|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - aparat do 1000
Mohito - Czw 10 Kwi, 2014 Temat postu: aparat do 1000 Hej
chciałbym prosić Was o pomoc przy wyborze aparatu.
Do tej pory zdjęcia robiłem tym co miałem pod ręką. Galaxy SIII lub sprzęt pożyczony od znajomych.
Chciałbym jednak kupić coś własnego.
Nie mam jakichś wielkich wymagań (chyba )
Do czego ma służyć:
Chcę robić zdjęcia w różnych warunkach, od studyjnych domowym sposobem ze słabym światłem po zabranie aparatu na wyścigi i robienie zdjęć w pełnym słońcu.
Kręci mnie też funkcja ustawiania ostrości 1-2 plan.
Dość ważna jest też funkcja nagrywania filmów.
Jaki budżet:
Jako, że to mój pierwszy sprzęt nie chcę wydawać na niego kroci bo i tak pewnie nie wykorzystam większości funkcji.
Dlatego nie chciał bym przekraczać kwoty 1000 zł
Macie jakieś pomysły?
(do kompaktów jestem uprzedzony)
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
Mohito napisał/a: | Dlatego nie chciał bym przekraczać kwoty 1000 zł |
A ile na obiektyw/obiektywy?
kozidron - Czw 10 Kwi, 2014
Mohito napisał/a: | od studyjnych domowym sposobem ze słabym światłem po zabranie aparatu na wyścigi i robienie zdjęć w pełnym słońcu. |
pod te tematy i w tym budżecie będzie to niemożliwe i nie mówie tego, żeby cię przygnębić czy udowadniać, ze trzeba wydać kilka tysięcy żeby zakupić coś zadowalającego tylko niestety takie są fakty.
Proponuje ci kupić jakąś starszą puszkę ale nie z pułapu entrylevel a raczej pólka wyżej, np. canon 30D, pentax K10 czy nikon d80 z jakimś obiektywem klasy 18-55, niestety tym zestawem będzie ciężko robić wyścigi ale przynajmniej zaczniesz pstrykać.
Mohito - Czw 10 Kwi, 2014
Do tej pory zadowalałem się zdjęciami z Galaxy SIII więc nie mam jakichś nie wiadomo jakich wymagań co do jakości itd.
Na wyścigach najczęściej nagrywałem filmy + kilka zdjęć.
Chcę kupić aparat bo boli mnie jak widzę ziarno na zdjęciu przy słabszym świetle.
Myślałem o cyfrówce z wymienną optyką żeby później móc dokupić lepszy obiektyw.
muzyk - Czw 10 Kwi, 2014
Jakiś kompakt.
O lustrze zapomnij.
Chyba, że używka ala Canon 1100d czy coś w ten deseń.
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
muzyk, no co Ty - za tysiaka to nawet 40D teraz kupisz.
pioroon - Czw 10 Kwi, 2014
Np od mozera
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
Nie, ja swojego kochanego aparaciku nie sprzedaję
matys - Czw 10 Kwi, 2014
Kup galaxy S5
.....w sumie to i tak 1500zl ponad budżet
muzyk - Czw 10 Kwi, 2014
Ma filmować...
Może używany d3100
Tutejszyn - Pią 11 Kwi, 2014
Mohito napisał/a: | Kręci mnie też funkcja ustawiania ostrości 1-2 plan. | Nikkor 50mm f/1.8, to chyba najtańszy obiektyw na rynku, który to zrealizuje, to wydatek 500 złotych. Teraz tylko znaleźć Nikona za 500, który ma silnik AF w body i można zacząć fotografować. Ale chyba nie filmować. Nie za 500 złotych.
RB - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Mohito napisał/a: | Kręci mnie też funkcja ustawiania ostrości 1-2 plan. | Nikkor 50mm f/1.8, to chyba najtańszy obiektyw na rynku, który to zrealizuje, to wydatek 500 złotych. |
Najtańszy jest Canon 50/1.8. Poniżej 400 złotych.
Usjwo - Pią 11 Kwi, 2014
RB napisał/a: |
Najtańszy jest Canon 50/1.8. Poniżej 400 złotych. |
ale on sie nie nadaje do manualnego ostrzenia
komor - Pią 11 Kwi, 2014
Usjwo napisał/a: | ale on sie nie nadaje do manualnego ostrzenia |
Jak nie, jak tak? A na poważnie, w aparacie bez live-view albo bez porządnej matówki to żaden 50/1.8 nie będzie się nadawał do manualnego ostrzenia. Czy za te pieniądze znajdzie się aparat z live-view? A przepraszam, jeszcze filmowanie ma być. Hm…
Mohito - Pią 11 Kwi, 2014
No dobra czyli do 1000 można próbować polować na Canona 1100d albo Nikona d80. (temat nadal otwarty)
Czy podniesienie kwoty do 1500 coś by zmieniło? (na całość body + obiektyw).
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
Mohito napisał/a: | Nikona d80. |
ale to bez video i z matycą CCD. Poczytaj co to CMOS i CCD.
Cytat: | Czy podniesienie kwoty do 1500 coś by zmieniło? |
Oczywiście.
Albo używka dalej, albo może już jakiś nowy.
Weź zobacz:
Canon 1100D, Nikon d3100, może jakiś Pentax K30 używany?
Nikon d3200 używany/nowy samo body..., Nikon d5100 używany.
Co do Pentaxa k30, ostatnio widziałem w Hamburgu w MM nowy, ale biały z obiektywem 18-55 za 350 euro.
komor - Pią 11 Kwi, 2014
Mohito napisał/a: | Czy podniesienie kwoty do 1500 coś by zmieniło? |
Oczywiście, za to można już kupić podstawowy zestaw kitowy, nowy!
Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2013)
kozidron - Pią 11 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | Oczywiście.
Albo używka dalej, albo może już jakiś nowy.
Weź zobacz:
Canon 1100D, Nikon d3100, może jakiś Pentax K30 używany?
Nikon d3200 używany/nowy samo body..., Nikon d5100 używany.
Co do Pentaxa k30, ostatnio widziałem w Hamburgu w MM nowy, ale biały z obiektywem 18-55 za 350 euro. |
to się nie zmieści w budżecie z obiektywem, d80 się mieści, tak samo jak k10 czy 30D.
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
kozidron napisał/a: | to się nie zmieści w budżecie z obiektywem |
Używany się zmieści.
kozidron - Pią 11 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | Używany się zmieści. |
daj linka, gdzie uzywany się zmieści, pamietaj że wraz z obiektywem i nieuszkodzony
mozer - Pią 11 Kwi, 2014
komor napisał/a: | zestaw kitowy |
i Ty, Brutusie?
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
kozidron napisał/a: | daj linka |
Zaallegruj
komor - Pią 11 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | i Ty, Brutusie? |
Jaada nie ma.
Ja tam nie mam nic przeciwko zestawom kitowym. Gdzieś widziałem reklamę "Laserowy paintball". Podobnie jak w "zestawie kitowym" bezsensowne zestawienie słów, ale z drugiej strony, bardzo zrozumiałe. W sumie zastępując słowo "paintball" czymkolwiek innym, reklama byłaby kompletnie nieczytelna.
mozer - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn, tak, ale czym się różni znaczenie wyrażenia 'zestaw kitowy' od samego 'kit' albo od samego 'zestaw'? W Twoim przykładzie jest przynajmniej nawiązanie do innego znanego sportu...
W języku polskim samo "kit" nic nie znaczy. "Zestaw" jest wyrazem zbyt ogólnym, a w fotografii też może znaczyć wszystko. "Zestaw kitowy" wydaje się tworem trafiającym w sedno tego, co się chce wyrazić. Jest zgodne z... na pewno poloniści znajdą na to lepsze określenie.. tworzeniem zdań po polsku, myśleniem po polsku, specyfiką polskiego języka.
mozer - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn, a dlaczego nie mozna powiedziec 'zestaw handlowy'?
Kolejnym problemem jest to, ze w jezyku polskim istnieje slowo 'kit'.
mozer napisał/a: | Kolejnym problemem jest to, ze w jezyku polskim istnieje slowo 'kit'. | To dlaczego mylą się w swoich wypowiedziach nawet fachowcy? "Kit" jest zbyt kanciaste. Kto powie w Polsce "Kupiłem Nikon D7100 kit"?
[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2014 14:32 ]
mozer napisał/a: | a dlaczego nie mozna powiedziec 'zestaw handlowy'? | Można, ale "zestaw kitowy" jest bardziej... potoczny, luzacki, gwarowy, do używania w środowisku..
mozer - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn, wiesz co, 'zestaw kitowy' brzmi dla mnie jak 'komputer personal computer', a nie luzacko, czy gwarowo...
Kiedyś na Śląsku, kiedy jeszcze straszna bida była, to dzieci kwiczały z radości, kiedy przyjeżdżał cyrk, gdzie atrakcją był słoń Elefant.
To było na jakimś filmie..
[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2014 15:37 ]
Po prostu mnie nie razi "zestaw kitowy", dla Ciebie nie do przyjęcia i szanuję to.
mozer - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn, nie wiem, czy jakikolwiek językoznawca zaakceptowałby tego potworka...
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
Słoń elefant
to takie maśane butter
muzyk napisał/a: | Słoń elefant | Nie czujesz klimatu.. Napisałem "słoń Elefant". Duża litera wskazuje, ze to jest imię zwierzęcia, a rzecz działa się w miejscu i czasach, kiedy ludzie najczęściej nie znali angielskiego.
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
Tutejszyn.
komor - Pią 11 Kwi, 2014
A ja się zgadzam z Mozerem, że to nieprawidłowe, co napisałem (zestaw kitowy). Za karę przez kwadrans nie zajrzę na forum. Choć tak po prawdzie to niejedno nieprawidłowe stwierdzenie czy śmieszna kalka językowa wpisała się na stałe do języka, więc pewnie i zestaw kitowy pewnego dnia będzie OK. Mnie nie razi, ale rozumiem, że według zasady jest to maślany Butter i słoń Elefant.
muzyk - Pią 11 Kwi, 2014
Komor. Zestaw do kitu. Po prostu.
Usjwo - Pon 14 Kwi, 2014
komor napisał/a: | Usjwo napisał/a: | ale on sie nie nadaje do manualnego ostrzenia |
Jak nie, jak tak? A na poważnie, w aparacie bez live-view albo bez porządnej matówki to żaden 50/1.8 nie będzie się nadawał do manualnego ostrzenia. |
Chodzilo mi raczej o wygode krecenia pierscieniem ostrzenia, a nie o to co zobaczymy na matowce/lv. Pod tym wzgledem 50f/1.8 jest wybitnie nieprzyjazny uzytkownikowi
|
|