|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Lepszejsze tele do Siony
MC - Czw 28 Lut, 2008 Temat postu: Lepszejsze tele do Siony Wiosna blisko, wiec ptaszki i inne plochliwe kreaturki wyjda ze swoich nor az sie proszac o zdjecie W zwiazku z tym uprzejmie sie zapytuje jakie tele wybrac.
1. Biorac pod uwage dostepnosc mocowania A
2. Maksymalny wydatek - 3500zl
Na razie moim faworytem jest Sigma 100-300f.4, ale nie bede sie upieral
Arek - Czw 28 Lut, 2008
Poczekaj na test 70-300 G u nas. Zobaczymy na co go stać. Choć Sigmie pewnie nie dorówna, bo stałe światło f/4 to poważna zaleta. Możesz poczekać jeszcze do maja, bo wtedy będziemy mogli coś powiedzieć o nowych długich Sigmach.
Wujek_Pstrykacz - Czw 28 Lut, 2008
Ja bym nie zwlekał tylko leciał do sklepu i brał 100-300.
MM - Pią 29 Lut, 2008
Mam pytanie... wystarczy koledze 300mm?
MC - Pią 29 Lut, 2008
MM napisał/a: | Mam pytanie... wystarczy koledze 300mm? |
No wlasnie, dobre pytanie. Wydaje mi sie, ze tak, ale glowy nie dam. Chyba lepiej potem cos wycropowac z 300mm niz miec np. mydlo na 400mm nieuzyteczne.
A masz jakies propozycje?
edip - Pią 29 Lut, 2008
hmm... zapewne stronka jest ci znana...ale na wszelki wypadke podaje link:
http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3
tam mozesz sobie porownac zdjatka z innych szkielek... owocnego bolu glowy przy ogladaniu
MC - Pią 29 Lut, 2008
Strone znam bardzo dobrze, juz dawno sie z nia zapoznalem, ale bardziej mnie interesuja praktyczne uwagi forumowiczow. Tym niemniej dziekuje
edit: Sigma 50-500 ma fajny dluuugi koniec, ale niestety juz od ok.270mm ma "ciemnosc" f6.3
edip - Pią 29 Lut, 2008
z doswiadczenia wiem ze 300 jest za czesto za krotka do robienia fotek zwierzakom...dlatego pokazalem owe 50-500. jasniejszy jest 135-400 sigmy ale krotszy. niestety tego ostatniego nie macalem ale moze warto sie nad nim zastanowic. Jedno ci moge powiedzec. zajmuje sie taka fotografia i 300 jest czasem denerwujaco krotkie..a jak dasz telekonwerter do 100-300 to ci sie sciemni jak obietnice rzadowe przed wyborami....
owocnych poszukiwan!
Wujek_Pstrykacz - Pią 29 Lut, 2008
135-400 to nie jest dobre rozwiązanie ponieważ ustępuje on 100-300 mechanicznie i optycznie tez. A poza tym dołączając do 100-300 TC1,4x będziemy mieli podobną ogniskową i takie same światło jak w 135-400.
maziek - Pią 29 Lut, 2008 Temat postu: Re: Lepszejsze tele do Siony
MC napisał/a: | ptaszki i inne plochliwe kreaturki wyjda ze swoich nor | O tak...
Przez szybę niestety...
Wujek_Pstrykacz - Pią 29 Lut, 2008
Fajne. Ale ostrość w takich zdjęciach powinna być ustawiana na oko ptaszka. Nie na kuper, czy skrzydełka.
Daimon - Sob 01 Mar, 2008
hmm, sikorkę trafiłem na 200 mm takim sobie szkłem, lekko wykadrowałem i tak to wygląda:
Myślę, że Sigma 100-300 f.4 z telekonwerterem starczy.
A do prawdziwego fotografowania ptaków z niskim budżetem to digiscoping jest ciekawym rozwiązaniem.
MC - Sob 01 Mar, 2008
Fajna ta bestyjka
Poczekam jeszcze na opinie o SAL75-300G SSM, ale oprocz tego, ze ciemniejszy to pewnie i tak bedzie gorszy od tej Sigmy
maziek - Sob 01 Mar, 2008
Fajny pan sikorek . Co do ostrzenia na oko a nie kuperek to bardzo sie starałem, ale z pożądliwości ręce mi się trzęsły. W dodatku ta modraszka tak się kręciła że co chwila miała oko tam, gdzie poprzednio kuper .
wokl - Sob 01 Mar, 2008
Jeśli chcesz wydać kwotę, o której piszesz, to może lepiej kupić dwa lub trzy obiektywy stałoogniskowe np. 200, 300 i 500 mm. Może też należy pomyśleć o telekonwerterze i jasnym 300mm obiektywie". Stałki" są zazwyczaj jaśniejsze, a 300 mm to najczęściej zbyt krótka ogniskowa do fotografowania ptaków. Takim obiektywem można fotografować jedynie z ukrycia. Zanim podejmiesz decyzję weź pod uwagę czy chcesz fotografować z "pochodu" (wtedy przyda Ci się jeszcze kolba do obiektywu), czy z "zasiadki" (wtedy potrzebny jest statyw).
Pozdrawiam
wokl
Smola - Sob 01 Mar, 2008
MC. Na 300mm nie masz szans na robienie fotek zwierzakom jesli nie masz czatowni. Z doskoku musisz miec cos dluzszego. Tak wiec to szlko to moze byc zoom co sie konczy na 300mm, ale uzytecznych 300 mm. Tak aby po podpieciu TC 1.4 jakosc byla ciagle dobra.
Daimon - Sob 01 Mar, 2008
A propos fotografowania przyrody teleobiektywami stałoogniskowymi - ten gość do 1d Mk2 podpina canona 300mn f/4 i bronica 500mn f/8 (marka należy do tego samego właściciela co Tamron, już nie produkowana, kiedyś baaardzo drogie szkło).
Efekty ciekawe - http://fotosc.digart.pl/digarty/
Xan - Nie 02 Mar, 2008
Na ptaszki/zwierzątka przydało by sie coś dłuższego niż 300.
Wiec
-dobre 300mm + TC 1.4
-lustro sonego/minolty 500/8 fakt trochę ciemne ale lekkie i rozsądnie wycenione 2250zł+ i będzie AF
Wujek_Pstrykacz - Nie 02 Mar, 2008
Z całym szacunkiem takie lustro nie bardzo nadaje się do fotografii zwierzątek. Polecam dobre minoltowskie 300/4 + TC1,4x. Zestaw droższy, ale jakość warta dopłaty w stosunku do 500/8 mirror
maziek - Pon 03 Mar, 2008
http://leenks.com/gallery637.htm
Daimon - Pon 03 Mar, 2008
maziek napisał/a: | http://leenks.com/gallery637.htm |
No ciekawie by było, gdyby jeden z prawdziwych Hipciów poczuł potrzebę miłości w stosunku do tego z załogą w środku.
Czego to się nie robi dla zdjęć...
|
|