forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Nikon Monarch 7 8x30

Arek - Czw 06 Mar, 2014
Temat postu: Test lornetki Nikon Monarch 7 8x30
Ten teścik może wielu zainteresować:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=272

goornik - Pon 10 Mar, 2014

Oj wielu, wielu
O tym, że jest dobrze wiedziałem już po dwóch dniach rejsu na morzu.

Obserwatorek - Sob 29 Mar, 2014

Ponieważ jak widać na forum sporo osób jest zainteresowanych kupnem Nikona Monarcha 7 , w tym ściągnięciem go z USA, warto śledzić wątek błyszczących metalowych części wewnątrz konstrukcji obniżających kontrast obrazu :

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=278630

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=277482

Zwłaszcza zdjęcia z pierwszego wątku są bardzo wymowne ...

nieborek - Sob 29 Mar, 2014

Wczoraj o tym czytałem i widziałem zdjęcia.Jako potencjalnego nabywce właśnie z USA trochę mnie to martwi.
widoczek - Sob 29 Mar, 2014

Oglądając te zdjęcia powiedziałbym że to tania chińszczyzna gdyby nie było znaczka Nikona....
kivirovi - Sob 29 Mar, 2014

Znikające powłoki czyli D600 story
Santre - Nie 30 Mar, 2014

Mam wrażenie że ta lornetka już się rozpada w katalogu a co dopiero po dłuższym użytkowaniu i ten okropny szmaciany pokrowiec. :sad:
kimek27 - Nie 30 Mar, 2014

Zastanawia mnie jedno. O co jest zubozona lornetka Nikona, a w czym jest lepsza lornetka Lynx HD produkowana dla belgijskiej firmy Kite Optics. Roznica w cenie ogromna.
krzysiek29 - Wto 01 Kwi, 2014

kimek27 napisał/a:
Zastanawia mnie jedno. O co jest zubozona lornetka Nikona, a w czym jest lepsza lornetka Lynx HD produkowana dla belgijskiej firmy Kite Optics. Roznica w cenie ogromna.

Jakiś czas temu miałem w ręku Vixen New Foresta 8x32 i odpowiednik Kenko ; różniły się tylko trochę kształtem gumy na zenątrz i lekko kolorem powłok. Mając je przed sobą można było przypuszcvzać , że są z tej samej fabryki. Na Optycznych jest test obu i jak widać różnice w powłokach dały inną transmisję .
Myślę, że tu będzie podobna sytuacja lynx/nikon a o różnicy w cenie każdy już sam zdecyduje , czy warto. Myślę, że Lynx nie jest popularny w Polsce i Optycznie nie wezmą jej na warsztat.

goornik - Wto 01 Kwi, 2014

Nie tam, żebym się znał, ale nie spotkałem się z problemem nistkiego kontrastu w lornetkach M7 8x30 sprzedawanych na rynku europejskim. Nie jest wykluczone, że na rynek USA trafiła pewna partia wadliwych egzemplarzy, ale - jak napisałem - w Europie problem nie występuje!
Arek - Wto 01 Kwi, 2014

Nie pierwszy raz Nikon różnicowałby ofertę na USA i na Europę...
kivirovi - Wto 01 Kwi, 2014

Jaksa polityka chyba jest bo Nikon M5 jest drozszy u mnie (330 USD+Vat w USA, a w Kanadzie nawet 400) niz u was (1100zl z Vat) co jest raczej rzadkim zjawiskiem. Wczesniej roznice byly jeszcze wieksze ale sie stopniowo wyrownuja. Mysle wiec ze to raczej polityka cenowa niz jakosciowa. Skutkiem tego jest tylko konfuzja kupujacych.
nieborek - Wto 01 Kwi, 2014

Za ok.2 tyg.osobiście się przekonam jak to jest z tym kontrastem, wyczernieniem, pierścieniami itp w amerykańskim M7 8x30 i oczywiście nie omieszkam podzielić się swoimi spostrzeżeniami z Wami.
Póki co ciekawe rzeczy dzieją się w ameryk.slkepach wysyłkowych.Wczoraj jeden z nich wyłamał się i obniżył cenę M7 o $80 do 297 (po tej obniżonej znajomy zamówił go dla mnie), lecz dziś powrócił do ceny wyjściowej a dzis dokładnie to samo zrobił inny sklep.Może wyprzedają felerną partię?

goornik - Wto 01 Kwi, 2014

To by tylko potwierdzało mój post wyżej.
Jak tak dalej pójdzie to kiedyś będziesz szukał obiektywu z Texasu, bo jest ostry, obiektywu z Folrydy bo AF trafia, korpusu z Kalifornii, bo matryca czysta, lornetki z Idaho, bo dobra kolimacja.....

Nikon, Quo Vadis?

kivirovi - Wto 01 Kwi, 2014

Albo szukal Nikona w ogole i tylko na rynku wtornym... Konkurencja nie spi.
krzysiek29 - Sro 02 Kwi, 2014

Swoją drogą trochę dziwna wydaje mi się ta sytuacja; jeśli trafiłby mi się jakiś egzemplarz z wadą to go odsyłam do sklepu a nie przeżywam usterki na jakimś forum.
Abs - Sro 02 Kwi, 2014

Nie ma co demonizować M7 bo to bardzo dobra lornetka. Ja nie miałbym żadnych oporów żeby taką sobie sprawić. Czasy niestety takie, że obniżanie kosztów produkcji przyczynia się do większej liczby błędów produkcyjnych. Miałem tak z Vortexem made in China i nie byłem jedyny. Ja odesłałem do sklepu a jeden z forumowiczów nie miał problemów z wymianą u producenta (nawet dwukrotną). Jest to oczywiście dyskomfort ale cóż poradzimy. Niemieckich czy Japońskie produktów jest na rynku coraz mniej a za komfort ich posiadania trzeba solidnie zapłacić.
nieborek - Czw 03 Kwi, 2014

Polityka cenowa Nikon cd.:
Nikon USA oficjalnie potwierdził, że obniża cenę M7 8x30 o $80 do 299.95 USD.
Ceny M7 8x42/10x42 pozostają bz.
Pytanie brzmi why oraz czy w Europie zrobią podobnie.

Abs - Czw 03 Kwi, 2014

Polityka Nikona w US chyba ma jakieś przełożenie na rynek polki gdzie M5 kosztuje tyle samo co w USA. Jeśli cena M7 ustabilizuje się na poziomie 300$ to jest szansa, że w Polsce będzie to niewiele ponad tysiąc złotych.