|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Szkło do Macro
Olimpicgamer - Wto 18 Mar, 2014 Temat postu: Szkło do Macro Tamron 90mm
Tokina 100mm
Canon 100mm f2.8
a może jeszcze inny? w kazdym badz razie ktorego nie polecacie albo polecacie najmniej.
Czekam na propozycje dotyczące innych szkieł ale o podobnych ogniskowych.
Oczekuję od szkła "prawdziwego zbliżenia"
nienietaktak - Wto 18 Mar, 2014
Olimpicgamer napisał/a: | Oczekuję od szkła "prawdziwego zbliżenia" |
MP-E65
"Zbliżenie" nawet 5x
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Olimpicgamer napisał/a: | Tokina 100mm |
Ten. AF jest kieppski, ale do makro ...
i tak ostrzysz ręcznie.
nienietaktak napisał/a: | MP-E65
"Zbliżenie" nawet 5x |
Owszem, świetne szkło. Bardzo drogie. Około 1000 euro.
mozer - Wto 18 Mar, 2014
Olimpicgamer, co bedziesz focil?
komor - Sro 19 Mar, 2014
Olimpicgamer napisał/a: | Oczekuję od szkła "prawdziwego zbliżenia" |
Wszystkie trzy wymienione szkła mają takie samo „zbliżenie” – skala odwzorowania 1:1. Jeśli stać Cię na Canona 100/2,8 USM to bierz, przyda się i do portretu. Dobrze zbudowany, z dobrym AF-em, który owszem może się przydać, jak nie fotografuje się na maksymalnej skali odwzorowania tylko np. poluje na motyla czy robaczka z ręki.
jaco88 - Sro 19 Mar, 2014
mam Tamrona 90 VC i mogę go z czystym sumieniem polecić, a AF nie mam żadnego problemu, ostrość zdjęć niesamowita - przynajmniej w porówaniu do szkieł kótrymi miałem do tej pory okazję fotografować
gonia65 - Sro 19 Mar, 2014
Mam Tamrona i polecam, bardzo dobre szkło i do makro i do portretu. Do portretu nawet zbyt ostre
Olimpicgamer - Sro 19 Mar, 2014
mozer napisał/a: | Olimpicgamer, co bedziesz focil? |
Robaczki, kwiatki i cała drobizna ))
[ Dodano: Sro 19 Mar, 2014 10:24 ]
nienietaktak napisał/a: | Olimpicgamer napisał/a: | Oczekuję od szkła "prawdziwego zbliżenia" |
MP-E65
"Zbliżenie" nawet 5x |
Rzeczywiście, ogladałem zdjęcia tym zrobione. Wypas Tylko gdyby bylo cos podobnego z wiekszą ogniskową
mozer - Sro 19 Mar, 2014
Olimpicgamer, MP to jest wyjątkowy obiektyw, raczej niczego o dłuższej nie znajdziesz.
Ogólnie do robaczków to lepsze mogą być:
Canon 180 mm f/3.5L EF USM Macro
Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG OS HSM
muzyk - Sro 19 Mar, 2014
Napiszę z innej strony.
Owszem, obiektyw makro zawsze się przydaje, ale zanim go kupisz, zastanów się, czy będziesz go naprawdę często wykorzystywał, bo jeśli nie, a miałby leżeć, może wówczas warto kupić takie szkło, które będzie częściej w użyciu.
Piszę to, bo kiedyś też się napaliłem na makro, a później po kilku sesjach poszedł w odstawkę...
jaco88 - Sro 19 Mar, 2014
gonia65 napisał/a: | Do portretu nawet zbyt ostre |
zgadzam się
wulf - Sro 19 Mar, 2014
Jeśli do żywego, to radzę pamiętać, że taki 100mm f/2.8 L IS USM maksymalną skalę odwzorowania 1:1 uzyskuje gdy obiekt jest 11cm od przedniej soczewki. Przypuszczam, że pozostałe "setki" macro mają podobnie.
|
|