|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - KONICA MINOLTA CLASSIC III 10x50 WR
Asad - Sro 19 Lip, 2006 Temat postu: KONICA MINOLTA CLASSIC III 10x50 WR Witam
Zastanawiam się nad zakupem tej lornetki chociaż mam też na względzie Deltimę Silver 10x50 . Którą powinienem wybrać ? Głownie chciałbym przeglądać niebo - acha polećcie może jakiś statyw - niedrogi i funkcjonalny - jeśli macie jakieś typy to podzielcie sie:)
pozdrawiam Asad
Arek - Sro 19 Lip, 2006
Jeśli wybór jest pomiędzy DO Silver a Minoltą Classic, to w zasadzie obejętne, którą wybierzesz, bo obie to prawie dokładnie ten sam jakościowy i cenowy.
Asad - Czw 20 Lip, 2006
ok, dzięki - Minolty nie było w testach - stąd moje pytanie - Activa z kolei jest duża droższa. Cena jest faktycznie porównywalna. Chyba wybiorę DO Silver
eska - Czw 20 Lip, 2006
Jesli chodzi o tani statyw, to wybor masz wiekszy niz wsrod lornetek. nie ma sensu podawania producenta, bo nazw tysiace, a wszystkie robione sa i tak w jednej fabryce w chinach
Z doswiadczenia wiem ,ze tanie statywy przy lekkim dotnieciu beda C sie chwialy na kazda strone i zero satysfakcji z ogladania. Jesli juz to kup statyw aluminiowy lub drewniany (stare geodezyjne statywy swietnie sie nadaja)
Jezeli chcesz prowadzic dluzsze obserwacje przez lornetke, to zainwestuj w dobry statyw, ktory starczy Ci na wieki, np. to http://www.astrokrak.pl/s...products_id=243.
Jesli chcesz miec stabilny obraz przez chwile i byc mobilnym, to chyba lepiej bedzie kupic monopoda.
trzecia opcja to jesli masz dostep do narzedzi typu pila, wiertarka imadlo etc, to zrob sobie statyw sam. Takie sa najlepsze. Ja kiedys zrobilem prosty statyw z kilku desek a jako montaz uzylem zaciskow od chamulcow recznych z roweru. Utrzymywal stabilnie nawet moja stara bpc 20x60.
konrad
|
|