|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Błyskanie seryjne
yahman - Pon 10 Mar, 2014 Temat postu: Błyskanie seryjne Witam.
Mam takie małe pytanie. Potrzebuje oświetlenia do fotografowania w trybie seryjnym.
(tworzenia filmiku poklatkowego)
Kombinowałem ze światłem ciągłym, ale nie za bardzo zdaje ono egzamin (żarówka jest za słaba, a dokupywanie większej ich ilości mija się z celem).
Mam lampę zewnętrzną YN560-II i ona nawet sobie radzi z doświetlaniem zdjęć seryjnych (nie łapie zadyszki) tylko mam pytanie czy takie błyskanie kilkunastu / kilkudziestu błysków w bardzo małym czasie jest zdrowe dla palnika, czy raczej uważać z takim rozwiązaniem ?
Może pytanie nie jest zbyt mądre, ale nie chce czegoś przegrzać w lampie.
Liczę na wyrozumiałość, pozdrawiam.
Tutejszyn - Pon 10 Mar, 2014
Cóż, jak wszystko, lampy tez mają swoją żywotność, jednak lampa została zaprojektowana po to, aby nią błyskać i realizować najróżniejsze pomysły fotografa. Gdybyś odwrócił problem, gdyby ktoś chciał ofiarować Tobie zupełnie nową lampę, pod warunkiem, że "zajedziesz" swoją YN560-II, to miałbyś z tym ogromny problem. Być może nawet nie zdołałbyś w ten sposób zdobyć nowej lampy.
hijax_pl - Pon 10 Mar, 2014
yahman napisał/a: | nie łapie zadyszki | Bo to nie są błyski na pełnej "mocy". yahman napisał/a: | est zdrowe dla palnik | Wyeksploatowany palnik.. żółknie. Tyle, że tych błysków muszą być grube tysiące by się tak stało...
yahman - Pon 10 Mar, 2014
Rozumiem,
Dzięki za podpowiedzi, bałem się jedynie tego że taka seria błysku za błyskiem, może coś przegrzać. No ale lampa chyba jest pod to testowana.
Tutejszyn - Pon 10 Mar, 2014
Przegrzać się może. To nie jest nic niezwykłego. Trzeba dać lampie odsapnąć, a potem dalej błyskać. Jednak sam powiedziałeś, że robiąc to, co robisz yahman napisał/a: | nawet sobie radzi z doświetlaniem zdjęć seryjnych (nie łapie zadyszki) |
komor - Wto 11 Mar, 2014
Moje YN-560 (w pierwszej wersji) zgrzało mi się kiedyś w softlighterze jak się wyzwalacz radiowy zaciął i przy pełnej mocy błyskała sama przez jakiś czas. Zadziałał czujnik termiczny bo lampa sama się wyłączyła i zaczęła alarmować dźwiękiem. Możesz więc przetestować, czy zakładany przez Ciebie tryb użycia doprowadza do przegrzania.
|
|