forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM - test obiektywu

Arek - Sro 16 Kwi, 2014
Temat postu: Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM - test obiektywu
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=322

Zapraszam!
Arek

kozidron - Sro 16 Kwi, 2014

rzeczywiście, rewelacyjny obiektyw
pioroon - Sro 16 Kwi, 2014

Czyli Sigma kontynuuje dobrą pełną dziurę w szkłach nowej serii, jednak się da!
Porównując do starej 50tki sigmy różnica w cenie 1500 wydaje się do rozważenia, chociaż jakby ta różnica zmniejszyła się do 1000 to z pewnością znalazło by się więcej chętnych.

A jak ktoś lubi taką ogniskową jako standard pod FF to cena/jakość będzie bardziej zdecydowanie po stronie tego szkła. Solidność wykonania, brak większych wad, dobra rozdzielczość, poprawa AFu.

Pozostaje czekać na 85mm/1.4 i jeżeli wypadnie równie dobrze to będzie dopiero budżetowy hit...(przy cenie ok 3000pln)

mozer - Sro 16 Kwi, 2014

Ale cena znacznie wzrosła, a nadal są problemy z AF... No rewelacja po prostu ;)
muzyk - Sro 16 Kwi, 2014

Może da ją radę dokiem ją załatwić?

mozer, marudzisz :P (co do AFu).
Cena mogła by być imo 3k zyla...

Arek - Sro 16 Kwi, 2014

mozer, zawsze możesz kupić Nikkora 1.4/58G...
mozer - Sro 16 Kwi, 2014

Arek, do Canona? ;)
Arek - Sro 16 Kwi, 2014

Przynajmniej nie będziesz miał problemów z AF :)

mozer, przecież szukasz nowej puszki :mrgreen:
mozer - Sro 16 Kwi, 2014

pioroon, nie, szukam kasy na nową puszkę ;P
Jasper - Sro 16 Kwi, 2014

Cena trochę pewnie spadnie " jak emocji kurz opadnie"
Ops! przepraszam rymło mi się - byle skutecznie.... :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2014

Wątpię, aby znacząco spadła. Mogą byc jakieś małe ruchy cenowe, ale nie liczyłbym na jakieś duże kwoty. :razz:
mozer - Sro 16 Kwi, 2014

Mnie przede wszystkim dziwi, że nie jest tańsza od 35/1.4...
Arek - Sro 16 Kwi, 2014

35ka kosztowała tyle samo na początku. Więc pewnie docelowo obie będą po 3290 zł.
007areka - Sro 16 Kwi, 2014

...a ja myślę ze będzie tańsza, i tańsza od 35 1.4 która już można legalnie kupić za 2800.
komor - Sro 16 Kwi, 2014

pioroon napisał/a:
Pozostaje czekać na 85mm/1.4 i jeżeli wypadnie równie dobrze to będzie dopiero budżetowy hit...(przy cenie ok 3000pln)

Ale 85/1.4 już jest, zresztą kosztuje chyba więcej niż 3000 zł.

komor napisał/a:
Ale 85/1.4 już jest, zresztą kosztuje chyba więcej niż 3000 zł.

Ja piszę o nowej, odświeżonej wersji Art. Tamto szkiełko jest już z 4 lata na rynku i jest przeciętne na pełnej dziurze.
Teraz widzę, że tu nie dałem porównania z tą istniejącą tylko w spam pudle ;)

ophiuchus - Sro 16 Kwi, 2014

Podobny myk z AF był z Sigmą 85mm na zlocie kilka lat temu. Z tym że tamten egzemplarz wariował chyba na czterech korpusach. Zresztą gdzieś wrzucałem produkcję filmową na ten temat :D
komor - Czw 17 Kwi, 2014

pioroon, na tej zasadzie to oczywiście można odświeżyć wszystkie szkła Sigmy. :) Z tym że na 85/1.4 w cenie 3000 zł i w lepszej jakości jak nie-tak-znowu-stara – na to bym nie liczył…
pioroon - Czw 17 Kwi, 2014

komor, jasne że to jest koncert życzeń :)
Stara jest droga (jak na to co oferuje), nowa mogłaby być w tej podobnej cenie z nowym designem i lepszymi właściwościami na pełnym otworze. Kwestia tylko odpowiedniego czasu wejścia na rynek (po zakończeniu produkcji aktualnej 85mm i przewietrzeniu magazynów).

Arek - Czw 17 Kwi, 2014

Dlatego ja wolę 1.4/24 lub 1.8/135. A najbardziej 2.8/300 OS.
muzyk - Pią 18 Kwi, 2014

Arek napisał/a:

hmm,

zauważyłem, że 50 tkę najcześciej używam, zatem...
z drugiej strony, Canon 50 1.4 daje radę, a Sigma jedna sporo kosztuje (tym bardziej, że inne szkła czekają...)

dcs - Pią 18 Kwi, 2014

Ja bym wolał 24/1.4 i 18mm lub 20.
Mogliby zrobić też nowe 24-70 i 70-200 //2.8.
Ze względu na moce przerobowe nie można spodziewać się za wielu premier rocznie, trzeba więc zacząć chodzić do lekarza żeby dożyć.

MM - Pią 18 Kwi, 2014

Arek napisał/a:

24/1.4 to może być to. CZEKAM!
135/1.8... to by musiało być niesamowite szkło by pobić 135L. Ale jest to do zrobienia.
300/2.8 OS - pobić może tylko ceną. Ja w tele Sigmy na Canonach nie wierzę. Nawet jak jakością trochę się zbliży (bo nie dorówna na 102%) to jestem pewien na 99%, że AF takiego szkła polegnie z kretesem przy szybkiej pracy w porównaniu z dedykowanym 300/2.8 IS L II.

Jasper - Pią 18 Kwi, 2014

No to zeszliście na szklany kosmos a tu dyskusyjka o malutkiej Sigmie..... :wink:
lotofag - Pon 21 Kwi, 2014

mozer napisał/a:
Ale cena znacznie wzrosła, a nadal są problemy z AF... No rewelacja po prostu ;)

Cytat:
AF takiego szkła polegnie z kretesem przy szybkiej pracy w porównaniu z dedykowanym 300/2.8 IS L II.

Podziękujcie przede wszystkim producentowi waszych puszek :wink: Jaki ma w tym biznes żebyście nie kupowali szkieł produkowanych tylko przez niego?

Cytat:
Nawet jak jakością trochę się zbliży (bo nie dorówna na 102%)

A dlaczego ma nie dorównać czy może nawet nie przewyższyć? Tak z definicji, bo to "tylko" Sigma? ;) Jak się przejrzy komentarze pod testem, to niektórzy tak samo kombinują. Abstrahuję tu od AFu, bo o to już Canon zadba żeby różowo nie było.

mozer - Pon 21 Kwi, 2014

lotofag napisał/a:
Podziękujcie przede wszystkim producentowi waszych puszek :wink: Jaki ma w tym biznes żebyście nie kupowali szkieł produkowanych tylko przez niego?

Dla mnie to jest irracjonalny argument - to Sigma wypuszcza jakieś szkło, twierdząc, że współpracuje wzorcowo z Canonem. Jaka w tym wina Canona, że odwalają fuszerkę? Przecież nikt S nie każe wypuszczać tych szkieł pod Canona - niech robią tylko pod bagnet Pentaxa i Sigmy ;)

kozidron - Pon 21 Kwi, 2014

mozer napisał/a:
lotofag napisał/a:

Dla mnie to jest irracjonalny argument - to Sigma wypuszcza jakieś szkło, twierdząc, że współpracuje wzorcowo z Canonem. Jaka w tym wina Canona, że odwalają fuszerkę? Przecież nikt S nie każe wypuszczać tych szkieł pod Canona - niech robią tylko pod bagnet Pentaxa i Sigmy ;)

mozer, nie zrozumiałeś kolegi lotofaga, on ma dość spore doświadczenie z pentaxem i szkłami pentaxa, wie doskonale że nic nie ma tak beznadziejnego af-u niż szkła w tym systemie, dlatego taka sigma przypieta do pentaxa wypada bardzo przyzwoicie na tle obiektywów pentaxa :wink:
Z punktu widzenia uzytkownika pentaxa używającego sigmy, można być tylko zadowolonym.

MM - Pon 21 Kwi, 2014

lotofag napisał/a:
A dlaczego ma nie dorównać czy może nawet nie przewyższyć? Tak z definicji, bo to "tylko" Sigma?

Dlatego, że 300/2.8 to wizytówka i specjalizacja Canona. Najlepsze obecnie 300/2.8 na rynku.
Canon jest wysokiej klasy specjalistą od długich, szybkich i jasnych tele. Pokazuje to w niemal każdym szkle z tego zakresu. Sigma nie jest specjalistą w takiej optyce. Na Canonach pracują tysiące zawodowców i ta firma ma doświadczenie, cały czas jest na poligonie foto. Sigma... kto tego używa? Garstka. Ta firma nie daje takich nakładów na tego typu optykę bo w życiu im się to nie zwróci. Co innego średni zakres czy coś szerokiego. Mniejsze pieniądze i amator to kupi. Amatorzy nie kupują masowo szkieł 300/2.8, 400/2.8, 500/4 itd. Zawodowcy i tak wybiorą dedykowaną optykę Nikkora czy Canona. Proste.
Zresztą... zwyczajnie mam porównanie co potrafi długa jasna optyka i w cuda Sigmy zwyczajnie nie wierzę.

komor - Wto 22 Kwi, 2014

mozer napisał/a:
Dla mnie to jest irracjonalny argument - to Sigma wypuszcza jakieś szkło, twierdząc, że współpracuje wzorcowo z Canonem.

Ale co to znaczy: współpracuje wzorcowo. Temat AF jest szeroki jak rzeka, bo można mówić o zachowaniu w statycznych warunkach, można mówić o AF ciągłym ze śledzeniem, albo o zachowaniu w ciemnych warunkach oświetleniowych, itd, itp.
Moim zdaniem AF Sigmy nigdy nie będzie się zachowywał tak samo jak AF szkieł Canona czy Nikona, bo choć nie mam na to żadnych dowodów, to jestem przekonany, że puszka w pewnym stopniu optymalizuje pracę AF w zależności od obiektywu i w każdym aparacie jest zaszyta jakaś baza minimalnych informacji o charakterystyce podpiętego obiektywu. Oczywiście innych niż firmowe tam nie ma. Ta świetna praca długich szkieł, o czym pisze MM, też się bierze moim zdaniem między innymi z tej właśnie optymalizacji. Opisywane były przecież przypadki, że pewne modele aparatów współpracują lepiej lub gorzej z określonymi modelami obiektywów, w ramach jednego systemu.

mozer - Wto 22 Kwi, 2014

komor, tak czy inaczej, trudno za to winić Canona ;)
komor - Wto 22 Kwi, 2014

mozer, no Sigmę też raczej nie, bo ona nie ma wpływu na to, co Canon implementuje w puszkach. Umówmy się więc, że to wina Tuska. :wink:
Jasper - Wto 22 Kwi, 2014

komor napisał/a:
co Canon implementuje w puszkach. Umówmy się więc, że to wina Tuska.

No proszę ! I nieźle sie rymło.... :wink:

unesco - Sob 31 Maj, 2014

to ja sie doloze. kiedys pytalem w watku
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24264

jaka 50-ke wybrac, no i w koncu wybralem inną, czyli Sigme 50 A. Mam od tygodnia i jestem szczesliwy i nieszczesliwy jednoczesnie. AF niestety slabo dziala (EOS 6D, firmware 1.1.3), mniej wiecej 30-40% zdjec na f1.4 nie jest trafiona, moze wiecej. Widoczny BF/FF i to trudno powiedziec od czego zalezy. Nie zrobilem wystarczajaco duzo pomiarow zeby wyciagnac wnioski, ale raz mikroregulacja powinna byc na -5, innym razem na +10. A czasami najlepiej jest na 0. Byc moze zalezy to od odleglosci do obiektu, na razie sprawdzam na podlodze, kamykach, szafie i plocie. Macie jakis pomysl o co chodzi? I czy wyslanie z korpusem do serwisu cos da?

Poza tym obiektyw optycznie bardzo mily, ciezki grzmot wiec wybitnie raczej do studia, trzeba sie przywyczaic. Bokeh czasami nerwowy, ale sa sytuacje ze jest piekny. Jeszcze za malo zdjec zrobilem zeby wysuwac wnioski co do calosciowej jakosci. Moze za miesiac.

Chyba matowke do recznego ostrzenia sobie kupie... :roll:

komor - Pon 02 Cze, 2014

unesco napisał/a:
Byc moze zalezy to od odleglosci do obiektu, na razie sprawdzam na podlodze, kamykach, szafie i plocie. Macie jakis pomysl o co chodzi? I czy wyslanie z korpusem do serwisu cos da?

unesco, jakość ostrzenia bodaj zawsze zależy od odległości do obiektu, szczególnie przy jasnych i nieprzymkniętych szkłach, gdzie każda nieprecyzyjność ruchu soczewek przekłada się na dużą różnicę w położeniu głębi ostrości. Jest możliwe, że obiektyw jest walnięty, ale jest też możliwe, że masz też zbyt duże wymagania. I trzecia sprawa – wybacz, ale muszę zapytać – czy zdajesz sobie sprawę jak ważne przy tak płytkiej głębi jest unieruchomienie fotografa (i modela, o ile nie jest nim kaloryfer)? Przy niewielkich odległościach każde kilka milimetrów Twojego wahnięcia przekłada się na takie samo przesunięcie GO na fotografii. W przypadku jasnej stałki może to oznaczać np. ostre ucho zamiast oka.

unesco - Pon 02 Cze, 2014

komor napisał/a:
unesco napisał/a:
Byc moze zalezy to od odleglosci do obiektu, na razie sprawdzam na podlodze, kamykach, szafie i plocie. Macie jakis pomysl o co chodzi? I czy wyslanie z korpusem do serwisu cos da?

unesco, jakość ostrzenia bodaj zawsze zależy od odległości do obiektu, szczególnie przy jasnych i nieprzymkniętych szkłach, gdzie każda nieprecyzyjność ruchu soczewek przekłada się na dużą różnicę w położeniu głębi ostrości. Jest możliwe, że obiektyw jest walnięty, ale jest też możliwe, że masz też zbyt duże wymagania. I trzecia sprawa – wybacz, ale muszę zapytać – czy zdajesz sobie sprawę jak ważne przy tak płytkiej głębi jest unieruchomienie fotografa (i modela, o ile nie jest nim kaloryfer)? Przy niewielkich odległościach każde kilka milimetrów Twojego wahnięcia przekłada się na takie samo przesunięcie GO na fotografii. W przypadku jasnej stałki może to oznaczać np. ostre ucho zamiast oka.

az tak malego doswiadczenia to nie mam ;-) - testowane bylo na statywie, wstepne podnoszenie lustra ON, obiektem byly kamyki na ziemi, plot, szafa wiec raczej sie nie ruszaly.

hmm, a jak moge stwierdzic czy wymagan nie mam zbyt duzych, czy tez obiekty jest uszkodzony? tylko z tablica testową? w koncu fotografuje od 20 lat i jakos tak raczej ostrzyc potrafie...
sprobuje zrobic to samo jeszcze raz na kilku obiektach w roznej odleglosci, zmierzyc ja, i tez na innych obiektywach dla porownania.
za wszelkie sugestie bede wdzieczny.

MM - Pon 02 Cze, 2014

Sigmy tak mają z tym ostrzeniem. Pomimo chęci i dobrej optyki kilku szkieł nie mam ani jednej, bo jak nawet coś chciałem kupić to testy AF-u mnie dobijały. A jak wiecie bez problemu mogę sobie dobierać z kilku szkieł. Zawsze coś znalazłem. To akurat potrafię. Problem w tym, że nie musiałem nigdy długo szukać.
bogdanek - Nie 15 Cze, 2014

Czytam o tych problemach kompatybilności obiektywów Sigma z aparatami Canona , a zwłaszcza szybkości i celności autofokusa i niedowierzam , że Canon tak bardzo utrudnia życie swoim użytkownikom.
Konia z rzędem temu kto wie jak Canon na tym wychodzi , bo finansowo może i dobrze , no ale na pewno bez twarzy.

MM - Nie 15 Cze, 2014

Kogo obchodzi twarz jeżeli w grę wchodzi kasa.
Canon ma się nieżle bo przez te problemy nie mam i pewnie mieć nie będę jakiegokolwiek szkła Sigmy, choć gdyby nie ten AF to na bank miałbym np. 35/1.4

kozidron - Nie 15 Cze, 2014

bogdanek napisał/a:
Czytam o tych problemach kompatybilności obiektywów Sigma z aparatami Canona , a zwłaszcza szybkości i celności autofokusa i niedowierzam , że Canon tak bardzo utrudnia życie swoim użytkownikom.

a co z nikonem, tam też sigmy nie rozpieszczają.

MM napisał/a:
choć gdyby nie ten AF to na bank miałbym np. 35/1.4

akurat to jedyny obiektyw o którym mogę powiedzieć, że współpracował z moim body bez żadnego zarzutu, może af nie był szybki jak w eLkach ale celny i pracował be żadnych uchybień jeżeli chodzi o celność i to bez kalibracji.

nienietaktak - Pon 16 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
akurat to jedyny obiektyw o którym mogę powiedzieć, że współpracował z moim body bez żadnego zarzutu, może af nie był szybki jak w eLkach ale celny i pracował be żadnych uchybień jeżeli chodzi o celność i to bez kalibracji.

jak wyżej

bogdanek - Pon 16 Cze, 2014

@kozidron ,- o problemach nikoniarzy nie za bordzo słyszałem, wręcz przeciwnie , więc sorry , że przeoczyłem .
Dulek13 - Sro 01 Paź, 2014

Mam problem z ww obiektywem:
Podczas robienia fotek na preselekcji przysłony z ustawieniem na f2.0 przysłona czasem zmienia sie automatycznie i potrafi poszybować nawet na f4, sprawdziłem wszystkie ustawienia w moim Eos 7D i nic, założyłem inna stalke i ok

Czy ktoś ma pomysł co to może być ?

Wojmistrz - Sro 01 Paź, 2014

Dulek13 napisał/a:
Czy ktoś ma pomysł co to może być ?
Sigma :twisted:

To nie pierwsza sigma jaka używam, ale pierwsza która przysparza mi problemy.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być ?

Wojmistrz - Sro 01 Paź, 2014

Ja mam stado Sigm, i tęż różnie niewytłumaczalne problemu potrafią mieć.
muzyk - Sro 01 Paź, 2014

Dulek13 napisał/a:
Mam problem z ww obiektywem:

Jakiej firmy puszka? Canon?

Canon 7d, i pierwsza sigma z problemami.
Uzywałem 24-70 2.8, 10-20, 50-500, 150 2.8macro i tylko ta nowa a 50 1.4 robi mi problemy.
Wcześniej miałem 50 1.4 canona i nigdy nic takiego sie nie działo,

komor - Czw 02 Paź, 2014

Ja mam parę Sigm i żadnych niewytłumaczalnych problemów nie sprawiają. Mam też 7D, jak pytający, i Sigmę 50/1.4, ale nie tę nową wersję Art, tylko poprzednią, więc niewiele pomoże moje stwierdzenie, że nigdy mi się taki problem nie przydarzył.
Czy problem ten zdarza się w dość jasnych warunkach oświetleniowych? Przy jakim ISO? A jeśli tak, to powiedz jak masz ustawioną opcję Safety Shift (C.Fn. I-6).

muzyk - Czw 02 Paź, 2014

Sigma i Canon nie zawsze są najszczęśliwszą parą i potrzeba oddaać aparat wraz z obiektywem do kalibracji, jeśli wewnętrzna aparatu nie pomoże, albo...
kupić USB dock Sigmy (ok 200 zł).

komor - Czw 02 Paź, 2014

muzyk, ale tu nie chodzi o problem z AF… Kluczowe pytanie do pytającego – co ma ustawione w C.Fn. I-6.
Wojmistrz - Czw 02 Paź, 2014

komor, no to widocznie masz szczęście do Sigm :)
Podam przykłady:
EX 50-500 na 500mm i minimalnej przysłonie zamiast f/6.3 pokazuje f/5.6,
EX 150/2.8 w najmniej oczekiwanym momencie potrafi się zamknąć na f/22 i zblokować aż do odpięcia od puszki ale pokazywać nadal f/2.8
EX 50/1.4 na czterech kolejnych korpusach był idealnie w punkt, po pierwszym podłączeniu do 6D sfiksował i nawet mikrokalibracja jest poza zasięgiem.

komor - Czw 02 Paź, 2014

Nie no, dla mnie to, co opisujesz dla 150/2.8 to kwalifikuje się do serwisu.
Dulek13 - Czw 02 Paź, 2014

Jest w pozycji włączonej "I"

komor napisał/a:
Nie no, dla mnie to, co opisujesz dla 150/2.8 to kwalifikuje się do serwisu.

Już nie mój problem, sprzedałem go ze trzy tygodnie temu :D

I jak ? Ma ktoś pomysł co to może być lub czym to może być spowodowane ?
Czy może lepiej odrazu do serwisu ?

Może masz tam tak jasno, że pomimo najkrótszego czasu migawki elektronika wykrywa prześwietlenie i zmniejsza automatycznie przysłonę.

To może być dobre pytanie. Jutro zmienię ustawienia aparatu, dorzucę ND filtr i sprawdzę jeszcze raz.

Na jakich dokładnie ustawieniach to wystąpiło?
komor - Czw 02 Paź, 2014

Dulek13 napisał/a:
Jest w pozycji włączonej "I"

Czyli wszystko OK. Jak czas dochodzi do 1/8000 i nie da się utrzymać prawidłowej ekspozycji dla danej przysłony, to zmniejszany jest otwór przysłony – tak działa Safety Shift. Zakładam, że ten problem następuje dla jasnych miejsc, ewentualnie wysokiego ustawionego ISO, choć nie odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania.

Dulek13 - Pią 03 Paź, 2014

ISO było on 800, fotki bez lampy w pokoju tylko przy oświetleniu górnym. Punktowy pomiar światła. Przysłona f2 na preselekcji Av.

[ Dodano: Pią 03 Paź, 2014 01:24 ]
Sprawdzę jeszcze metadate fotek aby sprawdzic czasy naświetleń .
Jeśli faktycznie bedą na poziomie maksymalnym 1/8000 to wątkiem wypadku wszystko będzie ok, ale jeśli bedą dłuższe to jeszcze raz przetestuje wszystko, porównam z innym obiektywem i być może wybiorę sie do serwisu.

Olimpicgamer - Pon 08 Gru, 2014

Ciekawe jak dlugo bedzie jeszcze trzeba czekać zebys ie pojawił w sklapach typu media, rtv ;/
matys - Pon 08 Gru, 2014

Olimpicgamer napisał/a:
Ciekawe jak dlugo bedzie jeszcze trzeba czekać zebys ie pojawił w sklapach typu media, rtv ;/
A jaki jest sens czekania na to ? Jak chcesz pomacać to iz do konkretnego sklepu foto i sobie pomacaj...
mozer - Pon 08 Gru, 2014

matys napisał/a:
A jaki jest sens czekania na to ?

Żeby kupić w miejscu, gdzie jest najdroższy sprzęt foto. Kto bogatemu zabroni? ;)

ELBE - Pon 21 Wrz, 2015

Heja !
Powiedzcie na jakiej przysłonie 'Sigma 1.4 50mm ART' jest najostrzejsza.

komor - Pon 21 Wrz, 2015

ELBE, w najwyższym punkcie tego wykresu:

Masz osobno dla centrum, brzegu małej matrycy i brzegu dużej matrycy.

ELBE - Pon 21 Wrz, 2015

Dziękuję bardzo :)
dragossani - Wto 22 Wrz, 2015

To tak z grubsza. Podpięta do D700 najostrzejsza by była pewnie na f/11. No może przesadziłem (1DsMk3 też gęsty nie jest) ale na pewno na f/5.6 byłoby lepiej niż na f/4. Limit dyfrakcyjny wynika przecież z rozmiaru pixela.