forum.optyczne.pl

Lornetki - czy ceny lornetek pochodzą z kosmosu?

rafadast - Nie 13 Kwi, 2014
Temat postu: czy ceny lornetek pochodzą z kosmosu?
Poniżej ceny lornetek Fujinon w jednym ze sklepów. Dlaczego różnice cen w tych samych modelach ale przy innym powiększeniu są tak wysokie? Moim zdaniem sklepy biorą wysoką marże za pojedynczy egzemplarz, chyba dużo za wysoką. Sprawdzałem ceny z innymi sklepami i ten ma największą rozpiętość cen. Tutaj opłaca się kupić model o małym powiększeniu (jest po prostu najtańszy) ale lornetki z większymi powiększeniami lepiej kupować gdzieś indziej.

Lornetka – FUJINON - 7x50 FMT-SX-2
Cena: 2 499,00 PLN
Stara cena: 2 899,00
Lornetka – FUJINON - 10x50 FMT-SX-2
Cena: 3 499,00 PLN
różnica 1000 zł

Lornetka – FUJINON - 10x70 FMT-SX-2
Cena: 2 999,00 PLN
Stara cena: 3 999,00
Lornetka – FUJINON - 16x70 FMT-SX-2
Cena: 4 399,00 PLN
różnica 1400 zł

Lornetka – FUJINON - 7x50 FMTR-SX-2
Cena: 2 999,00 PLN
Lornetka – FUJINON - 10x50 FMTR-SX-2
Cena: 3 599,00 PLN
różnica 600 zł

Madrian - Nie 13 Kwi, 2014

Napisałeś - stara cena.
To sugeruje, że sklep otrzymał nową dostawę, która po prostu była droższa.
Rosną ceny wszystkiego. Szczególnie materiałów wykorzystywanych w technologiach IT. W niektórych przypadkach wzrosty przekraczają 100%.
Lornetka to sprzęt skomplikowany, budowany z wielu materiałów, przy pomocy wielu procesów produkcyjnych. Jak w każdym podniesiesz cenę o 1-2 złote, to cena końcowa robi się właśnie kosmiczna. Inna sprawa, że taki sprzęt to dla sklepu zwykle inwestycja długoterminowa. Trzeba sobie zrekompensować dłuższe leżenie na półce. Klientów na takie wyroby nie ma tylu, co na tanie lornetki za 100zł.

kivirovi - Nie 13 Kwi, 2014

To różnice w dostawach. Około pół roku temu Fuji znacznie podniosło ceny ale niektórym lornetki zalegają na półkach po dziś dzień. Poza tym sklepy kupują po różnych kursach walut.
jaqb - Nie 13 Kwi, 2014

To wszystko przez Arka :mrgreen:
Ujawnił całemu światu jak dobrze Fujinon radzi sobie po nocy w astro i na polowaniu. Stąd i wzrost cen. Choć nie postawię dukata przeciw orzechom czy nie może w tym być odrobiny prawdy, przynajmniej na naszym dość chudym rynku :)

TomPL2 - Sro 23 Kwi, 2014

Ja trochę kosmosu zobaczyłem, gdy zachciało mi się kupić lornetkę Olympusa:
na stronie producenta ~ 900pln
na stronie popularnego sklepu foto ~ 700pln
na stronie mniej popularnego sklepu foto ~ 550pln
Kto da więcej, znaczy, mniej?