|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Potrzebuję lustrzanki :) !
Bethany_ - Sro 12 Mar, 2014 Temat postu: Potrzebuję lustrzanki :) ! Chciałabym zakupić lustrzankę, nawet używaną w miarę tanio.
Nie musi być ona jakaś super mega, ważną sprawą są dla mnie zdjęcia w ruchu.
Fotografuję psy.
Zastanawiałam się nad używanym Nikonem D3100.
Czy może znajdę coś lepszego w podobnej cenie ?
pes - Sro 12 Mar, 2014
PENTAX!
Bethany_ - Sro 12 Mar, 2014
Jakiś model dokładniej ?
A jeżeli już bym brała tego Nikona to z jakim obiektywem ? 18-55 ?
kufel - Sro 12 Mar, 2014
tu też?...
[ Dodano: Sro 12 Mar, 2014 14:09 ]
Bethany_ napisał/a: | Jakiś model dokładniej ? | najlepiej k-30
A jakie opinie w stosunku do Nikona d3100 z obiektywem 18-55 ?
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Tylko Pentax!
K30, K50, albo K5II.
Ka pińćset nie, bo nie ma podświetlanych punktów
Dla Ciebie, ka czydzieści, a nie tam jakiś Nikon de 3100.
Co to w ogóle jest?
Pentax jest przyszłością w fotografii.
pioroon - Sro 12 Mar, 2014
Za kufel, Pentax k-30 z 18-55 WR
komor - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_, koledzy trochę się z tym Pentaksem nabijają, taki folklor forumowy. Żeby otrzymać jakiekolwiek sensowne porady musisz określić jakiś budżet, jak masz do wydania. Ale jeśli to ma być lustrzanka z najniższej półki cenowej i do tego używana, to znaczy, że wyboru specjalnego nie masz, szczególnie w kwestii obiektywów.
Ze zdjęciami w ruchu będzie problem przy kitowym obiektywie typu 18-55 ze względu na niedomagania autofokusa, choć nie można powiedzieć, że się nie da. Przydałby się obiektyw o nieco większym zakresie ogniskowych, w systemie Nikona jest niedrogi przedłużony kit 18-105 VR, który dałby większe możliwości. To jest nadal półka zupełnie podstawowa, ale może zmieścisz to w swoich finansach?
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
komor napisał/a: | trochę się z tym Pentaksem nabijają, taki folklor forumowy. |
Ej no, ja na poważnie.
Ka 30 jest K(c)ool.
Komor_ do 1,5tyś ?
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Cytat: | Komor_ do 1,5tyś ? |
PENTAX k 30.
Używany.
Nowy, przekracza budżet o nieco ponad 500, ale WARTO, bo to Pentax, a ten jest dobry na wszystko.
Dobra nie, powiem że nastawiłam się na NikonaD3100 18-55.
Chciałabym poznać ogólnie opinie.
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | Chciałabym poznać ogólnie opinie. |
Ogólna opinia jest taka, że szkoda by mi było kasy na taki aparat.
Z Nikona to coś ala d7000 przynajmniej - jakaś używka.
Z tym ... PENTAXem to nie żartuję.
Poczytaj testy, opinie. Foruma...
kozidron - Sro 12 Mar, 2014
komor napisał/a: | Bethany_, koledzy trochę się z tym Pentaksem nabijają, taki folklor forumowy. |
Nikt się nie nabija, tylko dowodzimy że w takiej sytuacji Andrzej jest zbędny
A coś z Canonów ?
Osobiście nie lubię Pentax'ów a słyszałam że Canony są lepsze do zdjęć w ruchu.. ?
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | Nikt się nie nabija, tylko dowodzimy że w takiej sytuacji Andrzej jest zbędny |
Tak. I że my też doceniamy PENTAXA, że np. ładną wyciągarką z cieni jest.
Także, pełna powaga.
moronica - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | Dobra nie, powiem że nastawiłam się na NikonaD3100 18-55.
Chciałabym poznać ogólnie opinie. |
jakos nie za bardzo chcesz skoro opinie juz sa, a takze testy, pozostaje tylko czytac. no chyba ze jednak nie chcesz
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | A coś z Canonów ? |
Jako użytkownik Canona, nie polecam Canona APSC, czyli XXXX/XXX/XXD czy nawet 7D.
Jeśli Canon, to 5dII, 6d ewentualnie 5dIII ale to inny świat, inna kapusta.
Powinnaś polubić Pentaxa, bo to teraz najlepiej oprogramowane matryce APSC na rynku.
Poza tym, 100% pokrycia kadru w wizjerze i dwa kółka.
Nie brać tylko K500, bo nie ma podświetlanych punktów AF w wizjerze.
Bethany_ - Sro 12 Mar, 2014 Temat postu: Canon d400 i Canon d500 Co sądzicie o tych aparatach ?
Warto kupić ?
A może polecacie jakieś inne Canony dla amatorów
komor - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_, nie zakładaj co chwilę nowych tematów, bo to nic nie da.
O Canonach 400D i 500D („D” na końcu, a nie na początku nazwy) znajdziesz pełno wątków i opinii. Zaglądałaś do tematów przyklejonych? Np. Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2013).
Po prostu chcę się dowiedzieć ;-;
moronica - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_, gdybys chciala to juz bys sie dawno dowiedziala. wszystko, co bylo do powiedzenia, juz zostalo powiedziane. zwlaszcza, ze chcesz jedynie "ogolne opinie"
komor - Sro 12 Mar, 2014
400D miałem. Fajny aparat. Sprzed 8 lat. Gdybyś mogła sobie do niego pozwolić na używanego 70-200/4L to dałby radę i dziś zrobić fajne zdjęcia psów przy dobrej pogodzie. Ale w budżecie taki zestaw raczej się nie zmieści. Nikon D5000 z obiektywem 18-105 VR to jest moim zdaniem minimum, w które powinnaś celować.
Andrzej.M. - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | Osobiście nie lubię Pentax'ów |
A próbowałaś? Na gorąco czy z lodówki?
Bethany_ napisał/a: | słyszałam że Canony są lepsze do zdjęć w ruchu.. ? |
Taa... zwłaszcza te najtańsze...
kufel - Sro 12 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Bethany_ napisał/a:
słyszałam że Canony są lepsze do zdjęć w ruchu.. ?
Taa... zwłaszcza te najtańsze... | sugerujesz ze ich pentaxowe odpowiedniki są niby lepsze?
inna sprawa ze rownie wazna kwestią sa tu szkla z dobrym AF,jak choćby budżetowy 70-200 f4.
Wujek_Pstrykacz - Sro 12 Mar, 2014
Nie no, Pentax jest zawsze najlepszy, kufel, sugerujesz, że może jest inaczej
MM - Sro 12 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | Canony są lepsze do zdjęć w ruchu.. ? |
Do ruchu to najlepszy jest Nikon. Pentax nawet do pięt nie podskoczy. Jedynie Canon czasami Nikonowi dorówna.
kufel - Sro 12 Mar, 2014
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie no, Pentax jest zawsze najlepszy, kufel, sugerujesz, że może jest inaczej | sprawdzam tylko czy Andrzej jest silny w wierze
muzyk - Sro 12 Mar, 2014
Pentax każdy ruch załatwi, a co nie załatwi, zamrozi. Taki to sprzęt!
Nikon to se może... takiemu Pentaxowi w bagnet nadmuchać.
kozidron - Czw 13 Mar, 2014
Bethany_ napisał/a: | Po prostu chcę się dowiedzieć ;-; |
Bethany_, najsmutniejsze jest to, że przy twoim budżecie to wszystko jest delikatnie mówiąc średnie, więc o tej lepszości możesz się nawet nie przekonać, dlatego lepiej żebyś wzięła pentaxa, najlepiej k30
Andrzej.M. - Czw 13 Mar, 2014
kufel napisał/a: | sugerujesz ze ich pentaxowe odpowiedniki są niby lepsze? |
Jeśli podpięte pod budżetowe stałki - to tak . A jeśli uwzględnić że mają po 9 punktów krzyżowych... Jeśli dodać do tego takie drobiazgi jaj jakość matrycy i korpusu, oraz szybkość fps - to tym bardziej. Te trzy... i czterocyfrowe Canony można sobie darować.
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Cytat: | Te trzy... i czterocyfrowe Canony można sobie darować. |
Nie inaczej.
kufel - Czw 13 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Te trzy... i czterocyfrowe Canony można sobie darować. | owszem i to z wielu powodów , zresztą jak każdy korpus EL , niezależnie od producenta, Pentaxa również.
z tym ze w Nikonie/Canonie masz dobre szkła reporterskie, które na tych korpusach będą działać wystarczająco dobrze.
mozer - Czw 13 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch, to, że są punkty krzyżowe nie oznacza od razu, że dobrze działają...
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
kufel napisał/a: | będą działać wystarczająco dobrze. |
Wystarczająco szybko i precyzyjnie. I co najważniejsze: z USM prawie, że bezgłośnie.
mozer napisał/a: | AndrzejM.Makuch, to, że są punkty krzyżowe nie oznacza od razu, że dobrze działają... |
Zależy w jakiej puszce. W starym 40D (a też ma 9 krzyżowych)... obleci.
mozer - Czw 13 Mar, 2014
muzyk, krzyżowe w EL pewnie działają gorzej...
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
mozer napisał/a: | krzyżowe w EL pewnie działają gorzej... |
No ba... pewnie. Bo to nie Pentax.
pes - Czw 13 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | mozer napisał/a: | krzyżowe w EL pewnie działają gorzej... |
No ba... pewnie. Bo to nie Pentax. | o to właśnie miałem wskazać
Andrzej.M. - Czw 13 Mar, 2014
mozer napisał/a: | krzyżowe w EL pewnie działają gorzej... |
Ciekawe które?
jakby koledzy sobie zapomnieli zacytuję specyfikację 600D i 1200D : Cytat: | Punkty AF: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6, dodatkowa czułość przy f/2.8), |
Jest cały jeden krzyżowy! Ten w środku! I na dodatek działa jeszcze z obiektywem o świetle 2,8! Nono!
kufel - Czw 13 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch, mowa nie o papierkowej specyfikacji tylko o faktycznej sprawności. a na całościowy efekt wpływa też użyte szkło.
jaad75 - Czw 13 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | I na dodatek działa jeszcze z obiektywem o świetle 2,8! Nono! | Pentax w EL się jeszcze takich cudów nie dorobił...
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2014 14:07 ]
kufel, w tym budżecie?
komor - Czw 13 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch, dopisek o f/2.8 oznacza, że przy obiektywie co najmniej o takiej jasności jest dodatkowa precyzja czujnika. Krzyżowy jest on tak czy owak.
jaad75 - Czw 13 Mar, 2014
komor, że zwrócę się do ciebie, jako do specjalisty od Canona...
Czy te czujniki f/2.8 w EL Canonach są krzyżowe, czy liniowe? Nie chodzi mi o całość czujnika centralnego, bo wiem, że f/5.6 mają pełny krzyż, tylko te z szeroką bazą.
komor - Czw 13 Mar, 2014
Ja się nie specjalizuję w Canonie, a już tym bardziej w aparatach, których nie posiadam, szczególnie w EL, które co rok czy półtorej się zmieniają.
Ale krótki rzut oka w internet mówi, że 600D miał środkowy jeszcze taki hybrydowy, tzn. w jedną stronę f/5.6, w drugą f/2.8, razem tworzą krzyż. 650D miał środkowy dual-cross (an f/5.6 '+' with an f/2.8 'x' superimposed) pozostałe wszystkie krzyżowe f/5.6, natomiast 700D ma dodatkowo te punkty w matrycy.
To tyle a propos zupełnie nie zmieniających się 3-cyfrowych puszek Canona.
kozidron - Pią 14 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A jeśli uwzględnić że mają po 9 punktów krzyżowych... |
AndrzejM.Makuch, nie skumałeś, co wcześniej napisał MM, czy kilka innych osób, żaden SAFOX nie pomoże szkłom pentaxa, może co po niektóre sigmy będą lepiej działać, odnoszę to do reporterskich szkieł, czy zakresu tele z przedziału 100-400, czy choćby nowych szkieł canona typu 300setka, czy przede wszystkim reporterskich szkieł nikona, nawet tak zwanych a "właściwie zwłaszcza" krótkich zumów zarówno w canonie jak i w nikonie.
siosio - Sob 15 Mar, 2014
Bethany_
Skoro podoba Ci się Canon, to se kup Canona.
W twoim budżecie zmieścisz się na używkę Canona 40D plus używane szkło.
Ze szkieł szukaj te z USM - np. ef 24-85 USM, 28-105 USM, 28-135 USM, 75-300 USM.
Do zdjęć psów raczej przyda ci się obiektyw z dłuższą ogniskową. Do innych zdjęć możesz zawsze tanio kupić 18-55.
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
siosio napisał/a: | Ze szkieł szukaj te z USM - np. ef 24-85 USM, 28-105 USM, 28-135 USM, |
Taaa... do 40D...
krisv740 - Sob 15 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Taaa... do 40D... |
Taaa... do 40D...
a dlaczego nie?!- wszystko zależy od tematu i wymagań!
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
Szkoda kasy. To są szkł dla ff, ale jak ktoś chce...
Lepiej coś zaczynającego się od 17/18 mm, albo jeśli potrzeba, stałkę Sigmy 30 1.4
a tele... hmm, może 85 1.8, takie krótkie.
pioroon - Sob 15 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | To są szkł dla ff |
Odezwał się ten, który nie miał takich na cropie
muzyk napisał/a: | może 85 1.8 |
85/1.8 USM?
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
pioroon napisał/a: | Odezwał się ten, który nie miał takich na cropie |
Takich nie!
Owszem, była Sigma 28-105, ale... ja mam też kilka analogów Conama... pioroon napisał/a: | 85/1.8 USM? |
No a jak?
|
|