|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jakie klasyczne porro 8 x 32 ?
Willy - Pią 18 Kwi, 2014 Temat postu: Jakie klasyczne porro 8 x 32 ? Powoli dochodzę do wniosku, że zaczynam się wciągać w lornetkowe szaleństwa.
Wymyśliłem sobie, że potrzebuję klasyczne porro 8 x 32(30).
Wytypowałem trzy:
- Nikon SE 8 x 32 (nie wiem, czy do końca klasyczne, ale parametry ma dobre)
- Nikon EII 8 x 30
- Swarovski Habicht 8 x 30
W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktoś może bawił się tym Swarkiem? Bo testu na optycznych nie znalazłem.
Przyznam, że do Swarka przekonuje mnie jego szczelność, i gdyby któryś z Nikonów był również uszczelniony to wybrałbym Nikona.
A może macie inne propozycje klasycznej porro 8 x 32(30)?
Santre - Pią 18 Kwi, 2014
Opticron 8x32 SRGA
kimek27 - Pią 18 Kwi, 2014
Kazda ma swoje wady I zalety. Skwarka mialem raz w rekach (ostatnia wersje), ma za maly odstep zrenicy jak dla mnie. EII mogla by miec lepszy kontrast. W se trzeba sie nauczyc przez nia patrzec,jest bardzo czula na zle dopasowanie do oka. Uzywam obecbie SE ale jesli mial bym kupic jeszcze raz wziol bym chyba EII ze wzgledu na gabaryty I latwosc obserwacji. Aaa btw SE nie raz utaplalem na deszczu wiec jest szczelna wystarczajaco.
SR GA nie do pobicia w swojej klasie cenowej.
kivirovi - Sob 19 Kwi, 2014
Jeśłi chodzi o klasyke to wygrywa Swaro a potem E2.
Nie widziałem ich ale Vixen ma 3 takie lornetki w ofercie: Foresta, Ascot i Ultima. Różnią się parametrami jak i stylistyką.
krzysiek29 - Sob 19 Kwi, 2014
To dlaczego sprzedajesz bardzo klasyczne porro 8x30
Arek - Sob 19 Kwi, 2014
Willy, trzy mocne propozycje.
Swarek, podobnie jak model 10x40 oraz wspominany przez Santre Opticron, mają bardzo małe muszle okularowe. Trzeba to przyłożyć do oka, żeby zobaczyć czy Ci będzie pasować. Mi nie pasuje i przez to nie mogę opierać lornetki o oczodoły lecz muszę ją trzymać 2-3 mm od czaszki. Bardzo niewygodne.
Oba Nikony świetne - kwestia gustu. E2 bardziej klasyczny, SE szczelniejszy z mniejszym polem.
kemot - Sob 19 Kwi, 2014
willy coś dla Ciebie http://www.birdforum.net/showthread.php?t=251846
Willy - Wto 29 Kwi, 2014
krzysiek29 napisał/a: | To dlaczego sprzedajesz bardzo klasyczne porro 8x30 |
Na razie nie sprzedaję, jest na wycieczce do Bawarii
Ale chciałem sprzedać (i będę chciał jak wróci ze spa), bo to nie jest takie klasyczne porro, jak Habicht czy Nikon. Chodzi o sam wygląd.
A dwóch takich samych lornetek żonie nie wytłumaczę w żaden sposób. Więc dlatego był pomysł na sprzedaż Steinera.
A pozatym chyba nie do końca Steiner mnie rzucił na kolana i to dlatego pójdzie sobie "do ludzi".
kimek27 - Wto 29 Kwi, 2014
Trinovid BN
maar - Sro 30 Kwi, 2014
Willy, posiadam dwie z wymienionych lornetek: Nikony SE 8x32 i EII 8x30, oraz Steinera Nighthunter Xtreme 8x30.
Z całej trójki wybrałbym Nikona SE 8x32, ponieważ w moim odczuciu jest to lornetka, powiedziałbym, najbardziej "poprawna politycznie": dobra optycznie i mechanicznie, bardzo ergonomiczna, mimo wieku konstrukcyjnego bardzo nowoczesna.
Niestety korzystając z niej nie odczujesz dużej różnicy w stosunku do Steinera: takie samo pole widzenia, mimo trochę większej źrenicy wrażenie takiej samej jasności.
Przewaga nad Steinerem wynika ze sposobu ostrzenia, po prostu można doostrzyć precyzyjnie na obserwowany obiekt, oko nie zawsze daje radę. Głębia ostrości jest porównywalna.
W twoim przypadku polecałbym jednak Nikona EII 8x30. Od razu odczujesz różnicę: ogromne pole widzenia, możliwość precyzyjnego doostrzenia, klasyczny wygląd jeżeli lubisz, trochę mniejsza głębia ostrości (przynajmniej takie mam wrażenie).
Uważam jednak, że ergonomia jest znacznie gorsza. Można się do niej szybko przyzwyczaić, ale biorąc do ręki SE lub Steinera czuję niestety różnicę na korzyść tych dwóch. Zwróć również uwagę na odległość źrenicy wyjściowej. Dla mnie jest odpowiednia, ale dla noszących okulary może już nie być tak komfortowa.
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak mnie cieszą takie wątki - fajnie znaleźć braci w pozytywnym szaleństwie. Pamiętam pionierskie czasy, gdy namówienie kogoś na zakup lornetki za kwotę większa niż 500 zł było cudem, bo przecież za 150 zł kupowało się na bazarze rosyjskie, uniwersalne 10x50, które było do wszystkiego...
Teraz nie dość, że ludzie dojrzeli do tego, że czasami warto mieć 2-3 lornetki do różnych zastosowań, to jeszcze pozwalają sobie na spełnianie marzeń i kupowanie czegoś na fali lornetkowego szaleństwa.
Willy - Sro 30 Kwi, 2014
@maar, dzięki za te informacje. To naprawdę fajnie, że masz wszystkie te 3 lornetki i podzieliłeś się wiedzą o nich. Też się skłaniam coraz bardziej do EII 8 x 30. Mały problem jest tylko z małżonką (niedawno ją przekonałem, że potrzebuję Conquesta 8x42 ). Teraz muszę trochę odczekać. Mam nadzieję, że zdążę kupić EII zanim zniknie ze sklepów.
@Arek, ja się bardzo "wciągnąłem w lornetki" i całą resztę dzięki optyczne.pl . Dawno temu tata miał 8x35 rosyjską. Biegałem z nią jako dzieciak. A ostatnio na wczasach stwierdziłem, że potrzebujemy porządna lornetkę (dzieciaki patrzyły przez jakiś masakryczny odpustowy prezent) no i zakupiłem Nikon Ex 10x50 jako uniwersalną Teraz doszły trzy inne, plus ten EII chyba też wpadnie. Ale są też inne pozytywy: przypominam sobie optykę ze szkoły, dzieciaki wyciągam na spacery (teraz to smartfony wśród młodych króluja), pokazuje im gwiazdy, czytam też artykuły "Niebo przez lornetkę" coby dzieciakom więcej opowiadać i sam się przy tym uczę. Same pozytywy jak na razie.
Przepraszam za off topa, ale mnie Arek "sprowokował"
krzysiek29 - Sro 30 Kwi, 2014
Willy z małżonką powiedz,że pożyczyłeś (faktycznie musisz co jakiś czas coś tam pożyczyć) abyś miał rotację . Moja po jakimś czasie przestała się tym interesować....
Wg mnie EII powinieneś zakupić, zawsze później możesz dokupić SE
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
O to dobry sposób. Mieć tyle lornetek, żeby żony straciły rachubę... Chociaż mojej żony wcale nie trzeba namawiać do zakupu dobrej lornetki.
MaxiKing - Sro 30 Kwi, 2014
Opisywany sprzęt słono kosztuje. Jest może jakieś rozsądne porro nawiązujące do klasyków poniżej tysiąca pln?
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
Klasyczne 8x30 z Rosji:
http://allegro.pl/klasycz...4180225894.html
lub z DDR:
http://allegro.pl/lornetk...4198109201.html
Z nowych Steiner Wildlife Pro 8x30 CF jest na promocji za 890 zł.
Zresztą Navigator też daje radę zejść poniżej 1000 zł:
http://allegro.pl/lornetk...4144664554.html
Na aukcjach można jeszcze znaleźć Rangera 8x30 w wresji Porro. On jak był nowy to kosztował około 1000 zł więc pewnie da się go kupić znacznie taniej.
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
Swoją drogą tutaj jest fajna oferta:
http://www.ebay.pl/itm/St...8aa5f517&_uhb=1
To starszy Wildlife Pro bez centralnego ostrzenia, który osiągami i parametrami rywalizował z Nighthunterem XP. Zresztą cena obu modeli była podoba i sięgała
2000 zł. Tutaj jest nówka za poniżej tysiaka.
kivirovi - Sro 30 Kwi, 2014
Bardzo wam zazdroszcze waszych kolekcji.
W zwiazku z ogolnym wirusem poropryzmatycznym na forum, moze warto byloby zrobic "akcje porro" i wydobyc spod ziemi najlepsze lornetki do testow. Czesto sa tanie i wcale ich nie brakuje w katalogach, za to z dostepnoscia sa problemy. Vixen ma 3 w ofercie: Ultima, Ascot i Foresta. Poza tym: Helios, Hawke i Opticron maja duzy asortyment. Sa jeszcze inne nonamy APM, TS, Orion. Sa wreszcie liczne male 8x30 dla dzieci.
MaxiKing - Pon 05 Maj, 2014
Popieram powyższy "wniosek", w ogóle testy bezpośrednie z użytkowania by się przydały aby sycić lornetkowe szaleństwo.
Arek dziękuje z informacje. Czy linia Safari (http://allegro.pl/lornetka-steiner-safari-ultrasharp-8x30-i4182622314.html) odstaje optycznie od Wildfire ?
Arek - Pon 05 Maj, 2014
Safari nie polecam. Tam zawsze kombinowali i robili dziwne oszczędności (np. brak powłoki na zewnętrznej soczewce obiektywu i jebiaszcza powłoka na wewnętrznej stronie żeby udawać, że są na obu).
Willy - Sro 07 Maj, 2014
Chciałem zapytać czy wiecie gdzie w Warszawie można "pomacać" Nikon EII 8 x 30?
Będę wkrótce w stolicy i jak mi się EII spodoba, to będę chciał "finalizować" temat.
kimek27 - Sro 07 Maj, 2014
Willy EII mozesz brac w ciemno. Z internetu nawet lepiej, gdyz masz wiecej czasu na obycie sie z lornetka. Jak bedzie cos nie tak to wymienisz. W sklepie obejrzysz, wezmiwsz do domu, a pozniej wyjdzie jakis drobiazg ktory nie bedzie jej do wymiany kwalifikowal, ( np. rozne odcienie powlok, czy paproch w srodku) bo przeciez to nie wada, I sklep ci jej nie wymieni.
Jurek599 - Sro 07 Maj, 2014
W Salonie i Serwisie Nikona w Wawie na ul. Łopuszańskiej nie mają EII do pomacania. Podobno zamówili w Centrali ale to jeszcze potrwa zanim dostaną. Nie ma też tam żadnej Action EX ani żadnego Monarcha 7. SE ani SP też nie było.
Byłem tam dzisiaj.
Willy - Pią 09 Maj, 2014
No i stało się.
Zamówiłem EII 8 x 30 z dostawą na początek czerwca (jak wpłynie kasa na konto ).
Myślę, że temat lornetek będzie na jakiś czas wyczerpany (mam 8 x 25, dwie sztuki 8 x 30, 8 x 42 i 10 x 50). Steiner Wildlife Pro 8 x 30 dostaną dzieciaki (jak wróci z serwisu), małego Olympusa mogą też dostać i czasami Nikona 10 x 50 Ex (do popatrzenia nocą w górę).
Conquest 8 x 42 oraz EII trafiają do szuflady pod klucz
Arek - Pią 09 Maj, 2014
Willy napisał/a: | Conquest 8 x 42 oraz EII trafiają do szuflady pod klucz |
Hehe
kivirovi - Sob 10 Maj, 2014
Nikon E2 to rozumiem ale dlaczego Conquest? To przeciez lornetka terenowa...
Willy - Sob 10 Maj, 2014
@kivirovi, no wiem że Conquest terenowa, ale po pierwsze strasznie boli mnie serce po tym wydatku. Po drugie pancerny Steiner nie wytrzymał. Po trzecie Steiner to przeciętna lornetka optycznie i nawet jak mi ją wrzucą w błoto, to nie będzie mi tak szkoda.
I niestety chyba się uczuciowo zaangażowałem z Conquestem, bo codziennie rano się z nim witam, bardzo mi przypadł do gustu.
kivirovi - Sob 10 Maj, 2014
Może jeszcze z Conquestem ci przejdzie i wypuścisz go na świeże powietrze... z dziećmi. A jeśli nie, to może znaczyć, że jesteś materiałem na kolekcjonera, a wtedy wpadłeś z E2 jak śliwka w kompot.... E2 to bardzo zaborczy kawałek blachy (uszczelnionej przetopionym piaskiem) aż się boję co mi goornik za to zrobi...
goornik - Sob 10 Maj, 2014
kivirovi napisał/a: | Może jeszcze z Conquestem ci przejdzie i wypuścisz go na świeże powietrze... z dziećmi. A jeśli nie, to może znaczyć, że jesteś materiałem na kolekcjonera, a wtedy wpadłeś z E2 jak śliwka w kompot.... E2 to bardzo zaborczy kawałek blachy (uszczelnionej przetopionym piaskiem) aż się boję co mi goornik za to zrobi... |
A co Ci mam zrobić? - przecież prawde gadasz. E II, SE i SP to trzy nieuleczalne wirusy opracowane przez Nikona, nie ma się jak zaszczepić przeciw nim. Ja - z dumą mogę to powiedzieć - jestem "nosicielem" tych chorób
Najgorsze jest być nosicielem 10x70, bo to kloc, które słusznie waży
widoczek - Sob 10 Maj, 2014
Mnie się marzy 18x70, w Polsce chyba nie do kupienia
goornik - Sob 10 Maj, 2014
Owszem, jest do kupienia, Nikon Polska ma ją w magazynie. Ale - nazwijmy to po imieniu - jest ona oferowana w mało promocyjnej cenie....
Też chciałbym ją mieć
Jurek599 - Sob 10 Maj, 2014
Willy napisał/a: | No i stało się.
Zamówiłem EII 8 x 30 z dostawą na początek czerwca (jak wpłynie kasa na konto ).
|
No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty.
Willy - Czw 15 Maj, 2014
Trafiła się okazja, więc EII wpadła w moje ręce już dziś.
Niestety nie mogłem się nią zbyt długo cieszyć - cały dzień dużo zajęć, a EII 8 x 30 do nocnych sprzetów nie należy.
Bardzo mi się podoba jej design. Mała zgrabna dobrze leży w ręku. Śliczna. Bardzo lekka, wynika to chyba z tego, że zastosowano szkło bezołowiowe
Baaaardzo duża przyjemność obserwacji, szerokie pole, ładnie oddaje kolory, szybko ostrzy, ostrzy całkiem blisko. Wygodne dla mnie muszle okularowe.
Jak na razie jestem zachwycony.
Jutro zabawy ciąg dalszy
I chciałbym popełnić publiczne oświadczenie: do grudnia 2014 nie kupuję żadnych lornetek.
wojtek.w. - Czw 15 Maj, 2014
No nie wiem...nie zachwycał bym się ta lornetką na amen,mam ją 4 lata..trochę jest nieporządna w warunkach slabego oświetlenia i to pole jedak jest trochę napompowane.
Ale ogólnie da się ją kochać..:)
Santre - Pią 16 Maj, 2014
Willy a gdzie zamawiałeś nikona jeśli wolno spytać a z tym oświadczeniem nie przesadzaj...
Willy - Pon 19 Maj, 2014
Cytat: |
No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty. |
Jurek, co tam zaniemówiłeś jak dostałeś EII do łapek?
Napisz jak pierwsze wrażenia.
Jurek599 - Wto 20 Maj, 2014
Zakończę pewną procedurę i zaraz opiszę moje wrazenia.
[ Dodano: Pią 23 Maj, 2014 15:11 ]
Willy napisał/a: | Cytat: |
No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty. |
Jurek, co tam zaniemówiłeś jak dostałeś EII do łapek?
Napisz jak pierwsze wrażenia. |
A więc jest tak, że już Jej Wysokości EII nie mam. Przyszła i wieczorem łapki mi drżały z emocji (co w moim zawodzie nie jest akceptowalne). Wieczór był tylko dla Niej - ale mało było widać. Natomiast o poranku, gdy słońce odsłoniło wszystkie jej możliwości i ukazało ją w całej okazałości, pojawiły się moje wątpliwości.
Po pierwsze ostrość do brzegu pola widzenia, jasność, wyrazistość, 3D, kolory - wywołują zachwyt. Precyzja "wyostrzania" też. Pewnymi wadami dla mnie były natomiast jej szerokość oraz nieergonomiczność - nie mogłem trafić na centralne pokrętło ostrości, a tam gdzie palce intuicyjnie go szukały (po Ex'ie) pokrętła nie było. To wszystko jednak tylko subiektywne odczucia. Obiektywnie w prawym obiektywie po wewnętrznej stronie soczewki znalazłem "coś". To coś było białawe, opalizowało i mniej lub bardziej było widoczne pod różnymi kątami patrzenia. Miało kształt nerkowaty - obły, nie ruszało się, trzęsąc lornetką nie zmieniało położenia. Nastrój ekstazy uleciał.
Zasięgnąłem opinii na Forum u Specjalisty przez prw. Wyglądało na odprysk soczewki!
[/URL[/img]
Pojechałem do Serwisu Nikona na Łopuszańskiej w Warszawie. Oglądali i zaproponowali, że w ramach gwarancji usuną to "coś" i to zarówno z prawego obiektywu jak i dwa czarne kłaczki z wnętrza lewego obiektywu! Te dwa nowe zobaczyłem dopiero jak mi je pokazali w serwisie.
Opcje były dwie: serwis (bardzo mili i kompetentni ludzie) i prawdopodobny sukces z usuwaniem kłaczków i tego "czegoś" lub odstąpienie od umowy zakupu i zwrot lornetki. Szybka decyzja - zwracam lornetkę. Dzisiaj otrzymałem przelew na konto.
Dylemat co kupić pozostaje. W meczu na jakość lornetki kontra Jurek wynik jest 2 : 0 dla lornetek (Steiner Wildlife - zwrot, E II - zwrot).
Pisząc te słowa mam nadzieję na udany mariaż z Monarchem 7. Dam znać. [URL=http://www.fotosik.p...r="0" alt="" />[/URL]
[ Dodano: Nie 25 Maj, 2014 21:24 ]
Willy - Pon 26 Maj, 2014
Jurek, dopiero przed chwilą przeczytałem Twój post.
I rzuciłem się do szuflady obejrzeć moją EII. Ale wygląda pieknie, żadnych odprysków, zabrudzeń, czy innych tego typu. Widzę przez obiektyw biała "nerkę", ale to musi być ten biały klej o którym Arek pisał w teście lornetki. Wszystko jest OK.
I zdecydowanie jak się wybieram gdzieś i nie pada, to zabieram EII. Super optycznie, przy okazji kompaktowo i lekko.
Musiałeś po prostu trafić na taki egzemplarz. Ja tam był brał jeszcze jedną EII, bez odprysku tym razem.
widoczek - Pon 26 Maj, 2014
Jurek599, proszę popraw zdjęcia bo się nie wyświetlają oprócz jednego, które i tak jest tak małe, że nic nie widać.
bzymm - Pon 26 Maj, 2014
A można było wybrać z pośród 3 10x35 osobiście i nie było by problemu
A poważnie, to rzadki temat w 10x35.
Powodzenia.
goornik - Pon 26 Maj, 2014
Ale tu na zdjęciu jest 8x30 a nie 10x35. Popatrz uważnie....
bzymm - Wto 27 Maj, 2014
Marczello
nie masz wiedzy w temacie
goornik - Wto 27 Maj, 2014
A, to przepraszam
Jurek599 - Sro 28 Maj, 2014
Podpowiedzcie Proszę jak zamieścić "duże" zdjęcie. Kilka razy próbowałem przez fotosik ale zawsze wkleja się takie maleństwo. W jakim poście jest instrukcja? Szukałem ale nie znalazłem.
Właśnie przyszla przesyłka z Monarchem 7. Wow! Ale jest niewielki. Wejdzie w każdą kieszeń. Tylko te osłony okularów są jakby z większego brata. Leciutki! No i muszę się nauczyć trzymać taką dachówkę. Dłonie same to układają się do Porro.
kivirovi - Czw 29 Maj, 2014
albo jako zalacznik albo kod html (klikasz url i wstawiasz link)
Jurek599 - Czw 29 Maj, 2014
Doklejam lepsze (mam nadzieję) foto mojej E II.
|
|