forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikon 5100 i obiektyw nikon 35mm 1,8 G

hattrick23 - Pią 18 Kwi, 2014
Temat postu: Nikon 5100 i obiektyw nikon 35mm 1,8 G
Witam posiadam wyzej wymieniona lustrzanke z tym obiektywem a chce robic zdjecia z duzym rozmyciem tla czyli bokeh. Chce zmiescic w kadrze cala osobe a tlo zeby bylo bardzo rozmyte. Gdy na opcji M ustawiam przyslone i czas otwarcia migawki tak jak to tlumacza na niektorych stronach to uzyskuje tylko efekt zdjecia ciemnego albo bialego, a gdzie rozmycie. Moze zly obiektyw mam prosze o wytlumaczenie bo laikiem w tych sprawach jestem
mozer - Pią 18 Kwi, 2014

hattrick23, spróbuj najpierw ustawić tak ekspozycję, żeby drabinka światłomierza w wizjerze pokazywała ok. 0. Jak nei wyjdzie, to wrzuć przykładowe zdjęcie razem z EXIFem.
dragossani - Pią 18 Kwi, 2014

Ustaw tryb A (priorytet przysłony) i kółkiem przysłonę f/1.8. Automat sam zadba o odpowiednią jasność zdjęcia. Jeśli efekt będzie wymagał korekty to użyj korekty ekspozycji (przycisk +/- obok spustu i rolka).

Mozer niby wszystko ok rozmazuje ale caly czas miga ze obiekt jest za jasny. Jeszcze kwestia taka czy na podstawowym kicie 18-55 daloby sie tez pewnie uzyskac taki efekt
mozer - Pią 18 Kwi, 2014

hattrick23, co miga? Pokaż jakieś zdjęcie, bo nie wiem o co w ogóle chodzi.

Teraz nie wrzuce bo w pracy jestem i pisze z tel. Wieczorkiem wrzuce. Ja w lustrzance mam zawsze odwrocony ten ekran zeby ustawienia widziec i to tam wyswietla sie napis ze obiekt za jasny jak jestem na dworzu a jak w ciemniejszym pomieszczeniu to juz jest ok
mozer - Pią 18 Kwi, 2014

hattrick23, focisz poprzez LiveView???
komor - Pią 18 Kwi, 2014

Pewnie na maksymalnie otwartej przysłonie (lub prawie maksymalnie) przy ostrym słońcu nie wystarczy migawki 1/4000. Ustaw modelkę/modela w półcieniu, przymknij (może być w trybie AV) przysłonę do f/2 lub f/2.8 i spróbuj ponownie. Aha, ustaw najniższe możliwe ISO (czułość).

Nie uzywam LV do dobienia zdjec tylko robie przez wizjer.
RB - Pią 18 Kwi, 2014

komor napisał/a:
Pewnie na maksymalnie otwartej przysłonie (lub prawie maksymalnie) przy ostrym słońcu nie wystarczy migawki 1/4000. Ustaw modelkę/modela w półcieniu, przymknij (może być w trybie AV) przysłonę do f/2 lub f/2.8 i spróbuj ponownie. Aha, ustaw najniższe możliwe ISO (czułość).

Przy wiosennym słoneczku na 2 czy 2.8 czas 1/4000 może niestety okazać się i tak za długi. Filtr szary, albo wyprawa do pólcienia. Albo oczekiwanie na mniej ostre światło.

mozer - Pią 18 Kwi, 2014

To w którym miejscu:
hattrick23 napisał/a:
wyswietla sie napis ze obiekt za jasny

?

Wysle wieczorem zdjecie bo teraz nie mam mozliwosci
Tutejszyn - Pią 18 Kwi, 2014

Problem pewnie polega na tym, ze kolega chce sfotografowac cala postac i fotografowany obiekt jest po prostu za daleko, aby uzyskac oczekiwany boke.

Tutejszyn napisał/a:
Problem pewnie polega na tym, ze kolega chce sfotografowac cala postac i fotografowany obiekt jest po prostu za daleko, aby uzyskac oczekiwany boke.

Dokladnie tak jak mowisz

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2014 19:58 ]
To sa przykladowe zdjecia.oceńcie i dajcie jakieś wskazówki narazie nie fotografowalem osob bo nie mialem takiej mozliwosci.

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2014 20:12 ]
A da sie uzyskać moim obiektywem takie zdjecia??

Tutejszyn - Pią 18 Kwi, 2014

Nie wiem dlaczego myślałem, ze masz obiektyw 50mm.. No dobra, boke masz taki jak widzisz na swoich zdjęciach. Większe rozmycie uzyskasz obiektywem o dłuższej ogniskowej, na przykład właśnie 50mm.

...chłopak z pierwszego zdjęcia chyba zapomniał, że grip ma dodatkowy spust migawki, aby właśnie nie ćwiczyć jogi przy fotografowaniu :)

hattrick23 - Sob 19 Kwi, 2014

No wlasnie mam 35mm no chyba ze da rade pokombinowac jeszcze w photoshopie
komor - Sob 19 Kwi, 2014

O, kolega Kocur. :) To zdjęcie jest z dłuższej ogniskowej. Obiektywem 35mm powinno Ci się udać uzyskać zdjęcia 1111.jpg, DSC_01701111.jpg, DSC_0148111.jpg. Być może coś podobnego do 07_31.jpg, ale to jest zrobione dłuższym szkłem.

komor napisał/a:
O, kolega Kocur. :) To zdjęcie jest z dłuższej ogniskowej. Obiektywem 35mm powinno Ci się udać uzyskać zdjęcia 1111.jpg, DSC_01701111.jpg, DSC_0148111.jpg. Być może coś podobnego do 07_31.jpg, ale to jest zrobione dłuższym szkłem.

No wlasnie te zdjecia co maja w nazwie DSC to robilem wlasnie ja:)a te z samymi cyframi to sa z netu.

komor - Sob 19 Kwi, 2014

hattrick23, generalnie tam, gdzie da się rozpoznać mały kąt widzenia, a tło jest mocno „odcięte” to są zdjęcia z dłuższych obiektywów. Z kolei im większy kąt widzenia, a obiekt ostry jest przysunięty blisko aparatu (jak np. w DSC_0148111.jpg) to są zdjęcia z szerszego kąta, który był wystarczająco jasny, żeby rozmyć tło. Plus dodatkowo, im ostrość jest ustawiona bliżej aparatu, tym mniejsza głębia, czyli łatwiej odciąć tło.

Jak oceniasz moje zdjecia te 3 z DSC w nazwie?
komor - Sob 19 Kwi, 2014

Pod względem technicznym czy artystycznym? :) Po pierwsze ta okropna data wypalona gorącym żelazem na zdjęciu… :cry: Białe krzesło prawie dobrze naświetlone (nieco bym rozjaśnił), ale chyba trochę nie trzyma poziomu, centralna kompozycja. Szpitalne (?) wnętrze ciemne, ale jeśli taka miała być koncepcja to OK. Choineczka przepalona, nieco bym obniżył ekspozycję, kadr trochę niezdecydowany. Tak więc technicznie da się jeszcze sporo poprawić.

Ok dzieki za wskazowki, co do wypalonej daty wiem ze to szpeci totalnie ale ja dla siebie robie i wole wiedziec kiedy bylo zrobione:)
moronica - Sob 19 Kwi, 2014

hattrick23, takie dane sa w exifie. poza tym przy imporcie zdjec zazwyczaj mozna sobie w programie (chociazby w LR) ustawic by nazwy plikow byly zmieniane automatycznie na date i godzine wykonania zdjecia