forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Cena Sigmy A 1.4/50 HSM

Arek - Sro 09 Kwi, 2014
Temat postu: Cena Sigmy A 1.4/50 HSM
Za 2 dni poznamy cenę nowej Sigmy 1.4/50, która według wstępnych testów i pogłosek ma być tak samo dobra jak drogi Zeiss Otus. Jak myślicie? Jaka będzie cena?
MM - Sro 09 Kwi, 2014

Sigma poprosiła Was o sprawdzenie jakie są nastroje konsumentów i chce wiedzieć jaką cenę zaakceptuje klient w Polsce?
Cenę wstępną na bank znasz bo już Ci powiedzieli, więc po co to pytanie?

muzyk - Sro 09 Kwi, 2014

Żeby na podstawie ankiety z forum Sigma podbiła cenę :twisted:
MM - Sro 09 Kwi, 2014

Dlatego do ankiety walnąłem cenę najniższą podaną :twisted:
Arek - Sro 09 Kwi, 2014

Ja cenę znam.

Yamaki bardzo pochlebnie wypowiada się o Optyczne/Lenstip, ale jeśli myślicie, że centrala w Japonii ustala cenę na podstawie ankiety na naszym forum, to chyba jednak przeceniacie nasze możliwości.

To tylko zabawa.

nienietaktak - Sro 09 Kwi, 2014

Będzie kosztowała za dużo :P
Arek - Sro 09 Kwi, 2014

MM napisał/a:
Dlatego do ankiety walnąłem cenę najniższą podaną

I popsułeś zabawę...

mozer - Sro 09 Kwi, 2014

Stara Sigma kosztuje poniżej 2000 zł (w dodatku ja kupiłem ją nową "na promocji" poniżej 1500), a jest to świetny obiektyw. Nie wiem jakie cuda musiałaby mieć ta nowa wersja, żeby mi się opłacało dokonać zamiany dokładając więcej niż drugie tyle. Tym bardziej, że 50 jest łatwiejsza do zrobienia niż 35, która przecież kosztuje 3000...
Dla mnie 3000 to absolutnie górny limit sensowności tego obiektywu, bo nie spodziewam się, żeby to była konstrukcja trwałością choćby zbliżająca się do Zeissa...

pioroon - Sro 09 Kwi, 2014

A ja się do zabawy dołączam :P
Mój typ ~3200.

Mogliby teraz zrobić 85mm/1.4 to byłby dobry konkurent na rynku.
Brakuje takiego szkła w dobrej cenie.

Arek - Sro 09 Kwi, 2014

pioroon napisał/a:
Mogliby teraz zrobić 85mm/1.4 to byłby dobry konkurent na rynku.

No ale przecież akurat to szkło mają - i to dobre.

Może pioroon myśli o serii Art

Arek napisał/a:
No ale przecież akurat to szkło mają - i to dobre.

Ma ale myślę o nowej wersji, typu Art, jak pisze nntt. Gdyby go trochę poprawili (bardziej używalna pełna dziura) + nowa obudowa, byłoby miło :)
Bo w tej chwili to jednak C85/1.8 wychodzi kożystniej...cena/jakość

pioroon napisał/a:
+ nowa obudowa

taktak ;)

mozer - Sro 09 Kwi, 2014

Dla mnie główną zaletą tej nowej serii jest USB dock - chociażby dlatego bym się przesiadł, ale to nie mogłaby być taka kosmiczna różnica w cenie.
komor - Sro 09 Kwi, 2014

Arek napisał/a:
Yamaki bardzo pochlebnie wypowiada się o Optyczne/Lenstip, ale jeśli myślicie, że centrala w Japonii ustala cenę na podstawie ankiety na naszym forum, to chyba jednak przeceniacie nasze możliwości.

Prawda jest taka, że to nie centrala w Japonii ustala cenę, tylko nadredaktor Arek O. autoryzuje ile toto powinno kosztować, żeby było git. :)

komor, w takim razie 1500 :twisted:
kozidron - Sro 09 Kwi, 2014

Żeby zachęcić posiadaczy innego systemu powinna być maxymalnie w okolicach 2,5K, tyle ktoś kto z tego żyje lub zawansowany amator, generalnie bedzie mógł zapłacić za instrument takiej klasy, nawet jak nie będzie wybitnie lepsza od nikkora, o canonie nie wspominam bo tam 50/1.4 to obciach systemowy :wink:

Nikt też po tym obiektywie nie spodziewa się jakiejś wybitnej mechaniki czy super solidnej konstrukcji, wystarczy ze to cudo będzie mieć lepszy af od canona i bedzie ostrzejsze od nikkora :wink:

Arek - Sro 09 Kwi, 2014

kozidron napisał/a:
Nikt też po tym obiektywie nie spodziewa się jakiejś wybitnej mechaniki czy super solidnej konstrukcji, wystarczy ze to cudo będzie mieć lepszy af od canona i bedzie ostrzejsze od nikkora :wink:

No ale taki obiektyw 1.4/50 Sigma ma już od kilku lat...

MM - Czw 10 Kwi, 2014

Arek napisał/a:
centrala w Japonii ustala cenę

Ustala, ale konsultuje to jakoś z dystrybucją, bada rynek no i sam dystrybutor też ma małe widełki dla siebie. Tamron swego czasu przejechał się na cenie nowego 70-200/2.8 i najnowsze tele 150-600 dał w bardziej ludzkiej cenie... Była w tym duża zasługa konsultacji właśnie.

kozidron - Czw 10 Kwi, 2014

Arek napisał/a:
No ale taki obiektyw 1.4/50 Sigma ma już od kilku lat...

No ale z tym obiektywem jest dość loteryjne, od paru lat.

Zauważyłem ostatnio, że nowe szkła sigmy działają poprawniej, może to przypadek, może zbieg okoliczności, omawiana tu sigma byłaby pewnie dla mnie idealnym obiektywem, oczywiście jakby wszystkie plotki okazały się potwierdzone.

Arek - Czw 10 Kwi, 2014

MM napisał/a:
Była w tym duża zasługa konsultacji właśnie.

A ja myślałem, że bardziej w tym, że Tamron 150-600 jest produkowany w Chinach...

RB - Czw 10 Kwi, 2014

Arek napisał/a:
MM napisał/a:
Była w tym duża zasługa konsultacji właśnie.

A ja myślałem, że bardziej w tym, że Tamron 150-600 jest produkowany w Chinach...

Tzn. nie mogli huknąc jakiejś bardziej wypasionej ceny? No nie wierzę...

Arek - Czw 10 Kwi, 2014

Mogli :) Być może jeszcze hukną, bo sprzedaje im się jak ciepłe bułeczki.
matys - Pią 11 Kwi, 2014

Dałem między 3000-3500zł (jak większość) i jak większość się pomyliłem.
"The UK RRP will be £849.99." - czyli na oko jakieś 4250zł w UK

Za to w Polsce cena będzie w okolicy 3 490 zł.
I weź tu powiedz że optyczne.pl nie ma wpływu na cenę ;)

pioroon - Pią 11 Kwi, 2014

Ustabilizuje się pewnie na poziomie 3200, mówiłem ;)
bogdanek - Sob 03 Maj, 2014

Zastanawiałem się ostatnio , ale tak czysto hipotetycznie ,czy warto by było czekać na tą Sigmę , (pomijając fakt , że do Pentaxa będzie pewnie za dwa lata:-) , czy kupić używkę starszej wersji , czy FA 50 1,4 .
3200zł za obiektyw idealny to nie jest dużo , ale czy Sigma przypadkiem nie za wysoko się ceni , przecież z tego co czytam jest to tyko odświeżona pięćdziesiątka .

mozer - Sob 03 Maj, 2014

IMHO jeśli w sklepie znajdziesz trafiającą sztukę to warto nawet nówkę w starej wersji - o ile jeszcze jest dostępna.
bogdanek - Sob 03 Maj, 2014

Dzięki za poradę, tak czy tak , do dwóch miesięcy muszę coś znaleść i zdecydować :-)
muzyk - Nie 04 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
bo tam 50/1.4 to obciach systemowy :wink:

Hmm, ale co Ty wymagasz od szkła za grosze? :roll:
Optyka ujdzie w tłumie, nawet na 1.4, ale Af... no ekhmmm
- pisałem, że jak jest zimniej to się pasztet robi i nie kręci. :razz:

kozidron - Nie 04 Maj, 2014

muzyk napisał/a:

to jest obiektyw za 1300 ziko, czyli w bardzo podobnej cenie co inne instrumenty o tej samej ogniskowej w innych systemach, czego nie rozumiesz w tym zdaniu?

muzyk napisał/a:
Optyka ujdzie w tłumie, nawet na 1.4, ale Af... no ekhmmm

Robiłeś zdjęcia np. nikkorem?

muzyk - Nie 04 Maj, 2014

Piszesz tak, jakby c 50 1.4 w kwestii optyki był paździerzem, ale przecież, aż tak źle nie jest i nawet 1.4 jest używalna.
Owszem, ustępuje innym podobnym, w niektórych punktach, a w niektórych nie, ale, żeby obciach... :razz:

Nie przesadzasz aby :roll:

mozer - Nie 04 Maj, 2014

Stara sigma na 1.4, crop 1:1, standardowe wyostrzanie LR:

kozidron - Nie 04 Maj, 2014

muzyk napisał/a:
Owszem, ustępuje innym podobnym, w niektórych punktach, a w niektórych nie, ale, żeby obciach... :razz:

muzyk, pytam się krótko, czego znowu nie rozumiesz? Nie dociera do Ciebie, że to jest jeden z prostszych instrumentów do wykonania, że wszyscy zdążyli odświeżyć swoje 50/1.8 i 50/1.4 tylko nie canon, że USM w tym modelu canona nawet nie jest z nazwy, że uzytkownicy tego systemu wolą kupić sigmę, bo pod każdym względem gra lepiej niż ich szkło systemowe? Nawet sony ma lepsze 50/1.4 :P

muzyk dziecko drogie czego nie rozumiesz?

bogdanek - Nie 04 Maj, 2014

Ło , ale z tym dzieckiem to pojechałeś zdrowo :-) nie ładnie.
muzyk - Nie 04 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
muzyk, pytam się krótko, czego znowu nie rozumiesz? Nie dociera do Ciebie, że to jest jeden z prostszych instrumentów do wykonania, że wszyscy zdążyli odświeżyć swoje 50/1.8 i 50/1.4 tylko nie canon, że USM w tym modelu canona nawet nie jest z nazwy, że uzytkownicy tego systemu wolą kupić sigmę, bo pod każdym względem gra lepiej niż ich szkło systemowe? Nawet sony ma lepsze 50/1.4 :P

muzyk dziecko drogie czego nie rozumiesz?

Kozi.

Trzymaj poziom...
:!: :zalamany:

Zadam Tobie to samo pytanie: czego nie rozumiesz z tego co piszę do Ciebie?

Zobacz poniższe linki - popatrz na wartości rozdzielczości.
Popatrz na aberrację np. - o tym pisałem, jeśli zauważyłeś, że w "ustępuje innym podobnym, w niektórych punktach, a w niektórych nie":

http://www.photozone.de/n...0_14_ff?start=1

http://www.photozone.de/c...50f14ff?start=1

Staram się prosto i jasno, że chodzi o 50 1.4 i że różnice, konkretnie w rozdzielczości nie są aż tak duże, by od strony optyki mówić o obciachu.
A Ty dalej w kółko. :zalamany:

Że na brzegu Canon jest słaby na f1.4 i wyższych?
Cóż, dla mnie np. to zaleta, że centrum ostre na pełnej, a brzegi nie.

P.S. Af to inna sprawa. Zwłaszcza jak jest zimo.

kozidron - Pon 05 Maj, 2014

muzyk, czyli jednak dalej nie rozumiesz, krótko:

muzyk napisał/a:

kozidron napisał/a:
to jest obiektyw za 1300 ziko, czyli w bardzo podobnej cenie co inne instrumenty o tej samej ogniskowej w innych systemach, czego nie rozumiesz w tym zdaniu?

żeby zachowywało się co najmniej jak szkła konkurencji o tej samej ogniskowej, żeby miał podobny af, cene i jeżeli ma w nazwie USM, żeby to był usm nie tylko z nazwy, czego nie rozumiesz?
W innych systemach 50tki maja taką sama cene jak ta canonowska, po co to pitolenie, że to szkło za grosze, ze zrozumieniem której części masz nie po drodze?

muzyk - Pon 05 Maj, 2014

Kozi. Już dobsze. :lol: