forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Przesiadka z kompaktu i pierwsze lustro

Sucharewicz - Sob 05 Kwi, 2014
Temat postu: Przesiadka z kompaktu i pierwsze lustro
Hej, witajcie!

Do tej pory korzystałem z Canona sx30 is, mam szanse na "wybór" prezentu w postaci lustrzanki, problem polega na tym ze budżet jest ostro ograniczony do 1500 - max, ale naprawdę max 2 tysięcy. Zdaje sobie sprawę ze najlepiej byłoby odlozyc gotowke, ale w tym wypadku to nie wchodzi w gre.

Pomimo ograniczonego budżetu chciałbym kupic sprzet który zostanie ze mna na pare lat, z czasem dokupi się do niego szkla.

Interesuje mnie przede wszystkim strzelanie krajobrazów i starych pomieszczeń, hal przemyslowych, czyli często ciemnych zakamarków z mala iloscia swiatla. Na kompakcie musnalem trochę długiej ekspozycji, wiec w miare możliwo¶ci, chciałbym robic zdjęcia w nocy, miasto, o niebie raczej w tej cenie mogę zapomnieć:)

W tym przedziale cenowym na te chwile widze Canona 600d, 100d, 1100 i 1200D. Interesuje mnie kupno nowego sprzętu. Oczywi¶cie fajnym dodatkiem bylaby możliwo¶ć kręcenia Video, ale nie jest to obowi±zkowa funkcjonalno¶ć.

Proszę Was o rade co wybrać, co możecie mi jeszcze polecić? Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

muzyk - Sob 05 Kwi, 2014

Z tych wszystkich: 600d.
Sucharewicz - Sob 05 Kwi, 2014

A może cos jeszcze w tym pułapie cenowym, nie musi być canon? Mój kompakt to widać bezlusterkowa kopia 600D.

Mam jeszcze takie pytanie, czytałem recenzje 100d, ale pomimo calkiem niezlej opinii jaka zgarnela (adekwatnej do segmentu) bardzo duza grupa osob poleca wlasnie 600D, pomimo ze jest trochę starszy od poprzednika, az taka roznica w użytkowaniu?

muzyk - Sob 05 Kwi, 2014

sprawdĽ Nikon d3100, a raczej 3200.
Może d5100 (zobacz na porównywarce cen).
Ewentualnie jaki¶ Pentax (tylko niekoniecznie k500).
może jaki¶ bezlusterkowiec?

Panasonic G5? GX1?

Sucharewicz napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanie, czytałem recenzje 100d, ale pomimo calkiem niezlej opinii jaka zgarnela (adekwatnej do segmentu) bardzo duza grupa osob poleca wlasnie 600D, pomimo ze jest trochę starszy od poprzednika, az taka roznica w użytkowaniu?

100D to już jest strasznie mały... może z 18-55 ok, ale założysz co¶ większego...
kiepawo się to trzyma.
650D byłby jeszcze bardziej ok, ale... budżet...

busz - Nie 06 Kwi, 2014

muzyk napisał/a:
Ewentualnie jaki¶ Pentax (tylko niekoniecznie k500).
może jaki¶ bezlusterkowiec?
Do dwóch kafli wolałbym k-30, zawsze to pod¶wietlane punkty af.
muzyk - Nie 06 Kwi, 2014

Busz. Tak jest.
Ewentualnie przypominam, by przyjrzeć się czy jasno¶ć wizjera jest ok.

Sucharewicz - Sob 12 Kwi, 2014

Do zamkniecia, moja pierwsza lustrznka został Canon 600d, mam nadzieje ze będę zadowolony. Dzieki za rady!