forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Rożnice canon 16-35 vs 16-35 USM

gniezniok - Sob 01 Mar, 2008
Temat postu: Rożnice canon 16-35 vs 16-35 USM
Witam
Mam pytnko jak w temacie - moglibyscie nieco przyblizyc czy procz napedu USM sa jakosciowe roznice w obu wersjach? Różnica w cenie jest widiczna dlatego bede wdzieczny jesli uswiadomicie mnie czy ten naped robi az tak wielka roznice
Dziekuje

Arek - Sob 01 Mar, 2008

O jakim 16-35 bez USM mówisz? Są takie:
http://www.optyczne.pl/po...d0=430&add1=619

oba mają USM, ale różnią się znacznie konstrukcją wewnętrzną, wagą, rozmiarami, średnicą filtra.

MM - Nie 02 Mar, 2008

Obie wersje mają napęd USM. Nowsza ma większy rozmiar filtra a przez to większą przednią soczewkę. Co to daje? Lepszą jakość zdjęć - nowszy obiektyw ma świetną jakość na brzegach, poprawiony kontrast, kolorystykę i ostrość.
koraf - Pon 03 Mar, 2008

Od trzech miesięcy używam nowego 16-35/2.8II L nie mogę porównać z 16-35/2.8 bo nie miałem , tu możesz porównać : http://www.the-digital-pi...p=0&FLI=0&API=0

miałem wcześniej 17-40/4 i chyba jasne dlaczego teraz mam 16-35/II , dlatego co pisze MM :mrgreen: .

Z mojego krótkiego doświadczenia (głównie fotki nocą) obiektyw ma bardzo dobry kontrast , bardzo dobra rozdzielczość w centrum a szczególnie na brzegu kadru - jak dla zoom ( 35/1.4 ma lepszą co oczywiste), kolorystyka , światło , wykonanie L , ogólnie bardzo dobry i przyjemny obiektyw szerokokątny.

MaciekP - Sro 05 Mar, 2008

Czy Optyczne zamierzają wrzucić do testów 16-35 f/2.8L II i może przy okazji zobaczyc jak sie sprawuje na 5D i przy okazji na 5D przetestować 17-40 f/4L?

Mam wielką pokusą na 16-35 II ale koszty 17-40 to mniej wiecej 2.5/4 ...ogroma różnica.

dziekuje :mrgreen:

koraf - Czw 13 Mar, 2008

Pokusa to pierwszy stopień do piekła :wink: ale w tym przypadku ( 16-35/2.8 II) mimo wysokiej ceny warto zgrzeszyć :twisted: !
violinman23 - Sob 12 Kwi, 2008

A jak wygląda sprawa kupna, czy obiektywy trzeba sprawdzić przed zakupem, czy trafiają się trefne egzemplarze?
MM - Sob 12 Kwi, 2008

violinman23 napisał/a:
A jak wygląda sprawa kupna, czy obiektywy trzeba sprawdzić przed zakupem, czy trafiają się trefne egzemplarze?

Ja zawsze sprawdzam i wybieram. Jeżeli będziesz chciał kupić tam gdzie ja to robię otrzymasz możliwość testowania godzinami. Jeżeli nie masz czasu to Ci takie szkiełko sam mogę sprawdzić.

koraf - Sob 12 Kwi, 2008

MM napisał/a:
violinman23 napisał/a:

Ja zawsze sprawdzam i wybieram. Jeżeli będziesz chciał kupić tam gdzie ja to robię otrzymasz możliwość testowania godzinami. Jeżeli nie masz czasu to Ci takie szkiełko sam mogę sprawdzić.

MM dodam więcej ja nawet lubię sprawdzać i porównywać :mrgreen: i czasem zajmuje to faktycznie sporo czasu.

A co to MM przymierzasz się do zamiany sytemu :wink: , czy to tylko tak dla równowagi :mrgreen: ?

MM - Sob 12 Kwi, 2008

Koraf, prywatnie mam C i tak zostanie. A "nieprywatnie" będę teraz męczył Nikona. Jakbym miał w tym Nikonie matrycę z 5D.... :shock:
violinman23 - Sob 12 Kwi, 2008

no ten sklep z pabianic ma ciekawą cenę na ten obiektyw... Jak się zdecyduję, to dam znać. Czyli mówisz że jakby co to pomożesz wybrać? Pabianice w sumie daleko ode mnie... Pozdrawiam
MM - Sob 12 Kwi, 2008

violinman23 napisał/a:
no ten sklep z pabianic ma ciekawą cenę na ten obiektyw... Jak się zdecyduję, to dam znać. Czyli mówisz że jakby co to pomożesz wybrać? Pabianice w sumie daleko ode mnie... Pozdrawiam

Tradycyjnie dla forumowiczów załatwię mniejszą cenę a ze sprawdzeniem też nie będzie problemu. Ale to będzie na moim body, więc nie gwarantuję identycznej celności AF-a z Twoim korpusem. Inna sprawa, że mój aparat ostrzy raczej bardzo dobrze bez kalibracji z moimi obiektywami.