|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - samsung nx30 czy sony 7r
db1099 - Czw 17 Kwi, 2014 Temat postu: samsung nx30 czy sony 7r Do tej pory używałem samsunga nx10 i mam do niego kilka dobrych obiektywów (85mm, 12-24, 30) teraz chcę kupić nowszy sprzęt i wydać do 8000 zł. Najpierw zamierzałem kupić samsung-nx30-+-16-50mm-2-2,8-ed-ois za 1700euro ale teraz zastanawiam się czy nie przejść na sony full frame r7 z jakimkolwiek obiektywem. Jest trochę droższy (samo body 1900 euro) ale może to lepsza inwestycja. Podoba mi się z opisu ten nowy obiektyw samsunga, czy obiektywy sony (te droższe) są na zbliżonym poziomie?
panmarecq - Pią 18 Kwi, 2014
kupuj Samsunga,masz już super obiektywy będziesz miał jeszcze jeden bardzo fajny Do Sony to praktycznie obiektywy na razie nie istnieją,zaraz pewnie firmy typu Samyang wypuszczą starte obiektywy z nowym mocowaniem do tej alfy ale moim zdaniem nie warto zmieniać w tym przypadku system.
muzyk - Pią 18 Kwi, 2014
panmarecq napisał/a: | Do Sony to praktycznie obiektywy na razie nie istnieją, |
Kurcze. Ale jaki zarąbisty aparat...
mały, a FF i z bdb matrycą.
RB - Pią 18 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | panmarecq napisał/a: | Do Sony to praktycznie obiektywy na razie nie istnieją, |
Kurcze. Ale jaki zarąbisty aparat...
mały, a FF i z bdb matrycą. |
ale Samsung ma 16-50/2-2.8
a Sony 24-70/4
Cena obu AFAIK podobna.
db1099 - Sob 23 Sie, 2014
chciałem się pochwalić, że kupiłem jednak samsunga-nx30-+-16-50mm-2-2,8-ed-ois i w czasie wakacji ujawnił jeszcze jedną zaletę. W wielu krajach Samsung jest traktowany jako kiepski sprzęt i po założeniu pancake 30mm całkiem zresztą dobrego mogłem względnie bezpiecznie poruszać się np w ameryce południowej, nikt nie zwracał uwagi. Boję się że sony nie mówiąc o Nikonie czy Canonie byłby dużo większym zarożeniem dla mojego bezpieczeństwa. Czyli renoma marki czasami jest wadą. Przy okazji obiektyw 16-50 2-2.8 jest moim zdaniem rewelacyjny jak na swoją cenę ale jego już bałem się w wielu sytuacjach zakładać bo wzbudza zainteresowanie swoim rozmiarem (72 mm średnicy). Jedyne co mnie denerwuje to niewielki luz w osi zakręcania/odkręcania obiektywu ale wyczytałem na forum że to normalne w wielu przypadkach więc nie traktuję tego jako wady.
|
|