|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony A58 vs Sony HX400V
shaman82 - Sro 19 Mar, 2014 Temat postu: Sony A58 vs Sony HX400V Witam wszystkich!
Odkąd szukam aparatu dla siebie i swojej rodzinki - godnego następcy Sony H5 który po zrobieniu ~20k zdjęć zaczyna odmawiać posłuszeństwa - często zaglądam i poczytuję co tu ciekawego piszecie.
Wstępnie zdecydowałem się na:
- Sony A58 z Tamron 18-200
albo
- Sony HX400V
Czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć, czy jako amator często nie mający nawet czasu obrobić na szybko JPG (a co dopiero mówić o obróbce RAW o której jeszcze nie mam pojęcia) byłbym w stanie zauważyć różnicę w jakości zdjęć?
Będę żałował gdy zrezygnuję z lustra na rzecz HX400V?
W HX400V zoomu powyżej odpowiednika 200 pewnie nie użyję, no chyba żeby się lufą popisać... a GPS i Wifi kuszą.
Być może kiedyś dokupię zewnętrzną lampę i jeśli zdecydowałbym się na lustro to jakieś szerokie szkło z dobrym f do wnętrz.
Focę głównie krajobrazy albo w domu (zdjęcia dzieciaków albo rodzinki na wakacjach).
Najchętniej kupiłbym Sony RX-10 ale 5k zł to zdecydowanie za dużo.
Aha. Do pentaxa nie jestem przekonany - za mało tanich obiektywów ze stabilizacją na rynku
Jar - Sro 19 Mar, 2014
To może zamiast tego wynalazku od Sony'ego lepszy byłby Nikon Coolpix serii P7xx, np. P7800? Masz rozsądny zakres ogniskowych 28-200mm (w ekwiwalencie), w miarę jasne szkło i matrycę 1/1.7" zamiast najmniejszej 1/2.3" w Soniaczu. Specyfikacja:
http://www.optyczne.pl/17...ja_aparatu.html
Pozdrawiam
-J.
Wojmistrz - Sro 19 Mar, 2014
A58 nawet z uniwersalnym szkłem (ja wybrał bym zamiast tego Tamrona podobną Sigmę) i tak da ci o niebo lepszy obrazek niż HX400V lub proponowany P7xx.
shaman82 - Sob 22 Mar, 2014
Dzięki za rady, chyba rzeczywiście zdecyduję się na A58
|
|