forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do podrozy do ok. 800zl

Spock77 - Pon 21 Kwi, 2014
Temat postu: Aparat do podrozy do ok. 800zl
Witam

W najblizszym czasie planuje kupic nowy aparat, niestety w moim Panasonicu dmc lz20 umarla lampa i koszt wymiany jest zbyt wysoki. Dysponuje kwota 800zl, zalezy mi na zdjeciach w wzglednie dobrej jakosci, opcji panoramy, zdjecia w nocy.

Zastanawiam sie nad nastepujacymi modelami:

NIKON L820 CMOS 16MP
Canon SX270
Nikon CoolPix L820

oczywiscie jestem otwarty na inne propozycje

Zawsze bylem fanem wiekszych superzoomow, wydawaly mi sie "porzadniejsze" ale z tego co czytam nie jest to prawda, i mniejsze aparaty nie roznia sie znacznie jakoscia wykonywanych zdjec, czy to prawda? Czesto mi sie zdarza jezdzic gdzies z aparatem wiec dzwiganie duzej krowy nie jest mi na reke, z drugiej strony wieksze aparaty zasilane sa bateriami AA co dla mnie ma duzy plus.
Bardzo zalezy mi na tym zeby aparat byl wytrzymaly i nie padl tak szybko ( moj Panasonic umarl po roku)

Prosze o pomoc

TomPL2 - Wto 22 Kwi, 2014

Aktualnie rozmiar aparatu nie ma nic wspólnego z jakością zdjęć, a główną zaletą superzoomów jest zoom a nie jakość zdjęć.
Zobacz np. taki Fuji Finepix XF1 (cena chyba jednak przekracza twój budżet) - malutki, stylowy a robi na pewno lepsze zdjęcia niż "twoje" modele :cool:

Spock77 - Sro 23 Kwi, 2014

Dziekuje za odpowiedz, czy dodatkowo moge prosic o porownanie dwoch aparatow:

Samsung EX1
Canon SX270

TomPL2 - Sro 23 Kwi, 2014

To są kompletnie różne aparaty - wszystko je różni :o