forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw portretowy, mały budżet, Canon

olgarade - Wto 25 Mar, 2014
Temat postu: Obiektyw portretowy, mały budżet, Canon
Witam ;) Chciałabym się poradzić w sprawie zakupu jakiegoś obiektywu do Canona 400d. Obecnie mam Sigmę DG- 70-300 a szukam czegoś innego, bo on niestety się popsuł. Zajmuję się głównie fotografią portretową i tu zapewne wskażecie mi słynną 50 1.8, a chciałabym się dopytać o jakieś obiektywy zmiennoogniskowe :) kwota to tak ok 700 zł, obiektyw używany/nowy bez znaczenia :) dziękuję z góry :)
komor - Wto 25 Mar, 2014

olgarade, nieprawidłowy dział (już przeniosłem), nieprawidłowy tytuł wątku, no i temat raczej wielokrotnie dyskutowany.

olgarade, czy poza Sigmą 70-300 masz jeszcze coś innego, np. standardowy obiektyw kitowy 18-55? Piszesz o fotografii portretowej, do takiego typu fotografii mimo wszystko zachęcałbym do pomyślenia o Canonie 50/1.8, tym bardziej, że za kwotę typu 700 zł trudno doradzić jakiś sensowny zoom. Niestety fotografia to nie jest tanie hobby i generalnie ceny obiektywów (poza plastikowymi kitowcami lub bardzo starymi szkłami manualnymi) zaczynają się od 1000 zł wzwyż.

olgarade - Wto 25 Mar, 2014

obiektyw kitowy miałam prawie 3 lata i robiłam nim zdęcia od samego początku, aż do jego wyczerpania :) a co sądzisz właśnie o tej 50 ? :)
komor - Wto 25 Mar, 2014

Masz wątek poświęcony temu obiektywowi: Canon EF 50mm f/1.8 II ale tak się akurat składa, że posiadałem kiedyś i byłem zadowolony. To dość delikatne szkło, ale stosunek ceny do jakości obrazowania jest bardzo dobry. Można tym zrobić ładne portrety, była to moja pierwsza stałka, właśnie do 400D. Można tym „zrobić” samą twarz, popiersie, a wszędzie tam, gdzie jest odpowiednie odejście, to i całą postać. Np. w parku czy na łące. Po przymknięciu do f/2.8 daje bardzo fajne ostre obrazy, o ile potrafisz prawidłowo go użyć.

Tutaj jeszcze wątek, który może Cię zainteresować: Obiektyw do fotografii portretowej, Canon. Możesz też przeszukać dział Pomagamy w wyborze obiektywu w poszukiwaniu innych przydatnych porad w tym zakresie zastosowań i ceny.

007areka - Wto 25 Mar, 2014

do portretu 85 1.8 ...wiec trzeba dołożyć do budżetu tu jest np za okolo 1000 pln
http://allegro.pl/canon-8...4080388432.html

novy - Wto 25 Mar, 2014

Musisz też się zastanowić jak bardzo chcesz naruszać przestrzeń fotografowanej osoby. Przy 50mm trzeba dość blisko podejść, co może powodować dyskomfort i nienaturalne zachowanie obiektu ;-) 85mm na kropie jest trochę bardziej dyskretne.