forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Jakość zdjęć Panasonic TZ35

fireman82 - Wto 22 Kwi, 2014
Temat postu: Jakość zdjęć Panasonic TZ35
Witam

Zakupiłem ostatnio aparat Panasonic TZ35, a wcześniej miałem prosty Panasonic Lumix LS60 (oba na porównaniu: http://www.optyczne.pl/po...=423&add1=16740 )
Problem polega na tym, że TZ35 robi mniej ostre i z widocznym wyraźnie szumem zdjęcia od LS60, który np. w domu przy oświetleniu sztucznym robi bardzo ostre zdjęcia z mniejszym szumem. Na ekranie tv niby z obu są ładne zdjęcia ale już na laptopie przy TZ35 nie ma ostrości i takiej jakości. Może to kwestia ustawień? np. rozdzielczości czy Mpix?
Jakie ustawienia najlepiej zastosować w takich warunkach?
Poradźcie coś...

Optia - Pon 20 Paź, 2014

Aparaty Lumix serii TZ od modelu przynajmniej 10 (Nie testowałem 18) w górę robią coraz gorsze jakościowo zdjęcia. Tyczy sie to ostrości i szumów. Występuje to także na filmach. Swego czasu miałem do dyspozycji jednocześnie na testy 10 i 30. Porównywałem też 35 z 10. Różnice były kolosalne. Doszło do tego że Full HD w Tz30 było gorsze niż hd w tz10. Zdjęcia w 10 miały co prawda troszkę zbyt wiele efektu halo ale poza tym były ostre i zdecydowanie lepsze. Pozbyłem się więc tz30 i nabyłem starą dobrą 10-tkę (Za cenę - co ciekawe, wyższą niż nową 30-tke!!! - Dobry sprzęt trzyma sie mocno) Taki polecam!