forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Którą wybrać 600D/60D/7D

kubatron - Sro 26 Mar, 2014
Temat postu: Którą wybrać 600D/60D/7D
Witam, mam na imie Jakub :)
Przymierzam sie od dłuższego czasu do rozpoczęcia przygody z fotografią, mam dylemat.
Oczywiście jestem amatorem, lecz moje pytanie się nasuwa.
Który z powyższych modelów wybrać ?
Gdyż owszem 600D jest amatorką dla rozpoczynających przygode, lecz czy warto dawać 1800zł za amatorke czy nie lepie jzainwestowac w 60D który jest droższy a napewno wydajniejszy (chyba tez amatorski) ?
Czy w ogóle uzbierać kapitał i zainwestowac w 7D tak aby już mieć na czym pracować, bo wiadomo że na początek nie wykorzystam w pełni wszystkich funkcji bo zanim się do tego wszystkiego doszkole, ale czy nie lepiej mieć lepszy niż gorszy ?
Oczywiscie zapomnialem dodac iz chcialbym aby kazda z tych lustrzanek miala podobnej jakosci filmy FullHD , slow motion, a chodzi mi o niezalena opinie, do tego jakosc zdjec i inne.
:)

pioroon - Sro 26 Mar, 2014

kubatron,
1. Jakiego typu zdjęcia chcesz robić?
2. Budżet.
:)

mozer - Sro 26 Mar, 2014

Standardowa odpowiedź brzmi 6D ;P

A tak serio to zapytam inaczej - po jaką cholerę Canon? Masz jakieś konkretne powody ku temu?

pioroon:
1. wiesz co chce ogólnie zacząc przygode z tym, myśle że zdjecią w plenerze osób to przedewszystkim, różnego rodzaju krajobrazy czy uchwycenia zwierząt, studyjnie też chciałbym zdobyćdoswiadczenie i sie sprobowac
2. mysle ze 5 tys to maks na aparat

mozer: hmm no jakos nie wiem, moze jako laik sie do Canon'a przekonałem ze kreci dobre filmy FullHD i tam pare rzeczy co czytalem, ale jestem otwarty iczekam na propozycje i dyskusje od profesjonalistów :)

kubatron napisał/a:
2. mysle ze 5 tys to maks na aparat

Uściślijmy jeszcze, to jest budżet na samo body, czy ze szkłem/szkłami?

Myślę że body + szkło/ła.
mozer - Sro 26 Mar, 2014

kubatron, slow motion to w zadnej nie zrobisz, bo nie ma takich ktore mialyby wiecej niz 30 fps w full hd...

w 600D jest na 720p/60fps z tego co wyczytałem :)
no ale nie skupiajmy się na filmach, tylko na tym co wy doradzacie do fotografii :)

kubatron napisał/a:
w 600D jest na 720p/60fps z tego co wyczytałem

Tak ale mozer pisał o full hd. Nieważne.

Pierwszy typ:
* nikon d7100 + 18-105 (ok 4.100 zyla)
* nikkor 35mm/1.8 (ok 750 zyla)
Na start w zupełności wystarczy, później zobaczysz czego ci brakuje. Zostaną ci drobniaki na kartę i dobre piwko :)

Andrzej.M. - Sro 26 Mar, 2014

kubatron napisał/a:
5 tys to maks na aparat

*Pentax K-5 II - 3099zł
+ ob. Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO HSM C -1699.00 zł

*Pentax K-5 II + 18-55 WR - 3299zł
+ Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł

*Pentax K-5 II - 3099zł
+ Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM - 1590zł

To tak z poziomu 7D, jak zejść odrobinę niżej - to można Pentax K-50 lub K-30 i zaoszczędzony tysiąc dołożyć do obiektywu i mieć taki zestaw:
*Pentax K-30/K-50 ok. 2000zł
+Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM 1590zł
+Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł
Czyli uszczelniony aparat z pryzmatem i programowanymi trybami użytkownika,
oraz dwoma rolkami wyboru i dedykowanymi przyciskami z DWOMA JASNYMI I SUPER OSTRYMI OBIEKTYWAMI.
Z których jeden to jasna portretówka z prawdziwym MAKRO 1:1! Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!
Zestaw w którym nic nie musisz zmieniać przez wiele lat - chyba że aparat...

kufel - Sro 26 Mar, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
+Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM 1590zł
+Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł

z DWOMA JASNYMI I SUPER OSTRYMI OBIEKTYWAMI.
Z których jeden to jasna portretówka z prawdziwym MAKRO 1:1! Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!
czyli zachęcasz do kupna Pentaxa używając jako argumentu ww. obiektywów, które... są dostępne dla każdego systemu :)
muzyk - Sro 26 Mar, 2014

70d
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Mar, 2014

Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!

Chyba biedronki z Czarnobyla. :razz:

Polecam 70d. Dobre filmowanie, a i obrazek wystarczający :grin:

Andrzej.M. - Sro 26 Mar, 2014

kubatron napisał/a:
co wy doradzacie do fotografii
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dobre filmowanie

kufel napisał/a:
zachęcasz do kupna Pentaxa używając jako argumentu ww. obiektywów, które... są dostępne dla każdego systemu

Tyle że w żadnym nie zmieszczą się w 5 tysiącach z uszczelnianym korpusem i pryzmatem , o ergonomii nie wspominając... A tu jest taka szansa jak dobrze poszukać albo kupować w jednym sklepie (przy odrobinie negocjacji).
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Chyba biedronki z Czarnobyla.

Nie wypełni tylko zajmie - tak jak twoje popiersie na twoim avatarze w pionie. No dobra - odrobinę przesadziłem... chodzi bardziej o skalę odniesienia niż wyliczenia. :razz:

Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Mar, 2014

Ta odrobina jest jakaś taka spora :razz:
kubatron - Czw 27 Mar, 2014

Rozumiem, a że tak zapytam czemu jesteście aż tak anty Canon ? :)
I kolejne moje pytanie, co myślicie o takim hobby bądź kiedyś już pod lekka prace to rozwinąć w miare doświadczenia, coś w rodzaju mobilnego fotografa, mam tu na myśli dojezdzanie do klientów, sesje zdjeciowe w plenerze, zdjecia do dokumentów, sesje z imrpez rodzinnych w swieta itp ?
Co by mi było potrzebne do otwarcia takiego czegoś ? :) Jakby ktoś miły mogl mi troche naswietlic sprawe :)

RB - Czw 27 Mar, 2014

Bo na teraz matryce Canonów APS-C to miszczostfo śfiata w żadnym wypadku nie jest, a wręcz przeciwnie. Więc jeśli nie ma jakiś poważnych powodów (np. dostęp do pewnych szczególnych obiektywów oraz mnóstwo innych mniej lub bardziej subiektywnych spraw) to po co?
muzyk - Czw 27 Mar, 2014

RB napisał/a:
to po co?

choćby po to, by nie mieć plam oleju, czy jakichś okruchów na matrycy,
by mieć w miarę jasny, a przynajmniej nie tak ciemny jak u konkurencji :wink: wizjer...

Poza tym, by mieć dostęp do niezłej palety szkieł systemowych, a wreszcie, by mieć w miarę sprawny i cichy af.

RB - Czw 27 Mar, 2014

no dobra a te ojp w Twoim avatarze to nie spełniają tego?
muzyk - Pią 28 Mar, 2014

RB napisał/a:
no dobra a te ojp w Twoim avatarze to nie spełniają tego?

spełniają :twisted:

nienietaktak - Pią 28 Mar, 2014

kubatron napisał/a:
Co by mi było potrzebne do otwarcia takiego czegoś ?

to:
https://www.youtube.com/watch?v=a4suvl4AO88
a poza tym dużo samozaparcia, pracy i trochę szczęścia :)

Tutejszyn - Pią 28 Mar, 2014

kubatron napisał/a:
I kolejne moje pytanie, co myślicie o takim hobby bądź kiedyś już pod lekka prace to rozwinąć w miare doświadczenia
Szczerze? Obawiam się, że nie zarobisz złotówki.
kubatron - Pią 28 Mar, 2014

Ale tu nie chodzi o zyski bo na to się nie nastawiam aż tak, chodzi o to by zdobywać doświadczenie :)
tak wiem że dużo samo zaparcia tylko chodzi mi mniej wiecej o podstawowy sprzęt oprócz aparatu, obiektywów, filtrów, itp ? taki mały wykazi :)

Andrzej.M. - Pią 28 Mar, 2014

Mały "wykazik" powiadasz?
Wy Kazik to powinniście mieć:
1. umiejętności i podbudowę teoretyczną
2. aparat z podstawowymi funkcjami pod "palcem" (a nie gdzieś w menu)
3. obiektywy (podstawowe dla APS_C - np. 17-50/2,8 + 70, 77, 85, 90 lub 100mm o świetle 2,8 lub jaśniejszy może być makro, lub zoom 50-135/150 f2,8 albo 70-200/2,8)
4. lampę Metz 48 do 58 AF dedykowaną do marki aparatu
5. zestaw teł, statywów i lamp studyjnych - jeśli ma być studio, ale przenośny do pleneru też nie zawadzi.
6. studio może być małe: 5,5x3,5m na 3,5m wysokie.
7. komputer z licencjonowanym oprogramowaniem PS lub LR
8. Monitor najlepiej Eizo z poszerzonym gamutem do tego kalibrator
I możesz zaczynać.
Jak czegoś zapomniałem - koledzy podpowiedzą. :wink:

muzyk - Pią 28 Mar, 2014

Jeszcze zapomniałeś, że aparat to ma być Pentax, tylko nie ka pińćset, bo nie ma podświetlanych punktów af.

:twisted:

Andrzej.M. - Pią 28 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
aparat to ma być Pentax

Dobrze prawisz! Możę być k-50 skoro już ten tytuł aparatu roku zdobył... :cool:
Ale to już na poprzedniej stronie napisałem... :razz:

muzyk - Pią 28 Mar, 2014

Daj spokój z tym Pentaxem.
Pierwszy rzut oka w wizjer i zonk... ciemno.

nienietaktak - Pią 28 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Pierwszy rzut oka w wizjer i zonk... ciemno

ale za to jak z tego ciemno się wyciąga!

muzyk - Sob 29 Mar, 2014

Nie z tego ciemno, tylko matrycowego ciemno. :razz:
nienietaktak - Sob 29 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Nie z tego ciemno, tylko matrycowego ciemno.

A wiesz na 100% co w tych Pentaxach siedzi? :P

komor - Sob 29 Mar, 2014

muzyk, czy ja dobrze rozumiem, że od dziś nie będziesz już polecał K-5 na wszelkie bolączki i problemy, tylko w każdym wątku będziesz pisał o ciemnym wizjerze Pentaksów? To może należałoby tę tajemnicę rozwikłać, bo dość tajemnicze to dla mnie zjawisko, które opisujesz. A może w Pentaksach po prostu montują matówki z mniejszą ilością efektu rozjaśniania wizjera kosztem psucia podglądu GO?
muzyk - Sob 29 Mar, 2014

komor napisał/a:
tylko w każdym wątku będziesz pisał o ciemnym wizjerze Pentaksów?

Niekoniecznie.
komor napisał/a:
A może w Pentaksach po prostu montują matówki z mniejszą ilością efektu rozjaśniania wizjera kosztem psucia podglądu GO?

Może.

Co napisałem o tych "super pryzmatach", opiera się o spostrzeżenie zwykłego klienta, który idzie do sklepu, nie wie jaki Pentax jest dynamiczny, włącza LV... ale i luka w wizjer.
a tam... ciemno Panie. Ciemno.

Masz sklep Pentaxa w pobliżu, zobacz sam.

kubatron - Sob 29 Mar, 2014

Chłopaki to chyba jest jak wszędzie że są zwolennicy Audi i VW i jedni i drudzy przystają przy swoim, tak widzę że i tu :)

Aczkolwiek hehe jako nowy tutaj i obserwator dyskusji czynny też , robi mi się mętlik, gdyż wybijacie Canon'y z głowy, potem Nikon a teraz wojna o Pentax'a :)

muzyk - Sob 29 Mar, 2014

kubatron napisał/a:
Aczkolwiek hehe jako nowy tutaj i obserwator dyskusji czynny też , robi mi się mętlik, gdyż wybijacie Canon'y z głowy, potem Nikon a teraz wojna o Pentax'a :)

Dlatego, idź do sklepu, sam wypróbuj, zobacz testy, na czym Ci zależy w aparacie.
Canon ma najgorzej oprogramowane matryce (chodzi o dynamikę tonalną głównie) na rynku lustrzanek APSC, co nie oznacza, że nie da się aparatami tej marki robić zdjęcia.

W ff jest lepiej.

Do tego dochodzi kwestia ergonomii, osobistych preferencji - sklep.

Również spojrzenie w wizjer... co w przypadku Pentaxa może być ciekawym doświadczeniem, jeśli z boku stoją inne aparaty.

Praca AF.

Itd.

komor - Sob 29 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Canon ma najgorzej oprogramowane matryce

Myślę, że oprogramowane on ma je bardzo dobrze. To same matryce (konstrukcja, produkcja) są gorsze w pewnych aspektach, niż aktualne produkty konkurencji. Źle oprogramowane matryce to ma Sony.

mozer - Sob 29 Mar, 2014

komor, właśnie. Problem Canona to stara technologia produkcji matryc. Zresztą było już tu mówione wielokrotnie, że jak na tak starą technologię to właśnie ich oprogramowanie jest zaskakująco dobre.
muzyk - Sob 29 Mar, 2014

komor napisał/a:
To same matryce (konstrukcja, produkcja) są gorsze w pewnych aspektach, niż aktualne produkty konkurencji.

Ok. W każdym bądź razie, w większości zastosowań mniejsza dynamika Canona nie przeszkadza aż tak bardzo.

Andrzej.M. - Sob 29 Mar, 2014

muzyk napisał/a:

Zdejm dekielek... :lol:
A jak dalej tak jest - załóż jaśniejszy obiektyw niż kitowy. :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sob 29 Mar, 2014

Najlepiej zdejm całkiem obiektyw, co ma przeszkadzać :razz:
muzyk - Sob 29 Mar, 2014

Wujek, obawiam się, że nawet zdjęcie obudowy nie rzuciło by więcej światła w tą pryzmę ...
mozer - Sob 29 Mar, 2014

muzyk, marudzisz. Pentax jest przystosowany do każdych warunków fotograficznych - nawet do focenia Słońca!
RB - Sob 29 Mar, 2014

muzyk napisał/a:

Zdejm dekielek... :lol:
A jak dalej tak jest - załóż jaśniejszy obiektyw niż kitowy. :wink:

Jak wiadomo w Canonach xxxxd tego zdobić nijak nie można.... a nawet jak jakims cudem cudownie nadprzyrodzonym się da to i tak efektu w wizjerze nie bedzie, bo wszak to tylko belejaki Canon a nie.... UWAGA: Ladies und gentelmen : PentaX, traddadammmmm

mozer napisał/a:
muzyk, marudzisz. Pentax jest przystosowany do każdych warunków fotograficznych - nawet do focenia Słońca!

W nocy też?

mozer - Sob 29 Mar, 2014

RB napisał/a:

W nocy też?

Osszzyyyywiście! Zagina czasoprzestrzeń na 102!

muzyk - Sob 29 Mar, 2014

W nocy to wszyscy canonierzy śnią o Pentaxie, a jak w międzyczasie się obudzą i idą do lodówki, to tam nawet znajdują Pentaxa.
Wujek_Pstrykacz - Nie 30 Mar, 2014

Ja jak się budzę leżąc na lewym boku to od razu widzę Pentaxa :razz:
Tak dla pocieszenia oka :wink:

kubatron - Wto 24 Cze, 2014

Szczerze panowie to NIKON D5xxx który był wymieniony nie satysfakcjonuje mnie gdyż cena nie jest adekwatna wg mnie do np. mozliwosci kamerowania, wiem wiem to nie jest kamera lecz ta funkcja jest przydatna, w D70 NIKON jest to co mnie interesuje, tylko jak jest z jakoscia zdjec, jakies wady ? jacys alternatywni konkurencji badz modele ? moze stara D50 ? Bo widze ze CANONa odradzacie zdecydowanie