forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Czy warto sprzedać Nikkora 28-70 i kupić 24-70

111lisu - Sob 12 Kwi, 2014
Temat postu: Czy warto sprzedać Nikkora 28-70 i kupić 24-70
Pytanie czy warto sprzedać Nikkora 28-70/2,8 i kupić 24-70/2,8?

kozidron - Sob 12 Kwi, 2014

111lisu napisał/a:
Pytanie czy warto sprzedać Nikkora 28-70/2,8 i kupić 24-70/2,8?

Warto, tylko pytanie czy warto dla Ciebie?

28-70/2.8, to bardzo solidne i porządne szkło, jeżeli trafił ci się nie zajechany egzemplarz i robisz raczej amatorskie pstryki a nawet jak od czasu do czasu jakąś chałturę to bym nie zmieniał.

111lisu, w jakim stanie jest twój egzemplarz?

siosio - Nie 13 Kwi, 2014

Jak nie masz na co wydawać kasy to warto. Co Ci nie pasuje w 28-70?
111lisu - Nie 13 Kwi, 2014

Egzemplarz kupiłem u jankesów naprawiłem i bangla tylko jest ciężki jak piernik.
Nie jest zajechany wygląda przyzwoicie, czasem gubi się w ciemniejszych warunkach, ale to chyba normalne.
Ostatnio jakiś kolo robił mi głowę. że 24 jest znacznie ostrzejszy tylko,
że ja to używam z d700 a on z D600 wiec chyba dużej różnicy nie byłoby w obrazku u mnie?

kozidron - Nie 13 Kwi, 2014

111lisu napisał/a:
Egzemplarz kupiłem u jankesów naprawiłem i bangla tylko jest ciężki jak piernik.

ale różnica w wadze między nimi jest pomijalna więc na "lekkości" nie zyskasz wymieniając.

111lisu napisał/a:
Nie jest zajechany wygląda przyzwoicie, czasem gubi się w ciemniejszych warunkach, ale to chyba normalne.
Ostatnio jakiś kolo robił mi głowę. że 24 jest znacznie ostrzejszy tylko,

znacznie, to jest gruba przesada. Do tego te róznice to na pełnej dziurze są raczej widoczne, po przymknięciu jest dośc podobnie.

111lisu napisał/a:
że ja to używam z d700 a on z D600 wiec chyba dużej różnicy nie byłoby w obrazku u mnie?

111lisu, skoro masz kolegę, który twierdzi że ma coś znacznie lepszego, dlaczego nie zrobisz kilku porównawczych pstryków? Przecież robienie zdjęć nie boli :roll:

111lisu, z tego co piszesz, ja na twoim miejscu bym nie zmieniał, chociaż skoro masz już doświadczenie w reperowaniu 28-70 to pewnie przyda się ono gdybyś musiał kupować nowego 24-70.
111lisu, zapytaj kolegę czy nie ma kłopotów z płynnym kręceniem pierścieniem zuma w okolicach 35mm ;) ?

111lisu - Nie 13 Kwi, 2014

Kolo ma nówkę więc nic mu nie dolega a boli pożyczenie ;)
Powiedz mi na "pełnej" dziurze jest spora różnica?
Tzn rzuca na kolana?
Bo z domkniętym to wiadomo, że jest podobnie ;)

Co do pierścienia w 24-70 nie wygląda to źle.
https://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68

kozidron - Nie 13 Kwi, 2014

111lisu napisał/a:
Kolo ma nówkę więc nic mu nie dolega a boli pożyczenie ;)

ale niczego nie musisz pozyczać, wystarczy się spotkać na piwie. Poza tym mozesz udowodnić, że nie ma racji.

111lisu napisał/a:
Powiedz mi na "pełnej" dziurze jest spora różnica?

na egzemplarzach które porównywałem jest zauważalna ale słowa którego domyslam się uzył twój kolega czyli "znacznie" bym nie użył.
Różnica jest w af-ie, porównanie robiłem na dziadku d700, dawno temu.

111lisu napisał/a:
Kolo ma nówkę

Kolega z którym pracuje zauważył, że po pół roku pierścień zaczął się klinować w okolicach 35mm, mi to zaczęło przeszkadzać dopiero po około 9 miechach aż w końcu zrobiło się to mocno denerwujące.
Szkoda, że nikon produkuje takiego bubla za taka kase w tym segmencie i że usterkę najlepiej jest usunąć samemu, bo serwis nikona to porażka.

111lisu, nie wiem jaki jest twój egzemplarz ale przecietnie amatorowi nie opłaca się wymieniać, lepiej kupić jakieś szkło za różnicę.