forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 70D vs. Nikon D7100 - fotografowanie

zdomel - Sob 22 Mar, 2014
Temat postu: Canon 70D vs. Nikon D7100 - fotografowanie
Witam wszystkich i liczę na konkretne odpowiedzi, chętnie od osób które fotografowały zarówno Canonem 70D jak i Nikonem D7100, albo chociaż jednym z nich, a słyszeli opinie o drugim.

Wykorzystanie aparatu: fotografia modowa, glamour, beauty, fashion.
Zarówno studio jak i plener.

Rozważałam też Canona 7D, ale testy i opinie fotografów skłoniły mnie bardziej na 70D (a może ktoś tu ma inne zdanie?)

Niestety 70D i D7100 mają podobne ceny i parametry, stąd moje niezdecydowanie...

Znam fotografow którzy uzywaja D7100, mam do wglądu ich prace, zdjęcia zbliżone do moich oczekiwań, ale niestety nie znam nikogo z Canonem 70D ! a może znajdzie się tu ktoś taki i zechce pochwalić się swoim portfolio?

o szkła na razie nie pytajcie, mam jeszcze trochę funduszy, na razie interesuje mnie wybor konkretnego body! :)

muzyk - Sob 22 Mar, 2014

Podobne zapytanie jest tutaj.
zdomel napisał/a:
Wykorzystanie aparatu: fotografia modowa, glamour, beauty, fashion.
Zarówno studio jak i plener.

Na Canona 6D nie dasz radę?

zdomel - Sob 22 Mar, 2014

chciałabym...6D to moje marzenie. ale to już trochę za wysoka polka cenowa. Zostaloby mniej funduszy na szkla i lampy...

[ Dodano: Sob 22 Mar, 2014 14:45 ]
widziałam tamten wątek, tylko że u mnie kompletnie inne zastosowanie.
Nie przewiduje zdjęć krajobrazów, a filmowanie dla mnie zupełnie zbędne :)

komor - Sob 22 Mar, 2014

zdomel napisał/a:
o szkła na razie nie pytajcie, mam jeszcze trochę funduszy, na razie interesuje mnie wybor konkretnego body!

Jeśli nie masz sprecyzowanych preferencji co do ergonomii to trudno zdecydować bez rozmowie o szkłach, bo w studio obydwa te aparaty dobrze sobie poradzą, a w plenerze z oświetleniem też różnice między nimi w pewnym stopniu się zatrą.
W Nikonie stosunkowo niewielkim kosztem możesz kupić zestaw niedrogich a przyzwoitych stałek: 35/1.8, 50/1.8, 85/1.8 – wszystko nowe konstrukcje w przyzwoitej cenie. W Canonie ten segment nieco kuleje, a nawet 50/1.4 nie jest już pierwszej świeżości. 85/1.8 daje radę. Jeśli myślisz o zoomach to także każdy z systemów nieco się różni dostępnością i cenami. Z kolei w segmencie premium masz w Canonie fajnego 85L, 135L…