forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Funkcja pauzy podczas nagrywania

yorrick - Nie 09 Mar, 2014
Temat postu: Funkcja pauzy podczas nagrywania
Witam Wszystkich,

Szukam listy aparatów kompaktowych z funkcją pauzy podczas nagrywania (tak jak to można robić smartfonami), w cenie do 1400zł.

Ciężko znaleźć informacje o takiej opcji w dostępnych aparatach.
Zdaje się, że Nikon P340 takową posiada, stały LCD zniechęca jednak do zakupu. Może macie inne propozycje?

Pozdrawiam.

hijax_pl - Nie 09 Mar, 2014

A pauza to do czego tak bardzo potrzebna? Wklejanie klipów w kompie jest prostsze a i taka metoda nie ograniczy długości całkowitej filmu do 30min...
yorrick - Pon 10 Mar, 2014

hijax_pl napisał/a:
A pauza to do czego tak bardzo potrzebna? Wklejanie klipów w kompie jest prostsze a i taka metoda nie ograniczy długości całkowitej filmu do 30min...

Z prostego powodu, funkcja pauzy działa natychmiast w przeciwieństwie do zainicjowania filmu od początku, po wcześniejszym jego zastopowaniu i poczekaniu aż się zapisze. Dla niektórych ujęć potrzebuję szybkiej akcji record-pause-contiue recoding.

Miałem okazję bawić się Sony DSC-HX9V który nie posiada tej opcji i szczerze mówiąc nie chciało mi się już montować filmów. Z kolei gdy nagrywałem z funkcją pauzy, widziałem koncept filmu na bieżąco, później go tylko dopieściłem w SVP.

Dla niektórych może się to wydawać zbędną opcją i fanaberią dla innych nie, ale nie w tym rzecz. Kwestia tylko czy, skoro taka opcja w kompaktach istnieje, to gdzie ich szukać? :)

PS. argument z 30min ograniczeniem, po głębszym zastanowieniu, przy moim użytkowaniu aparatu, jest nietrafiony. Raz, że ograniczenie 30min zadziała tak samo jak nakręcisz 1 długi film bez pauzowania czy z pauzowaniem, dwa nie zdarzyło mi się nagrać jeszcze tak długich filmów.