|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jak wyczyścić okulary w lornetce PZO
thomek - Sob 12 Kwi, 2014 Temat postu: Jak wyczyścić okulary w lornetce PZO Witam. Kupiłem lornetki PZO 6x30 i 8x40.
Brudne bo wojskowe i regulacja ostrości też "ciężko" pracuje, pryzmaty uszczerbione trochę.
Zacząłem czyścić nie rozkręcając okularu i dałem 2 krople parafiny, jednak soczewka i oring odkręciły się i trzeba byłoby to wszystko rozkręcić i wyczyścić. Wcześniej odkręciłem cały okular, 3 kontrśruby od regulacji, wszystko lata, ale jakby nie chce wyjść czy też w jakichś sposób odkręcić się. Chce je do gablotki bo pryzmaty już nie pierwszej jakości, ale pomyślałem że jak wytrę ze szkieł i z pryzmatów pleśń to będzie to coś normalnego. Niestety już dość mocno porysowałem oprawki okularów, więcej nie można bo gwint trzeba zostawić, a farbę zawsze można nałożyć i będzie też dobrze.
Proszę o jakieś życzliwe posty, nie byłem dawno w poprawczaku i debacie politycznej i nie orientuje się w nieżyczliwych odpowiedziach.
Może jak to jest ważne lub tajemnica, to proszę o prywatną wiadomość. Nawet na forach czytam i dowiaduję się że ludzie mają podobne "problemy", a serwis jest niedostępny, wiem bo dzwoniłem i jest droższy nie tylko od starej lornetki, ale nawet od nowej przyzwoitej.
MARKOB1904 - Czw 05 Cze, 2014
Witam
Musisz odkręcić pierścień z podziałką dioptryjną od moletu.Jest tam lewy gwint.
Pozdrawiam
krzysiek29 - Czw 05 Cze, 2014
Swją drogą czy można kupić gdzieś same okulary do lornetek PZO?
|
|