forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do wnętrz

AnnaDo - Sro 16 Kwi, 2014
Temat postu: obiektyw do wnętrz
Witam, mam pytanie szukam obiektywu dobrego do fotografii wnętrz. Pracuje na canonie 5d i niestety mam ograniczony budżet (2-3tys ). Pomocy
mozer - Sro 16 Kwi, 2014

AnnaDo, Canon 17-40/4, jeśli będziesz robić na statywie.
AnnaDo - Sro 16 Kwi, 2014

myślałam o jaśniejszym obiektywie np. Canon EF 28 mm f/2.8 ale nie wiem czy są godne uwagi ?
mozer - Sro 16 Kwi, 2014

AnnaDo, tyle, że 28 mm to do wnętrz to może być za wąsko. To już prędzej jakiś 16-35/2.8 (używany).
komor - Czw 17 Kwi, 2014

AnnaDo, a jakiego rodzaju jest to fotografia wnętrz, że potrzebujesz jasny obiektyw? Nie używasz statywu i przymkniętej przysłony w celu zwiększenia głębi ostrości? Czy może to jednak chodzi o reportaż, a nie fotografię wnętrz?
AnnaDo - Czw 17 Kwi, 2014

Właśnie do tej pory zajmować się innym rodzajem fotografii i nie wiele wiem o wnętrzach. Na pewno to rodzaj fotografii produktowej więc duża głębia nie zda tu egzaminu. Chciałabym osiągnąć podobny efekt jak na tych zdjęciach z 50 ale nie wiem czy to realne?

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2014 16:43 ]
...

mozer - Czw 17 Kwi, 2014

AnnaDo napisał/a:
Chciałabym osiągnąć podobny efekt jak na tych zdjęciach z 50 ale nie wiem czy to realne?

Jak najbardziej - tylko musisz mieć pewność, że nie trafisz plecami w ścianę przy ujęciach, które będziesz chciała uzyskać.

komor - Czw 17 Kwi, 2014

mozer, nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałeś intencje AnnaDo. Ona chce szerokim kątem uzyskać efekt jak z pięćdziesiątki, taki jak na zdjęciach.
Szerokim kątem to moim zdaniem niemożliwe, bo GO robi się większa nawet przy tej samej przysłonie. Inny jest charakter i zastosowanie zdjęć robionych szerokim kątem niż pięćdziesiątką.

mozer - Czw 17 Kwi, 2014

komor, ale przez szeroki kąt ma na myśli coś rzędu 28?

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2014 19:04 ]
komor, a tak w ogóle ile razy będziemy wałkować temat, że głębia ostrości nie zależy od ogniskowej, jeżeli utrzymamy takie samo wypełnienie kadru? ;)

pioroon - Czw 17 Kwi, 2014

mozer, komorowi chodziło raczej, że GO zależy od odległości od fotografowanego obiektu.
komor - Czw 17 Kwi, 2014

Komorowi chodziło o to, że jak zachowamy przysłonę i odległość na którą ostrzymy, to przy szerokim kącie głębia ostrości będzie większa niż przy tele. Nie uzyskamy zatem takiego rozmycia tła, jakie stosunkowo łatwo uzyskać jasną pięćdziesiątką.
Tym bardziej jak ten szeroki kąt będzie miał f/2.8, a jeszcze bardziej tymbardziej :) jeśli będzie f/4.

A o zachowaniu kadru nie ma co gadać, bo to jest mission impossible we wnętrzu.

mozer - Czw 17 Kwi, 2014

komor napisał/a:
A o zachowaniu kadru nie ma co gadać, bo to jest mission impossible we wnętrzu.

Że jak? Jeśli jakiś kadr zrobisz we wnętrzu 50-tką, to co za problem zrobić go np. 28-ką?

komor - Czw 17 Kwi, 2014

mozer, no kurde. Sądzisz, że koleżanka chce kupić szeroki kąt po to, żeby robić takie same ciasne kadry jakie może zrobić już pięćdziesiątką? W drugą stronę to jest mission-impossible – pięćdziesiątką nie zrobi tego, co zrobi szerszym obiektywem.
mozer - Czw 17 Kwi, 2014

komor, a skąd wiesz, że ma już pięćdziesiątkę?

Ja zrozumiałem, że pytanie brzmi 'czy jak kupię 28, to będę mogła TEŻ robić takie kadry (w sensie GO) jak 50tką'... Może źle zrozumiałem, nie upieram się...

komor - Czw 17 Kwi, 2014

Moje domniemanie wzięło się stąd:
AnnaDo napisał/a:
Chciałabym osiągnąć podobny efekt jak na tych zdjęciach z 50 ale nie wiem czy to realne?

Ale czy zgadzamy się obaj, że odpowiedź na pytanie:
mozer napisał/a:
czy jak kupię 28, to będę mogła TEŻ robić takie kadry (w sensie GO) jak 50tką

brzmi: nie? No, w każdym razie: niezupełnie, bo 28mm nie jest znowu aż tak wiele szersze.