forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do zdjęć przyrody - problem z body

88elmo - Nie 09 Mar, 2014
Temat postu: Aparat do zdjęć przyrody - problem z body
Witam wszystkich,

posiadam obecnie body C EOS 450D w ostatnim czasie dzięki większemu wpływowi gotówki zacząłem się zastanawiać nad kupnem do niego C 70-200 f4 IS - ale nie wiem czy body które mam jest w stanie w pełni wykorzystać to szkło.
Czy lepiej najpierw pomyśleć o zmianie body (na jakie?) a ewentualnie później dozbierać funduszy i zainwestować w to szkło.

Dodam, że głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.

Budżet do dyspozycji - w przypadku zmiany body 4tys +/- 500pln.

Pozdrawiam.

mozer - Nie 09 Mar, 2014

No do ruchomej przyrody i sportu to raczej przydałaby się lepsza puszka ze względu na AF, ale nie jest to też tak, że Twoim body nie da się tego robić. Mimo to ja bym stawiał na wymianę.
007areka - Nie 09 Mar, 2014

...nie idz w swiatlo f4

moze cos takiego ? http://allegro.pl/canon-7...4029644966.html
albo http://allegro.pl/canon-e...4016633790.html lub inne cos z tej polki i w dobrej cenie znajdziesz... co do puszki na razie zostaw ta co masz ...a przy okazji idz do jokera albo innego sklepu podepnij 7d zobacz różnice i wypatruj na allegro z fajnym przebiegiem można kupić za okolo 2500pln i zestaw moim zdaniem bedzie ok...

88elmo - Nie 09 Mar, 2014

Cytat:
przydałaby się lepsza puszka ze względu na AF

tego właśnie się najbardziej obawiam, ponieważ często jest dużo sytuacji bardzo dynamicznych i stąd moja obawa dotycząca puszki...

Cytat:
...nie idz w swiatlo f4

dlaczego nie f4? wiem, że 2.8 jest jaśniej, a przez to bardziej komfortofo, tylko zawsze tak jest, że można spoglądać na coś lepszego i lepszego, a tak naprawdę to fundusze stawiają granicę, a w tym przypadku używane f4 można dostać w przedziale 2,5k - 3k pln z IS'em. A mając opinię osób, które je użytkują "na początek" wydaje mi się, że wystarczy.

Cytat:
7d zobacz różnice

a co do używanego 7D to jest jakaś bezpieczna granica przebiegu, przy której moża powiedzmy to "z większym" spokojem decydować się na używaną puszkę??

jaad75 - Nie 09 Mar, 2014

88elmo napisał/a:
dlaczego nie f4?
Dlatego że:
88elmo napisał/a:
głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.
A działkę jaśniejsze szkło pozwoli Ci użyć działkę niższej czułości, bądź skrócić czas o połowę, co często ma ogromne znaczenie.
007areka - Nie 09 Mar, 2014

...dzięki jad75, chyba wszystko ci wytlumaczyl i nawet sie nie wygłupiaj z f4 kup raz a dobrze... co do puszki 50 000 to żaden przebieg, ale przebieg to nie wszystko patrz na stan wszystkich podzespołów do dyspozycji z tego co pisze będziesz miał do 5500pln wiec myślę ze sie zmieścisz
mozer - Nie 09 Mar, 2014

Z jaśniejszym szkłem będzie miał jeszcze większe problemy związane ze słabym AF w puszce...
007areka - Pon 10 Mar, 2014

... tak masz racje...ale 2.8 to nie jest jasne szkło :wink: , ot 1.4 to tak, tu kiepski AF sie wyłoży często (np d800 :twisted: :mrgreen: ) ... dlatego zachęcam do podpicia 7 wyciągnięcia wniosków i zakupu/wymiany
nienietaktak - Pon 10 Mar, 2014

Ktoś z Was miał i dłużej używał 70-200/4?

...ja, a co ?

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 10:07 ]
...tylko to byl z IS'em

007areka, właśnie o wersję z IS pyta główny pytacz.
I co? Było tak tragiczne, że się nie kwalifikuje? Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.
Dziwne, że przy 70-200 do przyrody odradzasz światło f/4, a w innych wątkach poleca się 400/5.6 (nie mówię, że TY, ale niekonsekwencja jest).

muzyk - Pon 10 Mar, 2014

88elmo napisał/a:
ale nie wiem czy body które mam jest w stanie w pełni wykorzystać to szkło.

Oczywiście, że wykorzystasz. Co za problem?
Może 450D nie jest tak cool jak współczesne konstrukcje, ale daje bardzo ładny obrazek.
A jak bardzo, zależy od Ciebie.

Niemniej, jak napisano wyżej, 2.8 byłoby lepsze.
Z drugiej strony f4 ma IS, który też coś daje, a przy tym rewelacyjną jakość obrazu.

nienietaktak napisał/a:
007areka, właśnie o wersję z IS pyta główny pytacz.
I co? Było tak tragiczne, że się nie kwalifikuje? Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.
Dziwne, że przy 70-200 do przyrody odradzasz światło f/4, a w innych wątkach poleca się 400/5.6 (nie mówię, że TY, ale niekonsekwencja jest).

...chwila chwila, gdzie pisze ze jest zly??? hmm :wink: 70-200 f4 to fajne szklo ale zdecydowanie wolę/POLECAM z f2.8...czemu ? jest napisane wyżej, ... przy 70-200 nie jest zbyt długo to niech będzie chociaż jaśniej...a 400mm przecież to inna bajka wiec nie wiem skad tu ni z gruszki ni z pietruszki...wiec nie dostrzegam tu niekonsekwencji tylko z racji czasu i doświadczeń pisze żeby kupić raz a dobrze i byc zadowolonym a jak nie chce słuchać lub zachodzą inne czynniki to niech kupi nawet 70-300 i tez będzie żył :grin: a będzie na pewno tanio.

pioroon - Pon 10 Mar, 2014

88elmo,
ja bym wziął 70-200/4 bez is ponieważ:
88elmo napisał/a:
głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.

i
nienietaktak napisał/a:
Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.

ale z drugiej strony
jaad75 napisał/a:
działkę jaśniejsze szkło pozwoli Ci użyć działkę niższej czułości, bądź skrócić czas o połowę, co często ma ogromne znaczenie.

Subiektywnie, wziąłbym to co napisałem na górze a resztę budżetu przeznaczył na wymianę puszki... Gdybyś miał porządne body to bez dwóch zdań 70-200/2.8 by tu wygrało. Chyba, że będzie kolejny przypływ $$$ wtedy od razu bierz jaśniejszą opcję.

88elmo - Pon 10 Mar, 2014

Polecieliśmy w temat szkła troche odskoczyliśmy od puszki...

Moje obawy dotyczyły głównie tego czy 450tka uciągnie z AF aby wykorzystać potencjał 70-200.

Cytat:
ale daje bardzo ładny obrazek

zgadzam się

Cytat:
A jak bardzo, zależy od Ciebie.

i tego jestem w pełni świadom ;)

007areka, takie stanowcze stwierdzenia jak
007areka napisał/a:
...nie idz w swiatlo f4
mogą pytającemu zasugerować, że to z gruntu wybór zły, a tak nie jest. Oczywiście, że lepiej mieć zapas, ale skoro trzeba szukać kompromisów...
400/5.6 to inna bajka, prawda, ale nie zmienia to faktu, że tam dalej jest 5.6 i jak komuś za mało 4.0 na 200, to będzie mu za mało 5.6 na 400.

...łooomatko... sie narobiło, mam inna propozycje, sprzedaj ten sprzęt co masz kup dobrego "kompakta" a za resztę jedz na super wycieczkę...choć jak kupisz :kompakt z FF to reszty juz nie będzie i wycieczki tez :wink: ..... podsumowując albo chcesz mieć fajny sprzęt albo idziesz półśrodkami, ale na półśrodki moim zdaniem szkoda takiej kasy(ale to tylko moja subiektywna opinia) - wiec jak powyżej.

Jeżeli 70-200 f4 bez ISa to cenowo można by się wstrzelić w puszkę C 60D plus może (może) coś szerszego - z tego co widziałem/czytałem na forum

nienietaktak napisał/a:
007areka, takie stanowcze stwierdzenia jak
007areka napisał/a:
...nie idz w swiatlo f4
mogą pytającemu zasugerować, że to z gruntu wybór zły, a tak nie jest. Oczywiście, że lepiej mieć zapas, ale skoro trzeba szukać kompromisów...
400/5.6 to inna bajka, prawda, ale nie zmienia to faktu, że tam dalej jest 5.6 i jak komuś za mało 4.0 na 200, to będzie mu za mało 5.6 na 400.

nie nie będzie za malo, wybacz ale zdecydowanie zbyt to uprościłeś i naciągałeś :wink:

muzyk - Pon 10 Mar, 2014

88elmo napisał/a:
czy 450tka uciągnie z AF aby wykorzystać potencjał 70-200.

Oczywiście, że "uciągnie", tyle, że nie będzie to tak, jakbyś przypiął do 7D czy 5dIII, czy w końcu 1DX.

Mam akurat 450D i 70-200 bez IS. Śmiga spokojnie.
Z IS jeszcze lepiej byłoby, bo to nowsze szkło.

Poczytaj internet, czy ktoś tak uskutecznia.\

Luknij tu.
Przy czy bierz poprawkę, że to nie są zdjęcia prosto z puszki, tylko zapewne jakoś tam obrobione.

88elmo napisał/a:
Jeżeli 70-200 f4 bez ISa to cenowo można by się wstrzelić w puszkę C 60D plus może (może) coś szerszego - z tego co widziałem/czytałem na forum

...dzizus.... teraz to już kombinujesz :???: bierz tego kompakta.

komor - Pon 10 Mar, 2014

88elmo napisał/a:
Moje obawy dotyczyły głównie tego czy 450tka uciągnie z AF aby wykorzystać potencjał 70-200.

Miałem 70-200/4 (bez IS) i nawet na 400D jego AF sprawował się bardzo dobrze, najlepiej ze wszystkich szkieł, które miałem. Tak więc moim zdaniem kupno go do 450D nie będzie wcale armatą na wróbla.

007areka, nie szalej ze skrajności w skrajność. Oczywiście zawsze lepiej mieć f/2.8, ale to są zupełnie inne finanse i wielkość, to musi być decyzja kupującego, świadomego za i przeciw. Z 70-200/4 też da się powalczyć. Jak się pojawi następna kasa można pomyśleć o zmianie puszki.

007areka napisał/a:
sprzedaj ten sprzęt co masz kup dobrego "kompakta" a za resztę jedz na super wycieczkę

wycieczki swoją drogą :D

ale nie chcę wracać do kompaktowych czasów :P

Czasami trzeba pójść na jakiś kompromis - niestety

mozer - Pon 10 Mar, 2014

komor napisał/a:
jego AF sprawował się bardzo dobrze

komor, Twoja opinia się nie liczy, bo Tobie to nawet wszystkie Sigmy działają prosto z półki bez kalibracji ;)

komor napisał/a:
88elmo napisał/a:

Miałem 70-200/4 (bez IS) i nawet na 400D jego AF sprawował się bardzo dobrze, najlepiej ze wszystkich szkieł, które miałem. Tak więc moim zdaniem kupno go do 450D nie będzie wcale armatą na wróbla.

007areka, nie szalej ze skrajności w skrajność. Oczywiście zawsze lepiej mieć f/2.8, ale to są zupełnie inne finanse i wielkość, to musi być decyzja kupującego, świadomego za i przeciw. Z 70-200/4 też da się powalczyć. Jak się pojawi następna kasa można pomyśleć o zmianie puszki.

to nie skrajność, to sensowna alternatywa - Fujifilm X-T1, sony 77...nie mam nic przeciw takim maszynkom ... a 5500pln to fajny budżet i jak wskazałem wcześniej można nabyc i 2.8 i 7d wiec nie wiem jakie skrajności i po co jakieś wymiany za chwile ...no chyba ze dla zabawy.

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 11:09 ]
88elmo napisał/a:
007areka napisał/a:
sprzedaj ten sprzęt co masz kup dobrego "kompakta" a za resztę jedz na super wycieczkę

wycieczki swoją drogą :D

ale nie chcę wracać do kompaktowych czasów :P

Czasami trzeba pójść na jakiś kompromis - niestety

...hmm, ale jaka wygoda a jakosc tez nieczgo sobie (wydanie wielu pieniedzy niepotrzebne taszczenie tego pozniej to nic przyjemnego)

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 11:11 ]
mozer napisał/a:
komor napisał/a:

komor, Twoja opinia się nie liczy, bo Tobie to nawet wszystkie Sigmy działają prosto z półki bez kalibracji ;)

... :wink:
...( mozer, nie pogniewales sie z moja przerobke Twojej foty) ?

komor - Pon 10 Mar, 2014

007areka, od kiedy Sony A77 albo Fuji X-T1 to jest kompakt?
mozer - Pon 10 Mar, 2014

007areka napisał/a:
mozer, nie pogniewales sie z moja przerobke Twojej foty

Nie, spoko - zapomniałem poczty sprawdzić :)
Można i tak, ale dla mnie to chyba jednak ciut za duży kontrast, ale dzięki za propozycje :)
A, chociaż może i nie - trudno mi teraz zdecydować ;)

komor napisał/a:
007areka, od kiedy Sony A77 albo Fuji X-T1 to jest kompakt?

... a cudzyslów widzial :grin: dla mnie kompakt :mrgreen:

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 11:59 ]
mozer napisał/a:
komor napisał/a:

... to moje zdanie/opinia tez sie nie liczy bo u mnie wszystko sie psuje :mrgreen:

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 12:00 ]
mozer napisał/a:
007areka napisał/a:
mozer, nie pogniewales sie z moja przerobke Twojej foty

Nie, spoko - zapomniałem poczty sprawdzić :)
Można i tak, ale dla mnie to chyba jednak ciut za duży kontrast, ale dzięki za propozycje :)
A, chociaż może i nie - trudno mi teraz zdecydować ;)

...mnie po przeobrobce bardzo sie widzi, choc to tak na szybko zrobione - ale fota ma potencjał, kontrasty chyba na pograniczu choc to moze byc sprawa monitora.(możne daj na galerie, ktos cos jeszcze doradzi fajnego)

kozidron - Pon 10 Mar, 2014

007areka napisał/a:
a 5500pln to fajny budżet i jak wskazałem wcześniej można nabyc i 2.8 i 7d wiec nie wiem jakie skrajności i po co jakieś wymiany za chwile ...no chyba ze dla zabawy.

dokładnie, szkoda czasu na półśrodki tym bardziej, że budżet jest. Zrobilbym tak samo, to będzie najlepszy zestaw.

komor - Pon 10 Mar, 2014

Pięć i pół klocka 7D i 70-200/2.8? To jakieś mocno zajechane chyba. Nie każdy lubi kupować używane półśrodki. :)

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 14:02 ]
komor napisał/a:
Pięć i pół klocka 7D i 70-200/2.8? To jakieś mocno zajechane chyba. Nie każdy lubi kupować używane półśrodki. :)

... uszczypliwcze :razz: ... zajechane odradzam, ale te co oglądałem wyglądały ok, kwestia sprawdzenia... lub poczekania i wypatrzenia innej sztuki...jest spora szansa za ta kase.

kozidron - Pon 10 Mar, 2014

komor napisał/a:
Nie każdy lubi kupować używane półśrodki. :)

a jednak się znalazł argument, na nie :wink:

muzyk - Wto 11 Mar, 2014

komor napisał/a:
Pięć i pół klocka 7D i 70-200/2.8? To jakieś mocno zajechane chyba.

Z odzysku.
A ciężkie przy tym... taki duuuuuży aparat z małą matryczką i lustereczkiem. :lol:

kozidron - Wto 11 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
A ciężkie przy tym... taki duuuuuży aparat z małą matryczką i lustereczkiem. :lol:

szybko ci sie zmieniło :roll:

muzyk - Wto 11 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
szybko ci sie zmieniło

Co szybko?
Zawsze mnie rozśmieszał 7D - wielki jak smok a w środku lustereczko...
:wink:

komor - Wto 11 Mar, 2014

Wielki jak smok? W stosunku do 2-cyfrowych Canonów? Kolega nie przesadza czasem? :)
muzyk - Wto 11 Mar, 2014

komor napisał/a:
W stosunku do 2-cyfrowych Canonów? Kolega nie przesadza czasem? :)

Nie.
Dwucyfrowe są jednak mniejsze... i to małe okienko nie wygląda tak komicznie jak w 7D :twisted:

jaad75 - Wto 11 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Dwucyfrowe są jednak mniejsze... i to małe okienko nie wygląda tak komicznie jak w 7D :twisted:
http://camerasize.com/compare/#195,154

Panowie jak się tak porównuje patrząc na fotki z linka camerasize, to zawsze mozna powalić dyskutanta jego spostrzeżeniami.
Jednak jak wziąć do ręki 50D, 6d czy 7d to różnica w wadze i gripie jest wyczuwalna.

muzyk, ja jednak nie o tym, ja raczej o tym że aps-c jest już dla Ciebie beeee

jaad75 - Wto 11 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
Jednak jak wziąć do ręki 50D, 6d czy 7d to różnica w wadze i gripie jest wyczuwalna.
A ktoś mówi, że nie jest?
Ja tylko w kwestii "komiczności małego okienka"... :razz:

muzyk - Wto 11 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
aps-c jest już dla Ciebie beeee

a mylisz się, bo gdyby tak było, sprzedałbym obie puszki APSc...

jaad75 napisał/a:

ja wiem rozumiem, bo ja tylko w kwestii komiczności tego, że od niedawna aps-c jest beeee

komor - Wto 11 Mar, 2014

kozidron napisał/a:

Wyczuwalna – tak. 7D wielki jak smok – nie. :)

muzyk - Wto 11 Mar, 2014

jaad75 napisał/a:

Na tym camerasize tego tak nie widać, jak w realu. :razz:
komor napisał/a:
7D wielki jak smok – nie. :)

No dobra, jak 2/3 smoka. :razz:

muzyk napisał/a:
No dobra, jak 2/3 smoka. :razz:

2/3 smoka to smoczek :razz:

muzyk - Wto 11 Mar, 2014