8 (lub najniższą wartość przysłony jaką masz w danym szkle przy danej ogniskowej), a aparat za ciebie dobierze czas naświetlania.
Poza tym filtr polaryzacyjny jest tu ważny, także koniecznie się zaopatrz w takowy. W dziale http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=8 masz mnóstwo tematów z tym związanych. Pamiętaj żeby dobrać rozmiar filtra do konkretnego obiektywu (średnica w mm). Do każdego obiektywu w specyfikacji masz to zaznaczone. Poczytaj testy: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2402

ok dziś lub jutro pobawię z tym o czym piszesz

WojciechW - Czw 13 Mar, 2014

Jak sama nazwa wskazuje, tryb "auto" przeznaczony jest do fotografowania aut.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

WojciechW napisał/a:

Dobre!!! :mrgreen:
P.S. O kurde... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pes - Czw 13 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
WojciechW napisał/a:

Dobre!!! :mrgreen:
P.S. O kurde... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

WojciechW napisał/a:

:mrgreen:

A ty pes się nie śmiej, bo do tej pory myślałeś, że to prawda :mrgreen: :twisted:

pes - Czw 13 Mar, 2014

pioroon, I LOL'ED AGAIN :twisted:
muzyk - Czw 13 Mar, 2014

pioroon napisał/a:
A ty pes się nie śmiej, bo do tej pory myślałeś, że to prawda :mrgreen: :twisted:

Masakra! :lol:

Dlatego pes nigdy nie kupi 5dIII, bo tam nie ma trybu do aut :twisted:
pes - Czw 13 Mar, 2014

pioroon napisał/a:
prawda :P
muzyk - Czw 13 Mar, 2014

pioroon napisał/a:

Jak nie jak tak?!
Zielony prostokącik :razz:

No tak, ale to już się nie liczy, bo nie ma "AUTO". :lol:

mozer - Czw 13 Mar, 2014

A ja czasami sobie fajne programy w telewizji focę na programie Tv.
Nie ma jak technika.

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

Korzystam z multimediów dzięki programowi Av.
Nie trzeba nawet wifi.

RB - Czw 13 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
pioroon napisał/a:

Jak nie jak tak?!
Zielony prostokącik :razz:

Zielony prostokącik jest do fotografowania sałaty, trawników lub Androida.

muzyk napisał/a:
Jak nie jak tak?!
Zielony prostokącik

To coś mi się pochrzaniło, która zaawansowana lustrzanka nie ma w ogóle tego zielonego ustrojstwa?

mozer napisał/a:
A ja czasami sobie fajne programy w telewizji focę na programie Tv.

:mrgreen:
Tylko pamiętaj, żeby filmy na wideo focić na Av.

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

pioroon napisał/a:
To coś mi się pochrzaniło, która zaawansowana lustrzanka nie ma w ogóle tego zielonego ustrojstwa?

Pewnie nowy PENTAX ka jeden nie będzie miał.

RB - Czw 13 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
pioroon napisał/a:

Pewnie nowy PENTAX ka jeden nie będzie miał.

A ponoc P mają wszystko....