|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aktualnie sony - co dalej
iFi - Sro 12 Mar, 2014 Temat postu: Aktualnie sony - co dalej Czołem!
Długo zastanawiałem się nad założeniem tego tematu. Posiadam obecnie alfę 290. Aparat bardzo podstawowy niemniej jednak służył całkiem dzielnie... Niestety ostatnio zaczęły go nękać, różne dziwne przypadłości. Ma poważne problemy z robieniem zdjęć z lampą. Całkowicie przestał dogadywać się z zewnętrzną lampą, z którą wcześniej pracował bez zarzutów... Dodatkowo pojawiła się myśl przejścia na coś wygodniejszego w korzystaniu. Pojawił się jednak z tą myślą ogromny dylemat. Obecne alfy jakoś mnie nie zachwycają... Tzn nie podoba mi się do końca droga w którą poszły, z drugiej strony mam szkła - Sony 50/1.4 oraz Tokinę 116. Dodatkowo lampę Metza.... Niby niewielki zestaw ale za darmo go nie dostałem.
Tutaj pojawia się pytanie - co z tym zrobić. Przejść w inny system, np Pentax, Nikon czy jednak zostać przy Sony i wybrać którąś z alf? np 65 albo 77?
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady.
RB - Sro 12 Mar, 2014
Jak Ci się nowe alfy nie podobają to... po co się bić z koniem? Sprzedać 50/1.4, Tokinę i Metza, za niewielką dopłata kupić analogiczne używane elementy w innym systemie i jakieś body. Do wyboru i do upodobań.
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
iFi napisał/a: | Przejść w inny system, np Pentax, |
Przejść w ... PENTAX.
iFi - Czw 13 Mar, 2014
Tak sobie jeszcze chwilę posiedziałem, jednak pójdę w zmianę systemu. A77 która mnie teoretycznie interesowała zdaje się być nietrafionym zakupem w tej cenie.
Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100. Tematów trochę jest w sieci na ten temat, ale muszę się z nimi przegryźć, przejść do sklepu, dotknąć, zrobić jakąś fotkę...
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
iFi napisał/a: | Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100. |
PentaX i ciągniesz z cieni jak szalony.
RB - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | iFi napisał/a: | Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100. |
PentaX i ciągniesz z cieni jak szalony. |
Oooo, to PentaX ciągnie jak szalony? o fuuuj, Koledzy jak tak mozna na tak szacownym forum....
pioroon - Czw 13 Mar, 2014
RB, muzyk napisał, że ciągnie z cieni a nie w cieniu
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | ciągnie z cieni a nie w cieniu |
W istocie rzeczy.
Pioroon, jakaś kara za taką potwarz?
Spychamy RB do cienia?
Tam będzie płacz i zgrzytanie migawek
pioroon - Czw 13 Mar, 2014
Do cienia 18 megapixelowej matrycy canona
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Do cienia 18 megapixelowej matrycy canona |
aż tak?
Obawiam się, że tam nawet to już i zgrzytania nie będzie, bo ta matryca tak długo trzyma, niczym czyściec.
Pół forum będzie musiało bokehunowi pokłony bić, żeby RB z cienia wyciągnąć.
iFi - Pią 14 Mar, 2014
Próbując wycedzić coś z pomiędzy tych jakże wysublimowanych komentarzy krystalizują się pewne opcje.
Budżet: ~5 tyś zł.
Zapotrzebowanie: przede wszystkim rodzinne zdjęcia z szybko poruszającymi się pociechami, ale także nieco przyrody - pejzaże.
Na czym mi zależy - dobry, szybki sprawny autofocus, jasne szkło (docelowo), relatywnie dobra sprawność przy wyższych ISO, wygoda używania puszki (choć wszystko z przedstawionych względem mojej alfy będzie mega skokiem).
To co do tej pory poczytałem i pooglądałem to:
1. Nikon D7100 + Sigma 17-50/2.8
2. Pentax K5IIs + Sigma 17-50/2.8
3. Pentax K3 ale z kitem.
Opcja 3 to raczej szaleństwo i chyba warto poczekać na spadek cen... Tak czy inaczej dosyć szybko musiał bym kupić jakiś obiektyw aby faktycznie móc wykorzystać co kupiłem...
Ewentualnie opcja 1, 2 z innymi obiektywami.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
iFi napisał/a: | 2. Pentax K5IIs + Sigma 17-50/2.8 |
Oczywiście.
Dla mnie w tym zestawieniu nie ma innej opcji, ewentualnie z Sigmą 18-35 1.8, ale to przekroczyłoby budżet.
jaad75 - Pią 14 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | ewentualnie z Sigmą 18-35 1.8, ale to przekroczyłoby budżet. | Z Sigmą 18-35 wystraczyłoby na zwykłe II.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Z Sigmą 18-35 wystraczyłoby na zwykłe II. |
Też byłoby.
RB - Pią 14 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | iFi napisał/a: | 2. Pentax K5IIs + Sigma 17-50/2.8 |
Oczywiście.
Dla mnie w tym zestawieniu nie ma innej opcji, |
Pentax, des samma mia,
Pentax jawoi des samma mia...
iFi - Wto 18 Mar, 2014
Z sigmą 18-35 nie wystarczyło by na żadną z puszek 3 tyś na obiektyw i zostaje 2 tyś na body... nierealne. Aczkolwiek nie wykluczam jakiegoś rozciągnięcia kwoty.
18-35 ze względy na swe optyczne właściwości zdaje się być czymś rewelacyjnym. Kiedyś można go rozszerzyć np o jakąś 50 i taki duet jest już mega wystarczający...
Teraz spać po nocach nie będę mógł :/ Na pewno do lipca muszę się zdecydować... Sprzedaż starych gratów idzie lepiej niż mogłem się spodziewać. Nie mogę zostać na tak długo bez sprzętu
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
iFi napisał/a: | 18-35 ze względy na swe optyczne właściwości zdaje się być czymś rewelacyjnym. |
Nie zdaje się, tylko jest najlepszym szkłem o takich ogniskowych na APSc na rynku.
iFi - Wto 18 Mar, 2014
Źle się wyraziłem - to szkło w połączeniu z którąś z wymienionych puszek w moich zastosowaniach, zdaje się być czymś rewelacyjnym
Na razie powstrzymuje się przed jakimś szaleństwem i dumam.... D7100 czy K5IIs... a może jednak K-3 za kilka miesięcy...
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
iFi napisał/a: | D7100 czy K5IIs... a może jednak K-3 za kilka miesięcy... |
Namawiam do k5IIs.
Porównaj sobie szczegółowe testy, zobacz DXO.
iFi - Pią 21 Mar, 2014
Myślałem jeszcze nad sprawą, długo... intensywnie, czytałem, oglądałem testy i jednak pójdę w stronę K-3 + Sigma 17-50... Po prostu poczekam chwilę dłużej, zobaczę czy ceny może jednak trochę spadną... jeśli nie spadną to znów będę się mocno zastanawiał
WojciechW - Pią 21 Mar, 2014
Ceny K-3 niestety utknęły, ale cierpliwość podobno popłaca.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
muzyk - Pią 21 Mar, 2014
Ponoć k3 gorzej obrazuje od k5lls, ale to szczegół
iFi - Pią 21 Mar, 2014
WojciechW napisał/a: | Ceny K-3 niestety utknęły, ale cierpliwość podobno popłaca. |
Cena na razie faktycznie nie należy do zachęcających, tym bardziej, że różnica do K5iis to w tej chwili jakieś 800 - 1000 zł w zależności od sklepu.
muzyk napisał/a: | Ponoć k3 gorzej obrazuje od k5lls, ale to szczegół |
Masz też takie doświadczenia czy trafiłeś na jakieś ciekawe opisy? Generalnie ciężko wyciągnąć jednoznaczne wnioski z tych wszystkich testów... To co do tej pory rzuca się w większości testów to:
- k3 ma poprawiony AF,
- większe możliwości video,
- szybsze
- lepszy WB
Jeśli idzie o kwestie jakości obrazu w wyższych ISO... tutaj zdania są podzielone natomiast faktycznie przeważa stwierdzenie, że K-5IIs radzi sobie lepiej. Tyle tylko, czy po przeskalowaniu 24 MPX do 16 problem nadal będzie porównywalny (chodzi mi o realne wartości ISO do 3200)...
Mam jeszcze jeden problem... na razie nie miałem jak kiedy i gdzie potrzymać K3 czy K5 w łapskach... wszystkie okoliczne sklepy opanowane przez Sony, Canon, Nikon
muzyk - Pią 21 Mar, 2014
IFi, ja piszę tylko o tym, co zostało już sprawdzone pod kątem obrazowania, w tym napisane przez znawców tej marki na tym forum.
mozer - Sob 22 Mar, 2014
Cytat: | - większe możliwości video, |
Z tego co zauważyłem, to ogólnie filmowanie aparatami bez filtra to nie jest póki co najszczęśliwszy pomysł.
iFi - Sob 05 Kwi, 2014
Słowem zakończenia moich dylematów... wczoraj dotarła do mnie puszka... padło finalnie na K-5 IIs Do tego upolowana Sigma 17-50
Nadal nie mogę wyjść ze zdumienia jaka jest różnica między moją starą alfą a tym cackiem...
Dzięki za podpowiedzi i sugestie
muzyk - Sob 05 Kwi, 2014
Gratulacje!!!
Naprawdę bdb kupiłeś.
|
|