forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Koniec CS6

MM - Wto 25 Mar, 2014
Temat postu: Koniec CS6
Na stronie sklepu graficzne.pl widnieje informacja o tym, że kończy się sprzedaż programu CS6. Ostatnie zamówienia mają miejsce do 30 maja tego roku. Dłużej będą w sprzedaży wersje edukacyjne.
Usjwo - Wto 25 Mar, 2014

Taka polityka firmy, juz od konca tamtego roku trabia ze pozostanie w sprzedazy tylko CC PS6, czyli wersja abonamentowa.
ryszardo - Wto 25 Mar, 2014

Usjwo napisał/a:
Taka polityka firmy, juz od konca tamtego roku trabia ze pozostanie w sprzedazy tylko CC PS6, czyli wersja abonamentowa.

Na pewno? Na stronach adobe (zarówno .com jak i .pl) w FAQ do pakietu CS6 jest informacja, że sprzedaż będzie kontynuowana bezterminowo i że rezygnują z wersji pudełkowych na rzecz elektronicznych. Piszą też, że zamawiać można przez adobe.com

Intimate - Wto 25 Mar, 2014

Cytat:
kończy się sprzedaż programu CS6

CS6 chyba nie jest nazwą programu.

Andrzej.M. - Wto 25 Mar, 2014

Może niech w ogóle przestaną sprzedawać PS ... Widziałem ich poronione pomysły "abonamentów" i obróbki on-line - no bzdura totalna... jakby nigdzie nie mogła się przytrafić awaria sieci... No - tylko dla profesjonalistów! :roll:
kozidron - Wto 25 Mar, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Może niech w ogóle przestaną sprzedawać PS ... Widziałem ich poronione pomysły "abonamentów" i obróbki on-line - no bzdura totalna... jakby nigdzie nie mogła się przytrafić awaria sieci... No - tylko dla profesjonalistów! :roll:

AndrzejM.Makuch a wiesz że ludzie tak funkcjonują w małych/średnich i dużych agencjach nawet w zapyziałej Polsce od ponad roku?

Tutejszyn - Wto 25 Mar, 2014

poronione pomysły "abonamentów" i obróbki on-line
Program masz na dysku i obrabiasz zdjęcia w swoim komputerze. Co jakiś czas tylko musisz się połączyć z siecią.
nienietaktak - Wto 25 Mar, 2014

Widziałem ich poronione pomysły "abonamentów" i obróbki on-line - no bzdura totalna...

bzdura totalna. widziałeś gdzie? od września mam abonament i w życiu on-line niczego nie obrabiałem. co to za pomysły?

Usjwo - Sro 26 Mar, 2014

ryszardo napisał/a:
Usjwo napisał/a:

Na pewno? Na stronach adobe (zarówno .com jak i .pl) w FAQ do pakietu CS6 jest informacja, że sprzedaż będzie kontynuowana bezterminowo i że rezygnują z wersji pudełkowych na rzecz elektronicznych. Piszą też, że zamawiać można przez adobe.com

Faktycznie masz racje, termin zakonczenia sprzedazy jest nieokreslony. Pewnie poczekaja az CS6 umrze "smiercia technologiczna" CS6 to ostatnia wersja PS'a serii Creative Suite, nowy PS bedzie juz tylko w wersji Creative Cloud.

AndrzejM.Makuch "cloud" nie oznacza obrobki w chmurze, a raczej to ze Twoja licencja jest w chmurze i raz na 99 dni musisz podlaczyc sie do internetu.

Tutejszyn - Sro 26 Mar, 2014

Usjwo napisał/a:
Pewnie poczekaja az CS6 umrze "smiercia technologiczna"
CS6 jest programem dojrzałym, w którym niewiele już można wymyślić. Pewnie jeszcze długo nie umrze. Jedynie korzystanie z Camera Raw może stać się w przyszłości upierdliwe.
Usjwo - Sro 26 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
CS6 jest programem dojrzałym, w którym niewiele już można wymyślić. Pewnie jeszcze długo nie umrze. Jedynie korzystanie z Camera Raw może stać się w przyszłości upierdliwe.

Chyba nie sadzisz ze Adobe zrezygnuje z wypuszczenia CC PS7? Mija juz 2 lata od premiery CS6, wiec tylko patrzec upgradu

Usjwo, w sumie, skoro CC jest aktualizowane na bieżąco, to nie wiem jaki ma sens tworzenie i numerowanie kolejnych wersji PS. Ale nawet gdyby miały być tworzone jakieś ramy, że odtąd - dotąd, to wersja 7, odtąd - dotąd, to wersja 8... może się mylę, ale nie sądzę, aby wymyślono coś przełomowego w stosunku do tego, co jest w CS6.
kozidron - Sro 26 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
CS6 jest programem dojrzałym, w którym niewiele już można wymyślić.

nie ma takiego narzędzia na naszej planecie, którego nie da się udoskonalić, nie chcę się już rozwodzić ile jest jeszcze do zrobienia ale wypuszczenie kolejnych wersji nawet jeżeli miałby one polegać na liftingu pulpitu czy paneli ma dla firmy na pewno jakieś finansowe znaczenie.

Panowie AndrzejM.Makuch chyba nie miał na myśli obróbki on line, chyba coś tam źle zrozumiał i nic więcej.

kozidron napisał/a:
nie ma takiego narzędzia na naszej planecie, którego nie da się udoskonalić,
Nie twierdzę, że nie. Jednak głębszy sens wypowiedzi dotyczy CS6 versus CC. To prawda, że wszystko można udoskonalić, pytanie tylko, co istotnego te udoskonalenia potrafią wnieść dla posiadaczy CS6?
komor - Sro 26 Mar, 2014

Usjwo napisał/a:
Mija juz 2 lata od premiery CS6, wiec tylko patrzec upgradu

Taki upgrade już był. Nazywa się CC. Co w nim nowego? Coś tam powymyślali: http://helpx.adobe.com/ph.../whats-new.html

kozidron napisał/a:
Panowie AndrzejM.Makuch chyba nie miał na myśli obróbki on line, chyba coś tam źle zrozumiał i nic więcej

Już raz w jednym wątku tłumaczyliśmy Andrzejowi, że nie ma takiego czegoś jak obróbka online w przypadku licencji Creative Cloud. W innym wątku…

Tutejszyn napisał/a:
To prawda, że wszystko można udoskonalić, pytanie tylko, co istotnego te udoskonalenia potrafią wnieść dla posiadaczy CS6?

wiesz co Tutejszyn czasem jest tak, że zmiany miedzy kolejnymi wersjami są subtelne, bądź na pierwszy rzut oka niezauważalne, jak powiedzmy działanie algorytmu wyostrzającego. Specjaliści od adobe doskonale wiedzą co jeszcze mozna poprawić, udoskonalić lub dodać :wink:
Dla mnie reszta pakietu adobe pozostawia wiele do życzenia jeżeli chodzi o ewentualne zmiany, szczególnie jeżeli chodzi o illustratora.

komor napisał/a:
Już raz w jednym wątku tłumaczyliśmy Andrzejowi, że nie ma takiego czegoś jak obróbka online w przypadku licencji Creative Cloud. W innym wątku…

dlatego bym odpuścił, pewnie nie to chciał napisać albo źle użył tłumacza googlowego, bądź ten zadziałał kulawo, z tego co pamietam Andrzej zawsze mówił, że nie zna angielskiego.

Co do tematu założonego przez MM omawialismy go w zeszłym roku, każdy się tego spodziewał a część z was nawet wyraziła swoje oburzenie ;)

Usjwo - Sro 26 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Usjwo, w sumie, skoro CC jest aktualizowane na bieżąco, to nie wiem jaki ma sens tworzenie i numerowanie kolejnych wersji PS. Ale nawet gdyby miały być tworzone jakieś ramy, że odtąd - dotąd, to wersja 7, odtąd - dotąd, to wersja 8... może się mylę, ale nie sądzę, aby wymyślono coś przełomowego w stosunku do tego, co jest w CS6.

Tutejszyn podstawowym czynnikiem zwiekszenia numeu wersji, nie jest dodanie nowych/przelomowych funkcji. Najwazniejszy w tym wszystkim jest upgrade ceny produktu :mrgreen:

Usjwo, ale to jest abonament. Cenę można zmienić w dowolnym momencie, tak jak ceny prądu.
mozer - Sro 26 Mar, 2014

Nie zaczynajcie o prądzie, w jeszcze wróci temat kabli i przewodów...
Usjwo - Sro 26 Mar, 2014

Tutejszyn mozna, ale trzeba to tak zrobic, aby nie ubylo abonamentowiczow, a wyzszy numerek to taka marchewka. Placisz nowy abonament masz ugrade do wyzszej wersji, zostajesz przy starym abonamecie, masz stara wersje.

Ostatnio drukowalem dal corki, jakis podrecznik do ekonomii i taki cytat mi sie w oczy rzucil
Cytat:
Generally managers and directors are most interested in profits.

Andrzej.M. - Sro 26 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
mówił, że nie zna angielskiego.

Raczej - że go nie lubi! Możliwe też że coś źle przetłumaczyłem. Ale nie pasuje mi kupowanie licencji na miesiąc czy 3 miesiące - zwłaszcza w sytuacji gdy nie wiem czy w danym miesiącu w ogóle będę używał programu graficznego do obróbki zdjęć (bo do wypuszczenia JPG-ów ie muszę go mieć). Więc - jak mam kupować to bez terminu. I nie pasuje mi konieczność podłączania komputera do pracy do internetu. Po co ? Jakie dane im są potrzebne? A abonamet? Bez jaj!!!
Jak widzę pół tramwaju wpatrzonego w ekraniki komputerów - ludzi obojętnych na resztę PRAWDZIWEGO świata - to najchętniej cofnął bym czas o 20 lat. :twisted:

komor - Sro 26 Mar, 2014

Jak widzę pół tramwaju wpatrzonego w ekraniki komputerów - ludzi obojętnych na resztę PRAWDZIWEGO świata - to najchętniej cofnął bym czas o 20 lat.

http://www.geekculture.co...hives/1943.html
:)

Natomiast:
I nie pasuje mi konieczność podłączania komputera do pracy do internetu. Po co ? Jakie dane im są potrzebne?

Sprawdzenie, czy nadal masz licencję. Ale – po raz trzeci napiszę – wystarczy raz na miesiąc, jak koniecznie chcesz wyłączać internet podczas pracy.

Co do samej idei abonamentu na produkty Adobe, to oczywiście jak większość rzeczy na tym świecie, ma to swoje wady i zalety. Ja tam nie narzekam, od kiedy okazało się, że muszę od czasu do czasu użyć Flash Buildera, którego w wersji pudełkowej w życiu bym nie kupił, bo nie spodziewałem się, że będzie mi potrzebny do jednego długiego projektu. Pomijając ten drobiazg, że kupno pudełkowego Master Collection jest poza moim zasięgiem cenowym. Pudełkowe produkty Adobe to ja kupowałem wtedy, jak kosztowały one połowę tego, co teraz.

komor napisał/a:
Pudełkowe produkty Adobe to ja kupowałem wtedy, jak kosztowały one połowę tego, co teraz.

Ja też.
komor napisał/a:
Flash Buildera
:shock: A na co to komu? To zdaje się zupełnie inna bajka. Jak ktoś jest programistą...

komor napisał/a:
http://www.geekculture.co...hives/1943.html

Dokładnie! :cool:
komor napisał/a:
jak koniecznie chcesz wyłączać internet podczas pracy.

Podczas pracy mogę mieć internet włączony - ale na innym komputerze. Tego do pracy nie podłączam - mam w .... wszelkie aktualizacje... :lol:

Podczas pracy mogę mieć internet włączony - ale na innym komputerze. Tego do pracy nie podłączam - mam w .... wszelkie aktualizacje... :lol:

jedno drugiemu przecież nie przeszkadza :roll:

Z ciekawości zajrzałem do sklepu z produktami Adobe samych PS jest kilka odmian - nie wiadomo co do czego , jakieś teamy jakieś elementy i jeszcze inne badziewia - skąd ktoś ma wiedzieć co kupić? Pewnie - jak otwiera firmę - to MUSI mieć wór pieniędzy i od razu kupować w ciemno coś za 5 tysięcy z licencją na rok... - dla mnie bez sensu. I jeszcze łaskę robią że sprzedają! :lol: Niech nie sprzedają! :roll:

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2014 17:41 ]
kozidron napisał/a:
jedno drugiemu przecież nie przeszkadza

Pewnie , nawet mogę czasem coś napisać na drugim kompie.
A w podłączaniu raz w miesiącu przeszkadza - choćby z racji zabezpieczania przed wirusami - musiałbym przynajmniej program antywirusowy instalować i aktualizować. A jak tak , to i wszystkie programy - typu windows, narzędzia systemowe itp. Taka drobna niedogodność na którą nie mam chęci. Zwyczajnie - szkoda pamięci i czasu.

komor - Sro 26 Mar, 2014

Andrzej, nie dramatyzuj. :) Za 2800 zł masz pudełkowego Photoshopa CS6 na zawsze. Za 1850 zł masz roczną subskrypcję Photoshopa CC, no i to już lekko bez sensu, bo to jest tak, że koszt pudełka to poniżej dwóch lat subskrypcji. Ale na samego PS+LR to była przez długi czas bardzo korzystna promocja, więc sklepowa, np. cortlandowa oferta subskrypcyjna jest mało ciekawa.
Model subskrypcyjny jest najkorzystniejszy wtedy, kiedy potrzebuje się korzystać z dużej ilości produktów Adobe, a nie z samego PS. No bo pudełko Design & Web Premium za 7500 zł to jest dla mnie dużo za dużo. Design Standard za 5100 zł to nadal jest ze dwa razy więcej złotówek niż parę lat temu.

Pewnie , nawet mogę czasem coś napisać na drugim kompie.

to musi być niesamowicie wygodne :shock:

A w podłączaniu raz w miesiącu przeszkadza - choćby z racji zabezpieczania przed wirusami - musiałbym przynajmniej program antywirusowy instalować i aktualizować. A jak tak , to i wszystkie programy - typu windows, narzędzia systemowe itp. Taka drobna niedogodność na którą nie mam chęci. Zwyczajnie - szkoda pamięci i czasu.

Andrzej nie dramatyzuj, wszystkie moje kompy są zawsze w sieci, nic nigdy nie złapałem a antywirus przecież jest potrzebny nawet jak komp nie jest w sieci, ze wzgledu na różnego rodzaju pamieci masowe czy dyski przenośne.
Nie rozumiem jak ty wszedłeś w erę cyfry ale mam wrażenie że odbyło się to w strasznych mękach i bólach, pora już wyjść z lat 90tych.

MM - Sro 26 Mar, 2014

Ja kupiłem CS6 i do emerytury mam spokój z programami graficznymi.
nienietaktak - Sro 26 Mar, 2014

A ja za pełen pakiet płacę na razie 130 zł z kawałkiem na miesiąc i liczę na to, że może będzie jakaś promocja dla przedłużających abonament. Jak nie, to wróci się na stare smieci ;)
to MUSI mieć wór pieniędzy i od razu kupować w ciemno coś za 5 tysięcy z licencją na rok...

skąd to wyliczenie?

Usjwo napisał/a:
Tutejszyn mozna, ale trzeba to tak zrobic, aby nie ubylo abonamentowiczow, a wyzszy numerek to taka marchewka. Placisz nowy abonament masz ugrade do wyzszej wersji, zostajesz przy starym abonamecie, masz stara wersje.
Mam nadzieję, że nie wygląda to tak jak mówisz.. Myslałem, że jest to tak, jak w każdym innym abonamencie - w okresie umowy masz pełnego PS CC, a kiedy zbliża się jej koniec, to ją możesz przedłużyć. Z tego, co mówisz można zrozumieć, że z biegiem czasu w naturalny sposób powstanie kilka różnych abonamentów. Abonament na wersję CC7, inny na wersję CC8 i tak dalej.

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2014 23:15 ]
nienietaktak, patrzę na ten wasz avatar.. Kotek - fajny, łapka - ekstra, punkty u moroniki - są, tylko ten "Najkon"... taka trochę wioska to jest.. Gdybym miał Pentaxa, to bym słowa nie powiedział, a że mam Nikona, to trochę żal..

komor - Czw 27 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:
A ja za pełen pakiet płacę na razie 130 zł z kawałkiem na miesiąc

U, a czemu ja 200? :evil:

Tutejszyn napisał/a:
Myslałem, że jest to tak, jak w każdym innym abonamencie - w okresie umowy masz pełnego PS CC, a kiedy zbliża się jej koniec, to ją możesz przedłużyć. Z tego, co mówisz można zrozumieć, że z biegiem czasu w naturalny sposób powstanie kilka różnych abonamentów. Abonament na wersję CC7, inny na wersję CC8 i tak dalej.

Nie, nie, abonament jest zawsze na wersję aktualną, a poprzednia znika. W końcu to nie fizyczne pudełka które mogą zalegać w sklepie/magazynie, tylko wirtualny produkt.
Usjwo pewnie się obawia, że kiedyś cena abonamentu wzrośnie po prostu. Nigdy nie da się tego wykluczyć.

Co do wersji to się samo uaktualnia, ja zaczynałem od CS6, a teraz updater Adobe cały czas chce mi wcisnąć CC, ale trochę się ociągam, bo np. w przypadku Indesigna potrzebuję zgodności z CS6 ze względu na wymianę plików z klientami.

nienietaktak - Czw 27 Mar, 2014

komor napisał/a:
U, a czemu ja 200?

Bo jesteś z Wrocławia i bogaty :P

[ Dodano: Czw 27 Mar, 2014 09:11 ]
Tutejszyn napisał/a:
tylko ten "Najkon"... taka trochę wioska to jest.. Gdybym miał Pentaxa, to bym słowa nie powiedział, a że mam Nikona, to trochę żal..

no to w końcu wioska, czy nie? czy skala wioskowatości zależy od systemu?
Zresztą, ja z wioski jestem, więc tym bardziej pasuje. Nie będe się od swoich korzeni odcinał :P

pioroon - Czw 27 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:
Zresztą, ja z wioski jestem, więc tym bardziej pasuje. Nie będe się od swoich korzeni odcinał

My wszyscy ze wsi :) a co :P

Tutejszyn - Czw 27 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:
no to w końcu wioska, czy nie?
Japończyk powie "Nikon". "Najkon" powie ten, kto się pogubił, gdzie w końcu "i" jest "aj". Już lepiej zamiast krówki powiedzieć kórwki.

Tutejszyn napisał/a:
Japończyk powie "Nikon". "Najkon" powie ten, kto się pogubił, gdzie w końcu "i" jest "aj"

Ee tam, Japończyk to raczej powie bliżej "Niką", a "Najkon" to tak po 'amerykańsku'.

pes - Czw 27 Mar, 2014

a nie kórwiki? ;)
Tutejszyn - Czw 27 Mar, 2014

pes, Ty o polityce, a ja miałem na myśli te pyszne cukierki :)

Chyba pójdę kupić mordoklejkę :) smaka robi ...
Andrzej.M. - Czw 27 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:
skąd to wyliczenie?

Usjwo - Czw 27 Mar, 2014

Wczoraj na stronie Adobe PS6 kosztowal 700$, versia CS.
Wersja CC kosztuje 52PLN miesiecznie, czyli gdzies po 3.5 roku uzywania CS6 bedzie tanszy. Oczywiscie o lile abonament nie wzrosnie.

AM - Czw 27 Mar, 2014

komor napisał/a:

Nie, nie, abonament jest zawsze na wersję aktualną, a poprzednia znika.

I to jest największy problem. Wie ktoś jak dokładnie działają mechanizmy powracania do poprzednich wersji, sprzed "chmurowych darmowych aktualizacji"?

Usjwo - Czw 27 Mar, 2014

na razie to abonament jest na PS6, wic puki co nic jeszcze nie zniknelo, zobaczymy jak wyjdzie wersja PS7 :)

Usjwo napisał/a:
Wersja CC kosztuje 52PLN miesiecznie

A możesz podać namiar na tego sprzedawcę? Bo może na miesiąc bym na drugi komp wykupił. Pytanie czy muszę stale płacić - jakoś to jest uregulowane? Czy płacę tylko wtedy gdy programu potrzebuję? I jak z rachunkiem - gdybym potrzebował? Ale to już może na PW.

komor - Czw 27 Mar, 2014

Usjwo napisał/a:
na razie to abonament jest na PS6, wic puki co nic jeszcze nie zniknelo, zobaczymy jak wyjdzie wersja PS7

Usjwo, jak już pisałem, nie będzie już raczej CS7. Następcą CS6 jest już wersja CC. To nie jest tylko sposób sprzedaży, ale nazwa kolejnej wersji pakietu, w tym Photoshopa. Linkowałem gdzie możesz sobie poczytać, czym się różni pod względem funkcjonalności CC od CS6. W zasadzie to już trzeci update CC, jak wynika z rysunku na górze strony:
http://helpx.adobe.com/ph.../whats-new.html

A możesz podać namiar na tego sprzedawcę?

Andrzej, ten sprzedawca to Adobe. :) http://www.adobe.com/pl/ Kupno przez internet, płatność kartą kredytową/płatniczą (chyba też). Wszelkie oferty sklepowe będą droższe. Ciągle masz banner o promocji PS+LR za 12,29€ miesięcznie. To jest pewnie cena przy zobowiązaniu rocznym.

Faktycznie - jest taka oferta - ale to nie dla mnie - dają jakąś chmurę (nadal będę udawał że nie wiem o co chodzi bo mnie to wkurza i potrzebne mi to jak czyraki na siedzeniu :evil: ), a nie będę płacił cały rok - to na pewno! Może miesiąc - dwa...
Jeszcze wymagania mają żeby przeglądarka była itp... No niech się ... :roll:

Zajrzałem sobie na te zmiany - jedna warta uwagi - to redukcja poruszenia , a te 3d i opcje filmowe - niechże sobie dobrze wsadzą. Nawciskali do PS kupę dziadostwa i liczą sobie ile wlezie . Następny microsoft... :roll:

komor - na majla nie odpowiadaj - już nie ma po co. :wink: Jak mam coś kupować - to tylko to czego rzeczywiście potrzebuję. I bez konieczności podłączania do internetu. :cool:

[ Dodano: Czw 27 Mar, 2014 16:53 ]
Najlepsze - próbowałem tam z kimś pogadać - zapytać czy będą wersje bez on -line - no to bez dołączenia do "społeczności" można sobie ... :lol:

komor - Czw 27 Mar, 2014

dają jakąś chmurę

Nie musisz korzystać, ja nie korzystam.

a nie będę płacił cały rok - to na pewno! Może miesiąc - dwa...

Też można (nie wiem czy samego PS-a, ale cały pakiet Adobe – na pewno), z tym że w wyższej cenie miesięcznej niż przy zobowiązaniu rocznym.

Jeszcze wymagania mają żeby przeglądarka była itp... No niech się ...

Tylko do zakupu. :) W użytkowaniu Photoshopa nie ma potrzeby.

Następny microsoft...

Z tym trudno się nie zgodzić… Apple to też następny Microsoft.

komor - na majla nie odpowiadaj - już nie ma po co.

Za późno. :)

Jak mam coś kupować - to tylko to czego rzeczywiście potrzebuję. I bez konieczności podłączania do internetu.

Dlatego zachęcam – rzuć okiem na Lightrooma, rzuć okiem na Photoshop Elements. Obydwa są do kupienia jako relatywnie niedrogie pudełka, na zawsze, bez internetu, bez przeglądarki, bez euro. :)

cybertoman - Czw 27 Mar, 2014

komor napisał/a:
Dlatego zachęcam – rzuć okiem na Lightrooma, rzuć okiem na Photoshop Elements. Obydwa są do kupienia jako relatywnie niedrogie pudełka, na zawsze, bez internetu, bez przeglądarki, bez euro.
To byla i moja strategia, ale wszedlem w abonament, bo jakos wyszlo mi taniej niz coroczne kupowanie najnowszch wersii tych dwoch programow.

Nie wiem z czym Andrzej ma problem. Można przecież zainstalować wersję na 30 dni za darmo i wypróbować, czy pasuje.
RB - Czw 27 Mar, 2014

bez internetu, przeglądarki itede? No way.

(co prawda w trosce o dalsze usprawnienie zrezygnoałbym na jego miejscu z komputera, to w ogóle z tym cholernym netem sę łaczyć nie czeba i nawet bardzo baaaardzo mały i wolny transfer nie przeszkadza)

poszedłbym dalej. zrezygnowałbym z książek, długopisów, telewizji itd. Kiedyś były tabliczki gliniane i tez ludzie jakoś żyli ;)
RB - Czw 27 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:
poszedłbym dalej. zrezygnowałbym z książek, długopisów, telewizji itd. Kiedyś były tabliczki gliniane i tez ludzie jakoś żyli ;)

Byłaby to fotografia monochromatyczna. Tylko czy gnom odpowiednio szybko ryłby w tabliczce glinianej? Oto jest pytanie...

muzyk - Pią 28 Mar, 2014

nienietaktak napisał/a:

poszedłbym dalej...
wysprzedał bezżyciową elektronikę i zrobił camerę obscurę np. TELE :mrgreen:

maziek - Pią 28 Mar, 2014

Wielu usilnie to robi - wykonuje zdjęcia nieostre, niekolorowe, bez kontrastu albo niemal jednobitowe lub w inny sposób odrzuca jakość obrazowania aparatów, które posiadacie :twisted: . Ale widocznie jeśli się to robi w chmurze i siedząc w internecie - to dalej jest się nowoczesnym :razz: .
RB - Pią 28 Mar, 2014

Ależ nie nalezy mieszać tego, czy ktos ma jakąś smykałkę do fotografii (i oględnie mówiąc produkuje fajne zdjecia) z tym czy korzysta z chmury czy nie. To są dwa zupełnie ortogonalne stany.
Andrzej.M. - Pią 28 Mar, 2014

RB napisał/a:
To są dwa zupełnie ortogonalne stany.

Jesteś pewien że nikogo nie obrażasz? :lol:
Bo czasem wystarczą dwa słowa na krzyż... :wink:

komor napisał/a:
rzuć okiem na Photoshop Elements

A to co znowu? kolejny wynalazek? W cholerę tego - nijak połapać się nie można. Była tabelka - ale tego nie ujmowała. To co w tym jest?

RB - Pią 28 Mar, 2014

RB napisał/a:
To są dwa zupełnie ortogonalne stany.

Jesteś pewien że nikogo nie obrażasz? :lol:

Jestem pewien.

maziek - Pią 28 Mar, 2014

RB napisał/a:
Ależ nie nalezy mieszać tego, czy ktos ma jakąś smykałkę do fotografii (i oględnie mówiąc produkuje fajne zdjecia) z tym czy korzysta z chmury czy nie. To są dwa zupełnie ortogonalne stany.
Wyjąłeś mi to z ustów!
komor - Pią 28 Mar, 2014

A to co znowu? kolejny wynalazek?

Uproszczona wersja Photoshopa, bez opcji związanych z drukiem i pewnie wielu innych zaawansowanych funkcji, ale podstawowe zalety Photoshopa ma – warstwy, obsługę pluginów firm trzecich, współpracę z Lightroomem itd.

Tutaj trochę do poczytania
http://www.adobe.com/pl/p...ying-guide.html

Andrzej.M. - Pią 28 Mar, 2014

Dzięki! Ubawiłem się jak norka! Dla mnie wystarczy pierwsza wersja , no może druga , bo nie wiem o co z tym czyszczeniem chodzi. A reszta badziew z fotografią nie związany... chyba że to pod te większe komórki samsunga zrobione... :roll: Ten pierwszy i ostatni dział - na co to komu - da się to jakoś wywalić? Katalogi mam własne i dobrze czytelne a nie coś co mi wszystkie miniatury i pamięci zabierze... :lol:
Tutejszyn - Pią 28 Mar, 2014

komor napisał/a:
Uproszczona wersja Photoshopa, bez opcji związanych z drukiem i pewnie wielu innych zaawansowanych funkcji
Długo pracowałem z PS Elements, teraz już z PS. Elements sprawdza się bardzo dobrze przy obróbce fotografii. Coś wkleić, coś pokolorować, usunąć paprochy. komor, wskazujesz na warstwy, jako ogromną zaletę. Zgadzam się, ale idąc odrobinę głębiej, w Elements nie ma już stylów warstw, a bez tego trudno jest robić grafikę na o gram wyższym poziomie. Podsumowując - do fotografii Elements wystarczy w 100. procentach, do grafiki już tylko PS.

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2014 23:17 ]
Dla mnie wystarczy pierwsza wersja , no może druga , bo nie wiem o co z tym czyszczeniem chodzi
Fajnie to zabrzmiało :) Klasyczny przypadek, kiedy ręce piszą szybciej, niż pomyśli głowa :) Ale spoko, widać, ze to lapsus..
kozidron - Sob 29 Mar, 2014

Dzięki! Ubawiłem się jak norka!

Ja rozumiem, że ciężko jest za tym wszystkim nadążyć: software, hardware, gadżety do studia, lampy, ten cały internet, do tego jeszcze przechodzenie z analogu na cyfrę pewnie odbyło się przy cięzkich bólach, to wszystko może zrobić kuku :wink:

Tylko jak ktoś kto się tego wszystkiego boi, może tyle pitolić o większym DR w tej czy innej puszce, pomijając już , że trzeba to jeszcze umieć wykorzystać :roll:

komor - Sob 29 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
komor, wskazujesz na warstwy, jako ogromną zaletę.

Może nie tyle jako ogromną zaletę, co podstawową różnicę między rozbudowaną wywoływaczką RAW-ów a edytorem graficznym. Warstwy z przezroczystościami (albo jeszcze lepiej z maską) pozwalają na montaż wielu obrazów, czego w LR i innych podobnych zrobić się nie da, przynajmniej wprost. No takie arbitralne rozróżnienie, działające na wyobraźnię.

Andrzej.M. - Sob 29 Mar, 2014

Nie wiem - bo nawet używając kiedyś PS takiej opcji automatycznego czyszczenia nie znałem . A jak wiadomo - diabeł tkwi w szczegółach - zwykle (niestety) automaty nie robią tego precyzyjnie. Ale mogę się mylić. Inna sprawa, że i tak wypadało by mieć wersję 10 , bo co mi po programie który nie zapisuje zdjęć w JPG?
"dział":
Cytat:
Tworzenie i udostępnianie kompozycji o osobistym charakterze

rubryka:
Cytat:
Zapisywanie utworzonych fotografii w formacie JPEG lub PDF

A zastanowiło mnie to:
Cytat:
Tworzenie efektu tilt-shift, winiet oraz wysokiej i niskiej tonacji
które jest od wersji 11! A to przecież chyba jedna z podstawowych funkcji LR? To czy w tym "pakiecie "elements" - jest LR czy go nie ma? Ma seryjne obrabianie zdjęć czy nie ma? Bo to są podstawowe pytania.

kozidron napisał/a:
Ja rozumiem,

Jak zwykle - nic nie rozumiesz! Ale taka już twoja "uroda".

komor napisał/a:
nie tyle jako ogromną zaletę, co podstawową różnicę

To jest ogromna zaleta! Nie wyobrażam sobie pracy na plikach bez warstw!

kozidron napisał/a:
trzeba to jeszcze umieć wykorzystać

I tu jesteś w błędzie ! Bo takie rzeczy najbardziej przydają się początkującym - gdzie obrazkiem bardziej rządzi przypadek niż świadome fotografowanie . Tam gdzie totalny amator pstryknie fotkę zdając się na nie do końca poznane funkcje . Gdzie nieświadomie nie trafi z ekspozycją. Tam większa rozpiętość tonalna matrycy i dynamika barwna pozwoli mu "wyjść z twarzą". Ale ty jak zwykle - rozumiesz wszystko inaczej...

komor - Sob 29 Mar, 2014

i tak wypadało by mieć wersję 10 , bo co mi po programie który nie zapisuje zdjęć w JPG?

A który program niby nie umie zapisać JPG-ów????

To czy w tym "pakiecie "elements" - jest LR czy go nie ma?

Nie, Lightroom jest osobnym produktem. Fakt, że część funkcji się pokrywa między programami nie musi oznaczać, że tworzą wspólny pakiet. Większość cech wspólnych pochodzi od wspólnego modułu, który współdzielną PS, PS Elements i LR, czyli modułu ACR (Adobe Camera RAW).

To jest ogromna zaleta! Nie wyobrażam sobie pracy na plikach bez warstw!

Jeśli tak to należałoby się dobrze przyjrzeć czy funkcje dostępne w PS Elements są dla Ciebie wystarczające. Może Elements jest dostępny jako wersja próbna. Ściągnij i sprawdź.

Cytat:
I tu jesteś w błędzie ! Bo takie rzeczy najbardziej przydają się początkującym - gdzie obrazkiem bardziej rządzi przypadek niż świadome fotografowanie . Tam gdzie totalny amator pstryknie fotkę zdając się na nie do końca poznane funkcje . Gdzie nieświadomie nie trafi z ekspozycją. Tam większa rozpiętość tonalna matrycy i dynamika barwna pozwoli mu "wyjść z twarzą". Ale ty jak zwykle - rozumiesz wszystko inaczej...

w takim przypadku mozna postawić dwa pytania: kim jesteś, amatorem czy profesjonalistą?
.... a drugie: kiedy zaczniesz wykorzystywać DR swojej puszki?

komor - Sob 29 Mar, 2014

Chłopaki, dacie już spokój przepychankom?
Andrzej.M. - Sob 29 Mar, 2014

komor napisał/a:
A który program niby nie umie zapisać JPG-ów????

No właśnie - zaznaczyli dopiero od wersji 10 - to nie rozumiem.
komor napisał/a:
Lightroom jest osobnym produktem.

To wiem , ale na stronie Adobe piszą że jest on w PS jako ACR. Pytanie - co jest w Elements. Bo opisy jakoś temat skutecznie omijają... :wink:
kozidron napisał/a:
kim jesteś

Trudne pytanie , i nie ja jeden sobie je zadaję. Możliwe że ty też...
Natomiast znowu czegoś nie zrozumiałeś - jakbyś zapominał że tu najczęściej doradzamy totalnym amatorom . Zawodowcy raczej się o takie rzeczy jak wybór aparatu - nie pytają.

komor - Sob 29 Mar, 2014

No właśnie - zaznaczyli dopiero od wersji 10 - to nie rozumiem.

Od wersji 10 zaznaczone jest: Zapisywanie utworzonych fotografii w formacie JPEG lub PDF. JPG-a Photoshop umie zapisać od dekady lub dwóch. ACR jest użyty zarówno w LR, PS jak i PSE (Photoshop Elements).

hijax_pl - Sob 29 Mar, 2014

komor napisał/a:
ACR jest użyty zarówno w LR, PS jak i PSE (Photoshop Elements).
Z tym, że w wersji PSE jest okrojony (pod względem ilości dostępnych narzędzi korekcji)
RB - Sob 29 Mar, 2014

Znaczy taki totalny amator foto za to z programem do obróbki owych fotek w małym palcu. Jak powszechnie wiadomo, to gatunek wręcz inwazyjny :-)
Obawiam się, ze to argumentowania na bardzo bele jak jest. DR pozwala ratowac, ale większość tych o których mówisz po prostu wala jakoś jpg i otwierają je w jakims viewerze MS. I finto.
Moim zdaniem DR się bardzo przydaje. Gdy umiesz to wykorzystać. Nie do ratowania d..y, bo z ratowania to zwkle i tak bardzo średnio na jeża jest (no, ale ja mam bardzo bardzo małego deera więc co tam mogę wiedzieć...)

RB napisał/a:
Znaczy taki totalny amator foto za to z programem do obróbki owych fotek w małym palcu. Jak powszechnie wiadomo, to gatunek wręcz inwazyjny :-)
Obawiam się, ze to argumentowania na bardzo bele jak jest. DR pozwala ratowac, ale większość tych o których mówisz po prostu wala jakoś jpg i otwierają je w jakims viewerze MS. I finto.
Moim zdaniem DR się bardzo przydaje. Gdy umiesz to wykorzystać. Nie do ratowania d..y, bo z ratowania to zwkle i tak bardzo średnio na jeża jest (no, ale ja mam bardzo bardzo małego deera więc co tam mogę wiedzieć...)

To są argumenty, które raczej nie trafiają do Andrzeja. Tak jak ten, że nie za bardzo da się skorzystać z "magi DR" jak robi się jopegi a to najczęściej robią ci amatorzy o których mówi Andrzej, po drugie i najważniejsze nie za bardzo da się z niego skorzystać bez softu i przygotowania.

RB - Sob 29 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
nie za bardzo da się z niego skorzystać bez softu i przygotowania.

Z przygotowaniem to może bym polemizował, bo w odrawiarkach znajdziesz gotowe profile, które mocno pomagają 'rozciągnąć zdjęcie' w tonach. Nawet klikając a la szympans można doznac oświecenia.
Natomiast... trzeba mieć odrawiarkę (i to lepiej nie firmową, bo tam... no Pentax oczywiście może być tak super świetny, ze da poważna odrawiarkę a nie wytwornicę jotpegów taka jaka siedzi w korpusie...). I trzeba wiedzieć, ze jest nienajlepiej, ze to nie wina tego badziewnego aparatu i że po prostu można z komputera dużo poprawić.

muzyk - Sob 29 Mar, 2014

Jak można mieć Pentaxa i nie cisnąć DR???

To już canonierom się nie dziwię, bo nie mają z czego...
ale pentaxiarz, który wszystkim ten ciemnopryzmatyczy system doradz, nie ciśnie soków z Pentaxa?

Andrzej, może deerowirówkę musisz kupić i nie iść tą drogą dalej?
Taka Saba np. już nie idzie.

Andrzej.M. - Wto 01 Kwi, 2014

Widzę że bez mojej pomocy ten wątek ładnie się rozwija.
muzyk napisał/a:
Jak można mieć Pentaxa i nie cisnąć DR???

Wiesz - zdjęcia się robi z różnych powodów , DR chyba do nich nie należy... :lol:
Ale się przydaje , z pewnością mniej takim co tylko JPG-i robią.
Odrawiarka Pentaxa - to takie dość dziwne urządzenie - ma niemal wszystko to co LR z wyjątkiem dwóch rzeczy - seryjnego zapisu w formacie innym niż maksymalny i jego szybkości . Niestety - dość niemożliwie rozciąga czas, nawet bardziej niż RT. I nie ma wyostrzania ( jeśli nie brać pod uwagę tego co jest również w puszce). Zresztą jak dobrze wyregulować puszkę - to i z niej można otrzymać całkiem znośne JPG-i. Ale - cóż , muszę porównać ją z LR - bez tego ja nie wiem o czym Wy mówicie , a wy - o czym ja. :cool:

komor - Wto 01 Kwi, 2014

Wiesz - zdjęcia się robi z różnych powodów , DR chyba do nich nie należy...

Wypomnę Ci to, jak następnym razem zapytasz się, czemu ktoś chce kupić Canona zamiast Pentaksa. :)

ghost - Wto 01 Kwi, 2014

To ktoś jeszcze kupuje coś poza Pentaxem?
Andrzej.M. - Wto 01 Kwi, 2014

komor napisał/a:
Wypomnę Ci to

Będę pamiętał! I odpowiem że się przydaje... :razz:

kozidron - Wto 01 Kwi, 2014

Ale się przydaje , z pewnością mniej takim co tylko JPG-i robią.

AndrzejM.Makuch, to bez wątpienia przeczy temu co napisałeś wcześniej, pozwolisz że zacytuje, chociaż pewnie reszta jest już znudzona:

jakbyś zapominał że tu najczęściej doradzamy totalnym amatorom .

Bo takie rzeczy najbardziej przydają się początkującym - gdzie obrazkiem bardziej rządzi przypadek niż świadome fotografowanie .

Tam większa rozpiętość tonalna matrycy i dynamika barwna pozwoli mu "wyjść z twarzą".

oczywiście temu amatorowi, który robi jopegi :razz:

AndrzejM.Makuch kiedy ty zaczniesz żyć sam z sobą zyć w zgodzie ;) ?

Andrzej.M. - Czw 03 Kwi, 2014

A kto broni totalnemu amatorowi używać plików RAW? Przecież wszyscy na tym forum je polecamy!
Widzisz sprzeczności tam gdzie ich nie ma!
kozidron napisał/a:
kiedy ty zaczniesz żyć sam z sobą zyć w zgodzie

Żyję i mam się dobrze! Nawet mam ten komfort że lubię siebie a nawet inne osoby, choć czasem są nieznośnie upierdliwe. :lol:

kozidron - Czw 03 Kwi, 2014

A kto broni totalnemu amatorowi używać plików RAW?

nikt nikomu nie broni, tylko realia są takie że "totalny amator"(to twój zwrot) ich (tych rawów Andrzeju :P , przypisy dla Ciebie) nie używa i robi jotpegi.

Nawet mam ten komfort że lubię siebie

ta akceptacja poszła już dość daleko, moze ty jesteś w dwóch osobach?

Andrzej.M. - Czw 03 Kwi, 2014

Ale wracając do tematu - czyli produktu/ów Adobe. Otóż pozwoliłem sobie ściągnąć testowy LR. I wypróbowałem .
kozidron napisał/a:
moja padlina X4, ze specjalnie wyjętą kością 4G (pozostało 4G operacyjnej) 196 rawów z 6D na windzie 7/64bit chapnęła w 7sekund, robilismy sobie testa z muzykiem. Czy te 7 sekund naprawdę urywa tylną część ciała, moim zdaniem niespecjalnie, bo komp z przed 4 lat i zaorany ponad miarę bez przewalania windy od poczatku.

No to na tym koniec rewelacji - samo importowanie do LR zajmuje znacznie dłużej , natomiast eksport Jednego zdjęcia to ok. 5 sekund ( w sesji kilkudziesięciu zdjęć). Czyli 3x krócej niż w RT. W stosunku do PDCU4 - znacznie szybciej , jeśli wziąć pod uwagę że również zmienia format i zapisuje znak wodny . Czego PDCU4 nie robi. A odnośnie sprzętu - samo przeniesienie setki zdjęć RAW (ok. 2 GB) z folderu do folderu trwa więcej niż 7 sekund - bo ok. 20 sekund.

kozidron - Czw 03 Kwi, 2014

AndrzejM.Makuch ja już dawno nie korzystałem z LR-a i z RT ale skoro trawa to 3 razy krócej przy eksporcie to zyskujesz sporo czasu, czyli jednak wczęsniej dobrze ci pisałem, że 15 sekund to za długo na export i zapis :wink: z tym, że powinieneś zacytować tą częśc o eksporcie a nie o imporcie, bo jak wcześniej ustaliliśmy nie miałem racji pisząc dosłownie, że "otwieram" te rawy.

AndrzejM.Makuch weź pod uwagę, że LR przy pierwszym odpaleniu pewnie "indeksuje" twoja baze zdjęć, ja uzywam ACR-a pod szopem, wygląda to troszke inaczej niż w LR.

edit. gratuluje instalacji LR-a, beton się kruszy, jak będziesz sprzedawał pentaxa, pogratuluje 2 raz :twisted:

komor - Czw 03 Kwi, 2014

samo importowanie do LR zajmuje znacznie dłużej

Przy imporcie są generowane podglądy (w rozdzielczości większej niż te zaszyte w RAW-ie), można też skonfigurować tak, żeby generował podglądy pełne (1:1), wtedy masz pełną konwersję każdego RAW-a, a to już na pewno zajmuje trochę czasu.
Andrzeju, te kwestie są moim zdaniem drugorzędne, bo można zapuścić importowanie zdjęć z aparatu czy karty i pójść po kawę czy herbatę do kuchni. :) Ważne jest na ile wygodniej Ci się pracuje w LR, czy przesiadka i zmiana przyzwyczajeń jest tego warta. Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO, i sprawdzić jakie są rezultaty obróbki w LR a jakie w tym pentaksowym pogramie, czy RT. Gdzie łatwiej, gdzie lepsze efekty?

kufel - Pią 04 Kwi, 2014

komor napisał/a:
Ważne jest na ile wygodniej Ci się pracuje w LR, czy przesiadka i zmiana przyzwyczajeń jest tego warta. Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO, i sprawdzić jakie są rezultaty obróbki w LR a jakie w tym pentaksowym programie, czy RT. Gdzie łatwiej, gdzie lepsze efekty?
jako użytkownik obu, tj RT i LR bez wątpliwości mogę stwierdzić ze jednak Lr góruje. do obsługi obu oczywiście można sie przyzwyczaić , natomiast lepszy obrazek wypluwa moim zdaniem Lr ( być może nie jest to do końca obiektywne zdanie, bo Lr używałem znacznie dłużej i bardziej go opanowałem)

...co nie zmienia faktu ze RT to bardzo fajny program i ma kilka funkcji edycji obrazu , które chętnie bym zobaczył w Lr.

Andrzej.M. - Pią 04 Kwi, 2014

kozidron napisał/a:
weź pod uwagę, że LR przy pierwszym odpaleniu pewnie "indeksuje" twoja baze zdjęć
Nie indeksuje. Jeśli obrabiasz po PS i ACR - to też musi te pliki kiedyś otwierać i kiedyś zapisywać. Jeśli to były pliki które już miałeś wczytane czy wcześniej obrabiane - to program nie musiał niczego otwierać ani zapisywać, chyba że zrobiłeś jakieś zmiany. I może dlatego trwało to krócej niż normalne przeniesienie pliku z folderu do folderu.

komor napisał/a:
Proponuję wziąć jakiegoś trudnego RAW-a, który wymagał sporej obróbki, np. coś na wysokim ISO,
tak zrobiłem , a nawet poszedłem dalej - poza zakres - na plik przy którym nie błysnęła lampa i wyciągałem z cieni cały obraz (+5 EV). To poza zakresem PCDU. I maksimum LR a połowa zakresu RT. Bez odszumiania i selektywnej regulacji kolorów jest tak:
Tutejszyn - Pią 04 Kwi, 2014

To trochę przypomina nieudany skok dwóch skoczków, gdzie jeden skacze z awionetki, drugi z kukuruźnika, a potem porównywanie, który lepiej się rozmazał na płycie lotniska. Oczywiście też można wskazać zwycięzcę. Tylko czego to tak naprawdę dowodzi?
muzyk - Pią 04 Kwi, 2014

Koniec świata! Andrzej LR używa!

Chyba pójdę Pentaxa kupić :razz:

Tutejszyn napisał/a:
gdzie jeden skacze z awionetki, drugi z kukuruźnika

No dobra - to który skakał z czego? Który plik jest z LR? :lol:

kozidron - Pią 04 Kwi, 2014

No dobra - to który skakał z czego? Który plik jest z LR? :lol:

AndrzejM.Makuch, zgadnij w jakim kolorze mam teraz koszulę?

------------------------------------------------------------
s t o p k a :idea: :idea: :idea:

No dobra - 1- RT 2 to LR.
A tak wyglądają całe zdjęcia po odszumieniu i wyostrzeniu

Jak widać - różnice są stosunkowo niewielkie - choć przyznam że oba programy mają jeszcze różne tajemnice których nie poznałem i pewnie ktoś bardziej obyty z obydwoma - uzyskał by lepsze rezultaty. Jak na zdjęcie niedoświetlone o ok. 5-6 EV - to i tak do wytrzymania. :razz:

kozidron - Pią 04 Kwi, 2014

No dobra - 1- RT 2 to LR.

AndrzejM.Makuch ale dalej nic nam to nie mówi :wink:

kozidron napisał/a:
zgadnij w jakim kolorze mam teraz koszulę?

Obawiam się że nie jesteś w moim typie... nie gustuję w tej samej płci... :roll:

kozidron - Sob 05 Kwi, 2014

Obawiam się że nie jesteś w moim typie... nie gustuję w tej samej płci... :roll:

AndrzejM.Makuch :zalamany: pytałem tylko o kolor koszuli :zalamany: nie dość, że miałeś nie odpowiadać(bo ten rodzaj pytania przypominał dokładnie twoje, czyli ocierał się o mistycyzm blizej nie do ustalenia, bądź o rachunek prawdopodobieństwa) to jeszcze zrozumiałes to "po swojemu"

AndrzejM.Makuch edytowanie posta gdzie totalnie zmieniła się jego treść a właściwie zrobiło się jej 10X razy tyle i o dziwo z przykładami, dezaktualizuje mojego posta z Wczoraj 18:01 :roll:

PS. współczuje kobietom które pytają cię o kolor, jeżeli takie pytanie uznajesz za propozycję matrymonialną, bądź za propozycję "damsko-męską" musisz często liścia zaliczać, cięzkie życie :wink:

Andrzej.M. - Sob 05 Kwi, 2014

kozidron napisał/a:
pytałem tylko o kolor koszuli

No cóż, o takich rzeczach mogę porozmawiać z ładną kobietą... którą nie jesteś. Wierzę że ty zwykle "liścia" zaliczasz, każdy ocenia według siebie... :lol:

kozidron - Sob 05 Kwi, 2014

AndrzejM.Makuch, nie mieszaj ziół, to odbija się na twojej percepcji i procesie ten tegowania w głowie :wink:
muzyk - Sob 05 Kwi, 2014

Andrzej. Odstaw Pentaxa. Po prostu zgaś go choć na kilka dni.
Andrzej.M. - Pon 07 Kwi, 2014

kozidron napisał/a:
nie mieszaj ziół,

Czasem jak cię czytam - nie wystarczy rumianek na dezynfekcję, musi być jeszcze melisa na uspokojenie! I aronia na obniżenie ciśnienia! :roll: :zalamany:

Ad meritum - ktoś wie jak "zrobić/zapisać" profil według opracowanego już zdjęcia? W LR jakoś nie umiem znaleźć stosownej opcji. Jest wgrywanie wtyczek ale zapisywania i wgrywania/otwierania profili - nie widzę. Tylko proszę o prostą odpowiedź , bez kierowania do tzw. tutoriali .

muzyk - Pon 07 Kwi, 2014

W LR jakoś nie umiem znaleźć stosownej opcji.

Po lewej stronie zdaje się coś jest.

pioroon - Pon 07 Kwi, 2014

AndrzejM.Makuch, po lewej jak masz "Presets" to obok jest znak "+". Klikasz, zapisujesz. Później bierzesz na tapetę następną fotę do obróbki i po lewej w Presets'ach będziesz już miał wcześniej zapisany pod User Presets.
kozidron - Pon 07 Kwi, 2014

Czasem jak cię czytam - nie wystarczy rumianek na dezynfekcję, musi być jeszcze melisa na uspokojenie! I aronia na obniżenie ciśnienia! :roll: :zalamany:

AndrzejM.Makuch, odstaw herbaty, zobaczysz będzie lepiej :wink:

komor - Pon 07 Kwi, 2014

Powracając na chwilę do samego początku wątku…
MM napisał/a:
Na stronie sklepu graficzne.pl widnieje informacja o tym, że kończy się sprzedaż programu CS6. Ostatnie zamówienia mają miejsce do 30 maja tego roku. Dłużej będą w sprzedaży wersje edukacyjne.

Z Cortlandu dziś dostałem newsletter w którym jest trochę inna wersja tej informacji, bardziej pozytywna dla lamentujących nad brakiem wersji pudełkowej. Podkreśliłem co najistotniejsze.

Cytat:
30 maja 2014 firma Adobe przestanie w Polsce sprzedawać produkty Creative Suite 6 w ramach programów Cumulative Licensing Program (CLP) i Transactional Licensing Program (TLP), co oznacza również, że duzi klienci stracą możliwość kupowania programów z rabatami. Ta zmiana ma zastosowanie w segmentach komercyjnym i rządowym. Nie dotyczy ona klientów z instytucji edukacyjnych.

Produkty CS6 pozostaną dostępne w sprzedaży indywidualnej z dostawą elektroniczną w witrynie Adobe.com (infolinia tylko w jęz. angielskim), płatne tylko kartą kredytową. Firma Adobe dostarcza oprogramowanie do pobrania w wersji elektronicznej z Irlandii, która w myśl przepisów Unii Europejskiej dotyczących podatku VAT jest uznawana za miejsce świadczenia. W związku z tym sprzedaż oprogramowania do pobrania w wersji elektronicznej jest obłożona irlandzką stawką VAT w wysokości 23%.

Program Adobe Acrobat i inne produkty firmy Adobe (Lightroom, FontFolio, produkty Elements) sprzedawane w ramach programów CLP oraz TLP pozostaną dostępne.

Andrzej.M. - Pon 07 Kwi, 2014

pioroon napisał/a:
po lewej jak masz "Presets" to obok jest znak "+". Klikasz, zapisujesz.

Dzięki, na to nie wpadłem... :oops:

[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2014 17:46 ]
Jeszcze jedno pytanko - ktoś wie jak zmienić w LR sposób wyświetlania wartości kolorów z %RGB na liczbowe CMYK? :?: :?: :?:

komor - Pią 20 Cze, 2014

ktoś wie jak zmienić w LR sposób wyświetlania wartości kolorów z %RGB na liczbowe CMYK?

LR nie pracuje w CMYK i nie ma żadnych opcji związanych z definiowaniem sposobu separacji, a bez tego nie da się przeliczyć RGB na wartości CMYK.

Tymczasem…

Zupełnie nowy plan Adobe (który chyba nie różni się niczym od starego). Dostałem dziś maila o tytule Zupełnie nowy plan dla fotografów w usłudze Creative Cloud z linkiem do:

https://creative.adobe.com/plans/photography?store_code=pl&locale=pl&trackingid=KLRIR

hijax_pl - Pią 20 Cze, 2014

komor napisał/a:
który chyba nie różni się niczym od starego
Nie masz dostepu do chmury w sensie tych 20GB. Tylko apki.
komor - Pią 20 Cze, 2014

O, z chmury nie korzystam, to nie zwróciłem uwagi. Widzę, że jest możliwość zapłacenia z góry za cały rok, ale nie ma praktycznie żadnej różnicy w cenie.
wirtualny - Pon 23 Cze, 2014

Ja jeszcze mam CS5 - a tutaj mi piszą, że koniec CS6 się zbliża :)