|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Czy warto sprzedać Nikkora 28-70 i kupić 24-70
111lisu - Sob 12 Kwi, 2014 Temat postu: Czy warto sprzedać Nikkora 28-70 i kupić 24-70 Pytanie czy warto sprzedać Nikkora 28-70/2,8 i kupić 24-70/2,8?
kozidron - Sob 12 Kwi, 2014
111lisu napisał/a: | Pytanie czy warto sprzedać Nikkora 28-70/2,8 i kupić 24-70/2,8? |
Warto, tylko pytanie czy warto dla Ciebie?
28-70/2.8, to bardzo solidne i porządne szkło, jeżeli trafił ci się nie zajechany egzemplarz i robisz raczej amatorskie pstryki a nawet jak od czasu do czasu jakąś chałturę to bym nie zmieniał.
111lisu, w jakim stanie jest twój egzemplarz?
siosio - Nie 13 Kwi, 2014
Jak nie masz na co wydawać kasy to warto. Co Ci nie pasuje w 28-70?
111lisu - Nie 13 Kwi, 2014
Egzemplarz kupiłem u jankesów naprawiłem i bangla tylko jest ciężki jak piernik.
Nie jest zajechany wygląda przyzwoicie, czasem gubi się w ciemniejszych warunkach, ale to chyba normalne.
Ostatnio jakiś kolo robił mi głowę. że 24 jest znacznie ostrzejszy tylko,
że ja to używam z d700 a on z D600 wiec chyba dużej różnicy nie byłoby w obrazku u mnie?
kozidron - Nie 13 Kwi, 2014
111lisu napisał/a: | Egzemplarz kupiłem u jankesów naprawiłem i bangla tylko jest ciężki jak piernik. |
ale różnica w wadze między nimi jest pomijalna więc na "lekkości" nie zyskasz wymieniając.
111lisu napisał/a: | Nie jest zajechany wygląda przyzwoicie, czasem gubi się w ciemniejszych warunkach, ale to chyba normalne.
Ostatnio jakiś kolo robił mi głowę. że 24 jest znacznie ostrzejszy tylko, |
znacznie, to jest gruba przesada. Do tego te róznice to na pełnej dziurze są raczej widoczne, po przymknięciu jest dośc podobnie.
111lisu napisał/a: | że ja to używam z d700 a on z D600 wiec chyba dużej różnicy nie byłoby w obrazku u mnie? |
111lisu, skoro masz kolegę, który twierdzi że ma coś znacznie lepszego, dlaczego nie zrobisz kilku porównawczych pstryków? Przecież robienie zdjęć nie boli
111lisu, z tego co piszesz, ja na twoim miejscu bym nie zmieniał, chociaż skoro masz już doświadczenie w reperowaniu 28-70 to pewnie przyda się ono gdybyś musiał kupować nowego 24-70.
111lisu, zapytaj kolegę czy nie ma kłopotów z płynnym kręceniem pierścieniem zuma w okolicach 35mm ?
111lisu - Nie 13 Kwi, 2014
Kolo ma nówkę więc nic mu nie dolega a boli pożyczenie
Powiedz mi na "pełnej" dziurze jest spora różnica?
Tzn rzuca na kolana?
Bo z domkniętym to wiadomo, że jest podobnie
Co do pierścienia w 24-70 nie wygląda to źle.
https://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68
kozidron - Nie 13 Kwi, 2014
111lisu napisał/a: | Kolo ma nówkę więc nic mu nie dolega a boli pożyczenie |
ale niczego nie musisz pozyczać, wystarczy się spotkać na piwie. Poza tym mozesz udowodnić, że nie ma racji.
111lisu napisał/a: | Powiedz mi na "pełnej" dziurze jest spora różnica? |
na egzemplarzach które porównywałem jest zauważalna ale słowa którego domyslam się uzył twój kolega czyli "znacznie" bym nie użył.
Różnica jest w af-ie, porównanie robiłem na dziadku d700, dawno temu.
111lisu napisał/a: | Kolo ma nówkę |
Kolega z którym pracuje zauważył, że po pół roku pierścień zaczął się klinować w okolicach 35mm, mi to zaczęło przeszkadzać dopiero po około 9 miechach aż w końcu zrobiło się to mocno denerwujące.
Szkoda, że nikon produkuje takiego bubla za taka kase w tym segmencie i że usterkę najlepiej jest usunąć samemu, bo serwis nikona to porażka.
111lisu, nie wiem jaki jest twój egzemplarz ale przecietnie amatorowi nie opłaca się wymieniać, lepiej kupić jakieś szkło za różnicę.
|
|