|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Olympus E-PL3 vs. Panasonic DMC GX1.Co wybrać?
Remigiusz - Czw 27 Mar, 2014 Temat postu: Olympus E-PL3 vs. Panasonic DMC GX1.Co wybrać? Witam.
Poczytałem sobie co nieco i mam dylemat.
Wiem że na tym forum większość ma Panasa,ale chciałbym się też dowiedzieć z punktu praktycznego który lepszy(jeśli któs testował oba modele).
Mam zamiar kupić używkę (na alle.. chodzą około 800zeta).
Na pewno dokupię dwa obiektywy, (jeden z tych co pisał muzyk.
Jestem amatorem co bawił się już lustrzanką,ale jej gabaryty mi nie odpowiadają,i no już jej nie mam,dlatego zdecydowałem się na bezlusterkowca.
Będę potrzebował go do standardowych zdjęć w plenerze,ale mam zamiar również robić zdjęcia w zamku,na ruinach i słabym oświetleniu na zewnątrz(wiem,od obiektyw a zależne)i dlatego nie wiem który z praktycznego punkty jest lepszy.
No chyba że znajdziecie tańsze body innych modeli (zamykam się w Olympusach i Panasach) to chętnie przemyśle.
Dziękuję i pozdrawiam.
RB - Czw 27 Mar, 2014
GX1. Ma lepszą matrycę. Nie ogromnie, ale widać. Więcej pikseli i mniejszy szum. A poza tym... subiektywne to co prawda... wygodniejszy. Za to niestety - większy.
NA alle nówkę poekspozycyjną kupisz za 950.
[ Dodano: Czw 27 Mar, 2014 20:11 ]
BTW - jak zależy na kosztach to dużo daja nieco większe G5 i G3. Zdjęcia cała trójka zrobi podobne (z tego G5 najlepszy), masz w tym dość porządny wizjer. Niestety więsze i plastikowe. W GX1 płacisz za metalowy korpus i za rozmiary.
Remigiusz - Pią 28 Mar, 2014
RB napisał/a: | GX1. Ma lepszą matrycę. Nie ogromnie, ale widać. Więcej pikseli i mniejszy szum. A poza tym... subiektywne to co prawda... wygodniejszy. Za to niestety - większy.
NA alle nówkę poekspozycyjną kupisz za 950.
[ Dodano: Czw 27 Mar, 2014 20:11 ]
BTW - jak zależy na kosztach to dużo daja nieco większe G5 i G3. Zdjęcia cała trójka zrobi podobne (z tego G5 najlepszy), masz w tym dość porządny wizjer. Niestety więsze i plastikowe. W GX1 płacisz za metalowy korpus i za rozmiary. |
Dzięki za pomoc.
Faktycznie G5 przypadła mi do gustu.Muszę tylko odwiedzić jakiś market z aparatami by przymierzyć jak leży w dłoni,ale myślę że na 99% wezmę.Ba,nawet cosik znalazłem na niemieckim amazonie
http://www.amazon.de/gp/o...&condition=used
Szkoda tylko że nie wiem czy posyłają do Polski,i jak na razie to tanie co znalazłem (choć jeszcze wczoraj wieczorem widziałem G5 za 199euro-ale na bank do Polski nie dostarczają.
A tak poza nawiasem,gdzie moge jeszcze szukać używek lub powystawowych aparatów niź na mazonie,ebay,allegro (zerkam na gumtree i tablice,ale nie widze nic ciekawego).Mam jeszcze czas,jakiś miesiąc może ciut więcej,więc mi się nie pali.
fatman - Pon 31 Mar, 2014
Z niemieckiego amazona wysyłają do Polski.
Kupowałem.
|
|