forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - EOS 350D,400D,PENTAX K10D-ktorys z nich?

majkjef - Sro 27 Lut, 2008
Temat postu: EOS 350D,400D,PENTAX K10D-ktorys z nich?
Witam serdecznie wszystkich,
od ponad pol roku bawie sie nikonem coolpix s10(tak wiem,wstyd mi ale sie przyznaje,taki mam aparacik:).Gdy jest swietne slonce,obiekt nieruchomy i blisko sprawdza sie jeszcze jakos,ale do obecnych zainteresowan jest niewystarczajacy.
Lubie z rodzina gdzies wyskoczyc i czesto sa to okolice okecia-tam nikon sobie niestety radzi slabo.Podobnie jesli chodzi o zdjecia po zmroku-tu jest fatalny.Zdjecia obiektow poruszajcych sie-czysta loteria.Wizyta w zoo-im dalej zwierzak,tym gorzej,itd,etc.
Tak wiec potrzebuje,aby aparat:radzil sobie z fotografia w slabych warunkach oswietleniowych,z odpowiednim obiektywem-radzil sobie z odleglymi ujeciami,i byloby milo gdyby obiektow w ruchu tez nie knocil.
Poczytalem sporo na ten temat w sieci,i wydaje sie ze ktorys z trzech aparatow z tytulu moglby takim byc.
Ale chcialem przed podjeciem decyzji,zapytac Was,znawcow i praktykow.
Dodam,ze na body i obiektyw moge poswiecic mniej wiecej 2700zl(nie idealnie tyle ale orientacyjnie),reszta kasy zajmuje sie zona i coreczki:).
Ps.na obiektywach praktycznie sie nie znam,poprosze o wskazowki takze w tej kwestii.Chcialbym aby obiektyw dal mi powiekszenie maksymalne nie mniejsze niz 10x,i nie kosztowal tyle co samochod:)
Aha i jeszcze jedno,minimum przez rok lub dwa nie chcialbym tego zestawu zmieniac,bo czeka mnie masa innych wydatkow,dlatego prosze o dobre typy:)
z gory dziekuje
Pozdrawiam
Staszek

MC - Sro 27 Lut, 2008

A jestes pewien, ze potrzebujesz megazooma? Warto? Bo taki obiektyw najczesciej "zabija" aparat.

Hmm,10x nie nazwal bym megazoomem,ale byc moze nie mam racji..
W coolpixie 10x daje niezle efekty,ale tylko przy super slonecznej pogodzie.Nie mam pojecia jak wyglada 10 krotne powiekszenie uzyskane przez osobny obiektyw,dajmy na to jakas sigme-ma ona wieksza srednice od obiektywu coolpixa,ale niewiem jaki bedzie efekt koncowy...
Jednak te 10x w moim kompakcie to czesto bylo malo,zoom cyfrowy zas wiadomo jakie dawal efekty.
Wiec 10x to raczej takie minimum,bo jak uchwycic ptaki z pewnej odleglosci,samoloty kolujace akurat z drugiej strony lotniska,itp?
chyba,ze czegos niewiem...

Arek - Sro 27 Lut, 2008

Nie wiesz, niestety, bo wciąż operujesz na zoomach a nie na ogniskowych. W lustrzankach możesz sobie zrobić zooma 50x. Kup Sigmę 10-20 mm i Sigmę 50-500 mm. Jak podzielisz maksymalną i minimalną ogniskową (a tak oblicza się krotność zooma) uzyskasz dokładnie 500/10 czyli 50x. A jak dokupisz
Sigmę 4.5 mm to będziesz miał zooma 111x czyli znacznie większego, a zdolność do rejestracji ptaków i samolotów wcale się nie polepszy...

O,i juz wiem troszke wiecej,dzieki:)
Ale troszke to dla mnie skomplikowane.
Jak mialem teleskop(synta 200/1200),to aby obliczyc krotnosc powiekszenia ogniskowa telepa dzielilem przez ogniskowa okularu(np.1200:25mm=48x),nie bylo tez wtedy klopotu ze swiatlosila czy srednica wyjsciowa:)ale jak te obliczenia wygladaja przy lustrzance?
Te 300mm np.sigmy dziele przez?
okej,o tym sobie poczytam-zawsze mialem z tym problem ekwiwalent filmu maloobrazkowego itp..juz nie pamietam mowiac szczerze....

no ale dlatego Was pytam:)wracajac do pytania wyjsciowego,moze zacznijmy od body?
dzieki za wszystkie sugestie

Arek - Sro 27 Lut, 2008

Tutaj zupełnie mieszasz pojęcia. Powiększenie w lornetce czy teleskopie, to jak słusznie zauważyłeś, ogniskowa obiektywu przez ogniskową okularu. W przypadku fotografii, mówiąc o zoomie nie mamy na
myśli powiększenia, a stosunek ogniskowej maksymalnej do minimalnej. Np. Sigma 10-20 mm ma zoom 2x, tak samo jak Nikkor 200-400 mm, ale powiększenia obrazu dawane przez te obiektywy są zupełnie inne.
Powiększenie dawane przez obiektyw nie zależy więc od zooma, lecz od ogniskowej. Im wyższa ogniskowa, tym większe zbliżenie i mniejsze pole widzenia. Jak chcesz przejść do powiększeń (choć w fotografii mało kto to robi) to możesz uznać, że lustrzanka APS-C odpowiada mniej więcej okularowi o ogniskowej 30-35 mm. Tak więc obiektyw 300 mm da nam takie powiększenie jak lornetka 8.5-10x.

Dziekuje za wyjasnienie,szkoda ze mam bardziej humanistyczny niz techniczny umysl,
sorry ze tak powoli ogarniam...
Jesli moge jeszcze chwile pomeczyc-to tak od strony praktycznej(bo i tak jak widac sporo materialu teoretycznego do przerobienia przede mna):gdybym w przyszlosci zdecydowal sie na ktoregos z tych canonow(eos 350d wychwalany na forach astro za male szumy,badz eos 400d,mniej wychwalany,choc na tej samej malo szumiacej matrycy cmos,dziwne...),to w jaki obiektyw powinienem celowac,zeby uzyskac przyzwoite rezultaty?
Priorytet to tak jak pisalem wczesniej obiekty odlegle,oraz duze zblizenia obiektow bedacych w niewielkiej odleglosci(20-50m).A kwota na obietyw rzedu 1000zl.

Arek - Sro 27 Lut, 2008

Sigma 70-300 APO chyba będzie dobrym rozwiązaniem. Budżet 1000 zł nie daje Ci dużego wyboru, ale
ta Sigma ma świetny stosunek jakości do ceny. Zresztą poczytaj opinie w bazie i test:

http://www.optyczne.pl/8-..._obiektywu.html
http://www.optyczne.pl/12...ro-Wst%EAp.html

350D ma mniej pikseli więc trochę mniej szumiało od 400D na długich ekspozycjach, stąd lepsza opinia w astro.

Bardzo dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie problemem nowicjusza:)

(na tym forum ludzie sobie odpowiadaja,fanatastyczne..)nie moglem sie powstrzymac przed ta uwaga majac b.rozne od tego doswiadczenia z wielu niby-forow

Pojde za ciosem.
Powiedzmy,ze mam juz obiektyw(polecenie przez p.Redaktora do czegos zobowiazuje),to czy ktoras z tych 3 lustrzanek(350d,400d,pentax k10d) wyprzedzi pozostale dwie i bedzie lepszym dla mnie rozwiazaniem?
Czy sa na tyle podobnej klasy i parametrow,ze porownanie nie ma wiekszego sensu czy powinienem cos jednak miec na uwadze?

komor - Sro 27 Lut, 2008

Wiesz, teleobiektywy to nie są akurat najtańsze obiektywy do kupienia. A jak mają być szczególnie długie to jeszcze gorzej. A jak mają mieć dobrą jakość to... Itd. W granicach 1000 zł możesz mieć Sigmę 70-300/4-5.6 APO (koszt ok. 800-850 zł w Polsce), ale ona do samolotów nie bardzo się nadaje, ze względu na dość powolny autofocus. No chyba że ta nowa wersja do Nikona, z silnikiem HSM, ale nie wiem czy są już jakieś opinie o nim. Może nikoniści polecą jeszcze coś z ich stajni, co przekonałoby cię do kupienia puszki Nikona zamiast Canona. W Canonie to może Arek jeszcze ci doradzi czy któryś z tańszych canonowskich zoomów daje radę Sigmie.
Co do puszki, to ja bym już jednak do 350D nie schodził, bo to jednak jest dość stary aparat, a różnica w cenie pomiędzy nim a 400D nie jest chyba taka dramatyczna. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że w tym budżecie i przy założeniu, że chcesz mieć teleobiektyw - to jednak nie osiągniesz dobrej jakości obrazu, której to jakości pewnie oczekujesz. Być może lepszym wyborem byłby dla Ciebie Olympus E510 w dual-kicie (tzn. z dwoma obiektywami: 14-42 + 40-150)? Tam otrzymasz nieco mniejsze przybliżenie niż na 300 mm przy Canonie czy Nikonie, ale za to utrzymasz się w budżecie i zostanie ci jeszcze coś na torbę/plecak i drobiazgi.
Nie znam się na Olympusach, ale widzę, że jest tam jeszcze obiektyw 70-300/4-5.6 ED za 1300 zł, ktoś ma jakieś opinie o nim? Dawałoby to ekwiwalent 600 mm, czyli całkiem spora lornetka... :) Może E510 + 14-42 + 70-300? Tylko to już niestety przekracza budżet.

Heh,sprawy zaczynaja sie komplikowac:)

Ale to dobrze,dyskusja lepsza od pochopnych decyzji.
Nie jestem zdecydowany na 350d i nie o jego niska cene chodzi,po prostu mial (ma)opinie aparatu swietnego po zmierzchu-a lubie wtedy fotografowac..
Oczywiscie moze byc inny,czytalem ze samsung g?cos tam(nie pamietam w tej chwili)tez niczego sobie(ale to chyba zbyt egzotyczne:).
Owszem,nie robie sobie nadzieji ze bedzie cudownie w tej cenie z obiektywem(aparatem tez)ale kazdy postep w stosunku do kompakta jest pozadany.

Teraz chodzi o to,by byl mozliwie najwiekszy:)

Arek - Sro 27 Lut, 2008

Pentax K10D i Olek E-510 mają stabilizację matrycy. W Canonie możesz za 1000 zł kupić stabilizowanego 50-250 IS, ktorego autofokus będzie lepszy od Sigmy 70-300 APO. Więc opcji jest mnóstwo. W zasadzie po kompakcie każda będzie spełnieniem marzeń :)

Ps.ten ekwiwalent 600mm?
Gdybys mogl mi to wyjasnic,bo znow sie zaplatalem(tak,nie jestem do tego stworzony,wiem,cierpliwosci)...

a propos,mam lornetke delta optical taiga 16x80,w dzien b.przyjemna,w nocy juz gorzej,no i zdjec nie robi,niestety-a bylyby piekne:)

Arek - Sro 27 Lut, 2008

http://www.optyczne.pl/37...OGNISKOWEJ.html

Leniuch z Ciebie.

Juz czytam:)
jaad75 - Sro 27 Lut, 2008

majkjef napisał/a:
...czytalem ze samsung g?cos tam(nie pamietam w tej chwili)tez niczego sobie(ale to chyba zbyt egzotyczne:)...

Samsung (z wyjątkiem coraz mniej zresztą egzotycznej w świecie DSLR nazwy), jest równie egzotyczny co Pentax, bo jego aparaty to niemal dokładne odpowiedniki modeli Pentaxa. Obie firmy używają tego samego bagnetu i wszystkie obiektywy oraz większość akcesoriów jest w 100% kompatybilna.
Sądząc z kontekstu Twojej wypowiedzi chodzi Ci zapewne o Samsunga GX-10, który jest klonem Pentaxa K10D.

Czytam,ale czy rozumiem?
Rozbolala mnie glowa,a teraz uwaga-moze rozbolec Was:)

Oto co zrozumialem(prosze sie nie smiac,albo smiac sie tak zebym nie slyszal):

Dla canona 350d mnoznik ogniskowej jest 1.6x

Wspomniana sigma ma gorna wartosc ogniskowej 300mm

Mnozymy,wychodzi 480mm

i teraz dzielimy przez ?

taak,dobrze mi idzie..

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2008 ]
Tak,gx 10,kiedys zreszta chyba na optyczne.pl czytalem,ze to bardzo podobne aparaty,dobre w swojej klasie,a i opinie czytelnikow o nich byly sympatyczne.

Arek - Sro 27 Lut, 2008

I już nie dzielimy. Zostaje 480 mm. W Olku te same 300 mm efektywnie da 600 mm, bo Olek ma mnożnik 2x.

Jeszcze zeby troszke wiecej namieszac-wedrujac po zdjeciach w Picasa Web Albums natknalem sie na naprawde przyzwoite zdjecia zrobione canonem 350d z obiektywem pentacon 135mm.
Potem chcac o nim poczytac znalazlem go na allegro po niecale 100zl.
Gdzie tkwi haczyk?

Zdjecia tym obiektywem moga byc niezle,lepsze od tych robionych kitowym?

i juz nie dzielimy??

To krotnosc jaka uzyskamy?

Jestem chyba skazany na kompakta:)
,ale sie nie poddam.

"jesli chodzi o krotnosc zoomu to w sumie ta liczba nie jest wazna, gdyz obiektyw 28-280 ma 10x zoom a 75-300 ma 4x zoom , ale i tak ma wieksze przyblizenie( choc traci na szerokosci), dlatego warto patrzec na zakres ogniskowych a nie krotnosc zoomu."

taki cytat znalazlem na cyberfoto.pl

ma mniejszy zoom,a wieksze przyblizenie?

W tym wlasnie miejscu sie gubie.
Cierpliwego nauczyciela poszukuje:)

Monastor - Sro 27 Lut, 2008

majkjef, krotność zoomu to coś innego niż przybliżenie.

Taki sam zoom ma obiektyw 10-50 mm i obiektyw 100-500 mm. Jeden jest szerokokątny, a drugi to długi teleobiektyw, pomimo takiej samej krotności zoomu.
Zoom to tylko stosunek najdłuższej ogniskowej do najkrótszej, nie ważne jakie one są.

Większe przybliżenie uzyskasz z dłuższą ogniskową. Stałoogniskowy obiektyw 1000 mm ma zoom 1x (bo w ogóle nie zmienia ogniskowej), a przybliża dużo bardziej niż przykładowo podany 28-280 o krotności 10x

Co do szkieł z Pentacona. Nie wiem czy będą lepsze, musiałbym zobaczyć testy. Szkło jest bardzo tanie ponieważ nie ma autofocusu, ostrzyć musisz ręcznie. Do tego trzeba kupić przejściówkę do bagnetu canona i najlepiej pracować w trybie manualnym bo automatyka aparatu nie wie jaka przysłona jest ustawiona.
Na pewno pentacon będzie mniej uniwersalny. Ma konkretną ogniskową, która do krajobrazu praktycznie się nie przyda.

Monastor-wielkie dzieki! luska z oczu spadla,im cos prostsze tym trudniejsze,to jest faktycznie jasne,teraz:)