|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Rożnice canon 16-35 vs 16-35 USM
gniezniok - Sob 01 Mar, 2008 Temat postu: Rożnice canon 16-35 vs 16-35 USM Witam
Mam pytnko jak w temacie - moglibyscie nieco przyblizyc czy procz napedu USM sa jakosciowe roznice w obu wersjach? Różnica w cenie jest widiczna dlatego bede wdzieczny jesli uswiadomicie mnie czy ten naped robi az tak wielka roznice
Dziekuje
Arek - Sob 01 Mar, 2008
O jakim 16-35 bez USM mówisz? Są takie:
http://www.optyczne.pl/po...d0=430&add1=619
oba mają USM, ale różnią się znacznie konstrukcją wewnętrzną, wagą, rozmiarami, średnicą filtra.
MM - Nie 02 Mar, 2008
Obie wersje mają napęd USM. Nowsza ma większy rozmiar filtra a przez to większą przednią soczewkę. Co to daje? Lepszą jakość zdjęć - nowszy obiektyw ma świetną jakość na brzegach, poprawiony kontrast, kolorystykę i ostrość.
koraf - Pon 03 Mar, 2008
Od trzech miesięcy używam nowego 16-35/2.8II L nie mogę porównać z 16-35/2.8 bo nie miałem , tu możesz porównać : http://www.the-digital-pi...p=0&FLI=0&API=0
miałem wcześniej 17-40/4 i chyba jasne dlaczego teraz mam 16-35/II , dlatego co pisze MM .
Z mojego krótkiego doświadczenia (głównie fotki nocą) obiektyw ma bardzo dobry kontrast , bardzo dobra rozdzielczość w centrum a szczególnie na brzegu kadru - jak dla zoom ( 35/1.4 ma lepszą co oczywiste), kolorystyka , światło , wykonanie L , ogólnie bardzo dobry i przyjemny obiektyw szerokokątny.
MaciekP - Sro 05 Mar, 2008
Czy Optyczne zamierzają wrzucić do testów 16-35 f/2.8L II i może przy okazji zobaczyc jak sie sprawuje na 5D i przy okazji na 5D przetestować 17-40 f/4L?
Mam wielką pokusą na 16-35 II ale koszty 17-40 to mniej wiecej 2.5/4 ...ogroma różnica.
dziekuje
koraf - Czw 13 Mar, 2008
Pokusa to pierwszy stopień do piekła ale w tym przypadku ( 16-35/2.8 II) mimo wysokiej ceny warto zgrzeszyć !
violinman23 - Sob 12 Kwi, 2008
A jak wygląda sprawa kupna, czy obiektywy trzeba sprawdzić przed zakupem, czy trafiają się trefne egzemplarze?
MM - Sob 12 Kwi, 2008
violinman23 napisał/a: | A jak wygląda sprawa kupna, czy obiektywy trzeba sprawdzić przed zakupem, czy trafiają się trefne egzemplarze? |
Ja zawsze sprawdzam i wybieram. Jeżeli będziesz chciał kupić tam gdzie ja to robię otrzymasz możliwość testowania godzinami. Jeżeli nie masz czasu to Ci takie szkiełko sam mogę sprawdzić.
koraf - Sob 12 Kwi, 2008
MM napisał/a: | violinman23 napisał/a: | A jak wygląda sprawa kupna, czy obiektywy trzeba sprawdzić przed zakupem, czy trafiają się trefne egzemplarze? |
Ja zawsze sprawdzam i wybieram. Jeżeli będziesz chciał kupić tam gdzie ja to robię otrzymasz możliwość testowania godzinami. Jeżeli nie masz czasu to Ci takie szkiełko sam mogę sprawdzić. |
MM dodam więcej ja nawet lubię sprawdzać i porównywać i czasem zajmuje to faktycznie sporo czasu.
A co to MM przymierzasz się do zamiany sytemu , czy to tylko tak dla równowagi ?
MM - Sob 12 Kwi, 2008
Koraf, prywatnie mam C i tak zostanie. A "nieprywatnie" będę teraz męczył Nikona. Jakbym miał w tym Nikonie matrycę z 5D....
violinman23 - Sob 12 Kwi, 2008
no ten sklep z pabianic ma ciekawą cenę na ten obiektyw... Jak się zdecyduję, to dam znać. Czyli mówisz że jakby co to pomożesz wybrać? Pabianice w sumie daleko ode mnie... Pozdrawiam
MM - Sob 12 Kwi, 2008
violinman23 napisał/a: | no ten sklep z pabianic ma ciekawą cenę na ten obiektyw... Jak się zdecyduję, to dam znać. Czyli mówisz że jakby co to pomożesz wybrać? Pabianice w sumie daleko ode mnie... Pozdrawiam |
Tradycyjnie dla forumowiczów załatwię mniejszą cenę a ze sprawdzeniem też nie będzie problemu. Ale to będzie na moim body, więc nie gwarantuję identycznej celności AF-a z Twoim korpusem. Inna sprawa, że mój aparat ostrzy raczej bardzo dobrze bez kalibracji z moimi obiektywami.
|
|