forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Tamron 17-50 2.8 słabo ostrzy

krzysiekvtec - Sro 23 Kwi, 2014
Temat postu: Tamron 17-50 2.8 słabo ostrzy
Panowie dzisiaj przyszedł do mnie używany obiektyw Tamron jak w temacie, jednak jestem nim zawiedziony robiąc zdjęcie porównawcze kitem 18-55 mam idealnie ostre zdjęcie zmieniam na tamrona i niestety nie udaje mi się nim zrobić ostrego zdjęcia twarzy jak w kicie :/ czym może być to spowodowane ?

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2014 17:49 ]
Po zmianie na all focus duzo lepiej :-)

witkot - Sob 26 Kwi, 2014

Muszę zmartwić
Ten obiektyw ma to do siebie że trafiają się "mydlane" egzemplarze.
tamron
tamron 2
Wstaw jakieś zdjęcie.Może to FF lub BF ?
Wtedy to kwestia kalibracji pod body. :wink:

krzysiekvtec - Nie 27 Kwi, 2014

troche poczytałem o tym, już nie ma światła do zdjęć ale zrobiłem 3 i zaznaczylem na nich gdzie celowałem ostrością, czy widać coś nie tak ?

pioroon - Nie 27 Kwi, 2014

krzysiekvtec, ewidentny front focus.
Jaka puszka?

czyli co kupilem szajs ? czy jak ? da sie to jakoś naprawić ?
nie wiem o co chodzi z puszka musze poczytac jeszcze sporo :lol:

krzysiekvtec, jakie masz body/korpus?
krzysiekvtec napisał/a:
da sie to jakoś naprawić ?

Kalibracja w serwisie lub kalibracja w body, stąd pytanie o puszkę ;)

Canon 1200d nowy ledwo ma tydzień, na kit 18-55 jest wszystko ok

nistety gwarancji na obiektyw nie mam :/
rozumiem ze sam nic z tym nie zdziałam ? jedynie jakis servis ?

dcs - Nie 27 Kwi, 2014

krzysiekvtec napisał/a:
zaznaczylem na nich gdzie celowałem ostrością

czym celowałeś?

Szczerze nawet nie wiem czy/gdzie jest taki autoryzowany serwis Tamrona, który by skalibrował. Trzeba poszukać u wujka gugla. Zawsze są nieautoryzowani, którzy mogliby to załatwić. Może ktoś się tu odezwie z jakimiś namiarami...

W tym body oczywiście nie skalibrujesz.

ostrosc punkt srodkowy wybrałem
dcs - Nie 27 Kwi, 2014

krzysiekvtec, to dlaczego te kropki nie są w środku kadru?

http://www.optyczne.pl/64...ie_Tamrona.html

http://www.foto-technika.pl/serwis.html

nie zaznaczyłem ich dealnie ale cel był na długopis przed i za az takiej głebi chyba nie ma zeby co do 1mm zaznaczyc ?

p.s kupiłem ten obiektyw jako używany, sprzedawca powiedział ze ma jakiś rok, czy to wina obiektywu ? i powinienem mu go zwrócić ?

Te tamrony tak już mają, że z jednym body działają w punkt, a w innym słabo.
Wątpię, żebyś coś wskurał ... ja bym zadzwonił na serwis z zapytaniem ile kosztuje kalibracja (wysyłasz wtedy ze swoim body i pod nie robią usługę).

body jest na gwarancji canona na pewno oni nic tam nie rusza zeby mi nie wygasla ?
mozer - Nie 27 Kwi, 2014

krzysiekvtec, kalibruje się obiektyw, a nie puszkę.

dzięki panowie za informacje jutro zadzwonię do tej firmy i zapytam o dalsze szczegóły
dcs - Nie 27 Kwi, 2014

krzysiekvtec, to są całe zdjęcia czy kadrowane?

całe, tylko rozdzielczość zmieniona, może powiecie co jeszcze na probe zrobić jak i z jakiej odległości ?

[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2014 22:21 ]
to jeszcze takie dodam
Cel idealnie na liczbe 50

i ostatnie na 51

witkot - Pon 28 Kwi, 2014

Powiem tak:
Moim zdaniem obiektyw jest prawie a może nawet całkiem ok.
Szkoda kasy na kalibrację która prawdopodobnie nic szczególnego nie wniesie.
Dobra rada:
Mam ten sam obiektyw i miałem ten sam problem.
Jak to rozwiązałem??
Robiłem zdjęcia i jeszcze raz robiłem zdjęcia nie zwracając uwagi na głupoty z tak minimalnym FF&BF.
Po paru tygodniach zapomnisz o całym problemie i będziesz zadowolony z tego szkiełka.
Powodzenia :wink: :wink:

mozer - Pon 28 Kwi, 2014

krzysiekvtec, nie robisz tego testu poprawnie. Miarkę powinieneś ustawić pod kątem 45 stopni do osi obiektywu, natomiast element, w który celujesz AF powinien być do niej (tzn. do osi obiektywu) prostopadły. Tak naprawdę czujniki AF nie pokrywają się dokładnie z tymi punkcikami w wizjerze, więc może to generować błędy.

No i mam nadzieję, że wiesz, że powinno to się robić wyłącznie z aparatem na statywie.

muzyk - Pon 28 Kwi, 2014

mozer napisał/a:
nie robisz tego testu poprawnie. Miarkę powinieneś ustawić pod kątem 45 stopni do osi obiektywu, natomiast element, w który celujesz AF powinien być do niej (tzn. do osi obiektywu) prostopadły.

Właśnie.
Na zdjęciach - przy takim celowaniu, jakie uskuteczniłeś - wszystko wygląda ok.
Zero stresu.

Jednak...

zrób jak radzi Mozer i wklej foty na nowo.

novy - Pon 28 Kwi, 2014

Jeszcze jedno. Wada AF typu FF/BF zwiększa się często wraz z odległością. Przy takiej małej odległości może to być nie do zauważenia. Przetestuj na większej odległości. Możesz też sprawdzić czy jest różnica w ostrości pomiędzy AF w LV (kontrastowym) a AF fazowym.
krzysiekvtec - Wto 29 Kwi, 2014

ok dzisiaj powtórzę test, a tu dodam 3 fotki które zrobiłem w pochmurny dzień, wydaje mi sie ze wszystko jest ok

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2014 16:27 ]
nie posiadam drukarki jeśli sie nie liczy z ekranu to przepraszam, pójdę gdzieś to wydrukować pewnie przyda sie do następnych obiektywów.

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2014 16:29 ]
cel na liczbę 100, co prawda nie ma takich rzeczy aby ustawić idealnie 45 stopni ale pewnie jest bardzo temu zbliżone :)

dcs - Wto 29 Kwi, 2014

Jest OK.
Życzę ciekawych zdjęć.

krzysiekvtec - Wto 29 Kwi, 2014

wiec biore sie za czytanie i naukę a nie szukanie problemu w sprzęcie :)
witkot - Wto 29 Kwi, 2014

krzysiekvtec napisał/a:
wiec biore sie za czytanie i naukę a nie szukanie problemu w sprzęcie :)

Święte słowa kolego.Powodzonka i czekamy na zdjęcia.

krzysiekvtec - Sro 30 Kwi, 2014

dzisiaj ze 120 zrobionych udało sie wiele ale to jedno najlepiej :D żeby każde tak wychodziło :lol:

cobalt - Czw 29 Maj, 2014

krzysiekvtec napisał/a:
dzisiaj ze 120 zrobionych udało sie wiele ale to jedno najlepiej :D

O, widzę ziomek, że byleś w parku (schodzy w kierunku Dolnego Ogrodu). Mam Tamrona 17-50/2,8 VC. Zaczynałem prace z tym obiektywem i korpusem 1100D. Niestety sporo zdjęć miałem nieudanych, bo AF w aparacie był kiepski. Lepiej było z 650D, ale dopiero z 7D mam to co chcę. Jak z czasem kupisz coś xxD lub xD. Zobaczysz różnicę. Sam obiektyw nie jest zły, ale chyba lepiej było kupić sigmę 17-50/2,8 EX HSM. Jest szybsza i ostrzejsza.
Niestety Tamrony mają często ochot do rozjustowywania się. Szczególnie gdy pracują w ciężkich warunkach.

Ładna modelka. Oko ostre, jest OK. Czy to zdjęcie robiłeś na f/2,8?

Jak będziesz wrzucał zdjęcia przez www.iv.pl musisz być zalogowany, bo inaczej po jakimś czasie będą znikać. Lepiej korzystać z www.vlep.pl.

Dużo zadowolenia z foto-hobby życzę.

Nix2 - Sro 25 Cze, 2014

I jak tam z (kalibrowanymi ?? ) egzemplarzami T 17-50 ? Poprawił się AF ? Jakie opinie o tym szkle ?
pzdr Nix