|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - luneta ZRT - 457
rafklim - Pią 29 Lut, 2008 Temat postu: luneta ZRT - 457 Już mam ZRT - 457 , przerobiona w Astrokraku.
Polecam , jeśli już ZRT to taka po przerobieniu. Miałem wcześniej oryginalną i były problemy z koszmarna dystorsją i brakiem ostrości na części okularu. Kontakt z „Astrokrak” jest wyśmienity. Pomoc w każdym temacie na temat optyki. Znakomity fachowiec tam pracuje do tego praktyk z dużym doświadczeniem. Z czystym sumieniem mogę polecić. Jestem bardzo dociekliwym i męczacym klientem o czym admin tego forum może zaswiadczyć . Jakoś to wytrzymali w astrokraku -o dziwo.
Kolega kupił także ZRT z zoomem lantanowym, ja zaś ZRT z w70-15mm, szerokokątnym.
Najlepiej chyba dla obserwacji z ZRT sprawdza się zoom lantanowy. Porównywałem obraz z w70 -15mm oraz na tej samej ogniskowej w zoomie jak też na Plosslu 15mm. Najlepiej wypadł o dziwo zoom lantanowy - najostrzejszy i najbardziej kontrastowy obraz wydaje się iż z największą rozdzielczością.
Najsłabiej w70 szerokokątny - trudno ustawiał ostrość i widać zdecydowanie najmniej szczegółów.
Może macie inne doświadczenia z ZRT i kombinacjami okularów to proszę o ich zamieszczanie.
Najbardziej mnie interesuje dlaczego taka nieostrość wyskakuje w okularze w70.
[ Dodano: Wto 04 Mar, 2008 ]
Trochę pomęczyłem ludzi na astro forach i są odpowiedzi, że w70 w ZRT akurat pokazuje wszystkie swoje wady. Jednak wg mnie problemem jest w nim ustawienie oka w taki sposób aby uzyskać dobry obraz . Jesli się dobrze ustawi oko w stosunku do okularu to jest całkiem ok.
Wygodniej jednak by było gdyby Antares dał inna muszlę oczną aby nie trzeba było tak kombinować.
|
|