forum.optyczne.pl

Lornetki - Życzenia urodzinowe

Maciek - Wto 15 Kwi, 2014
Temat postu: Życzenia urodzinowe
Trudno w to uwierzyć, ale do 2003 roku chcąc się dowiedzieć czegoś konkretnego na temat lornetek do dyspozycji mieliśmy tylko Łowca Polskiego, zagraniczne katalogi lub raczkujące fora internetowe. Sytuacja diametralnie się zmieniła w kwietniu 2003 roku kiedy bodajże 15-go w czasopiśmie Wiedza i Życie na stronie 60 ukazał się artykuł nikomu wówczas nie znanego Adiunkta w CAMK Arkadiusza Olecha pt. „Astronomowie prześwietlają lornetki” (gazetę tą mam po dziś dzień!).

Był to chyba pierwszy polski ranking lornetek stworzony przez profesjonalistów. Potem był dział lornetki na stronie camk.edu.pl - no i w końcu strona Optyczne.pl

Jak by nie patrzeć mamy więc dzisiaj już 11 rocznicę - w związku z czym autorom i redaktorom chciałbym życzyć z tej okazji wielu kolejnych sukcesów, testów i opracowań a użytkownikom portalu satysfakcji z korzystania z tej unikalnej skarbnicy wiedzy.

goornik - Wto 15 Kwi, 2014

STOOOOOO LAAAAAT, STOOOOOOO LAAAAAAT :lol:
tool - Wto 15 Kwi, 2014

No to mam pretekst by wieczorem strzelić małego "dziabąga" za zdrowie Redaktora Naczelnego, Redakcji i ich dzieła :mrgreen:
Arek - Wto 15 Kwi, 2014

Bardzo Wam dziękuję za pamięć i życzenia. Ja zupełnie zapomniałem :)

Choć jakiś czas temu popełniłem felieton na ten temat:
http://www.optyczne.pl/53...rynku_foto.html

tool - Wto 15 Kwi, 2014

Wiesz co Arek, ja to Ci życzę (redakcji oczywiście też) przede wszystkim cierpliwości do hejterów i malkontentów. Czasami jak czytam komentarze i gorzkie żale wiecznie niezadowolonych czytelników i użytkowników tego portalu i forum to mi się słabo robi i dawno bym już to rzucił w ... :evil:
Arek - Wto 15 Kwi, 2014

Na szczęście są Zloty i Festiwale, gdzie można się spotkać w gronie takim, dla którego chce się pracować z przyjemnością.
compucar - Wto 15 Kwi, 2014

Gratuluję pasji Panie Arku. Strasznie mi ten portal pomaga w pracy i nie tylko. Dzięki:)
kivirovi - Wto 15 Kwi, 2014

Ja tez gratuluje. Sledze od samego poczatku i nigdy bym sie nie domyslil, ze cos takiego z tych testow wyrosnie. Jestescie potega na skale Polski i unikatem na skale Europy. Przyjcie tylko odwazniej dalej i wyzej.
TomPL2 - Sro 16 Kwi, 2014
Temat postu: Re: Życzenia urodzinowe
Maciek napisał/a:
... Sytuacja diametralnie się zmieniła w kwietniu 2003 roku kiedy bodajże 15-go w czasopiśmie Wiedza i Życie na stronie 60 ukazał się artykuł nikomu wówczas nie znanego Adiunkta w CAMK Arkadiusza Olecha pt. „Astronomowie prześwietlają lornetki”

No kto by pomyślał... a tak młodo wygląda :cool:
Ja tu zaglądam od 5-ciu lat, zaczynałem jako kompletny optyczny amator. Teraz już wiem bardziej, jak bardzo amator :mrgreen: , ale będę regularnie zaglądał, bo zawsze czegoś nowego dla mnie mogę się dowiedzieć - dzięki!

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2014

No to na następnym zlocie będzie się działo :razz:
Guliwer - Sro 16 Kwi, 2014

Przyłączam się do życzeń dla całej Redakcji. Dużo owocnej pracy, duuużo nowych testów, sprzętu i satysfakcji. Optyczne robią kawał dobrej, ciekawej, potrzebnej roboty. Kol. Arek ma tu szczególne zasługi. :grin:
goornik - Sro 16 Kwi, 2014
Maciek napisał/a:
(gazetę tą mam po dziś dzień!).

Maciek, czy mógłbyś jakoś udostępnić ten materiał?

Arek - Sro 16 Kwi, 2014

http://www.optyczne.pl/2...._lornetki..html

To jest mniej więcej to samo...

kivirovi - Sro 16 Kwi, 2014

Interesujace byly juz same zalozenia; zamiast dzisiejszego "nie taniej niz (zdaje sie ze obowiazuje 500zl)" bylo zalozenie "nie drozej niz 3500". Rowniez w innych miejscach widac jak zmienil sie punkt widzenia i stan konta Arka przez te lata :)

Dla mnie ciekawe sa zmiany cen, a raczej ich brak (Steiner, Fujinon) lub znikanie firm i modeli. To jest normalnie nie do przesledzenia wiele lat wstecz... No i ogolnie widac bogacenie sie spoleczenstwa. 2x srednia krajowa w 2003 (2200zl) roku to byla suma wystarczajaca na zakup dowolnej nowej lornetki. Dzis daloby to 7400zl i sie mniej wiecej zgadza.

Arek - Sro 16 Kwi, 2014

kivirovi, ty jak sobie coś ubzdurasz to aż ręce opadają...

Po pierwsze, nie obowiązuje limit więcej niż 500 zł, co możesz łatwo sprawdzić, ale wolisz pisać 3 po 3...

Po drugie, w 2002 roku, w którym prowadzono test, 4000 zł nie wystarczało na zakup praktyczne żadnej normalnej lornetki z wielkiej trójki. Nawet Fujinony FMT-SX nie mieściły się w budżecie testu.

Maciek - Pią 18 Kwi, 2014
goornik napisał/a:
Maciek napisał/a:
(gazetę tą mam po dziś dzień!).

Maciek, czy mógłbyś jakoś udostępnić ten materiał?

Skan będzie dzisiaj ok. 17 - wcześniej nie dam rady.

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2014 19:04 ]
Oto sam artykuł

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2014 19:05 ]
Strona 2