|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Steiner Commander XP 7x30
maar - Pią 11 Kwi, 2014 Temat postu: Steiner Commander XP 7x30 Zastanawiam się nad zakupem w ramach eksperymentu lornetki Steiner Commander XP 7x30.
Nigdy nie używałem lornetki z indywidualnym ustawianiem ostrości. Interesuje mnie lornetka, w której nie ma potrzeby za każdym razem korygować ostrości, przykładam do oka i widzę. Teoretycznie ustawiając ostrość na podziałce na 0, obraz powinien być ostry od 20 m do nieskończoności.
Jak to wygląda w praktyce, pytanie kieruję do osób używających porro Steinera 7x30 niekoniecznie w wersji Commander.
Niepokoi mnie również małe pole widzenia okularów.
Obecnie posiadam lornetki Nikona SE: 8x32, 10x42, 12x50, EDG 7x42, EII 8x30.
W opiniach można odnieść się do w/w instrumentów.
Tak jak wspomniałem, kieruje mną ciekawość. Nie interesują mnie inne zamienniki, tylko ta lornetka.
Ewentualne przeznaczenie: lornetka do samochodu, używana bez futerału, ogólnego przeznaczenia, porro, dzienna, tak trochę na "rozwałkę", ale o parametrach nie odstających od użytkowanych aktualnie lornetek.
Guliwer - Pią 11 Kwi, 2014
Głębia ostrości jest tym większa i mniejsze powiększenie. Będzie taka sama w Steinerze 7x jak w Nikonie 7x.
Głębia ostrości zależy bardziej od wzroku, zdolności akomodacji oka.
Niestety reklamy lornetek "z dużą głębią ostrości" są... reklamami.
Jeśli lornetka do samochodu, czyli używania w czasie stania w korku, to lepsza lekka, jednoręczna, z CF.
Arek - Pią 11 Kwi, 2014
To weź już bardziej Nighthuntera 8x30. Sam mam i używam. Mój wzrok dość dobrze się akomoduje i mam w nim obraz ostry od około 10 metrów do nieskończoności. W Commanerze przy 7x pewnie byłoby jeszcze lepiej, ale szkoda mi jego pola widzenia. Nighthunter ma takie samo, przy większym powiększeniu.
maar - Pią 11 Kwi, 2014
Dziękuję Arek, model proponowany przez Ciebie, wydaje się jednak bardziej odpowiedni.
Parametry są zbliżone do Nikona SE 8x32: pole widzenia i ogólny gabaryt. Lornetka jest nawet lżejsza około 100 gramów od Nikona.
Zamówiłem Steinera Nighthunter Xtreme 8x30.
Ciekawe co zmieniono w stosunku do wersji XP. Zakładam, że parametry tego modelu nie będą gorsze niż w egzemplarzu testowanym na optyczne.pl
kivirovi - Pią 11 Kwi, 2014
smakosze
Arek - Pią 11 Kwi, 2014
maar, polepszyli jeszcze odrobinę powłoki. Zmienili trochę obudowę. Zmiany niewielkie, ale moim zdaniem na gorsze. Obicie jest bardziej miękkie z poduszkami pod kciuki. Wolałem bardziej klasyczne (ascetyczne) starsze. Dlatego jestem zadowolony, że mam XP, a nie Xtreme.
|
|