|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - YN560 III - krótki czas błysku
aklamot - Pon 07 Kwi, 2014 Temat postu: YN560 III - krótki czas błysku Witam serdecznie!
Mam pytanie do forumowiczów, którzy mieli styczność z tą lampą yongnuo 560 III. Używam jej razem z nikonem D800 i chciałbym zrobić zdjęcie używając czasu krótszego niż 1/320s. W aparacie mam ustawiony tryb 1/320/(tryb auto FP). Kiedy obniżam czas naświetlania zdjęcia, pojawia się ciemny, niedoświetlony pas na dole zdjęcia. Czy można z tego modelu wycisnąć krótszy czas?
Pozdrawiam
przez przypadek dodałem post dwa razy/ proszę o usunięcie jednej kopii
mozer - Pon 07 Kwi, 2014
Na sankach nie da rady - ta lampa nie ma HSS.
Grabus - Wto 08 Kwi, 2014
Możesz spróbować tego: https://www.youtube.com/watch?v=MUwfwFYl2MY
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
Grabus, to rozwiązanie chyba wymaga lampy z HSS na sankach.
aklamot - Wto 08 Kwi, 2014
Próbowałem sposobu z filmu ale niestety nie pomaga, widocznie zwiększa się moc błysku ale nie koniecznie jego długość. Pisząc na sankach macie na myśli lampę podpiętą do aparatu? Mam wyzwalacz radiowy yongnuo RF-603N, czy to może jakoś pomóc?
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
aklamot napisał/a: | isząc na sankach macie na myśli lampę podpiętą do aparatu? |
Tak.
aklamot napisał/a: | yzwalacz radiowy yongnuo RF-603N |
On też nie przekazuje HSS.
aklamot - Wto 08 Kwi, 2014
Trudno Dzięki bardzo za pomoc! Pozdrawiam
Grabus - Czw 10 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | Grabus, to rozwiązanie chyba wymaga lampy z HSS na sankach. |
No właśnie nie. W tym filmie jest podany trick, który pozwala obejść HSS. Polega to na ustawieniu lampy na pełną moc, po to żeby czas błysku był na tyle długi, żeby starczył na przejście szpary migawki, przez całą matrycę.
Tutejszyn - Czw 10 Kwi, 2014
Innym trickiem jest użycie fotoceli. Lampa wyzwalana fotocelą pozwala na użycie najkrótszych czasów. Nie testowałem, a wiedza pochodzi też z jakiegoś filmiku na YT.
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
Hm. Chyba czegoś nie rozumiem. Przy pełnej mocy błysk trwa pewni coś rzędu 1/5000 s. Wydawało mi się, że problemem synchronizacji jest też skoordynowanie momentu błysku z momentem otwarcia migawki... Jak w tym ma pomóc wyzwalanie drugą lampą?
Tutejszyn - Czw 10 Kwi, 2014
Znalazłem ten filmik.
HSS jest na sankach..
komor - Czw 10 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | Hm. Chyba czegoś nie rozumiem. Przy pełnej mocy błysk trwa pewni coś rzędu 1/5000 s. Wydawało mi się, że problemem synchronizacji jest też skoordynowanie momentu błysku z momentem otwarcia migawki... Jak w tym ma pomóc wyzwalanie drugą lampą? |
Zdaje się, że próbowałem tego sposobu i przy Canonie, moim radiu (Phottix Strato II) i lampach typu C580EX II czy YN560 – nie działało. Ten azjata z filmiku był – oględnie mówiąc – mało techniczny i żadnych detali nie podał, więc nie wiem czy to kwestia złej synchronizacji z radiem, czy czegoś innego.
cybertoman - Czw 10 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | Przy pełnej mocy błysk trwa pewni coś rzędu 1/5000 s | Jakie lampy masz na mysli?
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
cybertoman, ogólnie speedlighty - to taki strzał pi razy drzwi, nie wiem ile jest dokładnie.
cybertoman - Czw 10 Kwi, 2014
mozer, tak pi*oko to jest 1/200 - 1/300. Co nie zmienia faktu, ze trzeba odpowiednio wczesnie ten blysk wyzwolic.
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
Masz rację, najwyraźniej tutaj piszą jakieś bzdury o czasach nawet 1/8000 przy pełnej mocy lampy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16059
Znalazłem stronę z rzeczywistymi pomiarami.
Usjwo - Pią 11 Kwi, 2014
Najpierw trzeba zdefiniowac co znaczy czas blysku .
standardowo definiuje sie dwa czasy t.5 i t.1
t.5 to czas po ktorym moc blysku spada do 50% i czas t.1 po ktorym jest 10%.
W "specyfikacjach" marketingowych podaje sie czas ktory jest bardziej wygodny dla reklamy .
1/300 dla flash'y (YN i C) to mniejwiecej czas t.1 dla pelnej mocy.
Generalnie dla lepszych lamp czas blysku jest krotszy.
Uzywanie lamp bez hss przy czasach krotszych niz x-sync jest mozliwe, ale trzeba miec wyzwalacz z HyperSynch (nie wiem czy taka funkcja jest dostepana w jakies profi puszce). Mozna wtedy wyzwolic blysk "troche wczesniej" niz normalnie i zlapac go (blysk) przy calym przebiegu migawki, przy czasie mniejszym od x-sync.
Czas wyprzedzenia jest rozny dla roznych lamp i trzeba go dobrac doswiadczalnie. PocketWizard chyba pozwala definiowac ten czas z poziomu menu uzytkownika.
Do zastosowan amatorskich przy czasach ponizej x-sync lepiej sie sparawdzaja "tanie chinczyki" ktore maja dlugi czas blysku i raczej lampy studyjne niz flashe.
jacek.mikowicki - Wto 10 Cze, 2014
W tym modelu nie ma możliwości automatycznej synchronizacji. Jest to bardziej zaawansowany manual. Używam trzech takich do mini, mobilnego studia. Jeżeli chcesz uzyskać pełną synchronizację, taką jak w speedlight-ach powinieneś zaopatrzyć się w model 565 lub 580
Dżozef - Wto 10 Cze, 2014
Usjwo napisał/a: | Najpierw trzeba zdefiniowac co znaczy czas blysku .
standardowo definiuje sie dwa czasy t.5 i t.1
t.5 to czas po ktorym moc blysku spada do 50% i czas t.1 po ktorym jest 10%.
W "specyfikacjach" marketingowych podaje sie czas ktory jest bardziej wygodny dla reklamy .
1/300 dla flash'y (YN i C) to mniejwiecej czas t.1 dla pelnej mocy.
Generalnie dla lepszych lamp czas blysku jest krotszy.
Uzywanie lamp bez hss przy czasach krotszych niz x-sync jest mozliwe, ale trzeba miec wyzwalacz z HyperSynch (nie wiem czy taka funkcja jest dostepana w jakies profi puszce). Mozna wtedy wyzwolic blysk "troche wczesniej" niz normalnie i zlapac go (blysk) przy calym przebiegu migawki, przy czasie mniejszym od x-sync.
Czas wyprzedzenia jest rozny dla roznych lamp i trzeba go dobrac doswiadczalnie. PocketWizard chyba pozwala definiowac ten czas z poziomu menu uzytkownika.
Do zastosowan amatorskich przy czasach ponizej x-sync lepiej sie sparawdzaja "tanie chinczyki" ktore maja dlugi czas blysku i raczej lampy studyjne niz flashe. |
żadne tam "wyprzedzenia" wystarczy zwykłą lampę wyzwolić tak jak HSS. Używając np.YN622 nadajnik w trybie HSS a odbiornik do lampy poprzez gniazdo PC. Sprawdziłem działa i nie ma znaczenia 1/320 czy 1/8000
Usjwo - Sro 11 Cze, 2014
Dżozef napisał/a: |
żadne tam "wyprzedzenia" wystarczy zwykłą lampę wyzwolić tak jak HSS. Używając np.YN622 nadajnik w trybie HSS a odbiornik do lampy poprzez gniazdo PC. Sprawdziłem działa i nie ma znaczenia 1/320 czy 1/8000 |
Dziala - zmaczy blyska, czy prawidlowo naswietla? Mozesz blysnac na jakas biala sciane i pokazac wyniki?
|
|