|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pentax X5 v Fuji SL300 v Praktica Luxmedia 16-Z21C
arab23 - Sob 12 Kwi, 2014 Temat postu: Pentax X5 v Fuji SL300 v Praktica Luxmedia 16-Z21C Witam !Potrzebuję zakupić aparat .Głównie będą nim robione zdjęcia wykonanych mebli ,wykończeń wnętrz .Aparat musi być w miarę prosty i maksymalnie do 800 -900 zł (już z dostawą ).Ponieważ będą go używać montażyści nie może być zbyt drogi i mały ,ponieważ podczas różnego rodzaju prac mógłby zniknąć albo zostać zniszczony .Zdjęcia głównie w pomieszczeniach .Fotografowane będą też detale tj: wyposażenie szafek , systemy koszy itp...
Jaki sprzęt radzilibyście zakupić .Znalazłem takie jak w temacie (wybrałem z tego względu że posiadam FUJI F 6500 fd i jestem z niego bardzo zadowolony a te podane wydają się podobne i nieskomplikowane ).Dzięki za rady i inne propozycje
Jar - Sob 12 Kwi, 2014
Witaj!
Jak rozumiem, ten aparat ma być tylko do tych zadań służbowych. Te 3 co wybrałeś to strzał kulą w płot. Po co Ci takie długaśne tele? Szukaj aparatu z szerokim katem i możliwie jasnym obiektywem. Jak się da w cenie to także z dużą matrycą, co tanie hiperzoomy jak wybrałeś eliminuje z rozważań zupełnie. Problem w tym,ze aparaty spełniające optymalnie Twoje kryteria sa małe i drogie. ALE nie musisz kupować najnowszego modelu, wystarczy wcześniejszy, o ile jest dostępny. Poleciłbym Ci używany, ale pewnie musisz mieć fakturę. Z drugiej strony, jest np. na allegro trochę firm, wyprzedających starsze sprzęty.
Szukaj czegoś z zoomem 3-5x, jasnym obiektywem, najlepiej jaśniejszym niż F/2.8 i zaczynającym się od ekwiwalentu 28mm lub mniej.
Np. Olympus XZ10, XZ1, XZ2, Panasonic LX5, Samsung EX2F, EX1 itp. To te z tych niegdyś droższych, ale poszukaj jeszcze innych typów wg kryteriów j.w. np. Canon S110, S120, S200.
Sprawdź sobie:
http://www.dpreview.com/p...reMaxSearch=2.8
Tylko wywal te z zoomem sięgającym na tele ogniskowej >140mm, nie mogłem ustawić w parametrach wyszukiwania ograniczenia z góry. U-booty (wodoszczelne) też wywal, bo ceny mają wyższe, może z wyjątkiem starszych modeli Pentax WG, bo te mogą teraz do 900zł chodzić niektóre
Pozdrawiam
-J.
|
|