|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 70D vs. Nikon D7100 - filmowanie
TexonStudio - Pią 21 Mar, 2014 Temat postu: Canon 70D vs. Nikon D7100 - filmowanie Witam.
Piszę drugi raz w tym dziale, ponieważ mam już bardziej sprecyzowane wymagania.
Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę ( obecnie mam Canona SX 30 IS, trochę zdjęć pocykałem 700D u znajomego i 7D w sklepie fotograficznym ) i zastanawiam się nad dwoma modelami, Canonem 70D i Nikonem D7100. Aparatu będę używał jak i do robienia zdjęć tak i do filmowania. Do tego drugiego bardziej nadaje się chyba Canon- odchylany, dotykowy ekran, Dual Pixel Sensor, kitowy obiektyw 18-135 STM podobno rewelacyjnie działa podczas filmowania, ale za to Nikon ma wejście na słuchawki, większy zakres tonalny i brak filtra AA ( na filmach nie widziałem mory, a większa ostrość to chyba lepiej ). Nie wiem tylko jak jest z bitrate, który ma większy. Co do robienia zdjęć to będę raczej fotografował wszystko, krajobrazy, zdjęcia uliczne, od czasu do czasu jakiś portret, zdjęcia na aukcję internetową a także fotki modeli plastikowych, zdalnie sterowanych.
Obiektyw na razie zostałby kitowy, ale jeśli kupiłbym Canona to praktycznie od razu znalazłby się u mnie EF 50 1.8 ( plastik fantastik, ale podobno niezłe, ostre zdjęcia można nim zrobić ), a w przyszłości kit zastąpić jakimś Tamronem 17-50 2.8. Nie wiem jak tam jest z Nikonem.
Co waszym zdaniem lepsze Canon czy Nikon ? ? ? Budżet to max 5000zł ( granica nie do przekroczenia ! ! ! )
nienietaktak - Pią 21 Mar, 2014
Brałbym 70D, bo mam. Jeśli chodzi o filmowanie, to "większa ostrość nie jest do niczego potrzebna. Przy 1920 na 1080 i tak możesz policzyć pory skóry. Na zakres tonalny tez nie narzekam.
muzyk - Pią 21 Mar, 2014
TexonStudio napisał/a: | ( plastik fantastik, ale podobno niezłe, ostre zdjęcia można nim zrobić ) |
Owszem, można. Zależy od fantazji fotografa.
Cóż... większość podpowie d7100 bo... ma lepszą dynamikę itd.
Bo TO Nikon.
Ja bym jednak nad 70D się zastanowił, bo jest dość ciekawy, tyle, że jak to ja...
irytuje mnie kółkowybierak (tak wiem, że zawsze o tym) i będzie do póty Canon nie zmieni tego na albo z powrotem kółko i joystick, albo coś ala Pentax tylko, że jeszcze bardziej ergonomiczne.
matys - Pią 21 Mar, 2014
nienietaktak napisał/a: | Brałbym 70D, bo mam. |
Ja brałbym d7100, bo mam
Mówisz, że cykałeś Canonami, więc zastanów się nad jedną poważną sprawą, jaką jest ergonomia. Idź do sklepu pomacaj 70d i d7100 zobacz który ci bardziej leży, ustawienia, przyciski, konfiguracja itp..
Mi zdecydowanie bardziej pasował Nikon. Co do filmowania to faktycznie Canon zachowuje się tutaj nieco lepiej z obiektywami STM.
Co do szkieł to sprawa wygląda podobnie z lekką przewagą(jak dla mnie)Nikona w segmencie amatorskim, za nieduże pieniądze możesz kupić 35mm f/1.8G lub 50mm f/1.8G które są naprawdę warte swojej niskiej ceny.
Oba korzystają z tych samych kodeków: MPEG-4 AVC, H.264
Nikon
1920x1080 (Full HD 1080i) 60i (59.94 kl./s) NTSC lub 50i (50 kl./s) PAL,
1920x1080 (Full HD 1080p) z szybkością 30 (29.97) kl./s, 25 kl./s, 24 (23.976) kl./s
1280x720 (HD) z szybkością 60 (59.94) kl./s. lub 50 kl./s
Canon
1920 x 1080 pix (Full HD) z szybkością 29.97, 25 lub 23.976 kl./s
1280 x 720 pix (HD) z szybkością 59.94 lub 50 kl./s,
640 x 480 pix (VGA) z szybkością 59.94 lub 50 kl./s
Miałem podobny budżet do twojego, tez to był wybór "pierwszego" konkretnego aparatu i kupiłem d7100 + Sigma 17-50 /f2.8 OS.
Obejrzyj kilka filmików z YT:
https://www.youtube.com/r...vs%20d7100&sm=3
Może wyłapiesz to, co Ci się podoba, a co nie i zauważysz plusy/minusy obu puszek.
muzyk - Sob 22 Mar, 2014
Największe zaskoczenie to mora, poza tym, raczej nie miałbym wątpliwości, by wybrać JEDNAK... Canona 70D.
matys - Sob 22 Mar, 2014
Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?? Z mojego małego doświadczenia wiem, że mora w tej puszcze występuje o wiele częściej na forach niż na fotkach
muzyk - Sob 22 Mar, 2014
matys napisał/a: | Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?? |
`No z porównania wynika, że 70D ma ... łapię morę bardzo, a d7100 mimo braku filtra... prawie wcale (pewnie ma dobre oprogramowanie do tego ).
Tutejszyn - Sob 22 Mar, 2014
matys napisał/a: | Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?? Z mojego małego doświadczenia wiem, że mora w tej puszcze występuje o wiele częściej na forach niż na fotkach | Może tylko ja mam takie szczęście, albo pecha, że widzę ją częściej, niż bym chciał. Na szczęście bardzo łatwo ją usunąć. Wystarczy leciutko zblurować obszar, na którym jest mora.
TexonStudio - Sob 22 Mar, 2014
Witam.
Dzięki za komentarze.
Pewnie, że jeszcze postaram się pomacać oba aparaty w jakimś sklepie i zobaczyć, który leży lepiej w dłoni, ma lepszy układ przycisków itd.
Muzyk, a ten ,,kółko-wybierak" nie ma strzałek góra, dół, lewo, prawo ? ? ? Mam podobne rozwiązanie w SX 30 IS tylko tam jest płynny obrót, a nie skokowy jak w 70D i według mnie działa to bardzo dobrze.
Matys jeśli chodzi o filmy to mnie chodziło o bitrate, a nie ilość fps ( obydwa nagrywają w Full HD i 24fps czyli na ustawieniach, które najbardziej mnie interesują ). Dzięki większemu bitrate aparat rejestruje więcej informacji na sekundę, a co za tym idzie film ma lepszą jakość ( jeśli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić ). Wiadomo coś może czy 70D dostanie Magic Latern, bo to przesądziłoby wszystko- w końcu nagrywanie filmów w RAW-ie to duży plus.
Na YouTube oglądnąłem już chyba z 20 różnych filmów z porównaniami. Chyba najbardziej obszerny test obu lustrzanek znajduje się tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs
Wynika z niego, że Canon jest trochę lepszy w słabym oświetleniu- robi lepsze zdjęcia na wyższym ISO.
muzyk - Sob 22 Mar, 2014
Ma strzałki, ale przez to, że jest wszystko e jednym i płasko uważam to za rozwiązanie nietrafione.
Zobacz jak jest w 20/30/40/50/7/5/5ll/5llld
Co do samego tylnego kółka - skokowe jest lepsze, bo precyzyjniejsze i nie jest łatwo "trącić" by przestawić parametr.
matys - Sob 22 Mar, 2014
TexonStudio napisał/a: |
Wynika z niego, że Canon jest trochę lepszy w słabym oświetleniu- robi lepsze zdjęcia na wyższym ISO. |
Widziałeś to ?
http://www.dxomark.com/Ca...D7100___895_865
W sumie obie puszki idą łeb w łeb.
Dla mnie przy ISO 6400 w Nikonie jest zdecydowanie lepiej, d7100 zachowuje ostrość obiektu, a w 70d wydaje się lekko zblurowany:
Porównaj sobie wycinki z obu tutaj:
http://www.optyczne.pl/24...razu_w_RAW.html
W słabym oświetleniu ważny też jest AF
70D - Zakres detekcji punkt centralny AF: od -0.5 do 18 EV (ISO 100)
D7100 - Zakres detekcji: od -2 do +19 EV (ISO 100, +20°C)
Tutaj masz trochę o bitrate(po ang. ale myślę, że to nie problem):
The 70D films Full HD at 24 or 25 frames per second (progressive scan), with a choice of IPB and ALL-I compression. IPB is a pretty standard option that already delivers excellent results, giving a 30000 kbit/s video (just a little lower than Hollywood's favourite 5D Mk II DSLR). ALL-I makes files that are twice as big but pushes the bitrate up to 85000 kbit/s, with each frame individually compressed to maintain the highest possible level of detail and to make things easier for post-editing. The gain in quality this brings is visible even to the naked eye and even on a non-professional monitor.
W D7100 jest tylko 24 Mbps / 12 Mbps(High quality/Normal)
Jeśli jesteś mocno nastawiony na filmy to na tym polu Canon wygrywa. Z resztą zawsze nieco odstawiał Nikona w filmach.
TexonStudio - Nie 23 Mar, 2014
Witam.
Czyli 70D wypada odrobinę lepiej niż Nikon pod względem bitrate-u. Jestem już zdecydowany, biorę Canona, tylko jaki do tego obiektyw ? ? ? 18-135mm STM czy zestaw 18-55mm STM+ 50mm 1.8 ? ? ? Jest jeszcze opcja z Tamronem 17-50 2.8, ale AF jest kiepski do filmowania.
nienietaktak - Nie 23 Mar, 2014
TexonStudio, co będziesz filmował?
-Tutoriale modelarskie ( ważny jest detal i aby w miarę możliwości ostry był cały kadr ): https://www.youtube.com/watch?v=Wb-paMWatkc
-Filmy z pływania modelami ( dobry AF, bo raczej nie mam jeszcze takiej wprawy by takie sceny na manualu kręcić ): https://www.youtube.com/watch?v=I5PB92lQc-c
-Czasami jakiś wywiad, vlog.
-Od czasu do czasu coś bardziej ,,epickiego" np. krótki filmik z wyprawy czyli jakieś ciekawe widoczki, interesująca architektura ( raczej stałe ujęcia+ slider ).
Czyli oświetleniowo nic ekstremalnego. Pewnie do pływania modelami przyda się jakieś tele plus dobry statyw. Chyba, że chcesz tylko plany ogólne.
Najlepiej by było, gdybyś w sklepie podpiął do body kilka różnych szkieł i zobaczył, jaki zakres ogniskowych będzie dobry.
Nie mam doświadczenia z tymi szkłami, które wymieniłeś, więc może szczegółowo wypowie sie ktoś, kto ma i używa
Znaczy się te filmy to były kręcone przeze mnie Statyw to podstawa. Na razie mam TreQ TRI-12 ( badziew jak nie wiem, ale ostatnio przesmarowałem głowicę i chodzi trochę bardziej płynnie jeśli można tak to nazwać ), ale planuję zmienić na Manfrotto MT294A3 ( ewentualnie MT190X PRO3- bajeranckie nogi, ale trochę drogie ) + głowicę Velbon-a PH-368 ( tania i dobrze działająca głowica- wiem, bo używam w naszym szkolnym studiu filmowym Velbon-a DV-7000 właśnie z PH-368 ).
Co do obiektywów to dobry pomysł, jak będę miał okazję to sprawdzę.
Korzystam z Manfrotto MVT502AM z głowicą 701 HDV i jak na swoją cenę, sprawuje się to nadzwyczaj dobrze. Całośc lekka, więc z przenoszeniem nie ma problemu. Do lustrzanek w zupełności wystarczy.
TexonStudio - Pon 24 Mar, 2014
Witam.
Nienietaktak to trochę za drogie nogi na mój portfel. Głowica ciekawa, ale jak miałbym kupować coś za więcej niż 200zł to zainwestowałbym w MVH502AH z płaską bazą.
Fatman73 - Wto 25 Mar, 2014
TexonStudio, cóż w bitrate nie zobaczysz różnicy, natomiast morę i aliasing z 70D zobaczysz bardzo szybko niestety. Jakością filmowego obrazu D7100 bije na głowę 70D. Ten z kolei ma znacznie lepszy AF (w sumie dobry AF vs tragicznie-totalnie-beznadziejny AF).
TexonStudio - Sob 29 Mar, 2014
Witam.
Fatman masz niestety rację. Filmy kręcone Nikonem wyglądają lepiej, mają więcej detalu, większy zakres tonalny, brak mory. Z drugiej strony Canon ma genialnie działający AF, dostęp do praktycznie wszystkich funkcji podczas nagrywania i obrotowy ekran.
Na chwilę obecną chyba najlepszym wyjściem będzie poczekać. W kwietniu premiera 7D Mark II to może będzie lepiej z nagrywaniem. Słyszałem też, że Sony zapowiedziało następce a77 więc też może być ciekawie.
Jest jeszcze jedna opcja... Panasonic GH4. Jakość video jest nieporównywalnie lepsza i to nie tylko dlatego, że ma nagrywanie 4K. Full HD w 100MB/s, slow-motion 96 FPS to jest coś, ale cena samego body to wydatek ponad 5 tyś. a jak patrzyłem na obiektywy do 4/3 to raz, że nie ma dużego wyboru, a dwa są pieruńsko drogie.
muzyk - Sob 29 Mar, 2014
Do m4/3 "pieruńsko" drogie?
Chyba tylko drogie i to niektóre.
Stałki np. tanie.
Poza tym, do filmowania są zdaje się samyangi.
RB - Sob 29 Mar, 2014
TexonStudio napisał/a: | a jak patrzyłem na obiektywy do 4/3 to raz, że nie ma dużego wyboru, a dwa są pieruńsko drogie. |
OK, które i w porównaniu do czego? To nie jest system najtaniej jak się da, ale żeby pioruńsko drogi to IMO poważne nieporozumienie.
TexonStudio - Sob 29 Mar, 2014
Dobra może trochę przesadziłem z tymi cenami... A jak z jakością zdjęć w GH3 ? ? ? Porównywalnie do 70D i D7100 ? ? ? Pytam, bo jak pisałem na początku aparat ma służyć też do robienia zdjęć.
RB - Sob 29 Mar, 2014
Zdjęcia to gh3 robi bardzo dobre... jak na mikro 4/3. I tu pytanie do Ciebie, czy ta jakość Cię zadowoli. To jest dobry poziom... ale d7100 potrafi lepiej. Popatrz gdzieś na porównanie RAWów z tych aparatów.
Kupując gh3 kupujesz maszynkę video z bardzo dobrymi zdjeciami. Ani 70d ani d7100 nie jest takim videofilmowaczem jak gh3.
Natomiast, cóż, jako posiadacz czegoś z jeszcze starsza i słabszą matrycą u4/3 niż gh3 to moim zdaniem do ogromnej większości spraw możliwości gh3 z naddatkiem wystarczą.
muzyk - Sob 29 Mar, 2014
Tak jest.
Jak zwykle, najlepiej na ostatecznym końcu samemu wypróbować ów GH3.
Ergonomicznie jest aż za dobrze w nim.
Dość duży elektroniczny wizjer.
P.S. Co do cen zwłaszcza stałek do m 4/3:
20 1.7, 45 1.8, czy S. 60 2.8 to jeśli chodzi o jakość optyki i stosunek ceny do jakości, to moim zdaniem są to najtańsze szkła na rynku, które dają tak dobry obrazek.
|
|