|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka z obiektywem do 8000 zł
refresher83 - Wto 11 Mar, 2014 Temat postu: Lustrzanka z obiektywem do 8000 zł Witam.
Od jakiegoś czasu fotografuję sobie Nikonem D5100 z obiektywem 18-105mm. Moją dziedziną w fotografii jest fotografia nocna, krajobrazowa i trochę nocnego nieba. Mam rodzinę na wsi w górach, niebo nocą jest tak piękne, wyraziste i wolne od zanieczyszczeń, że fotografia tego jest czym przepięknym. Niestety ostatnio mój Nikon zaczął się dławić.. był już 2 razy w serwisie, a mi już po prostu nie wystarcza. Fotografuję bardzo dużo rzeczy. Jednak przewagę mają krajobrazy oraz nocna fotografia. Bardzo dużo podróżuję. Wszystko dzięki mojej pracy, bo bardzo często latam w różne zakątki świata (praca na statku, automatyk..) i dzięki temu mam możliwość zwiedzania.. Postanowiłem kupić sprzęt który będzie mnie satysfakcjonował i będzie najlepszy w tym budżecie.
Mój budżet to 8000 zł +/- ..
Jeśli chodzi o "szklarnię" to nie ma problemu, bo mam tylko jeden obiektyw który i tak sprzedaję wraz z aparatem, także mogę zacząć swoją przygodę z systemem na nowo.
Upatrzyłem sobie Canona 6D.
Mniejsze body od typowych FF, możliwości całkiem dobre - w sam raz do podróży. Dodatkowo bardzo jestem zaintrygowany matrycą - bardzo słabo szumi na wysokich ISO. Nie ukrywam, że mi się to przyda, bo fotografia nocna z moim D5100 wypada dosyć słabo, a robie wszystko dobrze (ekspozycja).
Aha, interesują mnie używki - jeśli cena będzie atrakcyjna i sprzęt zadbany to dlaczego nie?
Jeśli chodzi o Nikona w tym segmencie to kompletnie nie wiem.
Obiektywu tele wcale nie potrzebuję, bardziej coś optymalnego, do każdych warunków.. Priorytetem ma być jasne szkło i dobre ISO.
Jeśli jednak znalazłaby się jakaś perełka budżet mogę zwiększyć do maksymalnie 10000 zł.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
muzyk - Wto 11 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Upatrzyłem sobie Canona 6D. |
Kup.
Cytat: | Jeśli chodzi o Nikona w tym segmencie to kompletnie nie wiem. |
d600, względnie d610.
refresher83 napisał/a: | Aha, interesują mnie używki - jeśli cena będzie atrakcyjna i sprzęt zadbany to dlaczego nie? |
d800 albo 5dIII.
Szkła? Coś z zakresu 24-70 2.8 albo używane, albo Tamron czy Sigma.
komor - Wto 11 Mar, 2014
refresher83, położyłeś nacisk na dobry aparat, a do takiego potrzeba także odpowiednich obiektywów, żeby wykorzystać ich potencjał. Przy szerokim spektrum zainteresowań może się okazać, że na szklarnię potrzebujesz tyle samo co na zakup samego aparatu. Nie wiem jakie tam zestawy sprzedają, ale 6D + 24-105L jako podstawowy „spacer-zoom” to jest takie minimum. Plus do tego ewentualnie szeroki kąt, ale zakup np. 16-35/2.8 to już spory wydatek, nawet jak będzie używany.
Mając budżet rzędu 8-10 tysięcy i zainteresowania podróżnicze, może zamiast dużej lustrzanki zechcesz sprawdzić też możliwości bezlusterkowców lepszej klasy? Oferują niezłą jakość obrazowania, a są jednocześnie mniejsze. W takim budżecie można już coś pomyśleć.
refresher83 - Wto 11 Mar, 2014
Zależało mi na świetle typu f/2.8 chociaż widzę, że kiepsko będzie ..
Panowie, a co powiecie na coś takiego:
Nikon D7100 + Nikon Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S ?? chociaż taki D7100 nie dorównuje 6D..
Jakoś mnie nie przekonują bezlusterkowce.. wolę czystą lustrzankę
muzyk - Wto 11 Mar, 2014
Ale 24 mm na szerokim kącie to nie dla apsc...
komor - Wto 11 Mar, 2014
refresher83, sprawdź sobie kwestie ogniskowych na dużej matrycy 35mm w aparatach typu Canon 6D czy Nikon D610, a na mniejszej matrycy APS-C aparatów takich jak Nikon D7100 czy Canon 70D.
http://www.nikon.pl/pl_PL...enses/simulator
http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html
Na małej matrycy trzeba mieć przynajmniej zoom standardowy zaczynający się od 17mm, plus miło mieć ultraszeroki kąt, czyli obiektyw klasy 10-20mm, 8-16, 11-16... Sprawdź ceny jak to się kształtuje. Obiektywy szerokokątne na matrycę 35mm to np. 16-35. Sprawdź ceny i zobacz jaka jest różnica.
pioroon - Wto 11 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Zależało mi na świetle typu f/2.8 chociaż widzę, że kiepsko będzie .. |
Nie ma lekko ale czy ci to potrzebne do
refresher83 napisał/a: | Moją dziedziną w fotografii jest fotografia nocna, krajobrazowa i trochę nocnego nieba. |
Przecież tu trzeba przymknąć przysłonę. Może jednak robisz sporo innego foto? Oczywiście do podróżniczej i nie tylko światło zawsze jest na plus. Do landszaftów i nocnego mi wystarczał 17-40/4.0 z dobrym statywem
refresher83 - Sro 12 Mar, 2014
Po przemyśleniu wygląda to tak:
- na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna) w Chile.. będę tam przez 2 tygodnie, na pewno uda mi się coś wyłapać
- fotografia gór, łąk i krajobrazów
- jak będę na statku (a mogą to być słabe warunki ) chciałbym pyknąć fotkę zachodzącego słońca, oceanu który się nie kończy itp..
Jeśli chodzi o sprzęt to:
*FF*
Canon 6D (5600zł)
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (2500zł) używka
*coś z Nikona*
Nikon D7100 (3550zł)
i tutaj już nie wiem ..
mozer - Sro 12 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna) |
A do tego masz jakiś montaż z napędem, czy jak to konkretnie sobie wyobrażasz?
pioroon - Sro 12 Mar, 2014
IMO pierwszy zestaw dobry ze względu na to, że sporo rzeczy nim pokryjesz i szybko dojdziesz do wniosku czego ci brakuje (minus taki, że wyczerpiesz budżet, a do tego wniosku dojdziesz w kilka dni ) Drugi minus to Drogi Mlecznej tym nie zrobisz. Stąd pytanie mozera.
Wyłączając na razie te gwiazdy, księżyce, itd. to będzie ci potrzebne coś szerszego.
mozer, statyw, długa ekspozycja i może coś wyjdzie.. chociaż ten obiektyw się raczej nie nadaje..
w takim razie proszę abyście coś zaproponowali, coś do wyczerpania budżetu - abym był jak najbardziej zadowolony. Oddaje wam pole manewru, nie będę sam kombinował . Do tego 6D chyba przyciąga mnie tylko to magiczne ISO, nic więcej .
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Po przemyśleniu wygląda to tak:
- na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna) w Chile.. będę tam przez 2 tygodnie, na pewno uda mi się coś wyłapać
- fotografia gór, łąk i krajobrazów
- jak będę na statku (a mogą to być słabe warunki ) chciałbym pyknąć fotkę zachodzącego słońca, oceanu który się nie kończy itp..
Jeśli chodzi o sprzęt to:
*FF*
Canon 6D (5600zł)
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (2500zł) używka
*coś z Nikona*
Nikon D7100 (3550zł)
i tutaj już nie wiem .. |
E tam...
PENTAX k5IIs i obojętnie jakie, ale dobre szkła.
kufel - Sro 12 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Mój budżet to 8000 zł +/- .. | z takim budżetem spokojnie możesz wziąć z 4 korpusy Pentaxa k-30. z 18-55wr oczywiście.
...a tak poważniej, to 6D to niezły wybór. tylko jak wspomniano - dochodzi jeszcze kwestia szkieł. wiec przemyśl jakich ognikowych/stalek byś potrzebował,oszacuj koszty i podejmij decyzje.
refresher83 napisał/a: | w takim razie proszę abyście coś zaproponowali, coś do wyczerpania budżetu - abym był jak najbardziej zadowolony. Oddaje wam pole manewru, nie będę sam kombinował . Do tego 6D chyba przyciąga mnie tylko to magiczne ISO, nic więcej | moze jednak apsc i zestaw stałek?
mozer - Sro 12 Mar, 2014
refresher83, to może warto się Pentaxem zainteresować, bo on ma taką przystawkę umożliwiającą śledzenie nieba do 5 minut?
Przepraszam bardzo, ale dlaczego wszyscy mają tu avatary z napisem PentaX?
BTW.
Dobra - Pentax K-5IIs tylko jakie obiektywy? proszę, doradźcie
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Najlepsze! W tym 55 1.4, Sigma 18-35 1.8, Sigma 85 1.4, no i ewentualnie Tamron 70-200 2.8 vc usd, wówczas 85 tka niekoniecznie.
mozer - Sro 12 Mar, 2014
Z naciskiem na 18-35/1.8, ale jego zdaje się na rynku jeszcze nie ma. Ale nim byś obskoczył piknie niebo i krajobrazy i reporterke pewnie i portrety.
Można by jakiegoś zeissa wsadzić, np 'międzyplanetarnego'.
jaad75 - Sro 12 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Pentax K-5IIs | Jeśli do gwiazd, to o ile mi wiadomo lepiej bez "s".
mozer - Sro 12 Mar, 2014
jaad75, możesz uzasadnić? Raczej mora przy gwiazdach nie powinna się pojawiać...
Ja raczej stawiałbym na 'bez s', żeby można było sobie sensownie pofilmować cośtam...
jaad75 napisał/a: | bez "s" |
Quiz, znajdź różnicę
jaad75 - Sro 12 Mar, 2014
mozer, czytałem jakiegoś speca od astro, który twierdził, że przy małych obiektach w przypadku aparatów bez filtra światło może padać na pojedyncze sensele i w związku z tym kolory tych obiektów będą przekłamane. W przypadku aparatów z AA taki obiekt jest "rozpraszany" na większej "siatce", w związku z czym będzie miał wygląd bliższy rzeczywistemu. Tak w skrócie. Ale ja się na astro nie znam.
mozer - Sro 12 Mar, 2014
jaad75, jest to dość logiczne, może rzeczywiście tak być. Trzeba by generalnie policzyć jak się ma szerokość połówkowa dla gwiazd obserwowanych przez atmosferę do rozmiaru sensela. Oczywiście to będzie zależeć od obiektywu!
nienietaktak - Sro 12 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Przepraszam bardzo, ale dlaczego wszyscy mają tu avatary z napisem PentaX? |
Gdzie?
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Jeśli do gwiazd, to o ile mi wiadomo lepiej bez "s". |
Ale "s" to znaczy Star, czyli dedykowany do gwiazd
Usjwo - Czw 13 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | refresher83 napisał/a: | Pentax K-5IIs | Jeśli do gwiazd, to o ile mi wiadomo lepiej bez "s". |
To sa Pentaxy gorsze i lepsze , mialem wrazenie ze Pentaxy sa tylko lepsze.
Mam nadzieje ze Andrzej zdementuje ta informacje.
pioroon - Czw 13 Mar, 2014
Usjwo, nie można powiedzieć gorsze.
Są tylko lepsze w konkretnej dziedzinie
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Są tylko lepsze w konkretnej dziedzinie |
Ciągną z cieni bez opamiętania.
Bo Pentax to taka odmiana cieniowego matrixa, PentaX mistrzem cieni.
refresher83 - Czw 13 Mar, 2014
Panowie, wyjeżdżam już za 3 dni. Proszę pomóżcie, bo to ostatni dzień aby cokolwiek zamawiać.
Teraz mi to obojętne, może być FF albo APS-C. Byle by były szkła dobre.
Co powiecie?
Pentax K-5IIs + (no właśnie )
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Cytat: | Pentax K-5IIs + (no właśnie ) |
Kup se, Chłopie.
Ten to tak. Ale jeśli chcesz FF... to się zastanów.
Pójdź do sklepu, pomacaj co trzeba, sam zdecyduj.
K5IIs, ale jeśli do gwiazd, wystarczy k5II
FF- Canon 6D
Nikon d600/610
Z droższych: 5DIII, d800.
Nie wiem czy FF mi potrzebne i w czym będzie lepsze..
"macałem" już wszystkie korpusy jakie chciałem, wszystkie ok..
samego korpusu nie kupię, jakie obiektywy? zdecyduje się na tego Pentaxa.. K-5IIs
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | zdecyduje się na tego Pentaxa.. K-5IIs |
Najlepsze, na jakie Cię stać, przede wszystkim Sigma 18-35 1.8
i nawet nie polemizuj.
Jako tele - Sigma, bądź Tamron 70-200 2.8, względnie Sigma 50-150 2.8 OS HSM.
komor - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Z droższych: 5DIII, d800. |
Za 8000 zł razem z odpowiednimi szkłami, tak?
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
komor napisał/a: | Za 8000 zł razem z odpowiednimi szkłami, tak? |
Używkę
Pisał, że do 10k może nadymać budżet. No ale wówczas bez szkła
albo kupić z paździeżowym 50 1.8 II
komor - Czw 13 Mar, 2014
refresher83, kup Nikona D7100, Sigmę 17-50/2.8 OS, 35G, Nikkora 70-300 VR i jak zostanie jeszcze kasa to lampę SB-910.
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Ta niech już kupi tego Pentaxa z tą Sigmą, do tego jakieś tanie tele, ala Tamron 70-300 VC.
komor - Czw 13 Mar, 2014
A co złego w Nikonie D7100, że koniecznie musi Pentaksa? Za trzy dni facet wyjeżdża, może być kłopot w tym, żeby kupić stacjonarnie wszystkie potrzebne szpeje do Pentaksa. No, chyba że akurat mieszka w okolicach Krakowa.
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
komor napisał/a: | A co złego w Nikonie D7100 |
Ten akurat ma banding, a jeśli pytający chce gwiazdki focić...
to wiesz...
Nawet, jak Jaad pisał, k5II bez "s" się lepiej nada.
Tutejszyn - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | komor napisał/a:
A co złego w Nikonie D7100
Ten akurat ma banding... |
muzyk napisał/a: | i nawet nie polemizuj. |
Ech, fotografy..
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Ech, fotografy.. |
eeee kurka, nie manipuluj może, co?
Zobacz co do czego się odnosi...
Cytat: | Zobacz co do czego się odnosi... | do tragifarsy?
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | do tragifarsy? |
do 18-35
i k5IIs / k5II.
Rozumiem zatem, że nie podzielasz tej propozycji i nie mając nic do powiedzenia uciekasz się do manipulacji.
komor - Czw 13 Mar, 2014
Żeby ten banding w D71000 był chociaż taki straszny jak w Canonie…
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
komor napisał/a: | Żeby ten banding w D71000 był chociaż taki straszny jak w Canonie… | No ale jest.
A jeśli jest alternatywa..., to czemu z niej nie skorzystać?
muzyk napisał/a: | Rozumiem zatem, że nie podzielasz tej propozycji i nie mając nic do powiedzenia uciekasz się do manipulacji. |
muzyk, ależ podzielam. Śmieszy mnie tylko ta szopka, jaką robicie.
muzyk napisał/a: | Ten akurat ma banding | i co i już? D7100 nadaje się tylko do piłki... w charakterze piłki?
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
W sumie... nie mój cyrk, nie moje małpy.
Jakbym miał kupowć APSC i szkla za tyle kapusty, to byłby to k5IIs.
Jeśli głównie do nieba... zastanowiłbym się nad bez "s".
Na pewno kupiłbym najlepszy, choć krótki zoom 18-35.
Do Pentaxa jeszcze 50-135 2.8, lub wspomnianą Sigmę jeśli jest w ofercie, a jeśli nie ma, to
S. 70-200 2.8 HSM.
Poza tym, tak dużego zakupu nie pozostawiłbym decyzji innym, tylko sam zdecydował i nie na trzy dni przed wyjazdem.
muzyk napisał/a: | Jakbym miał kupowć APSC i szkla za tyle kapusty | Można tylko się cieszyć, że jest tyle kapusty. Kupując sprzęt za taką kasę, trzeba mówić o wejściu w system, a nie o kupnie danego egzemplarza aparatu. Czy Pentax jako całość, jest idealny? Czy akurat z tym systemem warto się wiązać? Być może. Ja tam wolę Nikona. Wchodząc do sklepu nie muszę się rozglądać i pytać, czy jest coś do Penataxa. Ale nie dlatego wolę Nikona. Po prostu sam aparat, choćby był i najlepszy, to jeszcze nie wszystko.
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2014 19:21 ]
muzyk napisał/a: | Poza tym, tak dużego zakupu nie pozostawiłbym decyzji innym, tylko sam zdecydował | Święte słowa.
jaad75 - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Na pewno kupiłbym najlepszy, choć krótki zoom 18-35. | Nie kupiłbyś.
refresher83, 6D brałbym tylko wtedy jak będziesz miał przypływ gotówki na rozwój szklarni. Jeżeli przy tym zostajemy to weź go z używką 24-70/f2.8.
Do twoich zastosowań nie 'potrzebujesz' wybitnego AF, więc rozwać używkę 5dII, która da ci świetny obrazek (okolice 4k pln) do tego używka 16-35/f2.8 (4k pln) i masz super zestaw puszka + szeroki standard zoom. Ja bym tak zrobił, jak ty zrobisz decyduj. Niżej link, który znalazłem na allegro z 16-35.
http://allegro.pl/canon-e...4016541133.html
W przyszłości jak będziesz potrzebował coś dłuższego (portretówki) to możesz spokojnie zacząć od tego (1500pln):
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=218
Podsumowując brałbym tą opcję z 5dII też ze względu na to, że załapiesz się z budżetem na 16-35, a do twoich zastosowań będzie idealnie (szeroko ), a poza tym to świetne szkło.
Panowie, nie tylko do nieba!! Mówię okazjonalnie, jak wyjadę na wieś w góry bądź w Chile trochę porobię tych fotek, głównie to krajobrazy i fotografia "codzienna". Co mi przyjdzie, łąki, góry, uniwersalny zoom mi się przyda.
Sprawa wygląda tak:
Jeśli decyduje się na FF to:
Canon 6D + coś uboższego
jeśli APS-C to:
D7100 bądź Pentax K-5IIs, niestety nie mam czasu bawić się już na używki, bądź co bądź czasu coraz mniej, zaraz zacznie się pakowanie, telefony i nie będzie czasu kupić aparatu. W ciągu 2 dni muszę się decydować.
Teraz ostatnia batalia toczy się między D7100, a K-5IIs. Chociaż dostępność, cena oraz zaufanie do firmy Nikon jest jednak większe, a oba aparaty nie mają znacznych różnic. Teraz tylko się zdecydować. A wy, jaki byście wybrali?
refresher83 napisał/a: | A wy, jaki byście wybrali? |
5D mark II + 16-35/2.8 lub 6D + 24-70/2.8
A z tych dwóch to Pentaxa
RB - Czw 13 Mar, 2014
A który Tobie się bardziej podoba? Choćby w tych kategoraich wybieraj, jak już nie idzie Ci po obiektywach i innych cechach.
Podoba? D7100, jakoś tak, nie wiem dlaczego .
Który da lepszy obrazek? 6D, 5D Mark II czy D7100?
RB - Czw 13 Mar, 2014
Wracamy do punktu 1): a z czym Ty 6d kupisz za te 8 tysięcy?
poza tym... Masz 2 dni na komplet: korpus i obiektywy. Może najsampierw sprawdź co w najbliższym warzywniaku jest na stanie... Aby szybko i bezproblemowo nabyć.
D7100 jest.
Pentax K-5IIs nie ma.
Canon 6D w cenie 5980zł jest.
Canon 5D Mark II nie ma.
24-70 - jest
17-50 - jest
Cytat: | Który da lepszy obrazek? 6D, 5D Mark II czy D7100? | Pomijalne, zwłaszcza, że za dwa trzy lata kupisz nowy doskonalszy model i choć w tym momencie pewnie można wskazać zwycięzcę, to nie wiadomo, kto wygra w nowej odsłonie. W tym momencie chyba ważniejsze jest, czy to ma być Nikon, czy Canon. Format DX, czy FX. Wszystko ma swoje wady i zalety. Podoba Ci się Nikon D7100? Bierz Nikona. Dopiero przyszłość, raczej dalsza, pokaże, czy dokonałeś właściwego wyboru.
RB - Czw 13 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | D7100 jest.
Pentax K-5IIs nie ma.
Canon 6D w cenie 5980zł jest.
Canon 5D Mark II nie ma.
24-70 - jest
17-50 - jest |
No i po co bić pianę przez 4 strony, gdy prosty test dostępności sprowadza sprawę do tego czy chcesz DX czy FF... I tutaj to już Ty musisz sam wybrać
Ha!
Czyli teraz wybrać
D7100 - tańsze szkła, bardzo dobry korpus jak na APS-C
6D - droższe szkła, FF
Chyba zdecyduje się na D7100 - większa dostępność szkieł na moją kieszeń + zapoznam się z wyższą półką aparatów, bo z mojego D5100 jestem dosyć zadowolony ..
do tego dokupię 17-50 f/2.8 prawdopodobnie Tamrona, a do tego jeszcze coś na szerszy kąt. Dobry wybór?
refresher83 napisał/a: | do tego dokupię 17-50 f/2.8 prawdopodobnie Tamrona | Sigmę. W tym przypadku lepiej Sigmę.
refresher83 napisał/a: | bardzo dobry korpus jak na APS-C | A co ma do tego format? To po prostu dobry korpus..
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Nie kupiłbyś. |
Oczywiście, że kupiłbym, jeślibym pozostał przy APSc.
jaad75 - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Oczywiście, że kupiłbym, jeślibym pozostał przy APSc. | Nie kupiłbyś, bo jeszcze nie można kupić...
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Nie kupiłbyś, bo jeszcze nie można kupić... |
ah tak.
Ty! To do d.u.py to. Jak to, na pentaxa nie ma takiego szkła?
Co za dziady!
P.S. Jest już na stronie, czyli tuż tuż.
mozer - Czw 13 Mar, 2014
muzyk, "jeszcze", jeszcze
RB - Czw 13 Mar, 2014
To, ze na razie nie ma to dość naturalne, Pentax i walkmany zwykle są w drugim rzucie wypuszczane.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
RB napisał/a: | To, ze na razie nie ma to dość naturalne, Pentax i walkmany zwykle są w drugim rzucie wypuszczane. |
Takie wyjście z cienia na końcu, wg. dewizy, ostatni będą pierwszymi
jaad75 - Pią 14 Mar, 2014
muzyk, na papierze i wirtualnie jest niemal od początku, ale w związku z nadspodziewanie dużym zainteresowaniem wydłużyli produkcję wersji dla Nikona - przynajmniej takie jest stanowisko Sigmy. Wersja do Pentaksa i Sony miała być teraz produkowana, ale czy produkcja faktycznie już się rozpoczęła, to nie wiem. Teoretycznie od rozpoczęcia produkcji, w ciągu dwóch-trzech tygodni powinna pojawić się w sklepach.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Teoretycznie |
Zalukaj czasem na tą stronę, tam mają dość szybko nowości.
RB - Pią 14 Mar, 2014
muzyk napisał/a: |
Takie wyjście z cienia na końcu, wg. dewizy, ostatni będą pierwszymi |
Tiaaa, w królestwie niebieskim...
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
RB napisał/a: | Tiaaa, w królestwie niebieskim... |
W królestwie bokehuna rzecz jasna.
muzyk, mnie się teraz nie pali, zaczynam kolejny etap remontu, a to pochłonie każdy wolny cash. Wolny czas zresztą też. Tak, że jak dla mnie, to mogą wypuszczać na jesieni.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
aa, chyba że.
Tutejszyn - Pią 14 Mar, 2014
Tylko, że do Pentaxa, chyba jeszcze nie są dostępne.
mozer - Pią 14 Mar, 2014
Tutejszyn, przeca ostatnia strona jest właśnie o tym... Pobudka!
oops, umknęła mi kolejna strona dyskusji
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | oops, umknęła mi kolejna strona dyskusji |
Nie przejmuj się. Jutro będzie kolejna.
Bardzo przepraszam, ale pozwolę sobie na małą złośliwość..
Czy z tym szkłem, z jego magią nie jest trochę tak, jak z Yeti? Wszyscy słyszeli, ale nikt nie widział?
Kładę nacisk na słowo "magia".
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Czy z tym szkłem, z jego magią nie jest trochę tak, jak z Yeti? Wszyscy słyszeli, ale nikt nie widział?
Kładę nacisk na słowo "magia". |
Testy widział?
A Sigmę 35 1.4 ART widział?
A 60 2.8 DN?
To są szkła, które są wybitne. Nie bardzo dobre, a wybitne.
mozer - Pią 14 Mar, 2014
O 18-35 to można raczej powiedzieć, że jest unikalna, bo stałki pewnie ją zjadają.
Tutejszyn napisał/a: | Wszyscy słyszeli, ale nikt nie widział? | Ja tam widziałem i na Canonie i na Nikonie. D7100 zresztą.
pioroon - Pią 14 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Nie przejmuj się. Jutro będzie kolejna. |
Albo i trzy
Sigma w nowej serii daje radę i to nie tylko 18-35 czy 35.
Jest jeszcze 24-105/4.0, który ewidentnie konkuruje (przynajmniej z C) z eLką dla ubogich. Jest lepsza prawie w każdym aspekcie, oprócz aberracji i ceny niestety.
Ceny innych szkieł nowych serii są bardziej konkurencyjne.
komor - Pią 14 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Jest lepsza prawie w każdym aspekcie, oprócz aberracji i ceny niestety. |
A bokehun u niej zacny? I kolorki? Bo wydaje mi się, że rozdzielczość rozdzielczością, ale te stare szkła Canona mają po prostu ładny obrazek, jak się popatrzy na dobre zdjęcia z nich + FF. Ja tam Sigmę lubię, ale nie wszystkie jej zoomy mają „to coś”.
komor napisał/a: | A bokehun u niej zacny? I kolorki? Bo wydaje mi się, że rozdzielczość rozdzielczością, ale te stare szkła Canona mają po prostu ładny obrazek, jak się popatrzy na dobre zdjęcia z nich + FF. |
Bokehun wiadomo kwestia gustu, dla mnie jest bardzo OK.
18-35 i 24-105 przypinałem tylko testowo i z nich ten pierwszy zrobił na mnie wrażenie.
35mm robię na co dzień i ostatnimi czasy prawie go nie odpinam Czekam jak będzie się sprawował na FF, to bezpośrednio porównam obrazki. Tylko tak możemy dojść do jakiś sensownych wniosków, bo porównując różne szkła przez różnych użytkowników i jeszcze na różnych korpusach nie jest tak miarodajne.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | z eLką dla ubogich |
eee, śpieszę donieść, że są dwie elki dla ubogich, 17-40 i 70-200.
24-105 jest dla ubogich wychodzących powoli z ubóstwa.
komor napisał/a: | Ja tam Sigmę lubię, ale nie wszystkie jej zoomy mają „to coś”. |
Jak nie, jak tak? Z Canonem chrominują, a to już jest COŚ.
refresher83 - Pią 14 Mar, 2014
Panowie, wybrałem
Będzie to taki zestaw, wszystko zamówiłem :
Nikon D7100
Nikon Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S
.. i jak?
ma przyjść jutro rano, bo z jednego sklepu..
refresher83 napisał/a: | Nikon Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S | A czemu akurat ten?
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
refresher83 napisał/a: | Nikon D7100
Nikon Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S
.. i jak?
|
Te, ale po co Ci szkło FF na DX?
Będzie Pan zadowolony
Napisz tylko jak już będziesz po pierwszych fotkach, czy nie chciałbyś szerzej.
Zawsze można pójść w jakieś UWA z czasem.
Chytrze.. Jeśli myślisz o przejściu na format FX w przyszłości, to chyba dobre rozwiązanie.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Zawsze można pójść w jakieś UWA z czasem. |
ale bez sensu wywalać kasę na szkło któremu brakuje szerokiego kąta na APSC...
Tutejszyn napisał/a: | Jeśli myślisz o przejściu na format FX |
Jeśli, to ... i tak uważam, że bez sensu, ale... nie moja kasa.
muzyk napisał/a: | ale bez sensu wywalać kasę na szkło któremu brakuje szerokiego kąta na APSC...
|
Z wizją FF w przyszłości nie koniecznie.
muzyk napisał/a: | ale bez sensu wywalać kasę na szkło któremu brakuje szerokiego kąta na APSC... | Niekonieczne bez sensu, o ile się wie dlaczego...
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Z wizją FF w przyszłości nie koniecznie. |
wszystko zależy w jakiej przyszłości...
mają ludzie kasę...
kupić d7100, który w sumie tanim aparatem nie jest by czekać z nim na FF
refresher83 - Pią 14 Mar, 2014
Z Chile wracam po 2 tygodniach, znowu będą pieniądze - tym razem mam tam sporo roboty to może coś więcej się zarobi.
Jeśli się wszystko uda (oby) to po powrocie kupię coś szerszego i lepszego
RB - Pią 14 Mar, 2014
Widać Kolega niezdecydowany... opcje były:
1- d7100 z 17-50
2- 6d z 24-70
no to tak kompromisowo sie wynegocjowało d7100 z 24-70
Panowie, to dobry kompromis, ten drugi IMO zaaaacznie gorszy
|
|