forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zmiana lustrzanki nikon (obecna to D80)

jradzio - Sro 23 Kwi, 2014
Temat postu: zmiana lustrzanki nikon (obecna to D80)
Chcę zmienić moją lustrzankę.

Od kilku lat posiadam i używam Nikona D80. Kompletnie nie wiem jakie w ostatnich latach pojawiły się aparaty i które są warte uwagi. Ze względu na to że posiadam obiektywy chciałbym zostać przy DX, na FX przyjdzie jeszcze czas za kilka lat.

Obiektywy:
- Sigma 30mm 1,4
- Tokina11-16mm 2,8
- Nikkor 50mm 1.8

Zdjęcia robię amatorsko, głównie na wakacjach, wyjazdach na weekend po Polsce ( wrzucam je na swoją stronę www.szkoda-czasu.pl ). Dodatkowo zdjęcia żony, zdjęcia na imprezach rodzinnych itp. W najbliższym czasie urodzi mi się dzidziuś więc pewnie sporo będzie fotografowania dzieci.

Co musi mieć aparat?
- to co miał mój stary d80
- możliwość nagrywania filmów w HD
- skłaniam się ku modelom z obrotowym wyświetlaczem.
- możliwie jak największe użyteczne ISO na którym nie będzie szumów ( prawie nigdy nie używam lampy )

budżet: nie ograniczam się ale nie chciałbym wyda więcej niż 2 tyś. zł. Jeśli jednak jest ogromny skok w jakichś modelach z 1800 a np. za 2300 to oczywiście proszę napiszcie o tym jeśli warto wydać trochę więcej.

Tutejszyn - Sro 23 Kwi, 2014

jradzio napisał/a:
Co musi mieć aparat?
- to co miał mój stary d80...
Jeśli to ma być kontynuacja, to najbliżej jest Nikon D7000. Kosztuje jednak około 2600 i nie ma odchylanego wyświetlacza.
komor - Sro 23 Kwi, 2014

Też optowałbym za D7000, mając już to, co opisałeś, jradzio.
muzyk - Czw 24 Kwi, 2014

D7000 lub 71000 jeśli kapucha banglałaby, albo możliwości spłaty.
jradzio - Czw 24 Kwi, 2014

ok dzięki. Przejrzałem opinie i testy d7000 i rzeczywiście wygląda ciekawie.

Mam jeszcze pytanie. Natknąłem się na informacje że często występowały problemy z AF w modelach z początków produkcji. Czy wiecie zatem jak sprawdzić kupując który model będzie tym w którym nie występują już problemy z AF?

komor - Czw 24 Kwi, 2014

jradzio, jak zwykle opinie są podzielone, zależy kogo pytać. :) Ale zajrzyj na koniec wątku Nikon D7000 - test cyfrowej lustrzanki – tam jest trochę świeżych informacji, bo dopiero co ktoś pytał o to samo. Przejrzyj ostatnich kilka stron tego wątku.