forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do 30D - malo kasy

slawku - Pią 29 Lut, 2008
Temat postu: Jaki obiektyw do 30D - malo kasy
Witam to pierwszy post ( i mam nadzieje ze nie ostatni) na tym forum.

zamierzam sobie sprawic 30d jednak moj budrzet jest teraz nieco ograniczony i poaczatkowy wybor padl na 30D + 50mm, jednak stwierdzilem ze pasowalo by mieć czym pokręcic :D i w sklepie gosc powiedzial ze doplacajac 100zł dorzuci mi jeszcze kita 18-55.

Pytanie do Was co mam zrobic na poczatek chciałbym cos co mi starczy na jakis rok czasu bo w przeciagu tego okresiu nie bede mial kasy zeby zakupic cos nowego.

A ha co bede fotografowal - wszystko co sie da ludzi krajobrazy imrezy grilowane itd.

Brac 30d z kitem czy 30d z 50mm ?

z góry dziekuje za porady.

Monastor - Pią 29 Lut, 2008

slawku, krajobrazu klasycznego nie zrobisz tą 50-tką. Będzie za wąski kąt.

Zdaje sobie sprawe ze nie ma takeigo obiektywu ktory byłby do wszystkeigo, lecz w mojej sytuacji nie wiem co robic - jedni mowia ze kit jest do tylka, znowu ta 50siatka nie mozna zadnego zblizenia zrobic. jestem w kropce i nikt nie chce pomoc ;(
Monastor - Pią 29 Lut, 2008

slawku, nie tylko zbliżenia, większy problem będzie właśnie z oddalaniem. Kąt objęty na 50 mm (odpowiednik 80 na pełnej klatce) będzie za mały na widoczki.

Może lepiej tańsze body i lepszą szklarnię.

myslalem nad tym i doszedlem do wniosku ze chce zainwestowac raz a kakretnie tzn ze w przyszlosci nie mam zamiaru zmieniac aparatu tylko dokupic obiektywy. mysle ze ta 30 wystarczy mi na baaaaardzo dlugi okres czasu.
Arek - Pią 29 Lut, 2008

Kup kita i 50-tkę. One się dobrze uzupełniają, bo 50-tka ratuje sytuacje tak gdzie kit niedomaga.
Smola - Sob 01 Mar, 2008

KIT mydli glownie na 30-55 mm. Jak ma byc za 100 zl to kupuj go. I do tego ta 50 1.8. I skladaj na cos w granicach 1500 - 2000 zl. A KITa sprzedaz za 70 zl potem czy za 100 zl i tyle.
Daimon - Nie 02 Mar, 2008

Jest i inne rozwiązanie. Możesz kupić nowego kita z IS, na dperview już go sprawdzili, wypadł znacznie lepiej od poprzednika - http://www.dpreview.com/l...3p5-5p6_is_c16/
Kosztuje 600 zł. Nie wiem, czy się mieścisz w tym ze swoim budżetem.